Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bugün neler öğreneceğiz?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bugün neler öğreneceğiz?"— Sunum transkripti:

1 Bugün neler öğreneceğiz?
Ders : Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Sınıf : 4 Öğrenme Alanı : KUR’AN VE YORUMU Ünite : KUR’AN-I KERİM’İ TANIYALIM Süre : = 80 dakika Konular : 1- Kur’an-ı Kerim’in Hz.Muhammed’e indirilişi Kazanımlar : Kur’an’ın Hz.Muhammed’e indiriliş sürecini bilir.

2 İlk vahiy nerede ve ne zaman gelmiştir?
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM DERSE HAZIRLIK SORULARI Hz.Muhammed’e peygamberlik görevinin verildiğini hangi olaydan anlayabiliyoruz? Vahiy ne demektir? İlk vahiy nerede ve ne zaman gelmiştir? İlk gelen vahiy nedir?

3 (Mekke yakınlarında bulunan)
(Nur Dağının eteklerinde bulunan) Hira Mağarası (Mekke yakınlarında bulunan) Nur Dağı

4 Hira Mağarası

5 KUR’AN’IN İNDİRİLMESİ
Kuran Peygamberimize 610 yılında, Ramazan ayının Kadir gecesinde, Peygamberimiz 40 yaşında iken, Hira mağarasında bulunduğu sırada indirilmeye başlanmıştır.

6 “Yaratan Rabbinin adıyla oku!
O,insanı alâktan (aşılanmış yumurtadan=embriyodan) yarattı. Oku! Senin Rabb’in kerem sahibidir. O, kalemle (yazmayı) öğretendir. İnsana bilmediğini öğretendir.” diye başlayan Alak suresinin ilk beş ayetini okudu. Cebrail bu ayetleri okuduktan sonra Hz. Muhammed bunları tekrarladı. Böylece ilk vahiy geldi ve Hz.Muhammed peygamber oldu. *Hz.Muhammed’e gelen ilk ayetlerin anlamları üzerinde konuşunuz. Bu ayetlerde neler dikkatinizi çekiyor?

7 YAKIN ÇEVREYE ÇAĞRI Peygamberimize ilk ayetlerin gelmesinden bir süre sonra, ikinci kez vahiy geldi.Bu vahiyde Yüce Allah, Peygamberimize şöyle buyurdu. “Ey bürünüp sarınan (Resulüm)! Kalk ve (insanları) uyar. Sadece Rabb’ini yücelt (büyük tanı). Elbiseni temiz tut. Kötü şeyleri terk et.” (Müddesir suresi 1-5.ayetler)

8 Kur’an’ın indirilmeye başlandığı dönemde
1-Mekke halkının inançları, 2-Âdetleri 3-Alışkanlıkları İslâm dininin öğütlerine uygun muydu? İslâm dininin öğütlerine aykırı bulduğunuz inançları, âdetleri, alışkanlıkları var mıydı? Var idiyse bunlar nelerdir?

9 İslâmiyetten önce İnsanlığın içinde bulunduğu durumu özetleyecek olursak;
1-Haksızlık ve adaletsizlik yaygın idi. 2-Her türlü ahlâksızlık vardı. 3-Kabileler arasında sürekli savaş vardı. 4-Kadınlar bir eşya gibi alınıp satılıyordu ve kız çocuklar diri diri toprağa gömülerek öldürülüyordu. 5-İçki, kumar, falcılık, putlara tapmak

10 Kur’an, İslâm dinine aykırı olduğunu düşündüğünüz bu inançları ve âdetleri yasaklamış mıdır?

11 Peki, insanların yıllardan beri doğru olarak algılayıp inandıkları bu inançlarını bir anda terk etmeleri veya alışkanlıklarından hemen vazgeçebilmeleri mümkün müdür? Ne dersiniz? Konuştuğumuz bu gerçeklerle Kur’an’ın uzun bir süreç içerisinde ayet ayet, sure sure indirilmesi arasında bir ilişki olabilir mi?

12 Sizce, Kur’an’ın bölümler halinde indirilmesinin nedeni ne olabilir?
Kur’an-ı Kerim toptan indirilmemiştir. Ayet ayet, sure sure bölümler halinde uzun bir sürede ( yılları arasında) indirilmiştir. Sizce, Kur’an’ın bölümler halinde indirilmesinin nedeni ne olabilir?

13 Yüce Allah önce, İslâm dininin inanç esaslarını açıklayan ve güzel ahlâkı öğütleyen ayetleri indirdi. Rabb’imiz bu ayetlerde kendisinin varlığını ve birliğini, bütün varlıkları kendisinin yarattığını bildirdi. Kendisinden başka tanrının bulunmadığını çeşitli kanıtlarla açıkladı. İnsanların, putlara tapmaktan vazgeçerek kendisine inanmalarını istedi. Doğruluğu, temizliği, insan haklarına saygıyı, anne ve babaya iyi davranmayı öğütledi. Kötü davranışları da yasakladı.

14 İnsanlardan bazıları, Allah’ın indirdiği hükümleri kabullendi ve Müslüman oldular. Kötü âdet ve alışkanlıklardan vazgeçmeye, güzel davranışlara yönelmeye başladılar. Bunun sonucunda da Yüce Allah’ın diğer hükümlerine samimi bir şekilde itaat etmeye hazır hale geldiler. İnsanlar bu niteliğe sahip olunca Allah; namaz, oruç, zekât, hac gibi ibadetlerle ilgili ayetlerini, daha sonra da sosyal hayatla ilgili buyruklarını bildirdi.

15 Yüce Allah, bazı ayetleri Müslümanların Peygamberimize sordukları konuları açıklamak için indirilmiştir Ayetlerden bazıları da meydana gelen bir olay üzerine gönderilmiştir.

16 Kur’an’ın indirilişi, Peygamberimizin vefatına yakın bir zamana kadar devam etti. Bu süreçte Peygamberimiz ile Cebrail, her yıl ramazan ayında bir araya geldiler. O güne kadar indirilmiş olan ayetleri Cebrail okur, peygamberimiz de dinlerdi. Böylece gelen ayetlerde eksiklik veya fazlalık, yanlışlık olup-olmadığı kontrol edilirdi.

17 Hz. Peygamberin vefatından önceki ramazan ayında da Cebrail, Kur’an-ı Kerim’i baştan sona okumuş, peygamberimiz de dinlemiştir. Cebrail okuma işini bitirdikten sonra, peygamberimiz okumuş Cebrail dinlemiştir. Bu uygulamaya (Kur’an-ı bir kişinin okuyup diğer insanların dinlemesine veya Kur’an’dan takip etmesine) mukabele adı verilmiştir. Bunun için Müslümanlar, ramazan aylarında (evlerde ve camilerde) bu mukabele geleneğini asırlardan beri sürdürmüşlerdir.

18 diye bir ifade duydunuz mu?
Hz.Muhammed’in, indirilen ayetleri nasıl yazdırdığını biliyor musunuz? “Vahiy kâtipleri” diye bir ifade duydunuz mu? Bu konuda kimlerin bilgisi var?

19 Kuran bütün olarak değil, parça parça indirildi.
Peygamberimiz ve bazı Müslümanlar, Kur’an ayetleri geldikçe tam ve doğru olarak ezberlediler. Peygamberimiz, ayetleri vahiy kâtiplerini olarak bilinen Müslümanlara da yazdırdı. Ayet ve sureler bugünkü sıralanışıyla değil, karışık olarak indirildi. Yüce Allah’ın gönderdiği bir ayetin hangi sureye konulacağını, ayetlerin ve surelerin sırasını Peygamberimiz bildirdi. Peygamberimiz de vahiy kâtiplerine aynı şekilde düzenlettirdi.

20 Ders kitaplarınızdaki bütün konuları
birkaç gün içinde öğrenebilir misiniz?

21 Bütün ders kitaplarındaki konuları ancak bir öğretim yılı boyunca öğrenebiliyoruz.
Kur’an, birkaç günde inseydi Müslümanlar onun tamamını öğrenip uygulayabilmeleri mümkün olmazdı. Bu nedenle Yüce Allah, Kur’an-ı Kerim’i yılda ( yılları arasında) indirerek Müslümanlara, onu öğrenebilmeleri için zaman tanımıştır.

22 KUR’AN’IN KORUNMASI Gelen vahiyler, vahiy katipleri tarafından yazıya geçirilir, yazıldıktan sonra özel bir sandık içinde saklanırdı. Bu resmi yazımın dışında pek çok Sahabi kendisi için de Kur’an’ı yazıya geçiriyordu. Yazı malzemesi olarak genelde deri, bazen de taş, ağaç kabuğu vb. malzemeler kullanılırdı. Yazıya geçirilmesinin yanında yüzlerce insan tarafından hemen ezberlenirdi.

23 Böylece Kur’an-ı Kerim’in indiriliş süreci sona erdi.
Yüce Allah, Peygamberimizin vefatına yakın bir zamanda, son olarak şu ayetini indirdi: “…Bugün size dininizi ikmal ettim, üzerinize nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslâm’ı beğendim (seçtim). Mâide suresi, 3. ayet Böylece Kur’an-ı Kerim’in indiriliş süreci sona erdi.

24 Kur’an’ın indirilme, kitap haline getirilme ve çoğaltılma süreci
Hz.Muhammed’e ilk ayetlerin indirilmesi: 610 yılı Ayetlerin yazıya aktarılması: yılları arası Kur’an’ın indirilmesinin tamamlanması: 632 yılı Ayetlerin toplanması ve Kur’an’ın Mushaf haline getirilmesi: Hz.Ebu Bekir Dönemi Mushafların çoğaltılması: Hz.Osman Dönemi

25 DEĞERLENDİRME 1-Peygamberimize ilk vahiy nerede ve ne zaman gelmiştir?
2-Kur’an’ın indirilmeye başlanması sebebiyle kutladığımız kandilin adı nedir? 3-Peygamberimize gelen ilk vahyin konusu nedir?

26 SONRAKİ DERSE HAZIRLIK
1-Kur’an-ı Kerim ayetlerinin toplanması konusunu araştırınız. EV ÖDEVİMİZİ YAZALIM


"Bugün neler öğreneceğiz?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları