AB EĞİTİM, KÜLTÜR,GENÇLİK PROGRAMLARI 2007-2013 Prof. Dr. Selda Önderoğlu AB Ofisi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yoğun Programlar (IP - Intensive Programmes)
Advertisements

Erasmus+ Eğitim,öğretim, gençlik ve spor konularında neler sağlıyor?
Sakarya Üniversitesi ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK YURTDIŞI MALİ KAYNAKLAR Ali Osman KURT SAÜ - Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü (ULİK) Genel.
AYDIN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
DÖNEMİ ERASMUS YOĞUN DİL KURSLARI (EYDK) ERASMUS INTENSIVE LANGUAGE COURSES (EILC) Fidan BAYRAKTUTAN Öğrenci İletişim Sorumlusu
ERASMUS+ GENEL TANITIMI
HAYATBOYU ÖĞRENME PROGRAMI’na GENEL BAKIŞ
Hayatboyu Öğrenme Programı
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ’NDE AVRUPA BİRLİĞİ HAYAT BOYU ÖĞRENME VE GENÇLİK PROGRAMLARI.
TÜRK ULUSAL AJANSI PROGRAMLARI
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
ERASMUS Nedir? Erasmus programı, yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programıdır.
Lifelong Learning Programme (LLP) Erasmus
Eğitim alanında Topluluk eylem programı
Eğitim ve Kültür ( ULUSAL AJANS ) AB EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ HOŞ GELDİNİZ.
E Y L E M 5. 1 Gençlerin ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanların Toplantıları PROGRAMI.
Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Erasmus AB Yüksek Öğretim Programı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi.
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM ve GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ Şubat 2007.
Akademik Gelişim Birimi Etkinlikleri
Erasmus+ Programı ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
AVRUPA BİRLİĞİ OFİSİ ERASMUS
ERASMUS+ PROGRAMI TANITIMI
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
ERASMUS+ PROGRAMI TANITIMI
HAYAT BOYU ÖĞRENME PROGRAMLARI (LLP) (ÇEŞİTLİ SUNULARDAN DERLENEREK HAZIRLANMIŞTIR.)
LLP / Erasmus Bilgi Paylaşım Toplantısı Meslek Yüksek Okulu Yrd.Doç.Dr. Çetin GENÇER AB Uluslararası İlişkiler ve Erasmus Kurumsal Koordinatörü.
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI BOLU İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE BÖLÜMÜ PROJELER KOORDİNASYON EKİBİ LdV Mesleki Eğitim Programı Ortaklık Projeleri (
31 Ekim Dönemi: Erasmus+ Nedir? Erasmus+ Programı, Avrupa Komisyonu’nun eğitim, öğretim, gençlik ve spor için önerdiği yeni programdır.
Erasmus+ Erasmus Değişim Programı Bilgilendirme Toplantısı Erasmus Kurum Koordinatörlüğü (Dh.1285)
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
Erasmus Bölüm Koordinatörleri Toplantısı
Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi (Ulusal Ajans)
GENÇLİK PROGRAMI Eylem 1.3. Gençlik Demokrasi Projeleri
‘’Bütün Gençler için Yaygın Eğitim’’
 Erasmus+ Programı, Avrupa Birliği tarafından eğitim ve gençlik alanında yılları arasında uygu-lanmış olan Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik Programlarının.
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI Hayatboyu Öğrenme Leonardo da Vinci (Mesleki Eğitim) Programı.
Kültür Bilgi-Günü 2011 Kültür Programı İşbirliği Projeleri( Dizin )
20 Aralık ANKARA Erasmus+ ta Okul Eğitimi Destekleri.
DÖNEMİ ERASMUS YOĞUN DİL KURSLARI (EYDK) ERASMUS INTENSIVE LANGUAGE COURSES (EILC) Seval BOZ Uluslararası İlişkiler ve AB Birimi
E Y L E M 1. 3 Gençlik Demokrasi Projeleri PROGRAMI.
AB Erasmus Eğitim Programı Öğrenci-Öğretim Üyesi Değişimi
Comenius Programı Onur AYDEMİR
Koordinatörler Toplantısı - 14 Mayıs 2009 Hayatboyu Öğrenme Programı-Erasmus Desteklenen Faaliyetler: Yoğun Programlar (IP) ve Diğer Proje Faaliyetleri.
Doç. Dr. Levent ÖNAL Erasmus Kurum Koordinatörü Doç. Dr. Levent ÖNAL Erasmus Kurum Koordinatörü Şubat 2007 Erciyes Üniversitesi, Uluslararası Ofis Başkanlığı.
ERASMUS+ GENEL TANITIMI Celil YAMAN Erasmus+ LdV Programı Koordinatörü 20 Ocak 2014.
Comenius Hazırlık Ziyaretleri ve İrtibat Seminerleri Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Hayatboyu Öğrenme Programı (LLP)
ERASMUS PLUS Şubat 2014 Ahmet BOYLU
GENÇLİK PROGRAMI EYLEM 1.3. GENÇLİK DEMOKRASİ PROJELERİ
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI LdV Mesleki Eğitim Programı Ortaklık Projeleri.
Koordinatörler Toplantısı - 29 Kasım 2007 Hayatboyu Öğrenme Programı-Erasmus Yoğun Programlar Intensive Programmes (IP) Doç.Dr. Sevinç Gülseçen Erasmus.
GREEN PEARLS-YEŞİL İNCİLER LdV Ortaklık Projesi T.C. GÖLBAŞI KAYMAKAMLIĞI Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü.
Comenius Okul Ortaklıkları Projesi
Hacettepe Üniversitesi Avrupa Birliği Ofisi
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ’NDE AVRUPA BİRLİĞİ HAYAT BOYU ÖĞRENME VE GENÇLİK PROGRAMLARI Ocak 2009.
ERASMUS+ PROGRAMI TANITIMINA HOŞGELTİNİZ Erdoğan ERDOĞAN AR-GE Uluslararası Projeler Sorumlusu Ocak 2014.
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI
ANKARA MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
Bilgilendirme Toplantısı
Avrupa Birliği Eğitim Programları
ERASMUS+ GENÇLİK PROGRAMI
ERASMUS + GENCLİK. YENİLİKLER Sadece yaş arası gençler değil gençlik çalışanları da yaş sınırı göz etmeksizin katılabiliyor. Ayrıca bu programda.
Avrupa Birliği Eğitim Programları. Avrupa Birliği ülkelerinde gerek toplumsa değişim ve hareketliliğin sağlanması gerekse eğitim kalitesinin yükseltilmesi.
KA1- YETIŞKIN EĞITIMI PERSONELININ ÖĞRENME HAREKETLILIĞI KA2-YENILIK VE İYI UYGULAMALARıN DEĞIŞIMI IÇIN İŞBIRLIĞI.
ERASMUS Araştırma Geliştirme Birimi Projeler Koordinasyon Ekibi ERASMUS+ Bilgilendirme Sunusu T.C. EDİRNE VALİLİĞİ EDİRNE İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ.
Erasmus + Programı Erasmus + Programı. Erasmus + Programı Avrupa’nın hem şimdi karşılaştığı hem de gelecek on yılda karşılaşacağı temel sorunların üstesinden.
ERASMUS + Avrupa Birliği Eğitim, Öğretim, Gençlik ve Spor Programı Avrupa Birliğine Uyum, Danışma ve Yönlendirme Kurulu 2014 Yılı İlk Toplantısı.
ERASMUS+ YÜKSEKÖĞRETİM HAREKETLİLİĞİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER OFİSİ
T.C. Yükseköğretim Kurulu
Eurocert European Academy
Sunum transkripti:

AB EĞİTİM, KÜLTÜR,GENÇLİK PROGRAMLARI Prof. Dr. Selda Önderoğlu AB Ofisi

AB Eğitim ve Gençlik Programları dönemi Socrates Leonardo da Vinci Gençlik 31 Aralık 2006’da sona erdi..

Gençlik (15-25 yaş) Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları LEONARDO DA VINCI (mesleki eğitim, yaşam boyu eğitim) SOCRATES (genel eğitim)

SOCRATES ALT PROGRAMLAR 1-ERASMUS(Yüksek öğretim) 2-COMENIUS(Örgün eğitim-okul eğitimi) 3-GRUNDTVIG(Yetişkin-hayat boyu eğitim) 4-LINGUA (Yabancı dil eğitimi) 5-MINERVA (Açık-uzaktan eğitim) 6-GÖZLEMLER VE YENİLİKLER 7-ORTAK EYLEMLER 8-DESTEK FAALİYETLER ÜNİVERSİTELER TÜMÜNDEN YARARLANDI.

Erasmus Programı Kapsamındaki Etkinlikler Erasmus 1 ( üniversiteler arası işbirliği) — OM (Hareketliliğin Düzenlenmesi) — PV (Hazırlık Ziyaretleri) — ECTS (Avrupa Kredi Transfer sistemi) — CD (Müfredat Geliştirme Projeleri-Curriculum Development Projects) — IP (Yoğun Programlar-Intensive Programs) Erasmus 2 ( hareketlilik) — SM (Öğrenci Hareketliliği-student mobility) — TS (Öğretim Elemanı Hareketliliği-teacher mobility) DEĞİŞTİ!... Erasmus 3 (uzmanlık ağları kurulması) Akademik Bilgi Ağları- Thematic Network projects

Leonardo da Vinci Programı Ülkeler arası işbirliğiyle mesleki eğitim sistemleri ile uygulamalarında kalitenin geliştirilmesi, yeniliklerin teşvik edilmesi ve Avrupa boyutunun yükseltilmesi. Hemşirelik Y.O;FTRYO;Eczacılık F.,Radyo-Tel.Bölümü proje yaptı.

Leonardo da Vinci Programı kapsamındaki etkinlikler 1-hareketlilik A tipi projeler PL2 ERASMUS’A GEÇTİ-staj 2-pilot projeler dil yeterlilikleri B tipi projeler 4- ülkeler arası ağlar Hemşirelik Y.O 5-başvuru kaynakları C tipi projeler 6-ortak eylemler

Gençlik Programı 5 adet alt program. Üniversitedeki öğrenci kulüpleri toplulukları, hatta 4-5 öğrenci biraraya gelip bir grup oluşturarak yararlanabilir. Hacettepe 4 proje ile katıldı. Ayrı bir program oldu.

Programların yönetimi ve yürütülmesi: Yönetim ve yürütme:AB :Eğitim, Kültür,Görsel – İşitsel Alan Genel Md.lüğü-Brüksel Merkezi proje Başvuru ve yönetimi: Yürütme ajansı(Executive Agency)-Brüksel –çağrı,başvuru formları, genel bilgi,son tarihler... Yürütme ve yönetim:Ulusal Ajans-Türkiye Yürütme-AB Ofisi- Hacettepe Ün.

Programlar A-Yaşam Boyu Öğrenme (LLP) Sektörel programlar (Dikey peogramlar) Ortak Konulu (transversal-yatay) Program Jean Monnet Programı B- Gençlik C- Kültür 2007 D-Avrupa vatandaşlığı pogramı

yaşam boyu öğrenme (LLP) İlk defa tek bir program okul öncesinden yaşlılığa kadar eğitimi kapsıyor. Socrates;Leonardo da Vinci ve Gençlik Programlarının yerine geçti. Toplam Bütçe: Euro. Hedef:programa katılan ülkeleri eğitim sistemlerini hareketlilik,işbirliği ve karşılıklı etkileşim ile birbirini daha iyi anlar hale koymak ve Avrupa’yı eğitimde ‘’Dünya Markası’’haline getirmek.

NASIL? Her eğitim seviyesindeki Öğrenci/ Öğretim elemanı hareketliliği, Çalışanların hareketliliği, Eğitimde ikili ve çoklu ortaklı projeler, Eğitim ve öğretim sistemlerinde kaliteyi arttırmaya yönelik yenilikçi projeler,

Yaşam Boyu Öğrenme Programı(LLP) alt programları SEKTÖREL PROGRAMLAR(dikey Prog.) 1- Comenius 2-Erasmus 3-Leonardo da Vinci 4-Gruntvig. ORTAK KONULU(YATAY) PROGRAM 4 Temel Faaliyet: Politika Geliştirme; Dil Öğrenme; BİT; Örnek Uygulamaların Yaygınlaştırılması. JEAN MONNET PROGRAMI

Sektörel programlar (dikey programlar) Comenius: euro o kul öncesinden lise öğretimi sonuna kadar, Erasmus: euro Yüksek Öğretim, LdV’deki stajlar bu programa geldi, Leonardo da Vinci: euro Mesleki Eğitim/öğretim veren Yüksek öğretim kurumları ve kuruluşlar Gruntvig: euro Yetişkin Eğitimi

HEDEFLER Comenius:En az 3 milyon öğrencinin 2013’e kadar ortak eğitim programına katılması, Erasmus:2012’ye kadar 3 milyon Erasmus öğrencisi, LdV:her yıl kişiye staj olanağı, Gruntvig:her yıl yetişkinin hareketliliğe katılması.

Bu dönemdeki ( ) DEĞİŞİKLİKLER.. Basitleştirme -UA tarafından yönetim,yürütme arttı. Erasmus Öğretim elemanı hareketliliği- kapsamı değişti. Leonardo da Vinci hareketlilik(PL2)- stajlar Erasmus’a geldi.

Erasmus Programı Kapsamındaki Etkinlikler Erasmus 1 ( üniversiteler arası işbirliği) — OM (Hareketliliğin Düzenlenmesi) — PV (Hazırlık Ziyaretleri) — ECTS (Avrupa Kredi Transfer sistemi-(AKTS)) — CD (Müfredat Geliştirme Projeleri-Curriculum Development Projects-CD) — IP (Yoğun Programlar-Intensive Programs-IP) Erasmus 2 ( hareketlilik) — SM (Öğrenci Hareketliliği-student mobility) — TS (Öğretim Elemanı Hareketliliği-teacher mobility) DEĞİŞTİ!... Erasmus 3 (uzmanlık ağları kurulması) Akademik Bilgi Ağları- Thematic Network projects (TN)

Öğretim elemanı değişiminde Değişiklikler-Yenilikler Öğretim elemanı değişimi “Teaching staff mobility” idi- “STAFF MOBILITY” oldu. Her türlü personele açık. Öğretim elemanı+İdari Personel yararlanır. 1-6hafta arasında; 5saat ders verme Yol+harcirah ödemesi yapılacak. HANGİ FAALİYET İÇİN GİDİLİR: 1- Eğitim vermek için- eski dönemdeki gibi 2- Eğitim almak için- workshop,kurs gibi,”learning outcome” belirlenmiş olmalı

Öğretim Elemanı değişimi Teaching assignment - Eğitim verme en az 1gün –en fazla 6hafta gün bazında olabilir (ör:2gün) Yol+ harcirah hafta olursa 5 saat ders verme Staff mobility - Eğitim Alma İdari personel de yararlanabilir, workshop,seminer,konferans,ofiste çalışma,tecrübe paylaşımı Bu yılki performansımıza göre gelecek yıl bütçemiz uygun olacak, Bu yıl performansımız düşüktür!....(17 kişi başvuru - 80 kontenjana) ERASMUS KARŞILIKLI ANLAŞMASINDAKİ KONTENJAN TÜM ÖĞRETİM Gör./ÜYELERİNİN KULLANIMINA AÇIKTIR!.. (Erasmus koordinatörünüze danışınız)

Leonardo da Vinci Programı kapsamındaki etkinlikler 1-hareketlilik A tipi projeler ERASMUS’A GEÇTİ 2-pilot projeler dil yeterlilikleri B tipi projeler 4- ülkeler arası ağlar başvuru kaynakları C tipi projeler 6-ortak eylemler

Leonardo Programı Hareketlilikteki Değişiklikler-Yenilikler Öğrenci Zorunlu veya zorunlu olmayan staj için gidebilecek. Proje değil “Inter-institutional Agreement” ( Eski “Bilateral anlaşma”), Karsı üniversitenin bir merkezine veya üniversite dışı bir kuruluşa (ör.: ilaç fabrikası, Ün. araştırma merkezi, hastane, bilgisayar firması), Karşı kurumun Güvenilir olmasına dikkat!... Faaliyetin amacı,Öğrenme kazanımları (“learning outcome”) belirlenmiş olmalı.

Yoğun Programlar (Intensive Programs IP) UA tarafından yönetim+ Yürütme, Başvuru UA’ya yapılacak, Müfredatta olmayan,özel konular,yeni alanları yaygınlaştırmak için proje yaparak gerçekleştirilecek, 2-10 hafta süreli Hacettepe IP’leri: Odiyoloji, FTRYO,Sosyal Hizmet B.,

ORTAK KONULU (TRANSVERSAL)PROGRAMLAR Toplam Bütçe: euro Hangi faaliyetler? 1- yaşam boyu öğrenme politikalarında işbirliği ve yenilikçilik, 2- dil öğrenmenin desteklenmesi, 3-Yaşam boyu öğrenmeyi yenilikçi bilgi ve iletişim teknolojileri içerikli, bunları kullanan, pedagojik ve uygulamaya yönelik projeler ile geliştirmek.

TRANSVERSAL PROGRAMLAR- faaliyetler-(devam) Yaşam boyu öğrenme ve daha önceki programların sonuçlarını yaygınlaştıran ve yaygın kullanımını sağlayan ve iyi uygulamalarda değişim yapan faaliyetler.

JEAN MONNET PROGRAMI Bütçe: euro Hangi Faaliyetler desteklenecek ? Avrupa’nın integrasyonunu sağlamaya yönelik çalışmalar yapan kurumlar ve bu yöndeki aktiviteler. - AB ile ilgili ders veren öğr. elem. Projeleri destek alabilir (son başv.:15 mart 2007)

Diğer programlar Gençlik Kültür Avrupa Vatandaşlığı

GENÇLİK EYLEM PROGRAMI Amaç: Gençlerin kişisel sorumluluklarını inisiyatiflerini, başkaları için de sorumluluk duymalarını, sivil topluma katılımlarını artırmak ve bölgesel, ulusal ve Avrupa çapında aktif katılımcı olmalarını sağlamak. Bütçe: euro

Gençlik Programı- Alt Programlar 1-Avrupa için gençlik hareketlilik 2-Avrupa gönüllü hizmeti Dayanışma ruhunu gelişim için çalışma ( :Hacettepe AB Ofisi 2 Proje) 3- Dünya için gençlik AB’ye yeni katılan ülkelerle yapılacak projeler 4- Genç çalışanlar ve destek sistemleri Avrupa çapında faaliyet gösteren kuruluşların projeleri 5- gençlik alanında politika geliştirmeye destek politika üreten kuruluşların çalışmaları

KÜLTÜR Amaç: Avrupa Kültür alanını geliştirmek. Bütçe: euro Hedefler:Avrupa kültür mirasının korunma ve bilgilenmeyi artırmak, Kültür sektöründe çalışanların hareketliliği, Kültürel faaliyet ve sanat ürünlerinin uluslararası dolaşımını sağlamak, Kültürler arası diyaloğu artırmak için destek

KÜLTÜR Kimler yararlanabilir? Üniversiteler ve görsel-işitsel olan veya olmayan ama kültürle ilgili faaliyet gösteren her türlü kuruluş. Bu kuruluşların kar amaçlı olmaması gerekir.

Avrupa Vatandaşlığı Amaç: Kamuoyunun AB kuruluşlarını daha iyi anlaması. Aktif Avrupa vatandaşlığı bilincini yaymak. Eylemler: 1- Avrupa için aktif vatandaşlar, 2-Avrupa için aktif sivil toplum, 3-Avrupa için elele, 4-Avrupa geçmişini hatırlamak. Avrupa uluslarının çeşitliliğine saygı ile ulusal vizyondan daha geniş açılı düşünebilme çalışmaları.

Kim hangi etkinlikten yararlanabilir? ÖĞRENCİLERİMİZ Erasmus öğrenci değişimi (3-12ay arası) Öğretmen adayı öğrencilerimiz(Eğitim F.) Comenius asistanlığı Bireysel Başvuru-Ulusal Ajansa. IP Projesi kapsamında kursa,yaz okuluna,çalıştaya. Zorunlu olan/olmayan staj için Üniv. Araştırma merkezi,resmi olan/olmayan kuruluşlara Karşı kuruluş ile anlaşma kapsamında Detaylar UA’dan bekleniyor.

Kim hangi etkinlikten yararlanabilir? ÖĞRETİM ELEMANLARI Eğitim verme amacıyla 1gün-6 hafta arasında. Eğitim alma amacıyla 1gün-6hafta arasında, Seminer,kurs,çalıştaya katılabilir, karşılıklı anlaşma kapsamında, akademik yılında başlayacak.

Kim hangi etkinlikten yararlanabilir? İDARİ PERSONEL Eğitim alma/verme amacıyla -1gün-6hafta arasında, -karşılıklı anlaşma kapsamında Örnek: Öğrenci işleri Daire Başkanlığı,Enstitüler,Uluslararası Öğrenci Ofisi,AB Ofisi idari elemanları, laboratuvar teknisyenleri

Kaynaklar Ofisi.edu.tr AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı( Ulusal Ajans) n.htmlhttp://ec.europa.eu/education/programmes/socrates/socrates_e n.html AB Komisyonu Executive Agency (başvuru tarihleri,formlar,duyurular..) Funding alerts- AB Ofisi duyurusu-Proje başvuru duyuruları ve son tarihleri Üyelere açık bilgilere ulaşmak için:

İlginize teşekkür ederiz!.... Avrupa Birliği Ofisi ( AB Ofisi)