Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ey iman edenler!Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç,sizden öncekilere farz kılındığı gibi ,sizede farz kılındı. 2/Bakara Suresi,183.ayet.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ey iman edenler!Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç,sizden öncekilere farz kılındığı gibi ,sizede farz kılındı. 2/Bakara Suresi,183.ayet."— Sunum transkripti:

1

2

3 Ey iman edenler!Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç,sizden öncekilere farz kılındığı gibi ,sizede farz kılındı. 2/Bakara Suresi,183.ayet

4 Oruç Nedir ? İslam’a göre oruç “tan yerinin ağarmasından günbatımına kadar Allah rızası için ibadet maksatıyla yemek içmek gibi davranışlardan uzak durmak” demektir.

5 Ramazan ayı boyunca oruç tutmak islamın beş şartından biridir.

6

7 ORUÇLA İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR

8 Sahur Nedir?  Oruç tutmak için sabah namazından önce sahur vaktinde yemek yenir. Geceleyin kalkılan zamana "sahur", bu zamanda yenilen yemeğe de "sahur yemeği" denir.

9 Sahur Yemeğini Yedikten Sonra Neler Yapmalıyız?
Sahur yemeği zevk ve neşe içinde yenir. Sahur yemeği oruca dayanma gücünü artırır. Böylece oruç ibadetinin daha kolay yerine getirilmesine katkı sağlar. Yemek bitince eller yıkanır, dişler fırçalanır. Oruç için hazırlanılır ve niyet edilir. Oruç tutmak için niyet şarttır. Niyet, akşam ya da sahurda yemek yedikten sonra "Allah rızası için ramazan orucunu tutmaya niyet ettim" diyerek edilir. Mutlaka bu cümleyi söylemek şart değildir. Zihinden geçirmekle de niyet olur. Sahura kalkmak da ayrıca bir niyettir.

10 Sevgili Peygamberimiz "Sahurda yemek yiyiniz
Sevgili Peygamberimiz "Sahurda yemek yiyiniz., çünkü sahur yemeğinde bereket vardır." (Buhari) buyurarak sahura kalkmayı öğütlemiştir.

11 İmsak Nedir? Sözlük anlamı, tutmaktır. Yemek yemenin yasaklandığı, orucun başlama zamanına imsak vakti denir. Sabah şafak sökmeden önceki vakit olan imsak vakti, aynı zamanda sabah namazının başlangıcıdır. İmsak vaktinin başlamasından itibaren orucu bozacak davranışlardan sakınmak gerekir. Orucun vakti akşam gün batıncaya kadar devam eder.

12 İftar Nedir? Orucun sona erdiği vakit olan güneşin battığı ve akşam namazının vaktinin girdiği zamana denir. İftar yemeğini yiyerek o günkü orucumuzu tamamlamış oluruz. Orucumuzu açtığımız zaman olan iftar vakti, Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak için bütün gün aç ve susuz geçiren oruçlunun en duygulu olduğu andır. Kendisi için akşama kadar oruç tutarak ibadet eden kimsenin duygularını en iyi bilen ve duyan Allah'tır. İftar vaktinde içten yapılan duaları kabul eder.

13 İftar Duası  Peygamberimizin iftar yaptığı dualardan biri şöyledir: "Allah'ım, senin için oruç tuttum. Sana inandım. Sana güvendim. Senin verdiğini yiyeceklerle orucumu açıyorum. Verdiğin nimetlere şükürler olsun." İftar duasını bu şekilde yapmak şart değildir. İsteyenler içinden geldiği gibi istedikleri şekilde dua edebilirler.

14

15

16

17 Mukabele Nedir? Mukabele karşılık verme, karşılıklı okuma anlamına gelir. Bir kimsenin Kur'an'ı ezberden veya kitaptan yüksek sesle okuması ve onu dinleyen topluluğun da sessizce Kur'an'dan takip etmesine "mukabele" denir.

18

19 Hatim Nedir? Müslümanlar, ramazan ayında Kur'an okumaya her zamankinden daha çok özen gösterirler. Bunun için evlerde veya camilerde bir araya gelerek, her gün Kur'an'dan yirmi sayfa okurlar. Ramazan ayının sonuna gelindiğin de ise Kur'an'ı baştan sona bir kez okumuş olurlar. Buna "hatim" denir. Daha sonra hatim duası yapılır. Müslümanlar yüzyıllar boyu bu geleneği devam ettirmişlerdir.

20

21 Teravih Namazı

22 Fidye Nedir? Hastalık, yaşlılık gibi çeşitli sebeplerden dolayı zamanında tutulamayan ve özrün devam etmesinden dolayı daha sonrada kaza edilemeyen oruçlar için tanınmış bir kolaylıktır. Tutulamayan her bir gün için fidye verilir. Fidye miktarı, kişinin bir günlük yiyeceği veya bunun para olarak karşılığıdır.

23 Fıtır Sadakası Nedir? Ramazan ayında Müslümanların yerine getirmeleri gereken ibadetlerden biri de fıtır sadakasıdır. Halk arasında buna "fitre" denir. Zekâttan ayrı olarak, zengin sayılan her Müslüman yılda bir kez muhtaç kimselere "fitre" verir. Fitre, zekâta göre daha küçük çaptaki bir yardımdır. Bunda belli bir yaşa gelmiş olma şartı aranmaz. Bir ailedeki bütün bireylerin fıtır sadakasını büyüklerinden biri verebilir. Fitre miktarı kişinin ekonomik düzeyine, maddi durumuna göre değişmektedir.

24

25 Kefaret Nedir? Kefaret, günahın bağışlanması için Cenâb-ı Allah’ın koyduğu bedeldir. Meselâ bilerek ve kasten Ramazan orucunu bozmanın kefareti bir gün kaza, altmış gün kefaret olmak üzere peş peşe altmış bir gün oruç tutmaktır.

26 Kaza Nedir? Ramazan ayında ister özürlü, ister özürsüz oruç tutmayanların, Ramazandan sonra tutmadıkları gün sayısı kadar bire bir oruçlarını tutmaya kaza orucu denir. Ramazan orucunun kazasının peş peşe yapılması gerekmiyor. Ara vererek yapılması mümkündür. Esas olan, Ramazan orucunu tutulmayan gün sayısınca kaza etmektir.  Ramazan orucunun kazası bayram günleri dışında her gün yapılabilir. 

27

28 FADİME ÇELİK FINDIKLI 20130154 FATMA BAYINDIR 20130158 FATMA NUR TAMGÜÇ 20130163


"Ey iman edenler!Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç,sizden öncekilere farz kılındığı gibi ,sizede farz kılındı. 2/Bakara Suresi,183.ayet." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları