Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SPOR ETKİNLİK ENDÜSTRİSİNİN ÖZELLİKLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SPOR ETKİNLİK ENDÜSTRİSİNİN ÖZELLİKLERİ"— Sunum transkripti:

1 SPOR ETKİNLİK ENDÜSTRİSİNİN ÖZELLİKLERİ

2 Dünya Çapında İlgi: Artan küreselleşme, televizyon izleyicilerinin sayısındaki artış ve internetin (World Wide Web) yaygınlaşması, günümüz kültürünün yansıması olarak etkinliklere olan ilginin artış göstermesini sağlamıştır. Sportif etkinliklere ulusal ve küresel çapta ilgi bulunmaktadır. Örneğin Dünya Kupası karşılaşmalarını yerinde izlemek için katılanların yanında televizyonda canlı olarak izleyenlerin sayısı düşünüldüğünde etkinliklere olan katılım ve ilginin yüksek olduğu söylenebilir.

3 Rekabet Çevresi: Büyük etkinliklere ev sahipliği yapmak için ülkeler ve şehirlerin birbirleriyle yarışması etkinlikler için bir rekabet unsurudur. Çoğu seminer ve sergiler binlerce katılımcıyı cezbetmektedir. Bu katılımcılarda özellilkle yüksek gelirli uluslararası ziyaretçilerden oluşmaktadır. Tüm dünyada özelliklede Çin’de yüksek gelirli hedef kitleyi cezbetmek ve özel etkinliklere ev sahipliği yapmak için uygun tesisler inşa edilmektedir. Spor etkinliklerinde de ev sahipliğini alabilmek için ulaşım, spor tesisleri ve konaklama gibi birçok altyapı kriterlerine göre ülkeler değerlendirilmektedir.

4 Ekonomik ve Turizm Etkisi:
İşletme, kültürel ve spor etkinlikleri gibi etkinlikleri yapıldıkları ülke ve şehirlere önemli bir oranda ekonomik ve turizm etkisi nedeniyle katkı sağlamaktadır. Edinburg, Rio ve Chelsea gibi şehir ve bölge hallmark etkinlikler sayesinde marka haline gelmiştir. Doğrudan ve dolaylı katkıları nedeniyle çoğu etkinlik, yöneticileri tarafından dikkate alınmakta ve etkinliklere ev sahipliği yapılmaktadır.

5 Otantik ve Yaratıcı Etkinlik Ürünleri:
Etkinliklerin önemli bir özelliği de, turist olarak bir etkinlik ziyaret edildiği zaman otantik ve farklılık yaratıcı olmasıdır. Boş zaman seçenekleri çoğaldıkça, etkinliğe katılımı motive etmek daha kolaylaşacaktır. Otantik ve yaratıcılık etkinlik katılımcılarına unutulmaz deneyimler yaşatmaktadır.

6 Etkinliğin Düzenlendiği Yere Katkıları:
Etkinlikler düzenlendiği ülke ve şehire farklı katkılar sunmaktadır. Bu katkılar yanında toplumun etkinliğe karşı olumsuz tutumları da söz konusu olabilir. Bu açıdan etkinlikleri kısa dönemli bakış açısıyla değerlendirmekten ziyade uzun dönemli etkilerinin yerel halka anlatılması olumlu tutum oluşturulmasına katkı sağlayabilir. Örneğin Melbourne’de yıllık olarak yapılan motor yarışlarına yerel halk karşı çıkmıştır. Diğer yandan Çinliler 2008 Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yapılmasının toplum tarafından kabul edilmesini ve desteğini sağlamak için hükümet tarafından etkinliğin ülkeye olan olumlu katkıları ile ilgili bilgilendirilmişlerdir. Yerel etkinlikler bile olsa etkinliklerin toplumla iyi bir uyum sağlanmasında yerel yönetimlerin büyük etkisi bulunmaktadır. Bu etkinlikle ilgili riskleri azaltabilecek ve bölgenin sosyal hayatına olumlu katkılar sağlayacak bir güce sahiptir.

7 Karışık Tasarım ve Yönetim:
Çoğu etkinlikler karışık bir tasarım ve yönetim gerektirir. Etkinliğin doğasına bağlı olarak farklı riskler bulunmaktadır. Etkinlikte yer alan seyirci, katılımcılar ve etkinliğin gerçekleştirilmesinde görev alan çalışanlar bulunmaktadır. Bu insanlar birkaç gün veya bir günün birkaç saatini birlikte geçirmek için bir araya gelirler. Bu kısa süre içinde etkinliklerin amaç ve hedeflerini gerçekleştirecek tasarım ve yönetim sağlanmalıdır.

8 Çok Yönlü Paydaşlar: Etkinliğin gerçekleştirilmesine ve aynı zamanda kendi ticari ve kişisel amaçlarını gerçekleştirmeye çalışan birçok ortak bulunmaktadır. Bu anlamda en çok etkinlik sponsorları dikkat çekmektedir. Etkinlik sponsorları hükümet, turizm kuruluşları, acil hizmetler, ticari firmalar vb. olabilir. Bu sponsorlar; medyada daha çok yer alabilmek ve izleyicilerin kendi markalarına daha çok maruz kalmasını sağlamak ve başka birçok yarar için birbirleriyle rekabet halindedirler ve etkinlik için önemli yatırımlar yapmaktadırlar. Basit bir örnekte, bir müzik festivaline gençler gitmek ister. Bu gençlerin aileleri festivale giden çocuklarının olgun insanlar gibi davranmasını ister. Güvenlik güçleri ise bu gençlerin müzik festivaline katılmaları yerine evde oturmalarını tercih eder. Bu durumda etkinliğin hedef kitlesi gençler olmasına rağmen etkinlik katılımını sağlayabilmek için yönetim gençlerin ailesini ve güvenlik güçlerinin beklentilerini de bir ortak olarak dikkate almak durumundadır.

9 Düşük Risk: Kamu sorumluluğu ve diğer sigortalar etkinlik yöneticileri için düşünülmesi gereken önemli konulardır. Etkinliklerde güvenlik öncelikli konular arasındadır. Dünya çapında etkinliklerde kalabalık davranışı, spor ve müzik etkinliklerinde potansiyel ölümler dünya çapında bir konudur.

10 İyi dersler 


"SPOR ETKİNLİK ENDÜSTRİSİNİN ÖZELLİKLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları