Hollanda Gıda Vadisi Kümesi Üniversite-Sanayi İşbirliği

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TARLADAN SOFRAYA DEĞER ZİNCİRİ
Advertisements

SAĞLIK TURİZMİ DEVLET DESTEKLERİ
Erasmus+ Eğitim,öğretim, gençlik ve spor konularında neler sağlıyor?
Bitki Islahında Fikr-i Mülkiyet Hakları canlı bir müzakere
AKDENİZ AR-GE KASABASI MEDITERRANEAN R&D COUNTY İş+Ev+Sağlıklı Yaşam+Yaratıcılık=AKDENİZ Business+House+Wellness+Innovation=MEDITERRAIEN 1 Ekim 2007 Sadık.
BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ Ulusal Kurum Projeleri Koordinatörlüğü
Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri A.Ş.
Middle East Technical University
EKONOMİK ve SEKTÖREL DEĞERLENDİRME ÇALIŞMASI
EKONOMİ BAKANLIĞI HİBE DESTEK PROGRAMLARI
Yeni İş Platformunuz! Yönetim Bilişim Sistemleri Boğaziçi Üniversitesi.
KANADA’da ÜNİVERSİTE SANAYİ İLİŞKİLERİ İSO, 3 Nisan 2014.
İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ
İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı
Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı TÜBİTAK TEYDEB... Firma düzeyinde katma değer oluşturanların, Ar-Ge ve yenilik çalışmalarını.
OSB’LERCE GERÇEKLEŞTİRİLEN PROJELER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ALİ YERLİ YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR.
Nerede, Nasıl Yaşıyoruz?
T.C. DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU. HEDEFİMİZ Öğrencilerimizi; Çağdaş bilgi ve mesleki beceri ile donatmak, Nitelikli, ahlaklı, kültürlü ve sorumlu.
ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNİN MÜHENDİSLİK DÜNYASINDAKİ YERİ
Mikro-İşletmelere Geçiş: Yaşanan Pratikler ve Gelecek için Stratejiler.
ARİNKOM TTO SAN – TEZ Destekleri. ARİNKOM TTOSAN-TEZ Programı 27 Şubat 2014 tarihli ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Sanayi Tezleri Projelerinin.
Ulusal Ar-Ge Proje Destekleri
T. C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Meral ŞENGÜL İhracatı Geliştirme Uzman Yardımcısı Kasım.
DOÇ.DR. YILDIZ AYANOĞLU 1969 yılında Bulgaristan'da doğdu. İlk ve orta eğitimini tamamladıktan sonra Razgrad Ticaret Lisesinin Sanayi İşletmelerinde Muhasebe.
Panel #7 –Looking Forward: Turkish Experience
ÖRNEKLERLE ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ
CAOBISCO Avrupa Çikolata, Bisküvi ve Şekerleme Endüstrileri Derneği FILIPPO CERULLI, Başkan CAOBISCO.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Rekabet Gücü Temel Bulgular Mevzuat, Arge ve Inovasyon.
Bulut bilişim için Üniversitelerimizde bilişim personeli yeterlikleri 18 Aralık 2013 – Aksaray Üniversitesi Bilişim Teknik Personeli Yeterlik Ölçeği Toplantısı.
SOSYOLOJİ DERSİ 2.ÜNİTE TOPLUMSAL YAPI.
A.Ekrem ÖZKUL Kürşat ÇAĞILTAY
TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu Ar-Ge’de İşbirlikleri Doç. Dr. Cemil Arıkan Sabancı Üniversitesi Ulusal İnovasyon Girişimi 6 Ocak 2009 İstanbul.
KİM. KİM MİTRA KİMDİR? HİNT VE PERS MİTOLOJİLERİNİN EN GÜÇLÜ TANRISI, BİLGELİĞİN ve IŞIĞIN MİTRA, HİNT VE PERS MİTOLOJİLERİNİN EN GÜÇLÜ TANRISI,
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
Dünyada Devekuşu Üretimi ve Ticareti Akademi Teknoloji Üretim Danışmanlığı Ekim 2004 ÜRGÜP Hakan YILDIZ Hakan YILDIZ.
KAHRAMANMARAŞ METAL MUTFAK EŞYALARI SEKTÖRÜ İÇİN PİLOT AKTİVİTELER 5 Haziran 2013 Ankara.
EU EU (PROGRAMLAR-BÖLGESEL TARİFLER) FEDERAL HÜKÜMET (FEDERAL TANIMLAR-BÖLGESEL TANIMLAR) EYALET HÜKÜMETİ EYALET EKONOMİ BAKANLIĞI-KALKINMA ŞİRKETLERİ.
iPara Üyeliksiz Ödeme Altyapısı
T-TTO İstanbul ticaret üniversitesi ve TTO yapılanması
İnkübatör Perspektifi (Incubator Perspective)
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI.
İhracatta Devlet Yardımları -Uluslar arası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (2010/8 sayılı Tebliğ) -Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği.
Küreselleşen Türkiye’de Yatırım Rekabeti İzzet Karaca Yönetim Kurulu Başkanı Unilever Türkiye, Orta Asya, Kafkasya ve İran
KOBİ’lere Yönelik Destek ve Teşvik Programları
Yaşar Üniversitesi Finans, Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü
Ankara Sağlıkta Yenilikçilik Hareketi İlke Eren SEİS Araştırma Uzmanı
İKİLİ ANLAŞMALAR (BİLATERAL AGREEMENT).  Erasmus İkili Anlaşması (Bilateral Agreement); İki yüksek öğrenim kurumunun Erasmus programı kapsamında yapmayı.
BME Eğitimi, Mezunların Durumu ve EMO’nun Rolü Çalıştayı Başkent Üniversitesi BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİNDE ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ B. MURAT.
Türkiye’nin Küresel Çevre Fonu(GEF)’na Yaklaşımları ve Beklentileri
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI DEVLET DESTEKLERİ.
24 Mart 2015 Haliç Üniversitesi Kağıthane Kampüsü
Üniversiteler için Buluş Yönetim Ofisi Modeli Özgür KULAK, Namık Kemal Üniversitesi
Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. "Sofra bir kazanç ve öğrenme kuruluşudur." Hüseyin Özer.
BODRUM YAT İMALATI İŞ KÜMESİ ROTASINI ÇİZİYOR PROJESİ
İNGİLİZCE NİÇİN ÖĞRENİLMELİ ?  İngilizce 75 ’i aşkın ülkede 2 milyar dan fazla insan tarafından kullanılan özel,resmi dil, bilim dili statüsündedir.
Bilimsel/Teknolojik Güç Siyasi Güç Ekonomik Güç AB’nin Hedefi:  İlki 1984 yılında başlamıştır.  Çerçeve Programları, diğer birçok topluluk programı gibi.
HO Ş GELD İ N İ Z… 20 Mayıs 2004 ÜS İ SUNUMU HO Ş GELD İ N İ Z… 20 Mayıs 2004 ÜS İ SUNUMU Vestel Şirketler Grubu AR-GE Koordinatörü İHSANER ALKIM.
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası
Örgütsel bilgi kullanımı
Öğrenen Bölgelerin Gelişiminde Teknoparkların Rolü A. Mete ÇAKMAKCI Altan KÜÇÜKÇINAR A. Fırat ÖZPINAR Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Gazi Mağusa TGB.
KOSGEB ve KOBİ’ler. KOSGEB KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile kuruldu. Amacı; ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında küçük.
SPOR ETKİNLİK ENDÜSTRİSİNİN ÖZELLİKLERİ
Topluluk İnovasyon Girişimi Süreç Açıklaması ve Yol Haritası Dokümanı 26 Mayıs
GİRİŞİMCİLİK VE LİDERLİK
Örtü altında yetiştiricilik, diğer üretim teknik­lerine göre daha fazla dikkat, teknolojik bilgi ve uy­gulama yöntemleri gerektirmektedir. Eksikliği görülen.
Capacity Building Sorun ve Çözüm Önerileri
ARAŞTIRMA GELİŞTİRME VE YAZILIM TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
Makine Mühendisliği nedir?
PROF.DR.B.ESRA ASLANERTİK DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ REKTÖR YARDIMCISI
Tarım sektörünün önemi
Sunum transkripti:

Hollanda Gıda Vadisi Kümesi Üniversite-Sanayi İşbirliği Uluslararası Rekabet çilik ve İşbirliği Konferansı Ankara, 4 Haziran 2013 J.G. Wissema Delft University of Technology Wissema Consulting Ltd www.wissema.com

İleri teknoloji kümeleri İleri teknoloji kümesi = İleri teknolojili işletmeler kümesi İleri teknoloji kümeleri tercihen, üniversitenin merkez görevi gördüğü bir ‘bilgi merkezi’nin parçası olarak yerleştirilmektedirler ‘bilgi merkezi’ endüstriyel ve halka ait Ar-Ge kuruluşlarını, (yüksek) teknoloji okullarını ve tüm uzman ve yöneticileri kapsar Bu tür ileri teknoloji kümeleri oldukça başarılıdırlar, bkz. Silikon Vadisi Şanslıyız ki ileri teknoloji kümelerinin ilkesi, Bilgi Teknolojileri dışındaki sektörlerde de kullanılabilir Wissema Consulting Ltd

Girişimciler nerelerde bulunur? Tarım Mülk aracı ve komisyoncuları Bilimsel alanlar ve mühendislikte uzman akademisyenler Eczacılar Yerbilimciler Konaklama Muhasebecilik Bilgi Teknolojileri Luke Johnson, Financial Times, 22 Mayıs 2013 Wissema Consulting Ltd

Tarım – ileri teknoloji? Hollanda’da tarım, ailelerce yapılmaktadır; girişimci bir kültüre sahiptir Nüfusun %3’ü tarım sektöründe çalışır (Türkiye’de bu rakam %30’dur) Gayrisafi Yurtiçi Hasılanın %2.2’sini tarım oluşturur Hollanda, toplam toprağın %68’ini oluşturan, 2.3 milyon hektarlık ekilebilir araziye sahiptir Fakat ihracatı 72 milyon Euro’dur ve Dünya’da ABD’den sonra ikinci sırada gelmektedir Böyle küçük, çok nüfuslu ve sanayileşmiş bir şehir korkunç iklim şartlarına rağmen nasıl bu sonucu elde edebiliyor? Cevap: biz, tarımda ileri teknolojiyi kullandık Wissema Consulting Ltd

Wageningen Üni.’nin Rolü 100’ü aşkın ülkeden 6.500 çalışan ve 10.000 öğrenci dünyanın dört bir yanında tarım ve gıda alanında çalışmaktadır. Sonuçlara bakıldığında WUR bu alanda dünyanın 4. büyük kuruluşudur Bu çalışmanın çekirdeği Wageningen Üniversitesi ve ekonomi ve lojistiği de içeren uygulamalı araştırma alanlarında uzmanlaşmış on kuruluştan oluşmaktadır Bu araştırma kuruluşları hükümet, ticari işletmeler ve kar amacı gütmeyen kuruluşlarca mali açıdan desteklenmektedir. Wissema Consulting Ltd

Wissema Consulting Ltd ‘Gıda Vadisi’ İçlerinde Heinz, Danone, Friesland/Campina, Avebe ve AkzoNobel’in de bulunduğu 200 gıda ve tarım işletmesi Wageningen Üni. ile işbirliği yapmaktadır Özellikle ileri teknolojili alanlarda yeni girişimleri destekleyecek küresel çapta birçok olanak vardır Birçok uluslararası işletme WUR’un yapısına benzer araştırma bölümlerine sahiptir, örneğin: Unilever, DSM, Keygene, Heinz, Nestlé, Givaudan, Campina, Seminis Vegetable Seeds, Noldus IT, TNO Process Innovation ve diğer birçok işletme Wissema Consulting Ltd

Bilgi altyapısı Wissema Consulting Ltd WUR, çiftçilere (tohum, gübre, ilaçlama gibi) birçok konuda tavsiyeler veren yayım uzmanlarını ‘beslemektedir’. Aynı zamanda örnek çiftlikleri ve sergileri de ‘beslemektedir’. Gıda Vadisi İnovasyon Bağlantısı KOBİ’ler için bir aktarma bürosu olarak çalışır. Yüksek meslek okulu da WUR’un bir parçasıdır WUR meslek liselerini de ‘besler’. Alanda uzman bir banka da (Rabo) bu altyapının bir parçasıdır. Wissema Consulting Ltd

Sonuçlar Wissema Consulting Ltd Buradaki esas nokta temel araştırmadır. Bilim adamları ve kullanıcılar arasında karşılıklı bir bilgi ‘alışverişi’ vardır. Bu konuda güçlü bir ortak anlayış ve kültür vardır. Tüm bunlar bu araştırmayı oldukça etkili kılmaktadır ve aslında düşük teknolojiye sahip olan bir endüstriyi büyük bir ihracat potansiyeline sahip yüksek teknolojili bir alana dönüştürmüştür. Wissema Consulting Ltd

3. Nesil bir üniversite örneği olarak Wageningen Özel Ar-Ge Kuruluşları Bilimsel Araştırma ve Eğitim Teknobaşlatıcılar Şirketlerin Ve Teknoparkların Ar-Ge, Bölümleri Döngünün işleyişi: ne kadar öğre varsa, diğerleri de o kadar çok güçlenir. Sinerji ve ölü Kazananları yaratır Mali Altyapı Mesleki destek kuruluşları Wissema Consulting Ltd

Bu model çoğaltılabilir mi? Ortak bir hedefe ve rekabet ile işbirliği arasında bir dengeye ihtiyaç vardır. Bilgi altyapısına sahip olmayan bir araştırmanın değeri de sınırlıdır. WUR’un üç dayanağı: araştırma, eğitim ve yayım hizmetleridir. Hükümet temel araştırma ve uygulamalı araştırmanın bir kısmı için mali destek sağlamalıdır. Temel araştırma her şeyin kaynağıdır. Fakat: tüm bunların inşa edilmesi birkaç nesil sürebilir Wissema Consulting Ltd