Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Zekat, Hac ve Kurban ibadeti

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Zekat, Hac ve Kurban ibadeti"— Sunum transkripti:

1 Zekat, Hac ve Kurban ibadeti
İköğretim DİKAP Dersi 8. Sınıf 2. Ünite pedagojiformasyon.com

2 2. Ünite: Konular 1. İnsanın Paylaşma ve Yardımlaşma İhtiyacı
2. İslam’ın Paylaşma ve Yardımlaşmaya Verdiği Önem 3. Paylaşma ve Yardımlaşma İbadeti Olarak Zekât 4. Toplumsal Dayanışma İbadeti Olarak Sadaka 5. Yardımlaşma Kurumlarımız 6. Hac Nedir ve Niçin Yapılır? 7. Hac ve Umre ile İlgili Kavramlar 8. Haccın İnsan Davranışları Üzerindeki Etkisi 9. Kurban Nedir ve Niçin Kesilir?

3 2. Ünite: Kazanımlar 1. Paylaşma ve yardımlaşmanın birey ve toplum için önemini yorumlar. 2. İslam’ın paylaşma ve yardımlaşmaya verdiği önemi yorumlar. 3. Paylaşma ve yardımlaşma ibadeti olarak zekât ve sadakanın kimler tarafından, kimlere, nelerden, nasıl verileceğini açıklar. 4. Zekâtın birey ve topluma nasıl katkısı olduğunu öğretir 5. Başkalarına yardım ettiğinde yaşadığı duyguları arkadaşları ile paylaşır.

4 2. Ünite : Kazanımlar 6. Ülkemizdeki sosyal yardımlaşma kurumlarını tanır. 7. Hac ve umre ile ilgili mekân ve kavramların anlamlarını açıklar. 8. Hac ibadetinin nasıl ve niçin yapıldığını açıklar. 9. Haccın birey ve toplum üzerindeki etkilerini açıklar. 10. Hac ve umrenin Müslümanlar arası iletişim ve etkileşime nasıl katkı sağladığının farkında olur. 11. Kurban ibadetinin anlamını, sosyal dayanışma ve yardımlaşma açısından önemini açıklar.

5 Paylaşma 1. İnsanın paylaşma ve yardımlaşma ihtiyacı Neye engel olur?
Bencillik Cimrilik Kıskançlık Açgözlülük Neye engel olur? Paylaşma Neyi sağlar? sevgi Dayanışma Sorumluluk Barış

6 1. İnsanın Paylaşma ve yardımlaşma İhtiyacı
İnsanın temel ihtiyaçları İnsanın manevi ihtiyaçları Yeme - içme Sevinç ve üzüntüyü paylaşma Barınma Destek görme Güvenlik

7 1.İnsanın Paylaşma ve Yardımlaşma İhtiyacı
Paylaşma neyi sağlar? Toplumsal barış ve huzur sağlanır. Zengin ile yoksul arasında güçlü bir sevgi bağı kurulur. Toplumda güven ortamı kurulur. Maddi ve manevi ihtiyaçlar giderilir.

8 1. İnsanın paylaşma ve yardımlaşma ihtiyacı
Neden insan, yaşamını bir toplumun üyesi olarak yardımlaşma ve paylaşma içerisinde sürdürmek zorundadır?

9 “Medineli Müslümanlara niçin ‘ensar’ denilmiştir?”
Medineli Müslümanlar sahip oldukları bütün imkânları Mekke’den gelenlerle paylaşmışlardır. Bu nedenle Medineli Müslümanlara “yardım edenler” anlamına gelen “ensar” ismi verilmiştir.

10 2. İslam’ın Paylaşma ve Yardımlaşmaya Verdiği Önem
“Onlar, kendi canları çekmesine rağmen yemeği yoksula,yetime ve esire yedirirler’’ (İnsan suresi-8)

11 2. İslam’ın Paylaşma ve Yardımlaşmaya Verdiği Önem
“De ki: ...Harcadığınız her şey, ana-baba, yakınlar, öksüzler, yoksullar ve yolda kalmış kişiler içindir. Allah yapacağınız her hayrı (iyiliği) bilir.”(Bakara-215)

12 3. Paylaşma ve Yardımlaşma İbadeti Olarak Zekât
Zekat nedir? Zekât kelime olarak, “artma, çoğalma, arınma ve bereket” anlamlarına gelir.

13 3. Paylaşma ve Yardımlaşma İbadeti Olarak Zekât
Zekât, zengin Müslümanların yılda bir kez malının veya parasının belli bir miktarını Allah rızası için ihtiyaç sahiplerine vermesidir.

14 3. Paylaşma ve Yardımlaşma İbadeti Olarak Zekât
Nisap Şartları Özellikleri Temel ihtiyaçlar dışında 85 gr. altın Üzerinden 1 yıl geçmeli Sahibinin borcu olmamalı İhtiyaç fazlası olmalı Gelir getiren cinsten olmalı

15 3. Paylaşma ve Yardımlaşma İbadeti Olarak Zekât
Zekatı kim? Nelerden? Ne kadar? • Altın, gümüş, nakit para ve menkul değerler • Ticaret malları • Koyun ve keçi 1/40 yani %2.5 1/30 Sığır ve manda Her beş deve için bir koyun veya keçi Deve Zengin müslümanlar Toprak ürünleri 1/10

16 Zekat kimlere verilir Yolda kalmış yolcular Yoksullar
Düşkünler Özgürlüğünü yitirmiş olanlar Borçlular Zekat memurları Allah yolunda çalışanlar

17 Zekatla ilgili ayetler
Sizin asıl dostunuz Allah'tır, O'nun Resulüdür ve namazlarını kılan zekatlarını veren ve rükû eden müminlerdir.(Maide :55) Siz namazı hakkıyle kılmaya bakın ve zekatı verin! Kendi nefsiniz için her ne hayır yaparsanız, Allah katında onu bulursunuz. Muhakkak ki, Allah bütün yaptıklarınızı görmektedir.(Bakara:110)

18 ‘’Sağ elin verdiğini sol elin görmesin’’ atasözüde zekatı vurgulamaktadır.

19 Bu resimden ne anlıyoruz?

20 BOŞLUKLARI DOLDURALIM!!
Zekât, ………………… Müslümanların yılda …. kez malının veya parasının belli bir miktarını Allah rızası için ihtiyaç sahiplerine vermesidir. Hicretten sonra Medine’de …………… kılınmıştır.

21 DEĞERLENDİRME SORULARI
1. Aşağıdakilerden hangisi zengin ve fakiri birbirine sevgiyle bağlayan bir ibadettir? A. Namaz B. Zekât C. Oruç D. Hac

22 2. Aşağıdakilerden hangisi zekâtın bireysel ve toplumsal faydalarından değildir?
A. Toplumsal birlik ve beraberlik oluşur. B. Varlıklı insanlarca muhtaçlar gözetilir. C. İnsanlarda bencillik ve cimrilik duyguları oluşur. D. Toplumda sevgi ve güven gibi duygular gelişir. 3. Aşağıdaki gruplardan hangisine zekât verilmez? A. Yolda kalmışlara B. Borçlulara C. Ana-babaya D. Fakirlere

23 Beni dinlediğiniz için hepinize teşekkür ederim


"Zekat, Hac ve Kurban ibadeti" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları