İç Mekan Bitkileri Betül YOLCU.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SANSEVERİA TRİFASCİATA
Advertisements

EKOSİSTEM İBRAHİM İMANCI FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ.
CALADIUM BICOLOR (KALADYUM)
Asparagus plumosus.
Schlumbergera sp..
Crocosmia lucifer.
LİLİUM SP..
Magnolia X soulangiana
Araucaria heterophylla
CHAMAEROPS HUMİLİS.
FUCHSİA HYBRİDA (küpe çiçeği)
DERS ADI: HAYAT BİLGİSİ KONU ADI: ÇEVREMİZDEKİ CANLILAR HAZIRLAYANLAR:
Bitki Örtüsü.
TÜRKİYE’NİN BİTKİ ÖRTÜSÜ
Ev , okul ve iş yerlerini ısıtma ve aydınlatmada enerjiye ihtiyaç duyarız. Aynı şekilde arabaların çalıştırılmasında, fabrikalarda üretim yapılmasında.
TOPRAĞIN ÖNEMİ.
BİZİM OLDUĞU HALDE BİZİM OLMAYAN ŞEY NEDİR?
Gözlükler, Göz Sağlığı
BİTKİ VE AĞAÇLARI TANIYALIM 
NYMPHAEA N.odorata N.odorata Güzel kokan nilüfer.
Camellia japonica Kamelya-japon Gülü..
Hazırlayan: Ayfer DOĞANAY.  Yeni teknolojilerin ortaya çıkması ve yaygınlaşmasıyla birlikte eğitim alanında bu teknolojilerden nasıl yararlanılacağı.
CHLOROPHYTUM COMOSUM.
Familyası : Agavaceae Botanik Adı : Agave americana Türkçe Adı : Sabır
Zebrina Pendula.
Alyssum saxatile.
Aechmea fasciata.
İç Mekan Süs Bitkileri Clivia miniata.
Gynura sarmentosa.
FİCUS BENJAMİNA.
RHODODENDRON INDICUM (Açelya)
Buddleia (Kelebek çalısı)
MAGNOLIA SOULANGEANA (SARAY MANOLYASI).
Peperomia caperata.
CHAMAECYPARİS NOOTKATENSİS
FATSİA FATSİA JAPONİCA.
Mammillaria elongata.
Maranta leuconeura.
MUTLU AKKUŞ HALİL AKBIYIK SUNUŞ TEKNİKLERİ. YÖNLENDİRMESİ İLE MEKANIN İÇ HAÇMİNİ GÖSTEREN GENİŞ BİR GİRİŞE SAHİPTİR.
Hoya carnosa Mum çiçeği.
Senecio cruenta.
Philodendron scandens
CALATHEA MAKOYANA (TAVUS KUŞU ÇİÇEĞİ)
Bitki adı : Cycas revoluta
Asplenium nidus.
Iç mekan Capsicum annuum (SÜSBİBERİ).
Bitki adı : Chamaerops humulis
CYCLAMEN PERSİCUM.
Isı ve Sıcaklık Farklıdır
CORDYLİNE FRUTİCOSA.
Cineraria.
BİTKİ VE HAYVAN DOSTLARIMIZ
Ananas comosus SinonimiAnanas sativus FamilyasıBromeliaceae GenusAnanas P. Mill – pineapple Species Ananas comosus.
BENİM GÜZEL EVİM.
Çevremiz neden kirlenir?
Lantana camara.
Soğan Nasıl Yetiştirilir?. Mutfağımızın olmazsa olmaz sebzelerinden biri olan soğanın, 100 den fazla türü var. Beyaz, sarı, kırmızı, yazlık ve kışlık.
B TEMASI BENİM EŞSİZ YUVAM B TEMASI BENİM EŞSİZ YUVAM.
FARKLI YERLERDE FARKLI CANLILAR
Güvenli bir merdiven inşa etme
HASAN EROL BAĞCILAR E.M.L. KOMBİ KULLANIMI. HASAN EROL BAĞCILAR E.M.L. GECELERİ KOMBİ KULLANIMI Binanın dış hacminin soğumaması için, geceleri en düşük.
FOTOSENTEZDE YAPAY IŞIKLANDIRMA
KAŞ KINIK ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ (TARIM ALANI)
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI
Schefflera actinophylla
Teknolojinin Çevreye Olumlu Ve Olumsuz Etkenleri
EKOSİSTEM Geyiklerin yaşadığı yerde sadece canlılar mı görülüyor? Canlıların, yaşamını sürdürebilmesi için hava, su, toprak gibi cansız faktörlere ve güneş.
Resimle İlgili Meslekler
BİTKİLERİN SU İSTEKLERİ NEM VE YAĞIŞ
CANLILARIN YAYILIŞI VE GÖÇÜ (KOROLOJİ)
Sunum transkripti:

İç Mekan Bitkileri Betül YOLCU

Otellerde bitkileri kullanarak tasarım bugün peyzaj mimarlarının, hortikltirist,mimar veya dekorasyonla uğraşan kişilerle işbirliği içinde bulundukları önemli bir çalışma sahasını oluşturmaktadır.Bitkiler insanlara yönelik mekanların düzenlenmesinde oldukça önemli bir tasarım elemanıdır. Otellerde lobi,merdiven,resepsiyon,koridor,restoran,kafeterya odalar gibi çeşitli mekanlarda dekorasyonu tamamlayan bu mekanları kullananların doğa özlemlerini gideren canlı varlıklar olan bitkileri kullanabiliriz.

Ancak iç mekanlarda bitkileri kullanırken mekana ait özellikler ile kullanıcı özelliklerine bağlı olarak kullandığımız bitkilerin ekolojik isteklerini de göz önünde alarak kullanmamız gerekir.Bu nedenle bitkilerin yetişme ortamı istekleri ile yerleştirilecekleri mekanın yetişme ortamı koşulları mümkün olduğunca birbirine yakın olmalıdır. Bitkiler için gerekli yetişme ortamı koşulları olan ışık, sıcaklık , hava rutubeti ve havalandırma koşullarına dikkat edilmelidir. Eğer imkan varsa bazı bu mekanlarda birtakım önlemler alınarak da bu şartlar düzeltilebilir.

İç mekan bitkileri doğal olarak yetiştikleri ekolojik ortamlardan çıkarılarak saksı veya çeşitli kaplar içerisinde yapay olarak sağlanan kendi yetişme ve gelişme ortamlarına benzer. İç mekanlarda yaşamlarını sürdürebilen çiçek veya yaprak veya her ikisine sahip olan bitkilerdir.

Ancak böyle bir tanımlama somut değil soyut olmaktadır Ancak böyle bir tanımlama somut değil soyut olmaktadır.Gerçekte bitkiler aleminde böyle bir sınıf ve ayrım söz konusu değildir. Zira dış mekanda yani açıkta yetişen herhangi bir bitki uygun ortam ve koşullar sağlandığı takdirde iç mekanda da yetişebilmektedir. Şunu asla unutmamak gerekir ki iç mekanda yetişen bitkiler ile dış mekanda yetişenler arasında farklılıklar vardır. Dış mekanda yetişen bitkiler tabiatın doğal gücünden yağmurunda güneş ışığından toprakta yenilebilen besin maddelerinden faydalanırken iç mekan bitkilerinin bu ekolojik istekleri bizler tarafından karşılanmazsa bitkiler kısa sürede öleceklerdir.

1.İç Mekan Bitkilerinin Yetişme Ortamı İstekleri Başarılı bir iç mekan düzenlemesi yapabilmek ve bunu yaşatabilmek için; Sağlıklı bitkisel materyal kullanmak Kullanılan veya kullanılacak olan bitkilerin istedikleri yetişme ortamı istediklerini yakından tanımak Bu koşullara mevcut iç mekanlarda bir benzerlik sağlama yollarını bilmek uygulamak ve gerektiğinde onlar için özel ortamlar oluşturmak çiçek pencereleri yapay ışık kullanarak isteklerini karşılama koşullarını hazırlama gibi Onların güzel görünümlerini korumaları geliştirmelerini ve çiçeklenmelerini en iyi şekilde sağlamak.

İç mekanlarda kullanılacak bitkileri seçerken hortikültürel açıdan özellikle şu hususlar dikkate alınmalıdır. Süs bitkilerini getireceğimiz iç mekanın sıcaklık ışık hava rutubeti ve havalandırma koşullarına uygun süs bitkileri seçilmelidir.Örneğin koridor merdiven gibi güneş ışığını sınırlı alan mekanlara ışık istekleri yüksek olan türleri kullanmamak gerekir.

Buralarda; Asparagus, Aspidistra, Asplenium , Kentia ,

Clivia gibi ışık istekleri az olan türler önerilir. Buna karşılık camları geniş ve çok olan restaurant , kafeterya gibi mekanlarda ise; Difenbahya , Palmiye , Sikas

Dar mahallerde fazla gelişen bitkiyi tutamayız Dar mahallerde fazla gelişen bitkiyi tutamayız. Örneğin bir Cycas veya Kentia için bir süre sonra geniş mekanlara gereksinim duyar. Bu küçük mekanlarda fazla büyümeyen bitkiler tercih edilmelidir. Resim 1. Cycas Resim 2.Kentia

Süs bitkilerine ayıracağımız zaman ve bakım olanakları da tür seçimini dikte eder. Devamlı ve ihtimamlı bakımın olduğu yerlerde hassas türleri yetiştirebilir barındırabiliriz. Otel odalarında ve sirkülâsyonun yoğun olduğu restaurant resepsiyon gibi mekanlarda Kaktüs , Paşa kılıcı (Sanseverya) , Zakkum gibi yaprak ve çiçek özelliğiyle insanlara zarar verebilecek bitkiler kullanılmamalıdır. KAKTÜS PAŞA KILICI ZAKKUM

İç Mekan Bitkilerinin Işık İstekleri Işık, tür ve yer seçiminde en önemli faktördür. Özellikle bu önem kapalı mekanlarda çok daha büyüktür ve bitki yetiştirmeyi sınırlayan en önemli faktördür. Işık yalnız bu mekanlara yetiştirilecek bitkilerin yaşayabilmesi için değil aynı zamanda güzel ve bol kaliteli çiçekler oluşturması cazip yapraklar geliştirmesi güzel bir form göstermesi için de zorunludur.

ASPLENİUM ASPERAGUS ACALYPHA CALATHEA CHLOROPHYTUM 

NEPHROLEPİS CYPERUS ZANTEDESCHİA

SLAYTIMI İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER…   