Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bir millet eğitim ordusuna sahip olmadıkça, savaş meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin, o zaferlerin kalıcı sonuçlar vermesi ancak.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bir millet eğitim ordusuna sahip olmadıkça, savaş meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin, o zaferlerin kalıcı sonuçlar vermesi ancak."— Sunum transkripti:

1

2 Bir millet eğitim ordusuna sahip olmadıkça, savaş meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin, o zaferlerin kalıcı sonuçlar vermesi ancak eğitim ordusuyla mümkündür. (24 Mart 1923) TBMM Başkanı Gazi Mustafa Kemal

3 İnsan; eğitim ve öğretime en uygun ve en kabiliyetli bir varlıktır
İnsan; eğitim ve öğretime en uygun ve en kabiliyetli bir varlıktır. Amma eğitimi en zor ve en uzun süren canlı da, yine insandır. Onun için atalarımızın; “ İnsan yetiştirme sanatı” diye tarif ettikleri öğretmenliğin, çok zor bir meslek olduğu da aşikârdır.

4                                         

5

6 İslam’da bu zor mesleğin ilk temsilcisi, şüphesiz ki sevgili peygamberimiz, Muhammed Mustafa (S.A.V)! O’na bu görev, bizzat Allah tarafından Kur’an’ı kerimin Âlak suresinin ilk inen ayetlerinde; “ ( Ey Muhammed) Yaratan Rabbinin adıyla oku! O, insanı bir aşılanmış yumurtadan yarattı. Oku! İnsana bilmediklerini öğreten, kalemle (yazmayı) belleten Rabbin, en büyük kerem sahibidir.” buyrularak verilmiştir.

7 Sevgili Peygamberimiz de; “ Ben öğretmen olarak gönderildim
Sevgili Peygamberimiz de; “ Ben öğretmen olarak gönderildim!” buyurarak, bu mesleği benimsemiş ve kutsallaştırmıştır. Peygamber efendimiz bu göreve, kendisine vahyolunan ayetleri bizzat ezberleyerek, vahiy hafızlarına ezberleterek, vahiy kâtiplerine yazdırarak ve okutarak başlamıştır.                                                                                 

8 Efendimizin, daha vahyin ilk yıllarında Mekke’de sahabeden Erkam’ın evinde açtığı okulda Müslümanlara Kur’an okumayı ve yazmayı öğretmeye başlaması, Medine’ye hicretinden önce, sahabeden Musab bin Umeyr’i, Oradaki Müslümanları okutması için öğretmen olarak göndermesi, hicretten sonra Mescidi Nebevide sürekli eğitim ve öğretim faaliyetlerinin yürütüleceği ASHAB-I SUFFE Okulunu açmış ve mü’minleri şekillendirecek yeni öğretmenler yetiştirmiştir!

9 Milletlerin oluşmasında, medeniyetlerin meydana gelmesinde ve devamında eğitim ve öğretimin önemi hepimizce bilinen bir gerçektir!.. Peygamberler altın ve gümüş miras bırakmazlar. Onlar sadece ilim bırakırlar. Mirastan pay olarak ilim alanlar, çok büyük pay almış olurlar.                                                                                 

10 Nitekim Peygamberimiz şöyle buyurmuşlar:
1-“ Beşikten mezara kadar ilim talep edin.” 2- “ İlmi, Çin’de de olsa alın.” 3-“ İlim müminin yitiğidir, bulduğu yerde alır.” 4-“ İlim öğrenmek hem kadın, hem de erkek müminlere farzdır.” 5-“ İlmin fazileti ibadetin faziletinden üstündür. Az ilim, çok ibadetten hayırlıdır.” 6-“ Bir alim şeytana karşı, bin abitten çetindir.” 7-“ Ya alim, ya öğrenci, ya dinleyici veya (bu kimseleri) sevici olmaya bak. Beşincileri olma helak olursun.”                                                                                 

11 Öğretmendir elime kalemi veren. Allah’ı, Peygamberi, dini öğreten.
Öğretmenlik mesleği Peygamber mesleğidir. Çünkü bu ümmetin ilk öğretmeni Rasulullah Efendimizdir. Bu sebeple, saygı değer öğretmenlerimiz, Efendimizin meslektaşlarıdır. Onun için şair dizelerinde bunu ne güzel ifade etmiştir; Öğretmendir elime kalemi veren. Allah’ı, Peygamberi, dini öğreten. Bayrağı, sancağı vatanı sevdiren. Yazmayı, okumayı, bilgiyi öğreten. Öğretmen kutsaldır, ilki Peygamber. Dünyadan, ahiretten veriyor haber. Öğrencilere örnek ve rehber. Eller öpülesi şu öğretmenler!                                                                                 

12 Herkesin derecesi, bilgisi ile ölçülür, sen de oku, öğren ve yüksel!
Hocasına babasından ziyade hürmet eden Zülkarneyn’e, nedenini sormuşlar, O da: “ Babam benim yukarıdan aşağıya inmeme sebep oldu, hocam ise aşağıdan yukarıya çıkmama çalışıyor.” demiş. Öğünmek ilim ehline mahsustur! Çünkü onlar doğru yoldadırlar, arzu edenlere de doğru yolu gösterirler. Herkesin derecesi, bilgisi ile ölçülür, sen de oku, öğren ve yüksel!                                                                                 

13                                                                                 

14

15

16

17 وَمِنَ النَّاسِ وَالدَّوَابِّ وَالْأَنْعَامِ مُخْتَلِفٌ أَلْوَانُهُ كَذَلِكَ إِنَّمَا يَخْشَى اللَّهَ مِنْ عِبَادِهِ الْعُلَمَاء إِنَّ اللَّهَ عَزِيزٌ غَفُورٌ ﴿٢٨﴾ «İnsanlardan, (yeryüzünde) hareket eden (diğer) canlılardan ve hayvanlardan yine böyle çeşitli renklerde olanlar vardır. Allah’a karşı ancak; kulları içinden âlim olanlar derin saygı duyarlar. Şüphesiz Allah mutlak güç sahibidir, çok bağışlayandır.»(Fatır-28)

18 Alim ol ki ölmeyesin. Çünkü; İnsanlar ölür alimler diridirler
Alim ol ki ölmeyesin! Çünkü; İnsanlar ölür alimler diridirler. Onlar eserleriyle yaşarlar, vecizeleri de bizlere dinimizin, alime, hocaya ve öğretmene verdiği önemi göstermektedir, Bizler de, “ Bana bir harf öğretenin hizmetçisi olurum” diyen Hz. Ali anlayışıyla öğretmenlerimize sahip çıkalım! Köle olmamızı onlar istemez! Ama minnettarlığımızı hep gösterelim!

19 İYİKİ VARSINIZ ÖĞRETMENLERİMİZ!
Gerekli saygı ve hürmeti göstermekten geri kalmayalım! Ya öğreten olalım yada öğrenen! Ama en azından öğretmen sever olalım! Bu camiadan rahmeti Rahman’a kavuşanlara Allah’tan rahmet, hayatta olanlarına başarı, sağlık ve mutluluklar dileriz!.. İYİKİ VARSINIZ ÖĞRETMENLERİMİZ!

20

21


"Bir millet eğitim ordusuna sahip olmadıkça, savaş meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin, o zaferlerin kalıcı sonuçlar vermesi ancak." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları