Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ORUÇ İBADETİ pedagojiformasyon.com.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ORUÇ İBADETİ pedagojiformasyon.com."— Sunum transkripti:

1 ORUÇ İBADETİ pedagojiformasyon.com

2 ORUÇ

3 İÇİNDEKİLER Oruç ile ilgili ayet Oruç nedir? Sahur nedir? İmsak nedir?
İftar nedir? Kaza nedir? Oruç ile ilgili bilgiler Bulmacalar

4 “Ey iman edenler!Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç,sizden öncekilere farz kılındığı gibi ,sizede farz kılındı.” (2/Bakara Suresi,183.ayet)

5 Ramazan ayı boyunca oruç tutmak İslâm’ın beş şartından biridir.
Allah’tan başka ilâh olmadığını,Muhammed’in (as) O’nun kulu ve resûlü olduğunu kabul etmek Zekat vermek Hacca gitmek Ramazan orucunu tutmak Namaz kılmak

6 Oruç Nedir ? İslam’a göre oruç “tan yerinin ağarmasından günbatımına kadar Allah rızası için ibadet maksatıyla yemek içmek gibi davranışlardan uzak durmak” demektir.

7 Ramazan ayı boyunca oruç tutmak islamın beş şartından biridir.

8 SAĞLIK ALAH RIZASI SEVAP ORUÇ PAYLAŞMA HUZUR KANAAT SABIR İBADET

9 İslam’ın temel ilkelerinden olan oruç,bedenle yapılan ibadetlerdendir.

10 Sahur nedir? Ertesi günkü oruca bir hazırlık ve niyet olarak imsaktan önceki vaktin ve bu vakitte yenilen yemeğin adıdır.

11 İmsak Nedir? Oruca başlama zamanına denir.Tan yerinin ağarmaya başlama vaktidir.Sabah namazı vaktininde başlangıcıdır.

12 Oruç tutmak sahip olunan nimetlerin kıymetinin bilinmesidir.

13 İftar nedir? Güneşin batmasıyla birlikte orucun sona erdiği ana denir.Akşam namazı vaktininde girdiği zamandır.

14 Allah’ım senin için oruç tuttum,sana inandım,sana güvendim
Allah’ım senin için oruç tuttum,sana inandım,sana güvendim.Senin rızkınla orucumu açtım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim.Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla. (Amin)

15 KAZA NEDİR? Yolculuk ve hastalık gibi durumlardan dolayı oruç tutulamadığında ramazan ayı dışında,tutulamayan gün sayısınca oruç tutulmasına denir.

16 Yağmur ve kar suyu bilerek yutmak Bilerek yemek,içmek
Orucu neler bozar? Yağmur ve kar suyu bilerek yutmak Bilerek yemek,içmek Kasten kusmak İftar olduğunu sanarak yemek Cima etmek Oruçlu iğne yaptırmak Kendiliğinden gelen kusmuğu kasten yutmak Oruçluya kan vermek

17 FIKRA Kayserilinin ineği
Kayserilinin İneği Hastalanır inek öldü ölecek Allaha dualar etmeye başlar adaklar adar; - Allahım ineğimi iyileştirirsen 10 gün oruç tutacam der, Sabah Ahıra girer bakar inek iyileşmiş ayağa kalkmış, 10 gün oruç sözünü tutar 11. gün ahıra girer bakarki inek ölmüş - Kafasını yukarı kaldırır ve - Allahım hiç boşuna kandırdım deme der,ben bu 10 günlük orucu Ramazan Ayından düşerim, İneğide Kurbana sayarım

18 Akıllı ve ergenlik çağına gelmiş her Müslümanın oruç tutması farzdır.
Oruç kimlere farzdır? Akıllı ve ergenlik çağına gelmiş her Müslümanın oruç tutması farzdır.

19 Peygamberimiz (as) “Oruç, sabrın yarısıdır”buyurur.

20 Oruç insanda güzel bir ahlâka sahip olmanın kapılarını açar.

21 Oruçlu kişi Allah’ın rızasını elde etmek için açlık ve susuzluğa dayanır.

22 Allah’ın bize emrettiği ibadetleri yaparken tek amaç Allah’ın rızasını kazanmaktır.Bütün varlıkları yaratan Allah, emrettiği ibadetlerde hiç şüphesiz hem birey hem de toplumla ilgili birçok fayda var etmiştir.Oruç da böyledir.

23 Orucun insan üzerinde oluşturduğu en büyük etki,insanın kendini eğiterek güçlü bir irade sahibi olmasına katkı sağlamasıdır.

24 Oruç insanda “Kendi istek ve irademle zorunlu bir ihtiyaçtan uzak durabiliyorum.Demek ki kötü ve çirkin davranışlardan da uzak durabilirim”.düşüncesini oluşturur.

25 Oruç tutsun yada tutmasın dinimize göre zengin sayılan kişilerin fitre vermesi gerekir.

26 Oruç insanlar arasında dayanışma ve yardımlaşma ruhunun güçlenmesini sağlar.

27 Müslümanlar fitresini verirse Bayrama herkes mutlu girer.

28 Aşağıdaki ifadelerden hangileri ORUÇ ile ilgili ifadeler ise başlarındaki kutucukları işaretleyiniz.
kaza x x Sahur cemaat sağlık secde ihram gece www. x imsak x x huzur x teravih x iftar x niyet x Ramazan kıraat

29 Aşağıdakilerden hangisi orucumuzu bozmaz?
*Bilerek yemek içmek *Güneş battı sanarak iftar etmek *Ağza giren yağmur damlasını bilerek yutmak *Ağızda kalan nohut büyüklüğünde kırıntıyı yutmak *Oruçlu olduğumuzu unutarak yiyip içmek *Gözümüze ilaç sürmek *Dişlerimizi fırçalamak *Kan vermek

30 ORUCUN FİZİKSEL VE BİYOKİMYASAL ETKİLERİ NELERDİR?
Kan şekerinde kısmî düşme (özellikle ilk günlerde) Kan yağlarında daha uzun vâdede düşme beklenir. Kolesterol ve büyük (sistolik) tansiyon düşer. Aslında ramazan orucu, hafif ve orta derecede ve düzende olan, İnsüline bağımlı olmayan diyabet, şişmanlık, esansiyel hipertansiyon, gastrit gibi bazı hastalıkların düzelmesi için ideal bir fırsattır. 1994’de yapılan uluslararası katılımlı “Sağlık ve Ramazan” konulu kongrede geniş kapsamlı toplam 50 çalışmada bu tip hastalıkları olanlarda orucun hastalık parametrelerinde düzelme sağladığı, kötüleşme görülmediği bildirilmiştir. Diğer yandan şiddetli hastalıkları olanlarda, tip 1 (İnsüline bağımlı) diyabet, koroner arter hastalığı, böbrek taşı gibi hastalıklarda oruç tutulmaması gerektiği kanaati ortaya konmuştur.

31 RAMAZAN AYINDAKİ SUÇ ORANLARIYLA İLGİLİ GAZETE HABERLERİ
Sıcak artırdı, Ramazan azalttı Yapılan araştırmalara göre Ağustos ayında bir günde 82 şiddet olayı yaşanırken mart ayında ise bu rakam 51’e kadar geriliyor. Cinsel ve ahlaki içerikli suçlar sıcak günlerde tırmanış gösterirken kadınlara yönelik bu konudaki tehlikede artıyor. Aynı zamanda sıcak havalarla birlikte evlerdeki soygun oranları da artış gösteriyor. Ancak ramazan ayının etkisiyle istatistiklerin tam tersi yönünde gelişmeler yaşanarak suç oranı en aza indiği tespit edildi. Sıcakla doğru oranlı olan suç oranı Ramazanın etkisiyle ters orantıya dönüştüğü ortaya çıktı.

32 RAMAZAN AYINDAKİ SUÇ ORANLARIYLA İLGİLİ GAZETE HABERLERİ
Haber5 Sitesi 13 Ağustos 2012 Kastamonu İl Emniyet Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Kastamonu'da 19 Haziran-19 Temmuz tarihleri arasında kişilere karşı 67, mala karşı ise 33 suç işlendi. Ramazan ayının ilk günü olan 20 Temmuz'dan 25. günü olan 13 Ağustos'a kadar ise kişilere karşı işlenen suç 32'ye, mala karşı işlenen suç ise 7'ye düştü. Ramazanın gelişiyle, il genelinde işlenen suçlarda da yaklaşık yüzde 50 azalma olduğu kaydedildi.

33 SON


"ORUÇ İBADETİ pedagojiformasyon.com." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları