Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

dİn kültürü ve ahlak bİlgİsİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "dİn kültürü ve ahlak bİlgİsİ"— Sunum transkripti:

1 dİn kültürü ve ahlak bİlgİsİ
KURAN ANLAŞILMAK İÇİN İNDİRİLMİŞTİR 10.SINIF

2 KUR’AN ANLAŞILMAK İÇİN İNDİRİLMİŞTİR

3 KUR’AN ANLAŞILMAK İÇİN İNDİRİLMİŞTİR
Kur’an’ın gönderiliş amacı insana her konuda rehberlik etmektir. Bu amacın gerçekleşmesi ise ancak insanın Kur’an’ı anlaması ile mümkündür. Zira insan anlayamadığı bir şeyi uygulayamaz. Yüce Allah Kur’an’ı anlaşılmak için gönderdiğini şöyle ifade eder: “Ey Muhammed sana indirdiğimiz bu kitap mübarektir. Ayetlerini düşünsünler, aklı olanlar da öğüt alsınlar.” Kur’an’ı doğru anlamak, iyi niyetli ve ön yargısız bir okumayı gerektirir. Bu nedenle inkâra şartlanmış kimseler Kur’an’dan faydalanamazlar.

4 KUR’AN ANLAŞILMAK İÇİN İNDİRİLMİŞTİR
Kur’an gerçekten öğüt almak isteyen, bunun için de aklını kullanıp düşünen insanlar için anlaşılması kolaylaştırılmış bir kitaptır. Kur’an’ı doğru anlamak dinin özünü ve temel amaçlarını doğru kavramamızı sağlar. Bu nedenle Kur’an’ı doğru anlamak için ayetleri üzerinde derinlemesine düşünmek gerekir. Zira Kur’an herhangi bir söz değildir. Allah’tan insana bir mesajdır. İnsana düşen ilahî, mesajın anlam ve önemine uygun bir gayret ve ciddiyetle Kur’an’ı anlamaya çalışmasıdır.

5 KUR’AN ANLAŞILMAK İÇİN İNDİRİLMİŞTİR
Kur’an, belirlediği ilkeler ve getirdiği hükümlerle insanın düşünce, inanç, ibadet ve ahlaki değerlerini şekillendirir. Öğütleri ile insanları iyiye, güzele ve doğruya yönlendirir. Kıssalarda tanıttığı şahsiyetlerle de örnek modeller tanıtır. Dinimizin temel kaynağı olan Kur’an-ı Kerim’i anlamaya, ondaki ilahî ilke, emir, öğütleri öğrenmeye önem vermeli, bunun için de Kur’an’ın Türkçe meal ve tefsirlerini okumayı ilke edinmeliyiz.

6 KURANI YORUMLAMADA TEMEL İLKELER

7 KURANI YORUMLAMADA TEMEL İLKELER
Kur’an insanın anlayabileceği bir kitaptır. Çünkü o; kendisinde asla şüphe, eğrilik ve çelişki bulunmayan, apaçık bir kitaptır. Ancak onun anlam derinliği ve anlatım güzelliği benzeri getirilemez mucizevi özelliklere sahiptir. Bu nedenle herkes ondan, imanı, kültürü ve bilgi kapasitesi derecesinde bir şeyler anlar. Kur’an’ı doğru bir şekilde anlayıp yorumlamak için dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır. Bu konuların başlıcaları şunlardır:

8 KURANI YORUMLAMADA TEMEL İLKELER
Kur’an öncesi tarihî dönemlerle ilgili doğru bilgilere sahip olmak gerekir. Kur’an’ı anlamaya çalışırken öncelikle Hz. Peygamberin açıklamasına ya da uygulamasına başvurmak gerekir. Kur’an’ın indiği dönemin şartlarını bilmek de ayetleri doğru anlama konusunda büyük önem taşır. Bazı ayetlerin tam anlaşılması için “nüzul ortamı” denilen Kur’an’ın indirildiği dönemin inanç, sosyal, kültürel ve geleneksel yapısının bilinmesi gerekir.

9 KURANI YORUMLAMADA TEMEL İLKELER
Kur’an ayetlerini tefsir eden kimselerin temel İslam bilimlerini bilmesi gerekir. Aynı konu ile ilgili ayetleri bir bütün olarak değerlendirmek Kur’an’ı doğru anlamak için çok önemlidir. Kâinatın yaratılış kanunları ile ilgili ayetler tefsir edilirken işin bilimsel yönü uzmanlarına sorulmalıdır. Kur’an’ı okurken her tür ön yargıdan ve taassuptan uzak bir yaklaşım içinde olmalıyız. Ayetlerin doğru anlaşılabilmesi için Kur’an’a zihnimizi ve gönlümüzü açmamız, samimi olmamız gerekir.

10 DEĞERLENDİRME Kur’an’ı doğru anlama ve yorumlamanın başlıca ilkeleri nelerdir? CEVAP: * Tefsir yapacak kişi Arap dilini çok iyi bilmelidir. * Hadis, Fıkıh, Kelam gibi İslami ilimlere vakıf olmalıdır. * Kuran'ın indiği dönemin sosyal, kültürel, dini ve ekonomik durumunu iyi bilmelidir. * Sosyal bilimler ve pozitif bilimler alanında bilgi sahibi olmalı veya tefsir yaparken bu alanlarda uzman kişilerden yardım alınmalıdır.

11 DEĞERLENDİRME A- Aşağıdaki boşlukları doldurunuz.
, Kuran-ı Kerim ayetlerinin "iniş sebepleri" anlamına gelir. CEVAP: SEBEB-İ NÜZUL


"dİn kültürü ve ahlak bİlgİsİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları