Frédéric Gielen Mali Yönetim Baş Uzmanı Avrupa ve Orta Asya Bölgesi DÜNYA BANKASI Kurumlar Vergisi Raporlama ve Mali Raporlama Arasındaki İlişki: IFRS’nin.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
 Avrupa Yolu –Muhasebe Reformu ve Kurumsal Güçlendirme Programı (REPARIS) Dünya Bankası / Avrupa Komisyonu Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Muhasebesi.
Advertisements

Avrupa Birliği.
DÜNYA BANKASI Konferansı - 8 Kasım 2005 İ leri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı CESR Giri ş Michel Colinet CESR Finansal Bilgi Direktörü Avrupa Menkul.
İŞ SOHBETİ: DÜNYA VE TÜRKİYE’DEKİ SON EKONOMİK GELİŞMELERE BAKIŞ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI İş Dünyası Vakfı, İstanbul 30 Ocak 2009 T.C. MALİYE.
REPARIS Çalıştayı Bir Bankacının Bakış Açısından Güvenilir Mali Raporların Önemi Risk Control March 14-15, 2006 Vienna,
1 IFRS’de Yorum Olanağı : IFRS için Ölüm Öpücüğü mü yoksa Başarıya Giden Yol mu? Prof. Dr. S. J. Maijoor (AFM)
(c) Rita Ilisson Dec Estonya’da IAS/IFRS IAS/IFRS ve KOBİ’ler Rita Ilisson Üye, IASB Standartlar Danışma Konseyi Başkan, Estonya Muhasebe.
AB Müktesebatı dahilinde Şirketler Kesimi Muhasebe ve Denetimi
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
PERFORMANS ESASLI BÜTÇELEME (PEB) (YAPI-REHBER-PİLOT UYGULAMA)
AB Düşüncesinin Temelini Batı Almanya Fransa İtalya Belçika Hollanda Lüksemburg.
ISPARTA TİCARET VE SANAYİ ODASI AVRUPA YATIRIM BANKASI
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
Kurumsal Yönetim Hüseyin GÜRER 9 KASIM 2005 f.
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
Bağlam Avrupa Komisyonu, AB’nin Ekim 2011’de çıkardığı “ Kurumsal Sosyal Sorumluluk Alanında Yeni bir AB stratejisi” isimli KSS stratejisinde,
ROYAL KERCKHAERT KRALİYET NİŞANI ( ROYAL WARRANT) ANA HATLARIYLA GÜNÜMÜZDE KERCKHAERT DÜNYA ÇAPINDAKİ DAĞITIMIMIZ NEDEN KERCKHAERT? DEĞERLERİMİZ ROYAL.
©2005 Deloitte & Touche LLP. Private and confidential 1 AB’de Ulusal bir Muhasebe Standartları Belirleyicisinin Rolü.
- 1 - © Kati Beiersdorf, ASC of Germany / 15 March 2006 ® Deutsches Rechnungslegungs Standards Accounting Standards Committee of Germany ® Committee e.
Dünya Bankası KOBİ Finansal Raporlaması José Maria Bové FEE Başkan Yardımcısı, KOBİ ve KOBİ Uygulamaları Başkan, FEE KOBİ ve KOBİ Uygulamaları Çalışma.
DG Taxation and Customs Union Slide: 1 European Commission - DG Taxation and Customs Union İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı– Modül Nisan.
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
HİBELER Mine MUT İstanbul Üniversitesi
6 Hafta 6Yazılı İletişim IIBLUES. 6 2 Faaliyet Raporu Nedir? Faaliyet raporu kuruluşun mevcut ve potansiyel iş ortaklarını ve menfaat sahiplerini bilgilendirmek.
AB’nin Etik ve Bağımsızlık ile ilgili Gerekliliklerinin Kabul Edilmesi ve Uygulanması - Polonya’dan Öğrenilen Dersler Maria Rzepnikowska Polonya Ulusal.
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı Modül 22 Mali Tabloların ve Vergi Raporlamasının Genel Amaçları Stefano Marchese FEE, Vergilendirmeden Sorumlu.
IFRS’nin Sigorta Sektöründe Uygulanması Avusturya Çalışması Hakim Karin Harreither, CPA REPARIS Viyana Bakanlar Konferansı 2006, Mart 2006.
Mapsec İsveç’te Performans Yönetimi Allan Gustafsson Ankara, 10 Ocak 2005.
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı
Varşova, 7 Haziran 2005 Muhasebe ile ilgili Topluluk Müktesebatının Kabulü, Uygulanması ve Uygulatılması Jacek Gdański Muhasebe Bölümü, Maliye Bakanlığı.
ERASMUS ve HİBELER İstanbul Üniversitesi Uluslararası Akademik İlişkiler Kurulu Mine MUT Erasmus Ofis Sorumlusu
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI Hayatboyu Öğrenme Leonardo da Vinci (Mesleki Eğitim) Programı.
ULUSLAR ARASI ANLAŞMALAR
® International Accounting Standards Committee Foundation December World Bank—Advanced Program in Accounting and Auditing Regulation Uluslararası.
Yaşar Üniversitesi Finans, Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü
29 Kasım Direktifin Uygulanması Macaristan’da Kamu Gözetimi Katalin Fekete Başkan Yardımcısı Macaristan Denetçiler Odası.
A. Muhasebe doğrulaması B. Uygunluk doğrulaması C. Uzlaştırma prosedürü (PM) 1 HESAPLARIN NİHAİ OLARAK DOĞRULANMASI (SUNUM 4)
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenlemesi Programı– Modül 28 Emeklilik Fonları Richard Berr Direktör, Değerleme ve Raporlama 20 Haziran 2006.
Öğretim Elemanı Değişimi Doç.Dr. Nagihan OKTAYER 14 Mayıs 2009 Erasmus Koordinatörleri Bilgilendirme Toplantısı.
KESİN HESAP.
Banka muhasebesi, banka işlemlerinin hesap ve defter sistemlerini ve bunların uygulama şekillerini inceleyen muhasebe sistemidir. Bankacılık Kanunu’nun.
Frédéric Gielen Mali Yönetim Baş Uzmanı Avrupa ve Orta Asya Bölgesi THE WORLD BANK B ölgede Beklelen Güçlükler : Dünya Bankası ROSC Programından Alınan.
1 AVRUPA BİRLİĞİ HAYAT BOYU ÖĞRENME PROGRAMI (ÖĞRENCİ STAJ HAREKETLİLİĞİ) (ÖĞRENCİ STAJ HAREKETLİLİĞİ)
Kurumlar Vergisi ve Raporlama Arasındaki İlişki: İngiliz Tecrübesi Wayne Weaver 14 Mart 2006.
Güvenilir Mali Raporlama : Mali Krizlerin Etkisini Azaltmak ve Bölgede Ekonomik Büyümeyi Güçlendirmeye Yönelik Gerekli Bir Yapı Taşı Dr. Kurt Pribil Chief.
This project is co-financed by the European Union and the Republic of Turkey REPUBLIC OF TURKEY MINISTRY OF SCIENCE, INDUSTRY AND TECHNOLOGY ORTAK İZLEME.
IAS-1 Finansal Tabloların Sunumu
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
1 MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME Abdülkadir GÖKTAŞ Daire Başkanı 23 Mayıs 2006.
Erasmus ve Hibeler Mine MUT Erasmus Ofis Sorumlusu 29 Kasım 2007 Erasmus Koordinatörler Toplantısı.
Avusturya Kalkınma İşbirliği REPARIS Viyana Çalıştayı
7 Eylül 2005, Çarşamba Litvanya Cumhuriyeti Muhasebe Enstitüsü Avrupa Birliği’nde Ulusal Bir Muhasebe Standartları Belirleyicisinin Rolü.
MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARININ VE DÜZENLEMELERİNİN ULUSLARARASI DÜZEYDE UYUMLAŞTIRILMASI Paul Boyle Başkan DÜNYA BANKASI İLERİ MUHASEBE VE DENETİM.
ERASMUS+ STAJ HAREKETLİLİĞİ B İ LG İ LEND İ RME TOPLANTISI.
Hibe ve Performans. Üniversitelerin Hibe Miktarları Merkez Hibe Tahsisatını Nasıl Yapar : Merkez üniversitelerin talep ve performanslarına dayanarak toplam.
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2009 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 30 Ocak 2009 – İSTANBUL T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
AB ve Diğer Avrupa Ülkelerinde UÖM'ler: Genel Bir Bakış Ankara, Türkiye – 22 Ekim 2009 Dr. Matthew Pringle APT
Avrupa Birliği Ülkeleri
Özlem Keçim.
- Önlisans ve Lisans öğrencileri için en az 2 ay -Üniversitemiz daha fazla öğrencinin yararlanması için herkese eşit olarak 2 aylık hibe vermektedir.
5 ülke.
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Muhasebesi REPARIS Çalıştayı Annette Davis Mart 2006.
STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLARININ BOLOGNA SÜRECİNDEKİ ROLÜ Sabancı Üniversitesi 22 Ekim 2010.
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
Devlet Muhasebe Standartları
AKTS Hesaplaması.
2018/2019 DÖNEMİ ERASMUS+ STAJ HAREKETLİLİĞİ
AETR KONVANSİYONU
OTP’nin finansmanı Antalya, 28 Şubat 2018
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ BÜROSU
Sunum transkripti:

Frédéric Gielen Mali Yönetim Baş Uzmanı Avrupa ve Orta Asya Bölgesi DÜNYA BANKASI Kurumlar Vergisi Raporlama ve Mali Raporlama Arasındaki İlişki: IFRS’nin Uyarlanması Bağlamında Avrupa Bakış Açısı

Araştırmamızın amaçları Mali raporlama ve vergi raporlama arasındaki ilişkiyi soruşturmak IFRS kullanımının bu ilişki üzerindeki olası etkilerini soruşturmak Araştırmamızın amacı

Araştırmamızın kapsamı Belçika; Danimarka; Estonya; Fransa; Almanya; Lüksemburg; Polonya; Hollanda; Birleşik Krallık Araştırmamızın kapsamı

İlk bulgularımız…… Araştırmamızın kapsamı

Ön Durum İncelemesi- Belçika Belçika Şu anda Belçika muhasebe standartları IFRS ile uyumlu değildir. Belçika GAAP’sinin IFRS’ye yakınlaşmasına yönelik çerçeve üzerinde çalışmak üzere IFRS şurası oluşturulmuştur Yıllık hesaplara 1606 sayılı Yönetmelik altında izin verilmesi • Hiçbiri • Yıllık hesaplar Belçika muhasebe standartlarına göre hazırlanmıştır IFRS’nin Vergi Üzerinde Etkileri “Mali” ve “Vergilendirilebilir” kar arasında belli ayarlara izin vermektedir Vergi kuralları Belçika muhasebe ilkelerini izlemektedir Vergi ve yıllık hesapların yakınlığı/bağımlılığı Değerlendirme Esası Şu anda cari hesapların IFRS’ye uygun şekilde sunulmasına izin verilmediğinden etki sınırlıdır

Yıllık hesaplara 1606 sayılı Yönetmelik altında izin verilmektedir • Hepsi IFRS’nin Vergi Üzerinde Etkileri Vergi ve yıllık hesapların yakınlığı/bağımlılığı Değerlendirme Esası Vergi raporlama mali raporlamadan bağımsız olduğu için etki sınırlıdır Danimarka • Vergi defterleri Danimarka vergi kurallarına göre hazırlanmaktadır Yıllık hesaplar Danimarka vergi kurallarından bağımsızdır Ön Durum İncelemesi - Danimarka

Yıllık hesaplara 1606 sayılı Yönetmelik altında izin verilmektedir • Hepsi IFRS’nin Vergi üzerinde Etkileri Vergi ve yıllık hesapların yakınlığı/bağımlılığı Değerlendirme Esası Vergi hesaplama hissedarlara dağıtım esasına göre değerlendirildiğinden etki sınırlıdır • Hissedarlara dağıtım Vergi matrahı kar değil dağıtım esaslı olduğundan benzersizdir Estonya Ön Durum Öncelemesi - Estonya

Ön Durum İncelemesi – Fransa Fransa Yıllık hesaplara 1606 sayılı Yönetmelik altında izin • Hiçbiri • IFRS’nin Vergi Üzerinde Etkileri Vergi ve yıllık hesapların yakınlığı/bağımlılığı Değerlendirme Esası Fransız Muhasebe Kurulu belli bir zaman içinde bazı IAS/IFRS standartlarını uygulayarak Fransız GAAP’sini modernize edecektir • Yıllık hesaplar Fransız muhasebe standartlarına uygun olarak hazırlanmaktadır Vergi kuralları Fransız muhasebe ilkelerini izlemektedir 1606 sayılı Yönetmelik vergi raporlamada kullanılmadığından doğrudan etkisi yoktur ancak Fransız GAAP IFRS’ye yakınlaştıkça bir etki ortaya çıkmaktadır ama bu ölçülebilir ve kontrol edilebilir bir etkidir Fransız muhasebe kuralları IFRS’ye yakınlaşmakta bu da vergi kanunlarını etkilemektedir

Yıllık hesaplara 1606 sayılı Yönetmelik altında izin • Hepsi • Yıllık hesaplar Alman muhasebe standartlarına uygun olarak hazırlanmaktadır IFRS’nin Vergi Üzerinde Etkileri Vergi kuralları Alman muhasebe ilkelerini izlemektedir Vergi ve yıllık hesapların yakınlığı/bağımlılığı Değerlendirme Esası IFRS sadece bilgi amacıyla kullanıldığından etki sınırlıdır Mevcut Alman muhasebe standartları IFRS ile uyumlu değildir Almanya Uzman grup vergi raporlama için yıllık hesaplara bağımlılıkdan uzaklaşmayı tartışmaktadır Ön Durum İncelemesi - Almanya

Yıllık hesaplara 1606 sayılı Yönetmelik altında izin • Yıllık olarak Lüksemburg muhasebe standartlarına uygun şekilde hazırlanmaktadır IFRS’nin Vergi Üzerinde Etkileri Vergi karı mali ve vergilendirilebilir kar arasında belirli ayarlara izin veren muhasebe karına benzemektedir Değerlendirme Esası Vergi raporlama gerekliliklerinde mutabakat gerektirdiği için etki sınırlıdır Lüksemburg • Listede yer alan şirketler • Listede yer almayan bankalar Bireysel kurum hesapları için IFRS kullanılıyorsa yerel vergi GAAP’si ile uzlaşı opsiyon kullanılıyorsa Muhasebe ilkeleri Lüksemburg vergi kurallarını izlemektedir Vergi ve yıllık hesapların yakınlığı/bağımlılığı Ön Durum Değerlendirmesi - Lüksemburg Uzman grup mutabakat olmaksızın vergi amacıyla IFRS özetlerinin olanaklarını tartışmaktadır

Preliminary Situation Analysis - Poland Yıllık hesaplara 1606 sayılı Yönetmelik altında izin IFRS’NİN Vergi Üzerinde Etkisi Vergi ve yıllık hesapların yakınlığı/bağımlılığı Değerlendirme Esası Vergi raporlama mali raporlamadan bağımsız olduğundan etki sınırlıdır • Vergi defterleri Polonya vergi kurallarına göre hazırlanmaktadır Polonya’da yıllık hesaplar vergi kurallarından bağımsızdır Polonya • Listede yer alan şirketler Vergilendirilebili kar ile mali kar arasında uzlaşı olması yıllık hesaplarda zorunludur Mevcut Polonya muhasebe standartları IFRS ile uyumlu değildir

Yıllık hesaplara 1606 sayılı Yönetmelik altında izin • Hepsi IFRS’nin Vergi Üzerinde Etkileri Vergi ve yıllık hesapların yakınlığı/bağımlılığı Değerlendirme Esası Vergi raporlama mali raporlamadan bağımsız olduğundan etki sınırlıdır • Vergi defterleri Hollanda vergi kurallarına göre hazırlanmaktadır Yıllık hesaplar Hollanda’da vergi kurallarından bağımsızdır Hollanda Preliminary Situation Analysis - Netherlands

Ön Durum İncelemesi – Birleşik Krallık Birleşik Krallık Wayne Weaver, Vergi Ortağı Bankacılık ve Seramye Piyasaları Deloitte & Touche LLP

Ön İnceleme – Önemli Düşünceler IFRS’nin kurumlar vergisi raporlama gereklilikleri ile uyumu Avrupa Birliği’nde konsolide vergi matrahı AB’de vergi politikalarının ve modellerinin yakınsaması Vergi ve mali raporlama arasında bağımlılığı korumak Yükselen Üst Düzey Politika Düşünceleri “The art of taxation consists in so plucking the goose as to obtain the largest amount of feathers with the smallest amount of hissing” Jean-Baptiste Cobert, Minister of Finance under Louis XIV

Araştırma çalışması Mayıs – Haziran 2006’dan itibaren incelenebilecektir Nihai bulgularımızı o zaman sunmak için sabırsızlanmaktayız Teşekkür ederiz Final Paper