Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1.ÜNİTE:PEYGAMBERLERE VE İLAHÎ KİTAPLARA İNANÇ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1.ÜNİTE:PEYGAMBERLERE VE İLAHÎ KİTAPLARA İNANÇ"— Sunum transkripti:

1 1.ÜNİTE:PEYGAMBERLERE VE İLAHÎ KİTAPLARA İNANÇ

2 Peygamberlerin İnsanlardan Seçilmesinin Nedenleri
1- Peygamberler insanlardan seçilmiştir Çünkü Allah (cc) tarafından gelen emirleri insanlara anlatırken onları anlayarak onların da anlayacağı üslüpla anlatabilmelidir. 2- Peygamberler insanlardan seçilmiştir. Çünkü;  Cenabı Allah tarafından emredilenleri önce kendileri uygulamalı böylece insanlara örnek olmalıdır. 3- Peygamberlerin insanlardan seçilmesinin en önemli sebebi Allah’ın gönderdiklerini tebliğ etmeden kendileri uygulayarak temsil ediyorlardı. Bu temsiliyet insanlar üzerinde oldukça etki bırakıyordu. 4- Peygamberlik görevi insanlara verilmeseydi melek yada cinlere verilecekti. Bu dini münafıkların inkar etmesi daha kolay olacaktı. Bu emirler bize değil cinlere yada meleklere verilmiş biz niye yapalım deme hakları olacaktı. Bu nedenle Peygamberlik insana verilmiş bir görevdir. 5- Peygamberler insanlardan seçilmeseydi, evlenmek, yemek, kızmak, sevinmek ve gibi birçok fikhi konuda bilgileri olmayacaktı.

3 Peygamberlerin Nitelikleri
Doğru olmak:SIDK Güvenilir olmak:EMANET Günah işlemekten kaçınmak:İSMET Akıllı ve zeki olmak:FETANET Allah'tan aldığı mesajları hiçbir şekilde değiştirmeden insanlığa tebliğ etmek:TEBLİĞ

4 Peygamberlere Gelen Mesajların Ortak Amacı
Peygamberlere gelen mesajların ortak yönleri nelerdir? Peygamberlerin mesajlarında bazı ortak yönleri vardır. Bunların başında Allah'ın varlığına ve birliğine, meleklerine, kitaplarına ve peygamberlerine ve ahiret gününe iman gelir. Ayrıca inanç esasları, dünya ve ahiret mutluluğu, Allah'a nasıl ibadet edileceği gibi konular peygamberlerin mesajlarındaki diğer ortak yönleri oluşturur. Bu bakımdan ilk peygamber Hz. Adem'den son peygamber Hz Muhammed'e kadar her peygamberin insanlara getirdiği mesajın amacı; "İnsanın dünya ve ahiret mutluluğunu sağlamak, "İnsanlığın yükselmesini, gelişmesini ve uygar bir toplum olmasını sağlayan yolları göstermek, "Kişiyi kendisi ve çevresiyle uyumlu olmasını sağlayan bir hayata hazırlamak, "Toplumda dayanışmayı ve adaleti gerçekleştirmek, hak hukuka yürekten bağlı, özgür ve erdemli bir toplum meydana getirmektir.  Yüce Allah Kur'an'da şöyle buyurmaktadır: "Nitekim kendi aranızdan, size ayetlerimizi okuyan, sizi her türlü kötülükten arındıran, size kitap ve hikmeti öğreten, ayrıca bilmediklerinizi öğreten bir peygamber gönderdik" (Bakara ayet 151)

5 Peygamberlere Gelen Mesajların Ortak Amacı DEVAMI
Peygamberler bu amacı gerçekleştirmek için bazı ilkeler getirmişlerdir. Bunlar, inanç, ibadet ve ahlâk olmak üzere üç bölümden oluşur. İnanç esasları: Allah'ın varlığı ve birliği, melek, peygamber, kitap ve ahirete inanmak gibi esaslardır. İbadet esasları: Yüce Allah'a kulluk etmeyi, onun emir ve yasaklarına uymayı içeren esaslardır. Ahlâk esasları: İnsanlara ve diğer varlıklara karşı nasıl davranılacağını gösteren esaslardır.

6 İlahî Kitap ve İlahî Kitaplara İman
İlahi kitap ne demektir? Allah, insanlara doğru yolu göstermek için peygamberleri aracılığıyla değişik zamanlarda vahiy indirmiştir. Bu vahiylerden bir kısmı kayıt altına alınmazken, bir kısmı kayıt altına alınarak kitap haline getirilmiştir. Allah'ın buyruklarını içeren bu kitaplara "ilahi kitap" denir. Bu kitaplara mukaddes, kutsal ve semavi gibi isimler de verilir.  İlahi kitaplar; Yüce Allah'ın peygamberlerine gönderdiği vahyin yazılmasıyla meydana gelmiştir. Allah katından peygamberler aracılığı ile insanlara gönderildiği için bu isim verilmiştir.  İlahi kitap kitaplar niçin kutsaldır? Kutsal kitaplar, insanlar tarafından yazılan kitaplara benzemez. Kaynağı Allah olan ilâhi kitaplarda, peygamber dâhil insanın hiçbir katkısı yoktur. Bunlar tamamen söz ve anlam olarak Allah'ın eseridir. Bu nedenle de kutsaldır. İlahi kitaplara iman ne anlama gelir. Tarihte birçok peygambere, küçük veya büyük kitaplar gelmiştir. İslâm dininin iman esaslarından biri de Allah'ın doğru bilgiler içeren kitaplar gönderdiğine inanmaktır.  İlahi kitaplara iman, Allah tarafından bazı peygamberlere kitaplar indirildiğine ve bu kitapların içeriğinin bütünüyle doğru ve gerçek olduğuna inanmak anlamına gelir. İslam dini yalnız Kur'an'a değil, daha önce gönderilen ilahi kitapların hepsine iman etmeyi emretmektedir. Konu ile ilgili olarak Yüce Allah Kur'an'da: "(Ey Muhammed!) Onlar (Müslümanlar) sana indirilen kitaba da, senden önce indirilenlere de inanırlar…" (Bakara ayet 4) İlahi kitaplara iman ile Allah'a ve peygambere iman arasında yakın bir ilişki vardır. Çünkü Allah vahyini peygamberler aracığı ile göndermiştir. Bunlar aynı zamanda Allah'ın insanlara bildirdiği bilgi, emir ve yasakları içerir. İlahi kitaplar, peygamberlerin içinde yaşadıkları toplumların dili ile gönderilmiştir. Bir şeyi en iyi yapan bilir. Bunun için satın aldığımız buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon ile birlikte kullanma kılavuzu verilir. Satın aldığımız bu mal bu kılavuza uyularak kullanılırsa daha uzun ömürlü olur. İnsanı en iyi yaratıcısı olan Allah bildiğine göre, onun iyi bir kullanma kılavuzuna ihtiyacı vardır. Bu kılavuz da Allah'ın peygamberler aracılığı ile gönderdiği ilahi kitaplardır. Bu açıdan ilahi kitapların her biri insanlara doğru yolu gösteren birer kılavuzdur. Onların temel amacı insanın dünya ve ahiret hayatında mutlu olmasını sağlamaktır.

7 Allah Niçin Vahiy Göndermiştir?
Vahiy, Allah tarafından peygamberler aracılığıyla insanlara gönderdiği bütün emir ve öğütlere vahiy denir. Vahiy, insanlara doğru yolu gösterir. Onların ahirette mutlu yaşamaları amacıyla gönderilir. İnsanlar, Allah’ın yarattığı en üstün varlıklardır. Allah, insanlara verdiği üstünlükler karşısında onlara birtakım sorumluluklar da vermiştir. İnsanın sorumlulukları, Allah’ı tanımak, ona ibadet etmek ve aklını doğru kullanarak Allah’ın kudretli bir yaratıcı olduğuna inanmaktır. İnsanlar bunu Allah’ın kendisine verdiği akıl yoluyla kavrasa da ona nasıl ibadet edileceğini bilemez. Bütün üstünlüklerine rağmen niçin Dünya’ya gönderildiğini ve niçin ibadet etmesi gerektiğini tam olarak kavrayamaz. İşte Allah bu yüzden peygamberleri aracılığıyla vahiy göndererek bu bütün bilgilerin insanlara eksiksiz ulaşmasını sağlar. İnsan, kendine verilen akılla ahiret, cennet, cehennem gibi soyut kavramları anlamakta güçlük çeker. Allah, vahiy göndererek insanlara ölümden itibaren sonsuz bir ahiret hayatının olduğunu aktarmaktadır. Dünya’da güzel ahlak sahibi olan, insanlara iyilik yapan ve ibadetlerini eksiksiz yerine getirmeye çalışanların ahirette cennetle müjdelenerek rahat bir hayat yaşayacağını belirtmiştir. Vahiy ile kendisine nasıl ibadet etmemiz gerektiğini açıklamıştır. İnsanların ona ibadet ederek birbirleriyle iyi geçinmelerini, güzel ahlak sahibi olmalarını söylemiştir. İnsanlara faydalı olan şeyleri anlatmış, onları kötülükten uzaklaştırmak ve doğru yolu göstermek için vahiy göndermiştir.

8 İlahî Kitaplar : a) Suhuf: Suhuf kavramı, sayfa kelimesinin çoğulu olup sayfalar anlamına gelmektedir. Yüce Allah’ın (c.c.) dört büyük kitaptan ayrı olarak Cebrail (a.s.) aracılığıyla bazı peygamberlerine gönderdiği dinî emirlere ve bu emirleri içeren sayfalara suhuf denilmektedir. Suhuflar; Hz. Âdem’e (a.s.) 10 sayfa, Hz. Şit’e (a.s.) 50 sayfa, Hz. İdris’e (a.s.) 30 sayfa, Hz. İbrahim’e (a.s.) 10 sayfa gönderilmiştir. b) İlahi kitaplar: Kur’an-ı Kerim’de ismi geçen ilahi kitaplar dört tanedir. ➤ Tevrat: Yahudilerin kutsal kitabıdır. Tevrat Hz. Musa’dan sonra Yahudiler tarafından tahrif edilmiş, aslını koruyamamıştır. Yahudiler Tevrat’a “Tora” ismini verirler. Kur’an-ı Kerim’de Tevrat’la ilgili ayetler vardır. Bunlardan birinde şöyle buyrulur: “Biz, içinde doğruya rehberlik ve nur olduğu hâlde Tevrat’ı indirdik. Kendilerini (Allah’a) vermiş peygamberler onunla Yahudilere hükmederlerdi…”(1) Tevrat’a Ahd-i Atik (Eski Sözleşme) de denilmektedir. Tevrat’ta Hz. Musa (a.s.) ve kavminin yaşadığı olaylar önemli yer tutar. Ayrıca bu kitapta dinî ve ahlaki emirler, yasaklar yer alır. İslam müfessirlerinin ve araştırmacılarının tespitine göre Tevrat, Hz. Musa’ya (a.s.) indirildiği hâlini muhafaza edememiştir. (2) ➤ Zebur: Hz. Davut’a (a.s.) vahyedilmiştir. Tevrat gibi Zebur da Yahudilerin kutsal kitabıdır. Ahd-i Atik’in içinde, Mezmurlar adıyla ayrı bir bölüm olarak yer almaktadır. Zebur’da genel olarak ilahiler, yakarışlar, ahlaki öğütler yer alır. (3) ➤ İncil: Hz. İsa’ya (a.s.) vahyedilmiştir. İncil’e, Ahd-i Cedid (Yeni Sözleşme) de denir. Bu kitap İngilizce “Holy Book (Kutsal Kitap)” olarak da isimlendirilir. Hz. İsa’dan (a.s.) sonra onun havarileri tarafından kaleme alınmıştır. İncil Hz. İsa’dan yıllar sonra yazıya geçirilmiştir. İncil Yüce Allah’tan (c.c.) geldiği şekliyle günümüze kadar ulaşmamıştır. Tarihî süreç içinde birçok değişikliğe uğramıştır. Günümüzde Hristiyanların resmen kabul ettiği dört İncil bulunmaktadır. Bunlar, yazarlarının adıyla anılan Matta, Markos, Luka ve Yuhanna İncilleridir. Dinimize göre(4) Tevrat, Zebur ve İncil’in Allah’tan (c.c.) indirildiği şekline inanmak farzdır.

9 ASR SURESİ VE ANLAMI Ve’l- asri inne’l-insâne lefî husrin
illellezîne âmenû ve amilu’s-sâlihâti ve tevâsav bilhakkı ve tevâsav bi’s-sabr. ANLAMI Asra yemin ederim ki insan gerçekten ziyan içindedir. Bundan ancak iman edip iyi ameller işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye edenler ve sabrı tavsiye edenler müstesnadır.

10 BENİ İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.


"1.ÜNİTE:PEYGAMBERLERE VE İLAHÎ KİTAPLARA İNANÇ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları