Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla yapılan üretim, 2008 yılında bir önceki yıla göre % 21,87 azalmıştır. Yetiştiricilik üretimi ise % 8,8 oranında artmıştır. Yetiştiricilik üretimi artış oranı, dünya ortalamasına denktir. Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi /Ocak/2010 Ankara
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KAVRAMI Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi /Ocak/2010 Ankara FAO’ya göre “ sürdürülebilir gelişme, mevcut ve gelecek nesiller için insan gereksinimlerini sağlamak üzere teknolojik ve kurumsal değişimlerin başarıyla adapte edilmesi ve doğal kaynakların korunması ve yönetimidir ” (1994). Böyle bir sistem; -Toprağı, suyu, bitkiyi, hayvansal gen kaynaklarını korur, -Çevrede bozucu etki yaratmaz, -Teknik olarak uygundur, -Ekonomik olarak yaşayabilir, -Sosyal açıdan kabul görür (Frankic and Hershner, 2003).
% 8.89 diğer deniz ürünleri % 6.35 İç su balıkları % Yetiştiricilik % Deniz balıkları Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi 11-15/Ocak/2010 Ankara
Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Gelişim Trendi (1000 Ton) (Deniz vd., 2009)
Türkiye’de Üretimi Yapılan Su Ürünleri ve Üretim Miktarları (2008) (Deniz vd. 2009) Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi /Ocak/2010 Ankara
İçsu Balıkları Üreten İşletmelerin Kapasite Artışı ( ) (Deniz vd., 2009) İçsu Balıkları Üreten İşletmelerin Kapasite Artışı ( ) (Deniz vd., 2009)
Deniz Balıkları Üreten İşletmelerin Kapasite Artışı ( ) (Deniz vd., 2009)
2008 Yılı İtibariyle Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yapan İşletmelerin Sayısı ve Kapasiteleri (Deniz vd., 2009) Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi /Ocak/2010 Ankara
Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi 11-15/Ocak/2010 Ankara Türkiye’de Yetiştiriciliği Yapılan Su Ürünleri İçin 2008 Yılı İhracat Rakamları (Anonim, 2009)
Su ürünleri sektörünün gelişiminde beklenen eğilimler: Su ürünleri üretiminin yoğunlaşmasının devam etmesi,Kullanılan tür çeşitliliği artışının devam etmesi,Üretim sistemlerinin ve uygulamalarının çeşitlenmesindeki devamlılık,Pazar, ticaret ve tüketici etkisinin artması,Sektör yönetiminin gelişmesi ve düzenlemelerin artırılması,Sektörün daha iyi yönetilebilmesi üzerine ilgi artışı Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi /Ocak/2010 Ankara
Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi 11-15/Ocak/2010 Ankara Su kolonunda izleme Bitki besin elementleri Çözünmüş oksijen İlaç ve kimyasallar Bentik izleme Organik atık birikimi İlaç ve kimyasallar İzlenecek parametreler
Sürdürülebilir su ürünleri yetiştiriciliği için temel öneriler Entegre kıyı yönetimi planları oluşturulmalıdır.Çevre izleme modeli geliştirilmelidir.Organik su ürünleri yetiştiriciliği teşvik edilmelidir.Çevre ile uyumlu üretim teknikleri geliştirilmelidir.Çevreye en az etki eden yemlerin kullanımı teşvik edilmelidir.Balık çiftlikleri veri tabanı geliştirilmelidir. Balıkçılıkta sigortacılığın geliştirilmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı ve geçici teşvikler getirilmelidir İç ve dış pazar geliştirilmelidir. Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi /Ocak/2010 Ankara
Üreticilerin örgütlenmeleri teşvik edilmeli, örgütlerin ‘sorumlu balıkçılık’ ve ‘iyi yetiştiricilik uygulamaları’ ile kalite kontrolü, dağıtım ve fiyat istikrarı konularında sorumluluk almaları sağlanmalıdır. Balıkçılıkta sigortacılığın geliştirilmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı ve geçici teşvikler getirilmelidir. İç ve dış pazar geliştirilmelidir. Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi /Ocak/2010 Ankara
Su ürünleri sağlığında kullanılan aşı vb. biyolojik maddeler ile ilaç ve kimyasalların imalatı, satışı ve kullanımı disiplin altına alınmalıdır. Balık hastalıkları konusunda bölge laboratuarları kurulmalı, katkı-kalıntı programları etkin bir şekilde sürdürülmelidir. Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi 11-15/Ocak/2010 Ankara