Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Hareketlilik Faaliyeti

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Erasmus+ Eğitim,öğretim, gençlik ve spor konularında neler sağlıyor?
Advertisements

Sakarya Üniversitesi ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK YURTDIŞI MALİ KAYNAKLAR Ali Osman KURT SAÜ - Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü (ULİK) Genel.
AYDIN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
ERASMUS+ GENEL TANITIMI
AYDIN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
Kültür Bilgi-Günü 2011 Kültür Programı Yapı ve Genel Prensipler Kültür Bilgi-Günü 2011.
S. 1 Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı LEONARDO DA VİNCİ Hareketlilik: Mali Yönetim.
Hayatboyu Öğrenme Programı (LLP) Leonardo da Vinci HAREKETLİLİK
Leonardo da Vinci Hareketlilik Proje Yönetimi
TÜRK ULUSAL AJANSI PROGRAMLARI
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
Leonardo da Vinci Hareketlilik Bölgesel Bilgilendirme Toplantıları.
GRUNDTVIG 2 ÖĞRENME ORTAKLIKLARI. Öğrenme Ortaklıkları  Yetişkin eğitimi alanında çalışan kuruluşlar arasında KÜÇÜK ÖLÇEKLİ İŞBİRLİĞİ etkinlikleridir.
E Y L E M 5. 1 Gençlerin ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanların Toplantıları PROGRAMI.
Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Erasmus AB Yüksek Öğretim Programı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi.
Akademik Gelişim Birimi Etkinlikleri
ERASMUS+ PROGRAMI TANITIMI
LEONARDO DA VINCI PROGRAMI PROJE DÖNGÜSÜ
Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi VABpro KAPASİTE GELİŞTİRME FAALİYETLERİ TEKLİF ÇAĞRISI Proje Uygulama Başkanlığı 26 Haziran.
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
LdV Programı Koordinatörü
AB GENÇLİK( YOUTH ) PROGRAMI
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI BOLU İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE BÖLÜMÜ PROJELER KOORDİNASYON EKİBİ LdV Mesleki Eğitim Programı Ortaklık Projeleri (
AB-TÜRKİYE ODA FORUMU PROJESİ 1/51 DEĞERLENDİRME TABLOSU Başvuru Rehberi içinde yer alan ve proje tekliflerinin hangi kriterlere göre değerlendirileceğini.
ERASMUS+ ( ) MESLEKİ EĞİTİM HAREKETLİLİK FAALİYETİ
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
Erasmus Bölüm Koordinatörleri Toplantısı
GENÇLİK PROGRAMI Eylem 1.3. Gençlik Demokrasi Projeleri
‘‘ERASMUS+’’ STAJ KONSORSİYUMU
HAYATBOYU ÖĞRENME PROGRAMLARI
Erasmus’la Hayatınızda bir Fark Yaratın... Uluslararası İlişkiler Ofisi ATILIM ÜNİVERSİTESİ.
LEONARDO DA VİNCİ PROGRAMI
 Erasmus+ Programı, Avrupa Birliği tarafından eğitim ve gençlik alanında yılları arasında uygu-lanmış olan Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik Programlarının.
Erasmus Staj Hareketliliği Programı Akademik Yılı Verileri Akademik Yılı Programı Uygulanışı.
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI Hayatboyu Öğrenme Leonardo da Vinci (Mesleki Eğitim) Programı.
Kültür Bilgi-Günü 2011 Kültür Programı İşbirliği Projeleri( Dizin )
AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı YENİLİK TRANSFERİ PROJELERİ 2008.
20 Aralık ANKARA Erasmus+ ta Okul Eğitimi Destekleri.
Comenius Programı Onur AYDEMİR
AKADEMİK YILI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ’NDE AVRUPA BİRLİĞİ HAYATBOYU ÖĞRENME VE GENÇLİK PROGRAMLARI FAALİYETLERİ.
Şubat 2007 Erciyes Üniversitesi, Uluslararası Ofis.
MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM PROGRAMI Prof.Dr.Fazilet N.Alayunt.
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIK SÜRECİ Nisan, Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı Üzerine Genel Bir Değerlendirme Ana Hatlarıyla Performans Programı Performans.
Koordinatörler Toplantısı - 14 Mayıs 2009 Hayatboyu Öğrenme Programı-Erasmus Desteklenen Faaliyetler: Yoğun Programlar (IP) ve Diğer Proje Faaliyetleri.
ERASMUS PLUS Şubat 2014 Ahmet BOYLU
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI LdV Mesleki Eğitim Programı Ortaklık Projeleri.
Koordinatörler Toplantısı - 29 Kasım 2007 Yerleştirme (Staj) Hareketliliği Yrd.Doç.Dr.Sevinç HATİPOĞLU Erasmus Öğrenci Sorumlusu
Şubat 2007 Erciyes Üniversitesi, Uluslararası Ofis.
GREEN PEARLS-YEŞİL İNCİLER LdV Ortaklık Projesi T.C. GÖLBAŞI KAYMAKAMLIĞI Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü.
Comenius Okul Ortaklıkları
Comenius Okul Ortaklıkları Projesi
1 T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI.
MESLEKİ EĞİTİMDE AVRUPA BİRLİĞİ FIRSATLARI
ERASMUS+ Ana Eylem 1- Bireylerin Öğrenme Hareketliliği
Hacettepe Üniversitesi Avrupa Birliği Ofisi
ERASMUS+ PROGRAMI TANITIMINA HOŞGELTİNİZ Erdoğan ERDOĞAN AR-GE Uluslararası Projeler Sorumlusu Ocak 2014.
Okul Eğitimi Personeline Yönelik Hareketlilik Projesi
ERASMUS+ GENÇLİK PROGRAMI
ORDU İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ ARGE BİRİMİ-PROJELER EKİBİ
ERASMUS + GENCLİK. YENİLİKLER Sadece yaş arası gençler değil gençlik çalışanları da yaş sınırı göz etmeksizin katılabiliyor. Ayrıca bu programda.
KA1- YETIŞKIN EĞITIMI PERSONELININ ÖĞRENME HAREKETLILIĞI KA2-YENILIK VE İYI UYGULAMALARıN DEĞIŞIMI IÇIN İŞBIRLIĞI.
Erasmus Programı Personel Hareketliliği Faaliyeti Bilgilendirme Toplantısı Dış İlişkiler Ofisi.
PROGRAM GENEL TANITIMI PROGRAMI. T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI TÜRK ULUSAL AJANSI AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı HAYATBOYUÖĞRENME.
Erasmus + Yetişkin Eğitimi Stratejik Ortaklıklar Erasmus + Yetişkin Eğitimi Stratejik Ortaklıklar.
Erasmus + KA1 Bireylerin Öğrenme Hareketliliği
Erasmus + Programı Erasmus + Programı. Erasmus + Programı Avrupa’nın hem şimdi karşılaştığı hem de gelecek on yılda karşılaşacağı temel sorunların üstesinden.
SUZAN MEHMET GÖNÇ TİCARET MESLEK LİSESİ 02/09/2013.
İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ HATAY İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE
Eurocert European Academy
Sunum transkripti:

Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Hareketlilik Faaliyeti AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI

Sunu Planı Tanımlar Projelerin Yaşam Döngüsü Hareketlilik Projesi Nedir, Nerede Uygulanır? Neden Hareketlilik Projesi Yapılır? Kimler Proje Sunabilir? Nasıl ve Ne Zaman Başvuruda Bulunulur? Projelerin Yaşam Döngüsü Projelerin Değerlendirilmesi Hibe Kalemleri ve Örnek Hesaplamalar Hareketlilik Projelerinin Etkileri ve İstatistikler

Hareketlilik (Mobility) Nedir? Meslekî eğitimle ilişkili olanların sağlanan hibeyi kullanarak, belirli süre için AB’ye üye bir ülkedeki kurum/kuruluşa gönderilmesidir.

Hareketlilik (Mobility) Nedir? mesleki eğitimle ilgili özel/resmi kurum Hareketlilik AB üyesi bir ülke meslekî eğitimle ilgili konu

Hareketlilik Hedef Grupları IVT PLM VETPRO Temel mesleki eğitim almakta olanlar İş hayatındaki kişiler; yeni mezunlar, işe yeni başlayanlar, iş arayanlar Mesleki eğitim ve öğretimden sorumlu kişiler Meslek Lisesi Mesleki Eğitim Merkezi Öğrencileri İşsizler Çalışanlar Tecrübesi az olanlar Eğitimden sorumlu kişiler, Meslekî eğitim planlayıcıları ve yöneticileri, Öğretmenler vb. 2 – 39 Hafta 2-26 Hafta 1-6 Hafta AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI

Neden Hareketlilik Projesi? Mesleki eğitimden sorumlu kişilerin; bilgi ve becerilerinin artmasını teknolojiyi ve yenilikleri yerinde görebilmelerini uygulamaları ve sistemleri incelemelerini vizyon kazanabilmelerini istiyor musunuz?

Neden Hareketlilik Projesi? Çalışanların; bilgi ve becerilerinin artmasını teknolojiyi kullanabilmelerini yabancı dillerini geliştirmelerini sosyal ve kültürel yönden gelişmelerini istiyor musunuz?

Neden Hareketlilik Projesi? Meslek lisesi öğrencilerinin; eğitim almalarını staj görmelerini teknolojiyi kullanabilmelerini yabancı dillerini geliştirmelerini iş imkanı bulabilmelerini istiyor musunuz?

Proje Sunabilecek Kuruluşlar Mesleki Eğitim Kurumları Kamu Kurumları Yerel Yönetimler İşletmeler, KOBİ’ler Meslek Örgütleri (Odalar, Borsalar) Sivil Toplum Kuruluşları (Sendikalar, Vakıflar, Dernekler)

Hareketlilik projesine nasıl ve ne zaman başvurulur? Başvuru formu Niyet mektubu Yurtdışından bir kurum ihtiyaç belirlenir Başvuru formunun yazım kalitesi ve başvuru kuralları Son tarih 3 Şubat 2012 UA’ya sunulur Yurtdışı ortaktan Proje konusuna uygun Proje ihtiyacı

Projelerin Yaşam Döngüsü Teklif Çağrısı - Ulusal Ajans Başvuruların alınması - Ulusal Ajans Ön değerlendirme – Ulusal Ajans Proje Aşamaları İçerik değerlendirmesi –Bağımsız Dış Uzman Projelerin ilanı – Ulusal Ajans Sözleşme imzalanması ve proje uygulama Nihai Rapor ve kapanış

Proje teklifinin (başvuru formu) içeriği Projenin Değerlendirilmesi Ön Değerlendirme 2012 Başvuru Formu Son başvuru tarihi (3 Şubat 2012) Yetkilinin imzası Niyet mektubu (letter of intent) (Yurtiçi – Yurtdışı) Teklif Çağrısı dönemine ait kurallar İçerik Değerlendirmesi Proje teklifinin (başvuru formu) içeriği

Ön Değerlendirme 2012 Hareketlilik Başvuru Formu Başvuru formunun imzalı hali (online başvuru) Son başvuru tarihi- 3 Şubat 2012 Kurum yetkilisinin imzası Niyet mektubu (letter of intent) (yurt içi ve yurt dışı ortaklardan) Teklif Çağrısı dönemine ait kurallar

14

Ön Değerlendirme Yurt dışı ortaktan niyet mektubu: Projenin kabul şartıdır. En az bir AB Üyesi ülkedeki ortaktan Kurumun antetli kağıdı; Projenin adı Leonardo da Vinci programı Ortağın rolü Tarih Yetkili kişinin imzası ve bilgileri Faks/ fotokopi/ tarama

Ön Değerlendirme Yurt içi ortaktan niyet mektubu: Yurt içi ortaktan katılımcı gönderilecek ise ve başvuru formunda bu kuruma yer verilmiş ise yetkili kişinin imzası ile niyet mektubu alınmalıdır.

Ön Değerlendirme 2012 Teklif Çağrısı dönemine ait kurallar: Her kurum her bir proje türünden (IVT, PLM, VETPRO) sadece tek bir proje sunabilir. Aynı proje türünden bir kaç proje veren kurumların tüm projeleri geçersiz sayılacaktır. Kopya projelerin hangisinden kopya yapıldığına bakılmaksızın tamamı reddedilecektir. PLM ve VETPRO grubundan proje sunacak mesleki eğitim kurumlarının yanlarına farklı sektörlerden 2 adet gönderen ortak almaları gerekmektedir. 2010 ve 2011 yılında projesi kabul edilmiş kurumlar 2012’de yeni proje sunamayacaklar. Her kurum en fazla bir kez gönderen ortak olarak başka bir projede yer alabilir.

Ulusal Öncelikler 2011 yılında hibe almamış 19 ilden gelen projelere ek 3 puan 2007-2011 yıllarında projesi kabul edilmeyen kurumlar için ek 3 puan Kamu kurumu dışındakiler için ek 3 puan Engelli katılımcı olan projelere ek 3 puan IVT-PLM projelerinde 4 hafta ve üzeri projelere ek 3 puan

İçerik Değerlendirmesi Ortaklık kalitesi Proje Teklifinin kalitesi Hazırlık kalitesi Yaygınlaştırma kalitesi

İçerik Değerlendirmesi Ortaklık (yerel ve yurtdışı): Ortak sayısı, yurtdışı ortağın yapısı Eğitim ihtiyacıyla eğitim alınacak yerin uyumu Sektörler arasında işbirliği (Eğitim & İş Dünyası & STK vb.) Ortakların proje konusuyla bağlantısı Ortakların projedeki rolleri

İçerik Değerlendirmesi Proje Teklifinin Kalitesi: İhtiyaç (proje ve katılımcı açısından) Amaç (ihtiyaca uygunluk) Süre (amaca uygunluk) Kazanılan becerilerin tanınması (kim?, nasıl?) Eğitimin içeriği (yurtdışı faaliyet çalışma programı) Katılımcı grubunun seçilmesi Hazırlık kalitesi

İçerik Değerlendirmesi Yaygınlaştırma Yaygınlaştırma Gerçekleştirilebilir öngörüler Sözlü, yazılı ve görsel iletişim araçları Kurumsal somut gelişmeler Karar vericileri haberdar etme Sektörel, bölgesel ve ulusal düzey Diğer kurumlarla paylaşma

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

LdV Hareketlilik Hibesi* Kurum için; Yönetim ve Organizasyon Katılımcılar için; Harcırah Seyahat Hazırlık *Rakamlar Teklif Çağrısından Öğrenilebilir

LdV Hareketlilik Hibesi Harcama Türleri: Gerçek Harcama Götürü (Toptan) Harcama 13 hafta eşiği (IVT ve PLM) Seyahat, iaşe ibateye dahil

LdV Hareketlilik Hibesi Yönetim ve Organizasyon: IVT-PLM Kişi başı: 150 € VETPRO Kişi başı: 100 €

LdV Hareketlilik Hibesi Seyahat: Gerçek Harcama: 600 € (azami tutar) VETPRO ve 13 haftadan az IVT ve PLM’ler için Götürü (Toptan) Harcama: 13 haftadan fazla IVT ve PLM için

LdV Hareketlilik Hibesi Harcırah, hedef grup ülke süre 13 hafta eşiğine göre değişiklik gösterir. * Tablo için başvuru formu

LdV Hareketlilik Hibesi Pedagojik, dil ve kültürel hazırlık: Gerçek harcama türüdür. IVT ve PLM için kişi başı : 250 € VETPRO için kişi başı : 100 €

LdV Hareketlilik Hibesi Özel durumlar: Refakatçi için mali katkı harcırah seyahat * Refakatçiler yönetim ve organizasyon ile hazırlık kalemlerinde hesaba katılmaz.

LdV Hareketlilik Hibesi Özel durumlar: Engelli için ek mali katkı* harcırah seyahat *% 50’ye kadar ek katkı istenebilir

Örnek Bütçe Hesaplaması-1 Hedef Grup : PLM Yer. Süresi : 13 Hafta Ülke : Avusturya (1. akış) Ülke : Fransa (2. akış) Toplam katılımcı sayısı: 10 kişi 5 kişi Avusturya 5 kişi Fransa

Örnek Bütçe Hesaplaması-1 Yönetim ve org. (10*150) : 1500 € Harcırah (seyahat dahil) Fransa (5*3489) : 17445 € Avusturya (5*3316) : 16580 € Harcırah toplamı : 34025 € Hazırlık (10*250) : 2500 € Genel Toplam : 38025 €

Örnek Bütçe Hesaplaması-2 Hedef Grup: VETPRO Ülke : Belçika Süre: 1 Hafta Katılımcı sayısı: 5 kişi Yönetim İzleme :5*100= 500 € Seyahat :5*600= 3000 € Harcırah :5*595= 2975 € Hazırlık :5*100= 500 € Toplam :6975 €

46

47

48

49

Leonardo da Vinci Hareketlilik Projelerinin Etkileri - Mesleki Gelişim Yenilikleri tanıma ve öğrenme Farklı uygulamaları görme Yeterlilik ve tecrübe edinme Çalışma yöntemlerine adaptasyon Sertifika İstihdam imkanı Dil Gelişimi

Mesleki Gelişim Yeni montaj teknikleri ve TV yöntemleri gözlemledim. Otomatik yemleme, değişik hasat teknikleri ve kuluçkadan pazar boyuna gelene kadar bir balığın tüm yetişme evrelerini inceledim. Özellikle yabancı dil öğrenme konusunda daha istekliyim. Mesleğimiz hakkında yeterli yeni bilgiler ve teknikler görülmüştür. Ve hatta yabancı dilimizin (İspanyolca) gelişmesinde çok yararlı olmuştur. Proje gereği mutfakta çalıştığımdan İtalyan yerli mutfağından birkaç yemek öğrendim.

Leonardo da Vinci Hareketlilik Projelerinin Etkileri - Kültürel Gelişim Farklı kültürleri tanıma Avrupalılık bilinci

Kültürel Gelişim Gencinden yaşlısına kadar herkesin elinde bir kitap ya da dergi bulunmakta. Trende olsun, parkta olsun onlar için fark etmiyor. Farklı kültürden insanlarla diyalog kurarak kendimi ifade edebilme yeteneğimi geliştirdim. Artık öğretmenlerimle ve diğer insanlarla daha rahat konuşabiliyorum. Normal öğrencilerden farklı olduğumu hissettim,iş ararken öncelikli olacağımı düşündüm,hayatımda güzel bir anı olarak kalacağını biliyorum. Bu arada hala yabancı arkadaşlarla konuşuyoruz. Gittiğim ülkenin ve aldığım eğitimin verdiği güven sayesinde mesleğime daha çok ilgi duyuyorum.

Leonardo da Vinci Hareketlilik Projelerinin Etkileri - Sosyal Gelişim Grup çalışması yapabilme İletişim becerisi kazanma Planlama, raporlama Özgüven

Sosyal Gelişim Ben zaten kendime güveniyorum, sonuna kadar. Kendine güven olarak değerlendirmiyorum aslında eğitim alanında yaşanmış mükemmel bir deneyim. Ben zaten kendime güveniyorum, sonuna kadar. Tanımadığım bilmediğim bir yerde bu işi yapabilirsem burada da yaparım Farklı bir ortamda iş yapabildiğimi görmek benim kendime olan güvenimi arttırdı.

Hareketlilik Başvuru Sayıları

Hareketlilik Bütçesi

Leonardo da Vinci 2011 Hareketlilik Bütçe Dağılımı

2011 yılı Kabul Edilen Hareketlilik Projelerinin Yasal Statü Dağılımı

2011 yılı Kabul Edilen Hareketlilik Projelerinin Kurum Tipleri Adı Proje Sayısı EDU-VET Mesleki Eğitim Okul, Merkez ve Kurumu 119 PUB-LOC Kamu Makamları (yerel) 27 NFP-NGO Sivil Toplum Örgütleri 22 PUB-OTH Diğer türdeki kamu kurumları 16 NFP-CS Tüzel Kişiliğe sahip kar amacı gütmeyen sivil toplum örgütü 13 ENT-SME Küçük ve Orta Ölçekli İşletme 12 ENT-CHCrft Esnaf ve Sanatkarlar Odası 7 ENT-Profs Diğer Meslek Birlikleri ve Federasyonlar 5 EDU-UNIV Üniversiteler EDU- SpNeed Özel Eğitim ihtiyacı olanlara dönük kuruluşlar

Avrupa Kıyaslama Avrupa genelinde alınan tüm başvuruların %30’u Türkiye’den gelmektedir. Kabul edilen proje sayısı bakımından 1. sıradaki Almanya (587) ve 2. sıradaki Fransa’dan (417) sonra Türkiye (268) gelmektedir. Tüm Avrupa genelinde sunulan 8257 projeden kabul edilmeyen proje sayısı 3198’dir. Türkiye’den sunulan projelerden 2025’i bütçe kısıtı sebebi ile kabul edilememiştir. Avrupa genelinde reddedilen her 100 Leonardo Hareketlilik projesinden 63’ü ülkemize aittir. Toplam 287 engelli katılımcı ile Türkiye tüm ülkeler içinde en fazla engelli katılımcı gönderen ülke konumundadır.

2009 yılı Hareketlilik Proje Sayısına Göre İller

2010 yılı Hareketlilik Proje Sayısına Göre İller

2011 yılı Hareketlilik Proje Sayısına Göre İller

Teşekkürler Soru - Cevap AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI