Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bugün neler öğreneceğiz?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bugün neler öğreneceğiz?"— Sunum transkripti:

1 Bugün neler öğreneceğiz?
Ders : Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Sınıf : 5 Öğrenme Alanı : KUR’AN VE YORUMU Ünite : KUR’AN’DA KISSALAR Süre : = 80 dakika Konular : 1- Fil suresi ve anlamı 2- Ünitenin değerlendirilmesi 3-I.Yazılı Kazanımlar : Fil suresini ezbere olur ve anlamını söyler.

2 Elem tera keyfe fe’ale rabbüke bieshâbilfîl.
Fil süresi Elem tera keyfe fe’ale rabbüke bieshâbilfîl. Elem yec’al keydehüm fî tadlîl. Ve ersele aleyhim tayran ebebîl. Termîhim bihiceratin min siccîl. Fece’alehüm ke’asfin me’kûl. 2

3 Esirgeyen ve bağışlayan Allah’ın adıyla
Bismillehirrahmenirrahîm Esirgeyen ve bağışlayan Allah’ın adıyla Elem tera keyfe feale rabbüke bieshâbilfîl. Rabbinin, fil sahiplerine neler yaptığını görmedin mi? Elem yec’al keydehüm fî tadlîl. Onların kötü plânlarını boşa çıkarmadı mı? Ve ersele aleyhim tayran ebâbîl. Onların üzerlerine sürü sürü kuşlar gönderdi. Termîhim bihıceratin min siccîl. O kuşlar, onların üzerlerine pişkin tuğladan yapılmış taşlar atıyordu. Fecealehüm keasfin me’kûl. Sonunda onları, yenilmiş ekin yaprakları haline getirdi.

4 BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
Elem tera keyfe feale rabbüke bieshâbilfîl. Elem yec’al keydehüm fî tadlîl. Ve ersele aleyhim tayran ebâbîl. Termîhim bihıceratin min siccîl. Fecealehüm keasfin me’kûl.

5 Rabbinin, fil sahiplerine neler yaptığını görmedin mi?
Onların kötü plânlarını boşa çıkarmadı mı? Onların üzerlerine pişkin tuğlalardan yapılmış taşlar atan sürü sürü kuşlar gönderdi. Sonunda onları, yenilmiş ekin yaprakları haline getirdi.

6 FİL OLAYI Habeşistan (Etiyopya) Krallığının
Bu olay, Peygamberimizin doğumundan bir yıl önce 570 yılında meydana gelmiştir. Habeşistan (Etiyopya) Krallığının Yemen valisi Ebrehe, Arabistan’da Hristiyanlığı yaymak için bir kilise yaptırmıştı. Ancak insanlar bu kiliseye fazla ilgi göstermiyorlardı. Yemen’den ve tüm Arabistan’dan birçok kişinin, yılın belli zamanlarında Mekke’ye giderek Kâbe’yi ziyaret ettiğini gördü. Ebrehe, Mekke’nin kendi ülkesinden daha önemli olmasını çekemiyordu. Kilise

7 Bunun için kapıları altın ve gümüşten, duvarları renkli mermerden bir tapınak yaptırdı.
Sonra da halka Kâbeye gitmemelerini, buraya gelmelerini emretti. Ama kimse dinlemedi. Ebrehe çok kızdı ve Kâbe’yi yıkarak yok etmeyi kafasına koydu. Büyük bir ordu hazırladı ve Mekke’ye doğru yola çıktı. Mekkeliler bunu duyunca çok korktular ve dağlara çıkarak düşmanlarını beklemeye başladılar. Ebrehe, Mekke yakınlarına gelince, Abdülmuttalip’in otlayan develerine el koydular.

8 Peygamberimizin dedesi ve Mekke’nin yöneticisi olan Abdülmuttalip, Ebrehe ile konuşmak için onun yanına gitti. Ebrehe, “Ne istiyorsun?” diye sordu. Abdülmuttalip: “Develerimi geri istiyorum.” diye cevap verdi. Ebrehe buna çok şaşırdı ve “Ben buraya Allah’ınızın kutsal yeri olan Kâbe’yi yıkmaya geliyorum, sen bana develerini soruyorsun.” dedi. Abdülmuttalip sakince “Develer benim. Kâbe Allah’a ait, orayı Allah koruyacaktır.” diye cevapladı.

9 neden kalkmıyor olabilir?
Sabahleyin Ebrehe Mekke’ye girmeye hazırlandı. Ebrehe’nin büyük bir fili vardı. Filini silâhlarla donattı. Ebrehe hareket etmek için yola çıkacaktı. Ancak tam bu sırada fil yere çöktü ve öylece kalakaldı. Askerler kaldırmak için ne yaptılarsa başaramadılar. Fil, niçin yere çökmüş ve neden kalkmıyor olabilir?

10 Ama yönünü Yemen’e doğru döndürünce fil hemen ayağa kalktı ve yürümeye başladı.
Fil her tarafa gidiyor ama Mekke’ye (Kâbe’ye) yönelttiklerinde hemen yere çöküyordu. Bu arada aniden gökyüzünde bir sürü kuş belirdi. Her kuş, kendi büyüklüğünde taş taşıyordu ve bunları Ebrehe’nin ordusu üzerine atıyorlardı. Askerler ve Ebrehe yaralandı Hemen ordusuyla birlikte, korku içinde Yemen’e kaçtı ve orada öldü. Araplar düşmanlarının kaçışını görünce, dağlardan inip Kâbe’ye gittiler ve orada Allah’a şükrettiler. Yukarıdaki olay üzerinde arkadaşlarınızla konuşunuz.

11 SONRAKİ DERSE HAZIRLIK
1-Paylaşmak ile ilgili atasözleri ve deyimler bulunacak ve deftere yazılacak. EV ÖDEVİMİZİ YAZALIM


"Bugün neler öğreneceğiz?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları