Politika programları Visa Paajanen, Finlandiya Ulusal Denetim Ofisi 5.10.2011.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Uluslararası örnekler; İsveç Visa Paajanen,
Advertisements

KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Kamu idarelerinde stratejik planlamaya ilişkin usul ve esaslar hakkında.
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık 2010
3. Hafta: Kurumların raporları & izlemesi
Danışman, Sonuç Yönetimi
Toplumsal Cinsiyet Etki Değerlendirmesi
Esra ARIKAN Çevre Uzmanı
Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu Mali Denetimi Visa Paajanen.
Türkiye’de Yürütülen Kamu Kesimi Reformlarının Güçlükleri ve Vadettikleri Andrew N. Vorkink Ülke Direktörü 10 Ocak, 2005.
DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu Projenin ülkemizdeki; • Akademik Organizasyonu için Yükseköğretim Kurulu’na, • Finansal Destekleri için Avrupa Komisyonu’na.
Yerel Yönetim Reform Programı’na Destek Projesi
Finlandiya’da Politika Koordinasyonu, Yatay Yönetişim ve Kanıta Dayalı Politika Yapımı Sirpa Kekkonen
Bakanlık Seviyesinde Hesap Verebilirlik
BAKANLIĞIN STRATEJİLERİ UYGULAMASI NASIL SAĞLANMALIDIR? Kalle J. Korhonen Liderler Forumu, 24 Şubat 2011.
PERFORMANS ESASLI BÜTÇELEME (PEB) (YAPI-REHBER-PİLOT UYGULAMA)
Yerel Yönetim Reform Programına Destek Projesi Bratislava Regional Center 1 MİB’nin temsil (lobi) rolü: Üyelerinin çıkarlarını korumak ve temsil etmek;
Finlandiya’da Sosyal Güvenlik Politikası Oluşturma
FISCAL TRANSPARENCY IN TURKEY DİLEK YILMAZCAN MARMARA UNIVERSITY
Ahmet Emre Öz Maliye Uzmanı 21 kasım 2013
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Strateji Geliştirme Başkanlığı
AMASYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
Kamu Kalite Platformu 1. Kamu Kalite Semineri
Mathieu Zagrodzki UNDP. Güvenlik Stratejileri ve İç Güvenlik Kuvvetleri’nin Örgütlenmesi Fransa Örneği.
Genel İdari Yapı Ferhan ERGÜN –Maliye Uzmanı
Bölgesel Konferans n°1 25 Haziran 2014 İzmir
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI ORGANİZASYON ve SÜREÇ.
5. GÜN Değerlendirme ve İzleme Süreci Örnekleri  1)Sağlık ve Sosyal İşler Bakanlığı sektöründe yapılan değerlendirmeler ve hesap verebilirlik arasındaki.
MALİYE BAKANLIĞI TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME SÜRECİ
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI Kurum ve Süreç Performans.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
STRATEJİK YÖNETİM Aracı Olarak STRATEJİK PLANLAMA.
K alkınma Planlarının Uygulanması ve İzlenmesi Devlet Planlama Teşkilatı Çalışma Grubu
SÜREÇ YÖNETİMİ Dr. Selami ERARSLAN İstanbul 2011.
Başbakanlık Proje Grubu Ankara 3 Şubat Mevzuat Merkezî yönetim bütçe kanununda; yılı ve izleyen iki yılın gelir ve gider tahminleri, varsa bütçe.
Vergi Teşvikleri – Hesap Verebilirliğin Sağlanması Visa Paajanen/NAOF
Performans yönetiminin durumu Visa Paajanen/UDK
Stratejik Planlama Pilot Kuruluş Uygulamaları: Genel Bakış Nahit BİNGÖL DPT Müsteşarlığı 12 Ocak 2005.
Finlandiya yönetiminde hesap verebilirliğe giriş Visa Paajanen,
5018 Kapsamında Stratejik Planlama
1 03 ŞUBAT 2011 KAMU MALİYESİNDE KARAR ALMA VE PERFORMANS YÖNETİMİ PROJESİ ORGANİZASYON VE SÜREÇ PERFORMANS YÖNETİMİ 4. HAFTA GRUP ÇALIŞMASI.
Support to Local Administration Reform 1 Yerel Yönetimler için Ulusal Eğitim Stratejisi.
Mapsec İsveç’te Performans Yönetimi Allan Gustafsson Ankara, 10 Ocak 2005.
Hesap verebilirlik kavramı Visa Paajanen Finlaniya Ulusal denetim Ofisi
Prof.Dr. M.Kamil Mutluer Sayıştay Başkanı 2 Kamu Harcamalarının Tarihsel Gelişimi t 1929 ÖNCESİ t DÖNEMİ t 1980 SONRASI.
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI ORGANİZASYON ve SÜREÇ.
PLANLAMA VE STRATEJİK PLANLAMA S.Nazik Işık Nisan 2008.
1 Mali Politika Denetimi Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu (UDK) Visa Paajanen
Sonuçlar (hesap verebilirliğin sonuçları) Visa Paajanen Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu
Verimlilik Programı Visa Paajanen Finlandiya Ulusal Denetim Ofisi
Uluslararası deneyimler, Fransa Visa Paajanen,
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık Aralık 2010.
T.C. BAŞBAKANLIK Hazine Müsteşarlığı TÜRKİYE İÇİN ÇOK YILLI HARCAMA ÇERÇEVESİNİN TASARLANMASI.
Düzenleyici Etki Analizinin Türk Hukuk Sistemine Tanıtılması “Eğiticilerin Eğitimi” Kasım 2008 Oturum 4 DEA Moldova Kurumsal Çerçeve.
10 ŞUBAT 2011 KAMU MALİYESİNDE KARAR ALMA VE PERFORMANS YÖNETİMİ PROJESİ ORGANİZASYON VE SÜREÇ PERFORMANS YÖNETİMİ 5. HAFTA GRUP ÇALIŞMASI.
KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK ATİLLA BACAK İNSAN KAYNAKLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM UZMANI.
İdari kesimde yönlendirme sistemi Visa Paajanen.
1 MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME Abdülkadir GÖKTAŞ Daire Başkanı 23 Mayıs 2006.
İç Kontrol: İç kontrol, idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini,
Finlandiya’da raporlama sistemi ve denetim Visa Paajanen.
Strateji Geliştirme Başkanlığı PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIKLARI VE İZLEME SÜRECİ 25 Kasım 2014 Antalya Coşkun KARAKOÇ İl Planlama Uzmanı.
Performans Denetimi – Sosyal etkililiğe ilişkin bilgiler Visa Paajanen Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu.
FAALİYET RAPORLARI ve HAZIRLAMA ESASLARI
MERKEZİ BÜTÇELEME SÜRECİNDEKİ DENETİM (İÇ DENETİM)
İKS UYGULAMA, İZLEME DEĞERLENDİRME İKS SONUÇLARIN PAYLAŞILMASI.
Faaliyet Raporları Demet ARSLANTAŞ
Sunum transkripti:

Politika programları Visa Paajanen, Finlandiya Ulusal Denetim Ofisi

2 Sunumun içeriği Finlandiya’daki politika programları Performans denetimi Bulgular ve tavsiyeler Hesap verebilirlik

3 Yürütücü araçlar olarak politika programları 2001’de politika programları için girişim merkezi hükümet reformu İlk defa seçim döneminde kullanıldı; ’de de kullanıldı. amaç: - Yürütme ve uygulamayı güçlendirmek - Sektörler arasında hazırlık ve uygulamayı iyileştirmek - Programların amacı idari kısımlar arasında daha güçlü bir bağ oluşturmaktı

4 Programların gelişimi , büyük beklentiler - Danıştay’ın stratejik planlama ve yatay çerçeve ile bütçe hazırlama çabalarını entegre edici bir rolü olması amaçlanıyordu. - bütçe tavanlarına entegre edildi. - değerlendirme 2006 => , gerçekçi yaklaşım - bütçe veya tavanlarla açık bağlantılar yok - Finlandiya Ulusal Denetim Ofisi denetimi >?

5 Programların temel özellikleri Resmi duruşlarına rağmen politika programlarına, hükümetin ana görevleri arasında yer verilmemektedir. Hükümet tarafından toplu bir taahhüt eksikliği programların kullandığı kaynaklara yansımaktadır ve bakanlık çalışma gruplarının ya da koordine eden bakanın mevcut etki kapasitesinin yeterli kullanılmadığını göstermektedir. Bakanlar, bütçe hazırlama ve merkezi idari birimlerinin bütçe görüşmelerine katılmamışlardır. Girişimler ve politika programları ödenekleri listelerinin bütçe hazırlığında önemli bir etkisi olmamıştır. =>Programların temel özellikleri ve rolü anlaşılır ve açık değil.

6 Programların stratejik özelliği Programlardaki önlemler çok dağınık olduğu için farklı bakanlıklar, kurumlar ve diğer ortaklar tarafından önemli sayılan projeler dizisini oluşturuyor. Programlarda stratejik öz mevcut değil. Programlar kolaylıkla farklı yönlerde çalışan ve sinerji faydası olmayan önlem listelerine dönüşebiliyor. =>programların ilkesel amaçlarına ulaşılamadı.

7 Devam eden politika eylemleriyle ilişki Politika programları başlatıldığında devam etmekte olan gelişim sürecinin değerlendirmesi yapılmadı. Devam etmekte olan reform ve gelişim projeleri incelenmedi. Değerlendirme yapılsaydı faydalı olacağı görülecekti. Yeni programlardaki önlemler aşağı yukarı mevcut önlemlerle aynıydı. Aynı program içerinde paralel ve eşzamanlı olarak aynı konulara odaklanan kapsamlı projeler yapılabiliyor. Politika programının buna ilişkin münferit projeleri veya eylemleri bir araya getiren veya entegre eden önemli metotları yok. =>uygulayıcıların çoğu, proje eylemlerini koordine etmek için özel bir ihtiyaç duymadılar.

8 Organizasyon, kaynaklar ve temel karar alma süreçleriyle ilişkiler Politika programlarının kaynakları çok sınırlıydı. Uzman desteğinin çok sınırlı olması ve programlarla ilgili ödenekleri etkileme yeteneğinin eksikliği temek sorunlardı. =>Kaynaklar üzerinde etkisi olacak önlemlerin çoğu programların dışında bırakıldığı için, tavan süreci veya bütçe planlama ile doğrudan temas ikinci program dönemi için gerekli görülmedi.

9 Önlemlerin ve programların katma değerlerinin gelişimi Politika programı olmasa bile bu önlemlerin çoğu uygulanacaktı. Bu önlemlerin çoğu programdan bağımsız olarak ve mevcut planlara göre uygulanacak.  Programların önemli bir etkisi olmadı  Programların katma değeri sınırlı

10 Gelecekteki gelişmeler NAOF şöyle belirtti: Bu sekiz yıllık dönemde ilerleme oldu ve politika programlarındaki bu gelişmelerle devam etmek mümkün olabilir. 2011’de yeni hükümet: => ??