Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Namaz İbadeti İlköğretim DKAB Dersi 6.sınıf 2.Ünite

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Namaz İbadeti İlköğretim DKAB Dersi 6.sınıf 2.Ünite"— Sunum transkripti:

1 Namaz İbadeti İlköğretim DKAB Dersi 6.sınıf 2.Ünite
pedagojiformasyon.com

2 6.sınıf 2. Ünite: / Konular 2. ÜNİTE: NAMAZ İBADETİ
1. Namaz Nedir ve Niçin Kılınır? 2. Namazın Şartları 2. 1. Namaza Hazırlık Şartları Abdest, Boy Abdesti (Gusül) ve Teyemmüm Namaza Hazırlığın Diğer Şartları 2.2. Namazın Kılınış Şartları 3. Namaza Çağrı: Ezan ve Kamet 4. Günlük Namazlar (Beş Vakit Namaz )

3 6.sınıf 2.Ünite: / Konular 5. Cemaatle Namaz 6. Cuma Namazı 7. Bayram Namazı 8. Cenaze Namazı 9. Teravih Namazı 10. Namazı Bozan Durumlar 11. Namazın İnsana Kazandırdıkları

4 6.Sınıf 2.Ünite: / Kazanımlar
1.Namaz ibadetinin anlamını ve namazın niçin kılınması gerektiğini açıklar. 2.Namazın hazırlık şartlarından olan abdestin, boy abdesti (gusül)in ve teyemmümün hangi durumlarda ve nasıl yapıldığını açıklar. 3.Namaza hazırlık şartlarını belirtir. 4.Namazın kılınış şartlarını açıklar. 5.Ezan ve kametin namazla ilişkisinin farkında olur. 6.Namazın kılınışını açıklar.

5 6.Sınıf 2.Ünite: / Kazanımlar
7. Namazı bozan durumları örneklendirir. 8. Vakit,Cuma.bayram,cenaze ve teravih namazlarının ne zaman ve nasıl kılındığının bilir. Namazın bireysel ve toplumsal katkılarının farkında olur. 9. Namazın,kişinin duygu dünyası, davranışları, temizlik bilinci ve zamanı iyi kullanma alışkanlığı üzerindeki etkisini açıklar.

6 1.Namaz Nedir ve Niçin Kılınır?
AYET HAD İ S Allah “Şüphesiz namaz, müminlere vakitleri belirlenmiş bir farzdır.” buyurmuştur. Nisa 103 Peygamberimiz “Namaz dinin direğidir.”buyurmuştur.

7 1. Namaz Nedir ve Niçin Kılınır?
Namaz Yüce Allah’ı anmaktır. Allah “ Beni anmak için namaz kıl.” buyurmuştur. Namaz, bir dua ve yakarıştır. Kişi namaz kılarak, Allah’a kul olduğunun farkına varır.

8 1. Namaz Nedir ve Niçin Kılınır?
Namaz kimlere farz kılınmıştır? - Ergenlik çağına gelen, - Akıllı (zihinsel engelli olmayan), - Müslüman olan herkese farz kılınmıştır.

9 2. Namazın Şartları Bunlara “namazın farzları” denir. Namazın farzları 6’sı içinden 6’sı dışından olmak üzere 12 tanedir. Namaza başlamadan önce ve namaz esnasında uymamız gereken bazı şartlar vardır.

10 2.1.1. Abdest, Boy Abdesti (Gusül) ve Teyemmüm
Yüce Allah şöyle buyurur: “Ey iman edenler! Namaz kılmaya kalktığınız zaman yüzünüzü ve dirseklere kadar ellerinizi yıkayın; başınızı mesh edip topuklarınıza kadar ayaklarınızı da (yıkayın)…

11 Abdest Ellerimi yıkarım. Burnuma 3 defa su veririm.
Ağzıma 3 defa su veririm. Ayaklarımı yıkarım. Yüzümü yıkarım Kulaklarımı temizler boynumu mest ederim. Sağ kolumu yıkarım. Başımı mest ederim. Sol kolumu yıkarım.

12 Boy Abdesti (Gusül) Vücudumuzda kuru yer kalmayacak şekilde yıkanmaya boy abdesti veya gusül denir. Boy abdesti, dinimizin emrettiği bir temizlenme biçimidir.

13 Boy Abdesti (Gusül) Boy abdestinin farzı üçtür
Ağzı bol su ile temizlemek Burnu temizlemek Bütün bedeni kuru yer kalmayacak şekilde yıkamak 2017/4/10

14 Teyemmüm Teyemmüm, su bulunmadığı ya da suyu kullanma imkânının olmadığı durumlarda,temiz toprak veya toprak cinsinden bir şeyle alınan abdesttir.

15 Teyemmümün Alınışı Niyet edilir. Sonra parmaklar iyice açılarak toprağa vurulur. Eller kaldırılıp hafifçe birbirine vurularak silkelenir. Yüzün her yeri iki elin iç kısımlarıyla mesh edilir. Sonra tekrar toprağa vurularak sağ kol dirseklerle beraber mesh edilir. Aynı şekilde sol kolda mesh edilir.

16 Boşlukları Dolduralım
Abdestin Farzları ….. tanedir. Bunlar ellerimizi yıkamak, ……………………….. , ……………………….. Ve …………………….. dır. ………………………….. durumlarda teyemmüm alınır. Boy abdestine …………. de denir. Teyemmüm …….. Bulunduğu zaman geçerliliğini kaybeder. Boy abdestinin farzları …… tanedir. Bunlar ağzı temizlemek , ……………………………….. Ve ……………………… dır.

17 2.1.2.Namaza Hazırlığın Diğer Şartları
Niyet Hadesten Taharet Necasetten Taharet Setr-i Avret İstikbal-i Kıble Vakit

18 2.2Namazın Kılınış Şartları
İftitah Tekbiri Kıyam Kıraat Ruku Secde Kade-i Ahire

19 3. Namaza Çağrı : Ezan ve Kamet
4 kere Allahu ekber. 2 kere Eşhedü en lâ ilâhe illâllah. 2 kere Eşhedü enne Muhammeden Resurullah 2 kere Hayye ale’s-salâh. 2 kere Hayye ale’l-felâh. 2 kere Es salâtü hayrün mine’n-nevm. 2 kere Allahu ekber. 1 kere Lâ ilâhe illâllah.

20 Ezan ve kamet arasındaki farklar nelerdir?
DÜŞÜNELİM

21 Günlük namazlar(beş vakit namaz
Namaz müminlere vakitleri belirlenmiş bir farzdır. Nisa 103 2017/4/10

22 4. Günlük Namazlar (Beş Vakit Namaz)
İkindi Akşam Yatsı Sabah Öğle Namazın Vakitleri Namazın Türleri Günlük Namazlar Cuma Namazı Bayram Namazı Teravih Namazı Cenaze Namazı

23 4. Günlük Namazlar (Beş Vakit Namaz)
Namaza Başlama Namazda Kıyam Namazda Rukü Namazda secde Namazda Selam Namazda Oturuş

24 4. Günlük Namazlar (Beş Vakit Namaz)
İlk Sünnet Farz Son Sünnet Vacip Sabah ……. ……. - - Öğle 4 ……. ……. - İkindi 4 ……. - - Akşam - ……. 2 - Yatsı ……. 4 ……. …….

25 5. Cemaatle Namaz Dinimiz; birlik, beraberlik ve dayanışmayı tavsiye eder. Çünkü birlikten kuvvet doğar. Bu birlikteliğin ibadetteki yansımasına örnek, cemaatle kılınan namazdır.Cemaatle namaz, kardeşlik ve dayanışma duygularını kuvvetlendirir.

26 5. Cemaatle Namaz İmam Minber Cemaat Saf

27 6.Cuma Namazı Cuma namazı dördü ilk sünnet, ikisi farz ve dördü de son sünnet olmak üzere toplam on rekâtlık farz bir namazdır. Cuma namazı, haftada bir kez cuma günü, öğle namazının vaktinde cemaatle kılınır.

28 6.Cuma Namazı Yüce Allah şöyle buyurur: “Ey iman edenler! Cuma günü namaza çağrıldığınız zaman, hemen Allah’ı anmaya koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz bu sizin için daha hayırlıdır.”

29 7. Bayram Namazı Bayram da iki rekât bayram namazı kılmak vaciptir. Bayram namazı, bayramın birinci günü sabah namazının ardından güneş doğduktan kırk beş dakika sonra camide cemaatle kılınır.

30 8. Cenaze Namazı Müslümanların birbirlerine karşı görevleri vardır. Bunlardan biri de ölen kimsenin cenaze namazına katılmaktır. Cenaze namazı dua niteliği taşıyan bir namazdır. Bir grup Müslümanın cenazeye katılması ile diğer Müslümanlardan yükümlülük kalkmış olur.

31 8.Cenaze namazı Cenaze namazı ayakta kılınır. Ruku ve secdesi yoktur. Namaz esnasında ölen kişi yıkanmış ve kefenlenmiş bir şekilde cemaatin önünde ''MUSALLA'' denilen yüksekçe bir yere konulur. İmam önde cemaat ise imamın arkasında ayakta saf oluşturarak durur. 2017/4/10

32 9. Teravih Namazı Ramazan ayında kılınır.
Yatsı namazının sünneti ile vitir namazı arasında kılınan sünnet bir namazdır. Yirmi rekâttır.

33 Namazın farzlarından birini terk etmek
10. Namazı Bozan Durumlar Namazda gülmek Namazda konuşmak Namazı Bozan Durumlar Abdestin bozulması Bir şey yiyip içmek Kıbleden başka yöne dönmek Namazın farzlarından birini terk etmek

34 11. Namazın insana kazandırdıkları
Korkularından kurtulur. Gönlü kötü ve çirkin duygulardan arındırır. İnsan namaz kılarken günlük hayatın sıkıntılarından uzaklaşır Gereksiz istek ve arzularının baskısından sıyrılıp özgürleşir. 2017/4/10


"Namaz İbadeti İlköğretim DKAB Dersi 6.sınıf 2.Ünite" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları