Doç. Dr. Murat Ali Dulupçu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Danışman, Sonuç Yönetimi
Advertisements

Presentation of the 21 ETCF II Partnerships ETCF-II is co-funded by the European Union and the Republic of Turkey TOBB.
KALKINMA AJANSLARI ve KOORDİNATÖR İLLER
19.FASIL : Sosyal Polİtİka ve İstİhdam “AçIlIş Krİterlerİnde Gelİnen Son Aşama” ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON.
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı
DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI
Eylem Planı Sonraki Adımlar
Kamu Personeli Verimlilik Projesi
Yenilikçi Yöntemlerle Kayıtlı İstihdamın
Support to Local Administration Reform 1 Yerel Yönetim Birlikleri ve hizmetlerin verilmesi.
Yerel Yönetim Reform Programına Destek Projesi 1 MODERN YEREL YÖNETİM BİRLİĞİNE DOĞRU John Jackson Capacity Building International.
TRABZON KADASTRO MÜDÜRLÜĞÜ
PERFORMANS ESASLI BÜTÇELEME (PEB) (YAPI-REHBER-PİLOT UYGULAMA)
Türk Oda ve Borsaları Akreditasyon Projesi 2009 John Lockett.
E Y L E M 5. 1 Gençlerin ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanların Toplantıları PROGRAMI.
TAYYAR KUZ Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
T.C. Yükseköğretim Kurulu Prof. Dr. Hasan MANDAL Bologna Uzmanı AVRUPA YÜKSEK ÖĞRETİM ALANININ FAALİYETLERİ KAPSAMINDA TÜRK YÜKSEK ÖĞRETİM SİSTEMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ.
Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi EĞİTİM İHTİYAÇ ANALİZİ SEMİNERİ.
AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket YETİŞ’in Takdimi , İstanbul.
Türkiye’de Yerel Kalkınma ve Aktörler Emin Dedeoğlu 22 Ocak 2007, Kütahya.
AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi Tanıtım Toplantısı Antalya 22 Ocak 2013.
ORTA ANADOLU KALKINMA AJANSI (ORAN) ABUDYK TOPLANTISI SUNUMU
Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi VABpro KAPASİTE GELİŞTİRME FAALİYETLERİ TEKLİF ÇAĞRISI Proje Uygulama Başkanlığı 26 Haziran.
Prof. Dr. Habip ASAN, TPE Başkanı 31 Ekim2013, İZMİR Türkiye’de Yenilikçi Üretim Yapısına Geçişte Sınai Mülkiyet Alanında Yaşanan Gelişmeler.
TTB-UDEK Çalışma Grupları Dr. Raşit Tükel TTB-Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu 30 Kasım 2007 / İstanbul.
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
1 AB’nin Üye ve Aday Ülkelere Etkileri. 2 AB’nin etkisi uploading ABÜye ülkeler downloading ABAday ülkeler downloading.
MALİYE BAKANLIĞI TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME SÜRECİ
Strateji Geliştirme Başkanlığı
K alkınma Planlarının Uygulanması ve İzlenmesi Devlet Planlama Teşkilatı Çalışma Grubu
EGEV EGE EKONOMİYİ GELİŞTİRME VAKFI. EGEV’e Üye  Afyon  Aydın  Balıkesir  Çanakkale  Denizli  İzmir  Kütahya  Manisa  Muğla  Uşak  Valilikler.
“Kümelenme ve Uluslararasılaşma”
TÜRKİYE YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ HAZIRLAMA ÇALIŞMALARI
Stratejik Planlama Pilot Kuruluş Uygulamaları: Genel Bakış Nahit BİNGÖL DPT Müsteşarlığı 12 Ocak 2005.
Support to Local Administration Reform 1 Birlik için stratejik yönün tanımlanması.
Bölgenin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimine katkıda bulunmak Vizyon’ u Güçlü bir sivil toplum bilinci ve ileri teknolojiyi kullanan, rekabet gücü.
5018 Kapsamında Stratejik Planlama
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
Valilikler koordinasyonunda illerde yapılan çalışmaların Türkiye’nin Yeni AB Stratejisi ve AB İletişim Stratejisi’ne katkı sağlaması İçişleri Bakanlığı.
TOBB İŞGELİŞTİRME VE YATIRIM DANIŞMANLIĞI MÜDÜRÜ
Bölgesel Gelişme Politika ve Uygulamaları
İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün ulusal ortağı ve temel paydaşı olduğu Kadın Dostu Kentler Programı, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-
Çalıştay: Başbakanlık Uzmanları için DEA 13 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 1 DEA Projesi Bileşenleri ve Çıktılar.
KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi Ulusal Kıyaslama Sisteminin Oluşturulması Kümelerin İzlenme ve Değerlendirme Süreci 18 Ekim 2012 – Ankara.
Türkiye’de Yerel ve Bölgesel Kalkınma Kuruluşları
Economic Policy Research Foundation of Turkey DERYA SEVİNÇ DIŞ İLİŞKİLER KOORDİNATÖRÜ Ankara, 2009.
TOBB AB ÇALIŞMALARI : NASIL HAZIRLANIYORUZ? FAALİYETLERİMİZ 23 Şubat 2007.
1 KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ EYLEM PLANI (Yapılan Çalışmalar, Mevcut Durum ve Planlanan Çalışmalar) Ender ÇOLAK Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı.
15 Ekim 2012 Afyonkarahisar ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞMENİN UYGULANMASININ TEŞVİK EDİLMESİ VE İZLENMESİNE İLİŞKİN ULUSLARARASI VE ULUSAL MEKANİZMALAR.
Gençlik Sektöründe Yerelleşme ve Yeniden Yapılandırma
GELECEK ODTÜ’DEN BAŞLAR Haziran
IPA II Dönemi Hazırlıkları
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIK SÜRECİ Nisan, Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı Üzerine Genel Bir Değerlendirme Ana Hatlarıyla Performans Programı Performans.
Çalıştay: Başbakanlık Üst Düzey Yöneticiler için DEA Oturum 2: DEA Projesi Bileşenleri ve Çıktılar 14 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR.
Stratejik Yönetim.
İL YATIRIM PROGRAMI HAZIRLIK VE İZLEME SÜRECİ
Strateji Geliştirme Başkanlığı
KALKINMA AJANSLARI 1 Milli E ğ itim Bakanlı ğ ı Mesleki ve Teknik E ğ itim Genel Müdürlü ğ ü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanlı ğ ı.
AB MALİ İŞBİRLİĞİ ULAŞTIRMA OPERASYONEL PROGRAMI
Bölgesel Yatırım Ortamı Değerlendirme Projesi 14 Temmuz, 2015 İstanbul.
Yönetim Danışmanları Derneği Sun Danışmanlık. Kar Amacı Gütmeyen Kurum ve Kuruluşlara Yönelik Destek Programları Mevcut durumda kamu kurumları başta olmak.
T. C. BAŞBAKANLIK DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI BÖLGESEL GELİŞME VE YAPISAL UYUM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 29 Aralık 2010, Diyarbakır.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI HAYAT BOYU ÖĞRENME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Proje Türü Tarımda Modernizasyonun ve Kırsal Kalkınmanın Sağlanması ile Sanayide Rekabetçiliğin Arttırılması Proje İle İlgili Olduğu Faaliyet Alanı 72.
Tarımsal Üretici Örgütlerin Rekabet Gücünün Geliştirilmesi Projesi Kasım 2015-Şubat 2023 İzmir, Adana.
ULUSAL ve AB HİBE PROGRAMLARI AB KOORDİNASYON MERKEZİ
GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ.
TÜRKİYE YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ HAZIRLAMA ÇALIŞMALARI
Sunum transkripti:

Doç. Dr. Murat Ali Dulupçu BÖLGESEL GÖZLEMEVİ PROJESİ (Regional Observatory/Intelligence Unit) -TR61 (Batı Akdeniz Bölgesi) Kalkınma Ajansına Doğru- Doç. Dr. Murat Ali Dulupçu 22 Ocak 2007 Kütahya

Yaşanan son kritik gelişmeler-I 2002 NUTS sınıflandırması (1,2,3) İBBS Düzey2 TR61  Antalya-Burdur-Isparta  Merkez Antalya MİFB mutabakat zaptı ile kurulması: AB fonu ve projesi kavramları özel kesim ve toplumda kafa karışıklığı yaratıyor. AB bölgesel programlarını yürütmek için hizmet birimlerinin kurulması (daha sonra KA’ya devredilecek) PİLOTLAR 1,050 2007-2009 1,700 Euro civarında bekleniyor IPA, KÖMY Ocak 2006  5449 Sayılı BKA Kanunu (sessizce!) Somut adımlar/pilot  Temmuz 2006, İzmir ve Çukurova BKA, Ekim ayında faaliyete geçildi: BEKLENTİLERİN AKSİNE! Genel Sekreter atamaları yapıldı, mülkiye müfettişleri: BEKLENTİLERİN AKSİNE! Hükümet seçim öncesinde diğerlerini de faaliyete geçirebilir! MİFB’deki ihaleler, shortlist ve konsorsiyumlar Bölgesel Kalkınma Ajansları'nın Kurulması ve Hizmetlerinin Desteklenmesi için Teknik Danışmanlık 3,5 Katılımcı Bölgesel Kalkınma Stratejilerinin, Operasyonel Planların Hazırlanması ve Altyapı Yatırım Projelerinin Önceliklendirilmesine Destek 7,0 İş Kümesi Politikası Geliştirme 6,0 Support to State Planning Organization to Build Capacity at Central, Regional and Local Level to Implement Economic and Social Cohesion Measures in line with the pNDP 2,5

Yaşanan son kritik gelişmeler-II Kamu-Özel Kavgası  “Acaba yeni KİT’ler mi yaratılıyor?”/ Yol ayrımı: “Yerel DPT’ler” mi yoksa “Bölgesel kalkınmaya odaklanmış odalar” mı ??? KA’ların eylemsel kimliğe bürünmesi (DPT’nin eylem planları): ilk adım eğitim programları, içerik ve finansman DPT tarafından belirlenmiş AB fonlarının kullanım biçimini belirleyecek bölgesel programların eksikliği, ihale konusu!!!/MİFB KA’ları DPT AB fonları aracılığı ile hazırlayacak, ihale konusu!!!/MİFB Samsun (dış uzman), Mersin (RIS) ve İzmir (Konferans oradaydı) Bölgesel programların yürütülmesinde valilikler aktif, birimler oluşturulmuş; genelde odalar kamu kurumlarının etkisinde PASİF ALICI KA’ların yerel bazda yansıması “cılız” TEPAV – Yerel Medya Projesi’nin önemi: Yerel medyanın söyleyecekleri? KİM gündem oluşturacak... AB yardımlarının bölgesel programlar aracılığıyla verildiğinin gözlerden kaçması: bölgelerin kendi geleceklerine ilişkin söyleyecek sözlerinin olması??? KÖMY/IPA? DPT’nin “merkezi” bakış açısı hala devam etmektedir.

NUTS1 12 bölge

2007-2013 için perspektif NUTS2 26 Bölge

Bölgesel Programlar ÖUKP Kapsamında 12 tane NUTS :Gaziantep, Şanlıurfa,Mardin Samsun, Kastamonu, Trabzon, Erzurum, Ağrı, Malatya, Van, Konya, Kayseri

Arkaplan ve Gerekçe: Neden bu bölge (İBBS2 TR61)? 2000’lerin başında borsa/odaların öncülük ettiği bir vakıf: BAGEV Vakfın hazırladığı bölgesel gelişim raporu 2. ciltlik (BAGEV deneyimi) BAGEV raporu için SDÜ – AÜ ortak çalışması, MAEÜ ile bu birlikteliği güçlendirmek mümkün Takiben fuar, TEK sempozyumu, ürün katalog, Eurochambers, turizm rehberi Motivasyon kaybı ve fikir üretmeme kısıtların dolayı doğan atalet: BAGEV’in odaklanması için bir kıvılcım Platform olarak gücün yeterince farkında değil ve kurulacak kalkınma ajansında vakfın sesini güçlendirme ihtiyacı açık bir şekilde var Üç ilde de üniversite oldu: Master-doktora çalışmalarının bölgesel sorunlara yönlendirilmesi

Amaç ve İlkeler Kurulacak birim ve proje fikri hakkında öneri; ancak zaman içerisinde gelen geri-bildirimlerle revize edilebilir/KESİNLEŞMİŞ BİR FORMAT YOK Türkiye’de bir ilk olacak ve diğer bölgelere konsept olarak model teşkil etme potansiyeline sahip Kurulacak Kalkınma Ajansı’nda BAGEV’in sesini güçlendirecek altyapıyı sağlamak ÖZEL ve GÖNÜLLÜ SEKTÖRLERİN ELİNİ GÜÇLENDİRMEK: Vakıf olarak temsil; odalar dışında/Kalkınma Kurulu/Kaos engelleyici; gündem belirleyici İl düzeyi dışında bölgesel bakış açısını sağlamak Temelde akademik bir proje değil; AB örnekleri bölgesel kalkınma amaçlı birim olarak değerlendiriliyor; ancak akademik çalışmaları yönlendirici ve destekleyici bir özelliği de olacak; üniversiteleri yerel çalışma yapmaya yönlendirme potansiyeli var (mismacth, undermacth, non-macthed)

TEMEL GEREKÇELER Analitik ve gözlemsel veri kullanMAMA eğilimi Yetersiz veya ilgisiz veri kullanma Post-rasyonalizasyon, Sonuç: “bir kez daha başaramadık” Yerel odaların yol gösterici veri eksikliği Amacından sapmış malumat birikimi “bilgi adacıkları” oluşturma gerekliliği “süreç-girdi-çıktı amaçlı veri kullanımı”-geribildirim Eylem alanı miyopluğu/makro odaklanma AB ülkelerinde uygulanmakta Observatory units – Intelligence Yerel kapasite-farkındalık-ilgi eksikliği: Sonuç merkezin yerele yine merkezden bakması

BG SOMUT NE YAPACAK? İhtiyaç analizi (need analysis), Açık analizi, Odalardan gelen talepler, Sektörlerin incelenmesi, ÖNCELİKLER GENEL BÖLGESEL KALKINMA PERSPEKTİFİNE GÖRE BELİRLENECEK (BG yönetim Birimi) Etki değerlendirmesi (impact assessment), Alınan kararların takibi(AB, ulusal, bölgesel, yerel), değerlendirilmesi, geri besleme Amaca uygun nitelikli veri üretimi, Genel bölgesel sorunların takibi, iyileşmeleri somutlaştırmak için, performans, ekonomik-sosyal, istihdam-inovasyon-ICT kullanımı, Yerel gündem oluşturma (local agenda setting), Elde edilen bulguların kamuoyuna sunulabilir hale gelmesi ve böylelikle yerelin bakış açısının kalkınmaya odaklanmasının sağlanması Tematik çalışma raporları: sektör, sorun alanları, küme, AB’ye hazırlık SWOT analizi, KA altyapısını güçlendirme (AB parası somut görünüm, katılımcı çalışmalar, katılımcılık altyapısı: MOTİVASYON) Günce/barometre; AB etkisi ve fırsatlar (parçalanma-ve-bütünleşme); katılımcılık paradoksu;

POLİTİKA ALANI Kalkınma Ajansı merkezi olan il, sadece kendisinin değil, aynı zamanda bölgesinin gelişmesinden sorumlu olacak ve ortaklık/paylaşım esaslı bir yapılanmaya gidecektir. BAGEV’e ve BKA’ya destek olabilecek bir Bölgesel Gözlemevi (BG) ihtiyacı

KRİTİK HUSUSLAR BG, KA merkezinin Antalya olmasından doğabilecek muhtemel sıkıntıları hafifletebilecektir.(il genel meclisi) BG’nin nasıl yapılanacağı ve finanse edileceği SDÜ 2 proje daha yürütmektedir: AB FP6 – Eurodite  63.940 Euro SDÜ BAP Projesi  12.500 YTL 3 ildeki üniversitenin desteği TEPAV-EPRI, TOBB  “Yerel Kalkınma İçin Akademisyenler Platformu”, TEPAV’ın desteği

EYLEM ALANI Merkez: Isparta (Çünkü KA merkezi Antalya olacak) Yapılanma: “Üniversite merkezli araştırma merkezi” ya da “BAGEV bünyesinde çalışma ofisi” Süreç: BAGEV üyelerinin konu ile ilgili toplantıya çağrılması Toplantıda Burdur MAEÜ’nün BAGEV’e üyeliğinin gündeme getirilmesi BAGEV’a konu ile ilgili (BG kurulması gerekliliği hakkında) bir sunum yapılması BG’nin esas itibariyle TOBB’nin geliştirdiği bir projenin (Yerel Akademisyenler Platformu) sonucu ve uzantısı olduğunun ve bu bağlamda TOBB bünyesinden de teşvik ve destek alabileceğinin vurgulanması Üniversitelere konu ile ilgili bilgilendirme yapılması Bölgesel aktörlerle bir dizi konsensüs ve “ortak akıl” toplantısının düzenlenmesi Üniversitede (SDÜ) ofis oluşturulması Destek: TOBB: Ofisin oluşturulması, BAGEV: Ofisin sürdürülebilirliğinin sağlanması, Üniversiteler: Personel desteği

ZAMAN PLANI 1.-2. Hafta 2.-3. Hafta 3.-4. 4.-5. 5.-8. BAGEV Süreci TOBB/TEPAV Bölgesel Üniversiteler Ortak Akıl ve Vizyon Çalışmaları Realizasyon

Bölgeler için politikalar ve araçlar Bölge planları KÖY İl gelişme planları Diğer kalkınma politikaların ‘bölgesel boyutu’ Sanayileşme gibi ulusal politikalar baskın Diğerlerinin bölgesel boyutu zayıf Bölgesel gelişmenin temel alındığı bir ulusal kalkınma yerine ulusal kalkınmanın temel alındığı bir bölgesel gelişme politikası Bu nedenledir ki bölgeler üzerinde kamu yatırımlarının farklı etkileri olmakla birlikte, hem verimsiz (ve bazen de politize) hem de bütünleşik tasarlanmamış yatırımlar israfa yol açarak, kalkınma çabalarının etkinliğini büyük oranda kaybetmesine yol açmış (Gazete: dağın hesabı; Isparta) Günceller: 5018 ile stratejinin kurumsal ve bölgesel yayılması; 5084; 5350; ve son olarak 5449 ve İzmir-Mersin-Adana

Hangi fonlar? european monies 1. Çerçeve Projeler ABGS ve Bakanlık düzeyinde (çerçeve projeler kullanamayan ve otoyola yatıranlar) 2. Topluluk Programları (Bazılarına dahiliz, bazıları ulusal koordinasyon, bazıları direkt komisyona) 3. Mikro projeler 4. Hibe Programları Çok yıllı bütçe: 2007-2013??????

Sabrınız için teşekkürler... dulupcu@iibf.sdu.edu.tr