Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Salih (a. s.)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kur'an Aklımızı Kullanmamızı İster. Konuyla ilgili ayetler: 1- "Acaba onlar herhangi bir yaratıcı olmadan mı yaratıldılar? Yoksa kendileri mi yaratıcıdırlar?
Advertisements

dİn kültürü ve ahlak bİlgİsİ
MATTA 17. İSA’NIN GÖRÜNÜMÜ DEĞIŞIYOR Altı gün sonra İsa, yanına yalnız Petrus, Yakup ve Yakup'un kardeşi Yuhanna'yı alarak yüksek bir dağa çıktı. Onların.
1 K-3 AKAİD İLMİNİN GEÇİRDİĞİ MERHALELER A. Asrı Saadetteki Durumu Asr-ı Saadette itikadi konularda mutlak bir teslimiyet hakimdir. Peygamberimizin irşadının.
TEOG YAKLA Ş IRKEN 7. SINIF TEOG B İ LG İ LEND İ RME SEM İ NER İ.
ÖRGÜTSEL ADALET Adaletsizlik Nedir? Örgütlerdeki Adaletsizlikler?
TEVEKKÜL.
Paragraf Nedir? & Herhangi bir yazının bir satırbaşından öteki satırbaşına kadar olan bölümüdür. & Duygu, düşünce, istekleri anlatım tekniklerinden yararlanarak.
KURBAN “Rabbin için namaz kıl ve kurban kes.” (Kevser Suresi /2)
PEYGAMBERİMİZ HZ.MUHAMMED (sav)’İN HAYATI BİLGİ YARIŞMASI
Kur’an-ı Kerim’in temel özellikleri nelerdir?
PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İBADETİ OLARAK ZEKAT
ASR SURESİ MEALİ VE TEFSİRİ
ZAMANLARINA GÖRE FİİLLER. Sınava dün girdik. Biz film başlamadan gelmiştik. At dört nala koşuyordu. Senin geldiğini önce o görmüş. Yukarıdaki cümleleri.
Hazırlayan İSMAİL ŞAHİNER. SORU ÇÖZERKEN!!! Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur. Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur.
HAZIRLAYAN : SAD İ YE D İŞ BİR İNSAN VE PEYGAMBER OLARAK HZ. MUHAMMED.
SON PEYGAMBER HZ. MUHAMMED. HZ. MUHAMMED’IN DOĞUMU Hz. Muhammed; 571 yılında fil yılında fil olayından gün sonra Rebiul-evvel ayının 12. günü Pazartesi.
Bugün neler öğreneceğiz?
VATAN SEVGİSİ VE ŞEHİTLİK
Değerlendirme Soruları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
HADİS MEKTEBİ DERSLERİ
İLK EMRİ ‘OKU’ OLAN BİR DİNİN MENSUPLARIYIZ
Hz. İsa Prof. Dr. Şadi Eren.
II.İnönü Savaşı Nedenleri I.İnönü Savaşı'nın üzerinden 3 ay geçmeden Yunanlılar tekrardan saldırıya geçtiler.
Son İlahi Kitap Kur’an-ı Kerim
HZ. H U D (as) Hz. Hud Yemen'de bulunan Ad kavmine
Aile Okulu Dersleri-1 Hoş geldiniz.
Bugün neler öğreneceğiz?
BEYAZ BULUT YAĞMUR OLMAK İSTEDİ
1.ÜNİTE:PEYGAMBERLERE VE İLAHÎ KİTAPLARA İNANÇ
Bugün neler öğreneceğiz?
DİN VE DİN ANLAYIŞI.
Bugün neler öğreneceğiz?
Bu Slayt gösterisi www. varolmak. com sitesi tarafından hazırlanmıştır
Eğitim Öğretim yılında Kuran-ı Kerim dersinin müfredatında bulunmayan fakat Eğitim Öğretim yılı Kuran-ı Kerim müfredatında bulunan.
Bireysel Konularda İstişare
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
Bir millet eğitim ordusuna sahip olmadıkça, savaş meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin, o zaferlerin kalıcı sonuçlar vermesi ancak.
Din Dersi Paylaşım Portalı
ÇAĞRI KİTAPLARI (TOMARLARI)
DERS: ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE METARYAL TASARIMI KONU: NUH’UN GEMİSİ DERSİN HOCASI:YRD.DOÇ.DR. MUSTAFA İSMAİL BAĞDATLI.
DERS: ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI
KİPER’İN DOĞUM GÜNÜ.
“Hayatın Ortağı Olmak…”
6. Sınıf 2. Ünite: Namaz ÜNİTE KONULARI Namaz İbadeti ve Önemi
6. Sınıf 2. Ünite: Namaz ÜNİTE KONULARI Namaz İbadeti ve Önemi
Sunucu Bilgisayara Eğitim Yazılımı Yüklemek İçin;
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİGİSİ Peygamber ve Peygamberlere İman
EBA‘ ya Test Yükleme, Öğrenciye Gönderme Ödev Takibi ve Paylaşma
KÜÇÜK BİR TEST ! Cem Yurtsev
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı
TASAVVUF FELSEFESİ Tasavvuf, İslam inancında Allah'a ulaşmanın yollarından biridir. Başka bir deyişle, insanın akıl yoluyla erişemediği ilahî hakikatlere.
Nitel araştırma soruları sorma ve soru formu oluşturma
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ 7.SINIFLAR SINAVA HAZIRLIK SORULARI
5. Sınıf 2. Ünite: Ramazan ve Oruç
KUR’AN VE SÜNNETULLAH(TARİH YASALARI)
6. Sınıf 3. Ünite: ZARARLI ALIŞKANLIKLAR
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
7. Sınıf 2. Ünite: HAC VE KURBAN
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
6. Sınıf 3. Ünite: ZARARLI ALIŞKANLIKLAR
Ünite Konuları için tıklayınız
3. Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Yusuf (a.s.)
HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI
Ara parçası – ve kalabalık
8. SINIF 1. ÜNİTE KADER İNANCI.
Taif’i daha önce duydunuz mu?
5. SINIF 1. ÜNİTE ALLAH İNANCI.
Sunum transkripti:

7.3.2. Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Salih (a. s.) “Salih bir kul” ifadesi size neleri çağrıştırıyor?

Parçayla ilgili sorulara cevap veriniz Salih (a.s.) Kur'an-ı Kerîm'de adı geçen peygamberlerden biri. Semud kavmine gönderilmiştir. Allah Teâlâ onu, önceki peygamberlerin getirmiş olduğu tevhid dininden sapıp kendilerine ilâhlar edinen Semud kavmini uyarmak için peygamber olarak göndermiştir. Ancak onun bu çağrısını kabul etmeyen inkârcılar daha da ileri giderek Hz. Salih’i (a.s.) yalancılıkla, büyücülükle, uğursuzluk getirmekle ve şımarık olmakla suçlamışlardı. Salih (a.s)'ın ve Semud kavminin kıssası sonraki nesiller ders alsınlar diye Kur'an-ı Kerim'de yer almıştır. Sâlih peygamberin tebliğinde ısrar etmesi üzerine ondan peygamberliğini doğrulayıcı bir mucize getirmesini istediler ve ancak o zaman iman edeceklerini söylediler. Sâlih de onlara apaçık bir mucize olarak dişi bir deveyi getirdi. Salih peygamberin bu uyarısını dikkate almayan kavmi, mucize olarak gönderilen bu deveyi de kestiler. Allah da Hz. Salih’in uyarılarını dilemeyen Semud kavmini korkunç bir gürültü ve yıldırımların ardından gelen, şiddetli bir sarsıntı ile onları helâk etti. Parçayla ilgili sorulara cevap veriniz

Sorulara parçaya göre cevaplayalım Hz. Salih hangi kavme peygamber olarak gönderildi? Kavimi, Hz. Salih’i nelerle suçlamıştı? Allah Hz. Salih’e neyi mucize olarak verdi? Hz. Salih’in söylediği vahiylere uymayan kavmini sonu nasıl oldu?

Sorulara parçaya göre cevaplayalım Hz. Salih hangi kavme peygamber olarak gönderildi? Semud kavmi Kavimi, Hz. Salih’i nelerle suçlamıştı? Yalancılıkla, büyücülükle, uğursuzluk getirmekle ve şımarık olmakla Allah Hz. Salih’e neyi mucize olarak verdi? Dişi deve Hz. Salih’in söylediği vahiylere uymayan kavmini sonu nasıl oldu? Korkunç bir gürültü ve yıldırımların ardından gelen, şiddetli bir sarsıntı ile onları helâk etti.

“Semûd (kavmi) de peygamberleri yalancılıkla suçladı “Semûd (kavmi) de peygamberleri yalancılıkla suçladı. Kardeşleri Sâlih, onlara şöyle demişti: «(Allâh’a karşı gelmekten) sakınmaz mısınız? Bilin ki, ben size gönderilmiş güvenilir bir elçiyim. Artık Allâh’a karşı gelmekten sakının ve bana itaat edin! Bu (tebliğime) karşı sizden hiçbir ücret istemiyorum. Benim ecrimi verecek olan, ancak âlemlerin Rabbidir.”  Şuarâ suresi, 141-145. ayetler

İslam Ansiklopedisi'nde Hz. Salih maddesini bulunuz İslam Ansiklopedisi'ne ulaşmak için tıklayınız

Hz. Salih’in (as) Hayatı Hz. Salih (a.s.) Semud kavmine peygamber olarak gönderilmiş. Kavmi Hz. Salih’i inkar ettiler ve ondan mucize istediler. Allah da mucize olarak dişi bir deve gönderdi. Kavmi Hz. Salih’i Yalancılıkla, büyücülükle, uğursuzluk getirmekle ve şımarık olmakla suçladı. Bunun üzerine Allah Semud kavmini helak etti.

Hz. Salih (aleyhis selam Boşlukları verilen kelimelerle doldurunuz şımarık Semud 1. Hz. Salih (a.s.) ____________ kavmine peygamber olarak gönderilmiş. 2. Kavmi Hz. Salih’i inkar ettiler ve ondan _______ istediler. 3. Allah da mucize olarak __________________gönderdi. 4. Kavmi Hz. Salih’i Yalancılıkla, _____________, uğursuzluk getirmekle ve _________________olmakla suçladı. büyücülükle Dişi bir deve mucize mucize dişi bir deve Semud şımarık büyücülükle Peygamber

Hz. Salih (as) Hz. Sâlih kavmine kendilerine gönderilmiş güvenilir bir peygamber olduğunu, Allah’a kulluk etmeleri gerektiğini, O’ndan başka bir ilâhın bulunmadığını, Allah’a karşı gelmekten sakınmalarını ve kendisine itaat etmelerini, buna karşılık kendilerinden herhangi bir ücret talep etmediğini söyledi. (TDV İslâm Ansiklopedisi’nin 36. cildinde, s. 32-33 ) Yandaki parçaya göre Hz. Salih nelere çağırmıştır?

“Helâk emrimiz geldiğinde Salih’i ve beraberindeki iman etmiş olanları tarafımızdan bir rahmetle helâktan ve o günün rezilliğinden kurtardık. Şüphesiz Rabbin mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir. Zulmedenleri o korkunç uğultulu ses yakaladı da yurtlarında diz üstü çöke kaldılar. Sanki orada hiç yaşamamışlardı. Biliniz ki Semûd kavmi Rablerini inkâr etti. (Yine) biliniz ki Semûd kavmi Allah’ın rahmetinden uzaklaştı.”

A B C D Hz. Salih Semud kavmine gönderilmiştir. “Semûd kavmine de kardeşleri Salih'i (gönderdik). Dedi ki: «Ey kavmim! Allah'a kulluk edin. Sizin O’ndan başka ilâhınız yoktur. O sizi yerden (topraktan) yarattı ve sizi orada yaşattı. Öyleyse O’ndan mağfiret isteyin; sonra da O’na tevbe edin! Çünkü Rabbim (kullarına) çok yakındır, (dualarını) kabul edendir.”  Hûd Suresi, 61.ayet. 1. Verilen ayete göre, Hz. Salih (as) ile ilgili aşağıdakilerden hangisine ulaşılmaz? A Hz. Salih’in kavminde hiç kimse ona inanmamıştır. B Hz. Salih Semud kavmine gönderilmiştir. C Hz. Salih, kavmini bir olan Allah’a inanmaya çağırmış. D Allah’ın bütün insanları yarattığını söylemiştir. > > Doğru cevabı tıklayınız

A B C D III, I I, II II, III I, II, III I. Hz. Salih Hz. Nuh'tan (as) sonra yaşamıştır. II. Kavmi peygamberliğini ispatlamak için mucize istemiştir. III. Kavmini tek olan Allah’a inanmaya çağırmıştır. 2. Hz. Salih (as) hakkında verilen bilgilerden hangileri doğrudur? A III, I B I, II C II, III D I, II, III > >

Doğru cevabı tıklayınız Doğru-Yanlış D Y 1. Hz. Salih (a.s.), Allah’ın (c.c.) varlığını ve birliğini tebliğ etmek üzere Semûd kavmine gönderilen bir peygamberdir. D Y 2. Hz. Salih (a.s.), Hz. Nuh (as)’dan önce yaşamıştır. D Y 3. Hz. Salih tebliğinde ısrar etmesi üzerine ondan peygamberliğini doğrulayıcı bir mucize getirmesini istediler. D Y 4. Hz. Salih de onlara apaçık bir mucize olarak dişi bir deveyi getirdi. D Y 5. Hz. Sâlih, Allah’ı inkâr eden kavmine karşı azim ve kararlılıkla tevhid mücadelesi verdi. D Y 6. Hz. Salih (a.s.), tebliğine karşı çıkanlar tarafından şehit edildi. > > Bitir

Hazırlayan: Mustafa YILDIRIM Lütfen izinsiz paylaşmayınız.