Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

RAMAZAN AYI VE ORUÇ İslam dininde ramazan ayına niçin önem verilmektedir? İmsak, İftar, Sahur, Mukabele, Teravih namazı ve Fitre kavramlarının anlamlarını.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "RAMAZAN AYI VE ORUÇ İslam dininde ramazan ayına niçin önem verilmektedir? İmsak, İftar, Sahur, Mukabele, Teravih namazı ve Fitre kavramlarının anlamlarını."— Sunum transkripti:

1 RAMAZAN AYI VE ORUÇ İslam dininde ramazan ayına niçin önem verilmektedir? İmsak, İftar, Sahur, Mukabele, Teravih namazı ve Fitre kavramlarının anlamlarını yazınız. Muharrem orucu hakkında bilgi veriniz. Oruç tutan insan nelere dikkat etmelidir? Oruç ibadetinin toplumsal faydaları nelerdir? Test soruları Boşluk doldurma soruları Doğru-Yanlış soruları

2

3 İslam dininde ramazan ayına niçin önem verilmektedir?
Oruç ayı olduğu için Kur’an ayı olduğu için

4 KAVRAMLAR SAHUR İMSAK İFTAR ORUÇ

5 Sahur nedir? Oruç tutmak için sabah namazından önce sahur vaktinde yemek yenir. Geceleyin kalkılan zamana "sahur", bu zamanda yenilen yemeğe de "sahur yemeği" denir.

6 İmsak nedir? İmsak: Sözlük anlamı, tutmaktır.
Yemek yemenin yasaklandığı, orucun başlama zamanına imsak vakti denir. Sabah şafak sökmeden önceki vakit olan imsak vakti, aynı zamanda sabah namazının başlangıcıdır.

7

8 İftar nedir? Orucun sona erdiği vakit olan güneşin battığı ve akşam namazının vaktinin girdiği zamana denir.

9

10

11 Mukabele nedir? Mukabele karşılık verme, karşılıklı okuma anlamına gelir. Bir kimsenin Kur'an'ı ezberden veya kitaptan yüksek sesle okuması ve onu dinleyen topluluğun da sessizce Kur'an'dan takip etmesine "mukabele" denir.

12 Teravih namazı nedir? Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak için, ramazan gecelerinde kılınan sünnet bir namazdır. Peygamberimiz bu namazı kılmış ve Müslümanlara da kılmalarını öğütlemiştir. Yatsı namazından sonra, vitir namazından önce kılınır. Ülkemizde genelde yirmi rekât olarak kılınması bir gelenek haline gelmiştir. Teravih namazı ikişer veya dörder rekat olarak kılınabilir. İki rekat olarak kılındığı zaman sabah namazının sünneti, dört rekat kılındığı zaman ise ikindi namazının sünneti gibi kılınır. Teravih namazı cemaatle kılınabileceği gibi, yalnız da kılınabilir.

13 Fitre nedir? Zekâttan ayrı olarak, zengin sayılan her Müslüman yılda bir kez muhtaç kimselere "fitre" verir. Fitre, zekâta göre daha küçük çaptaki bir yardımdır. Bunda belli bir yaşa gelmiş olma şartı aranmaz. Bir ailedeki bütün bireylerin fıtır sadakasını büyüklerinden biri verebilir. Fitre miktarı kişinin ekonomik düzeyine, maddi durumuna göre değişmektedir. Ülkemizde fitrenin miktarı her yıl müftülüklerce açıklanır.

14 Oruç tutan insan nelere dikkat etmelidir?
Allah’ın bir emri olduğu bilincinde olunmalıdır. Samimi olmalıdır. Oruç ciddiye alınmalıdır. Oruç, aç susuz kalmak olarak görülmemelidir. Kötü söz söylenmemeli, kalp kırılmamalıdır. Sabırlı olunmalıdır. Anlayışlı olunmalıdır. Temizliğe dikkat edilmelidir.

15 Oruç ibadetinin toplumsal faydaları nelerdir?
Yapılan yardımlar sayesinde yoksulların ihtiyaçları karşılanmış olur. Oruç paylaşma ve yardımlaşma duygularını güçlendirir. Toplumsal dayanışmaya katkı sağlar. Zekat, Sadaka ve Fitre bu ayda verilir. Zenginle fakir arasında sevgi, saygı ve yakınlık oluşmasına katkı sağlar. İftar davetlerinin verilmesiyle dostluk ve kardeşlik duygularının gelişmesine katkı sağlar. İnsanlar arasında iyi ilişkilerin olmasına katkı sağlar.

16 Test soruları 1. Aşağıda verilen bilgilerden hangisi ramazan ayının önemiyle ilgili değildir? A. Kur’an’ın ramazan ayında indirilmeye başlaması B. Hz. Muhammed’in ramazan ayında peygamber olarak görevlendirilmesi C. Ramazan ayında oruç tutulması D. Ramazanın hicri takvimde yer alan aylardan biri olması

17 2. Aşağıdakilerden hangisi ramazan ayı ve oruçla ilgili kavramlar arasında yer almaz?
A. Teravih namazı B. Mukabele C. Vitir namazı D. Sahur

18 3. Aşağıdakilerden hangisi muharrem orucuyla ilgili doğru bilgi içermektedir?
A. Muharrem orucu bütün dinlerde var olan bir ibadettir. B. Muharrem ayında sadece Şiiler oruç tutar. C. Muharrem ayının 9, 10 ve 11. günlerinde oruç tutmak sünnettir. D. Alevi-Bektaşiler muharrem ayında hiç oruç tutmazlar.

19 4. Aşağıdakilerden hangisi ramazan ayı ve orucun toplumsal faydalarından biri olarak görülemez?
A. Ramazanda sosyal dayanışmanın artması B. Ramazanda toplumun daha çok kaynaşması C. Ramazanda fakirlerin daha çok yardım alması D. Ramazanda kişinin iradesinin daha da güçlenmesi

20 Doğru yanlış 1. ( ) Oruç sadece bireysel faydaları olan bir ibadettir.
Cevap: Y 2. ( ) Unutarak bir şey yemek, içmek orucu bozmaz. Cevap: D 3. ( ) Oruca başlama vaktine iftar denir. 4. ( ) İftar ve imsak kavramları eş anlamlıdır. 5. ( ) Diş fırçalamak, ağza su alıp çalkalamak orucu bozmaz. 6. ( ) İmsak vakti girdikten sonra oruca niyet etmek gerekir.


"RAMAZAN AYI VE ORUÇ İslam dininde ramazan ayına niçin önem verilmektedir? İmsak, İftar, Sahur, Mukabele, Teravih namazı ve Fitre kavramlarının anlamlarını." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları