Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI"— Sunum transkripti:

1 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI
Canlılar Nasıl Sınıflandırılır? Bitkileri Sınıflandıralım

2 Slaytta gördüğünüz resimler arasında ne gibi farklılıklar var?

3 Odamızdaki eşyaları sınıflandırmanın bize ne gibi yararları vardır?

4

5 Resimde ne gibi canlılar görüyorsunuz?
Resimde gösterilen ağaç, çiçek gibi varlıkları bir isim altında toplayabilir miyiz? Peki kedi, köpek gibi canlılara da ortak bir isim verebilir miyiz? Sizce bu sınıflandırmanın ne gibi yararı var?

6 Sizce çevremizde gözle göremediğimiz canlılar da
var mıdır?

7 Mantarlar bitki midir? Bunları ayrı bir sınıf içerisinde mi değerlendirmeliyiz? Mantarlar bitki değildir. Çünkü bitkiler gibi fotosentez yapmazlar. Besin ihtiyaçlarını başka canlılardan karşılarlar. Yapılarında bitkiye yeşil renk veren tanecikleri de yoktur.

8 CANLILAR HAYVANLAR BİTKİLER MANTARLAR MİKROSKOBİK CANLILAR

9 HAYVANLAR omurgalı hayvanlar omurgasız hayvanlar

10 Çevrenizdeki bitkiler nelerdir?
Kök ve gövdesinden besin elde ettiğimiz bitkiler de var mıdır? Suda yaşayan bitkiler var mıdır? Yağ elde ettiğimiz bitkiler de var mıdır?

11 Bu iki bitkide ne gibi farklılıklar görüyorsunuz?
İkisinde de ne gibi yapılar bulunmaktadır?

12 BİTKİLER ÇİÇEKLİ BİTKİLER ÇİÇEKSİZ BİTKİLER

13 ÇİÇEKLİ BİTKİLER Çiçeği olan ve çiçeklenme sonunda tohum veren bitkilere çiçekli bitkiler denir. Çevremizde en çok çiçekli bitkileri görür ve tanırız. Bunlar en gelişmiş bitki grubudur. Çiçekler hoş kokuları değişik renkleri ve biçimleriyle doğayı güzelleştirirler. İnsanlardan böceklere kadar tüm canlıların hayatını etkilerler. Çiçekli bitkiler kök, gövde, yaprak ve çiçek gibi cisimlerden oluşurlar. Çiçekli bir bitkiyi oluşturan bütün bu kısımların bitkide farklı görevleri vardır.

14 DEĞERLENDİRME 1

15 2) Tabloya göre soruları cevaplandırınız
1- Eğrelti Otu 2- Ay Çiçeği 3- Papatya 4- Menekşe 5- Nilüfer 6- Kara Yosunu Yukarıdaki bitkilerden hangileri çiçeklidir? ay çiçeği, papatya, menekşe, nilüfer 2.Yukarıdaki bitkilerin hangisinden yağ elde edilir? ay çiçeği 3.Yukarıdaki bitkilerden hangileri çiçeksizdir? eğrelti otu, kara yosunu

16 Çiğ olarak tükettiğimiz turp acaba bitkinin hangi kısmıdır?
Çiğ olarak tükettiğimiz turp bitkinin kök kısmıdır. Bitki için çiçeğin önemi ne olabilir? Çiçek bitkinin üreme organıdır. Çarşıya alışverişe çıktığımızda sevdiğimiz yiyeceklerden satın alırız. Bitkilerin ise böyle bir şansı yoktur.Sizce onlar besinlerini nereden karşılar? Bitkiler kendi besinlerini kendileri yapar.

17 BİTKİNİN KISIMLARI Çiçek Kök Gövde Yaprak

18 ÇİÇEK GÖVDE YAPRAK KÖK

19 KÖK Bitkinin toprak altında gördüğümüz yapıya deriz. Bitki kökleri değişik şekillerde olabilir. Havuç, turp gibi bitkinin köklerini besin olarak tüketiriz. 3 önemli görevi:Bitkinin toprağa tutunmasını sağlar. Topraktaki suyu ve suda çözünmüş maddeleri alır. Bazı bitkilerde besin depo eder. GÖVDE Bitkinin toprak üstünde kalan kısımlarından biridir. Bitkinin dik durmasını sağlar. Bazı bitkilerde sürünme veya sarılma görevi alır. Gövdesini besin olarak kullandığımız bitkiler de vardır. Patates bunlardan birisidir.

20 DENEY YAPALIM KARANFİLİM NEDEN RENK DEĞİŞTİRDİ?

21 YAPRAK Yapraklar bitkilerin besin ihtiyaçlarını karşılar. Genellikle renkleri yeşildir. Yaprakların biçimleri birbirinden farklılık gösterir. Kaktüsteki yapraklar gövde üzerindeki dikenlerdir. 3 önemli görevi: Besin yapmak (fotosentez) Solunum yapmak (gaz alışverişi) Terleme

22 ÇİÇEK VE ÇİÇEĞİN KISIMLARI

23

24 DEĞERLENDİRME 2

25 1- kara yosunları a- omurgalı hayvanlar
A sütununda çeşitli canlı isimleri verilmiştir. B sütununda ise bu canlıların yer aldığı canlı grupları verilmiştir. Uygun olanları birbirleriyle eşleştiriniz. A B 1- kara yosunları a- omurgalı hayvanlar 2- küf b- çiçeksiz bitkiler 3- uğur böceği c- omurgasız hayvanlar 4- menekşe d- çiçekli bitkiler 5- deve e- mantarlar


"CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları