Mabet Yahudilik, kutsal sayılan Filistin topraklarıyla kimlikleştirilmiş bir din olduğu gibi aynı zamanda mabet merkezli bir dindir. Yahudilikteki bir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Mescid-i Aksa Gerçeği.
Advertisements

Fatih Camii.
Malazgirt savaşından sonra Türklerin Anadolu’ya
SULTAN AHMET CAMİİ.
Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.
İnsanlığın Yazıya ve Mimariye Geçiş Macerası (Altı Bölümden oluşan görsel bir dizi) İkinci Bölüm 19 Mayıs Kültür Merkezi Doç. Dr. Haluk Berkmen.
DİNİ MİMARİ İnsanoğlu varoluşundan bu yana varlığının kaynağını bulmaya çalışmıştır ve bu başlangıcı bulma arayışı bir yaratıcıya inanma ve tapınma ihtiyacını.
HİNT DİNLERİ Hinduizm Budizm Sunum:Ahmet YORDAM.
 BAŞKENTİ-KONSTANTİNOPOLİS  RESMİ DİLİ-LATİNCE  DİNİ-391 yılına kadar Antik Roma Dini, Sonra Ortodoks Hristiyanlığı ve Hristiyanlık  YÖNETİM-OTOKRASİ.
HİNDUİZM GÜNÜMÜZDE YAŞAYAN DİNLERİ TANIYALIM
1.
CAMİYİ TANIYALIM.
İSLAM DİNİNDE BAYAN ERKEK İLİŞKİSİ
Erciyes Üniversitesi Eğitim fakültesi
HACC ve HACCIN YAPILIŞI
Ulu Cami - Bursa. Ulu Cami - Bursa Bursa Ulu Cami Üftade Hazretleri Türbesi ve Camii.
Avrupa Birliği Sosyal Politikası Kadın-Erkek eşitliği
VAHYE DAYALI DİNLER.
Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bölümü PEMBE SELEK
Hristiyanlık Günümüzde Yaşayan Dinleri Tanıyalım
HAZIRLAYANLAR: “ MAKBULE SÖYÜNMEZ ” 9-B 201 BÜşRA YILDIZ 9-B 227 GÜLDANE DÜZENLi 9-C 371 ESMA NUR ÇELiK 9-C 151.
YAHUDİLİK GÜNÜMÜZDE YAŞAYAN DİNLERİ TANIYALIM
ALACAHÖYÜK.
HAC İBADETİ HAC İBADETİ.
Farklı Kültürler. 1-)Sağ alt tarafta bulunan resim hangi ülkenin geleneksel kıyafetidir? A. Meksika B. Japonya C. Çin D. Arabistan.
YAHUDİLİK.
DİNLERDE İBADET YERLERİ
HİNDUİZM Belli Değildir Brahma ve diğer Tanrılar Vedalar
Yahudilik-Musevilik Yehova Hz.Musa Tevrat M.Ö civarında Kudüs
Namaz Nedir ve Niçin Kılınır?
İslam Hz.Muhammed (s.a.v) Allah c.c. Kuran-ı Kerim M.S. 6. yy'da Hilal
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
HAÇLI SEFERLERİ.
DİN ve DEVLET İLİŞKİLERİ
MİT-(MİTOLOJİNİN KISALTMASI)
HÜSEYİN SEYMEN SORGUNAİHL
CAMİYİ TANIYALIM.
TÜRKLERİN MÜSLÜMAN OLUŞU
DİNLER EVLİLİĞE ÖNEM VERİR
Haydar Akın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
HRISTİYANLIK-İSEVİLİK Hazırlayan Ömer Akpınar Oltu Anadolu İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni.
Oltu Anadolu İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni
EDİRNE’NİN KÜLTÜR VE TURİZM POTANSİYELİ Balkan Yarımadası'nın güneydoğu kesimindeki Trakya Bölgesinde yer alan Edirne, Doğu-Batı ulaşım yolları üzerindeki.
TANRISI PEYGAMBERİ MERKEZİ ORTAYA ÇIKIŞI KİTABI Yehova Hz.Musa Tevrat M.Ö civarında Kudüs Yahudilik-Musevilik.
Avrupa’da, hangi savaşın sonucunda, Haçlı Düşüncesi ortaya çıkmıştır?
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI’DA TOPLUM VE EKONOMİ
Abece, insanların eski çağlardan bugüne ağız ve dil yoluyla bir takım sesler çıkartılmasını keşfetmesiyle birlikte seslerin yazıdaki karşılığı olan işaretlerin.
HACC ve HACCIN YAPILIŞI
3. ÜNİTE: VAHYE DAYALI DİNLER
RIYAZU’S SALIHIN (Imam Nevevi )
HIRISTIYANLIK. Hristiyanlık, 1.YY da Hz. İ sa’nın tebli ğ iyle ba ş lamı ş tır. Hz. İ sa’nın do ğ du ğ u yıllarda Filistin, Roma’nın hâkimiyeti altında.
Bugün neler öğreneceğiz?
KUDÜS.
Kudüs Tarihi Kudüs şehri ilk olarak Ofil Tepesinin Silvan Köyüne bakan kısmında kuruldu, tepede bir su pınarı vardı ve insanlar su ihtiyaçlarını oradan.
ZEHRA KARAMAVUŞ 181 6\B SAADET BEYAZ 191
Kudüs.
KONYA SIRÇALI MEDRESE Konya Sırçalı Medrese ismini çini süslemelerinden almaktadır. Medrese II. Alaeddin Keykubad tarafından 1242 yılında inşa ettirilmiştir.
YAHUDİLİK BÜNYAM İ N KARAN. Yahudiler bu günkü Mısır ve Filistin bölgesinde yaşamaktadırlar. Yahudilik Hz. Musa’ya gönderilen ilahi bir dindir ve kitabı.
Ibraniler Davud'un Yildızı.
İBADET Hıristiyanlığın ilk üç asırlık döneminde belli bir ibadet şekli yoktu. Bu nedenle, dördüncü yüzyılın ikinci yarısına kadar günlük olarak yapılan.
Yahudiliğin İnanç Esasları
KUDÜS-Ü ŞERİF MESCİD-İ AKSA. KUDÜS-Ü ŞERİF MESCİD-İ AKSA.
IV. GEZEGENLERİN GÖRÜNEN HAREKETİ - II
 Suffe sözlükte "sofa, revak, üzeri örtülü geniş ve yüksek yer" anlamlarına gelir. Medine'de bulunan Mescid-i Nebi etrafındaki odalara "suffe" denir.
HAC İBADETİ.
Yahudilik ve Hristiyanlık
SAYILARIN TARİHİ.
Sunum transkripti:

Mabet Yahudilik, kutsal sayılan Filistin topraklarıyla kimlikleştirilmiş bir din olduğu gibi aynı zamanda mabet merkezli bir dindir. Yahudilikteki bir çok kuralın mabette gerçekleştirilmesi gerekir. Bu mabet de her hangi bir mahalli sinagog (havra) değildir. Yerini Tanrının seçmiş olduğu ve onun istemesiyle Kral Süleyman tarafından yaptırılan Kudüs’deki meşhur mabettir. Süleyman Mabedi olarak da bilinen bu mabedin Yahudiler nezdindeki adı Bet-Hamikdaş’tır (Kutsal Ev). Bir çok defa tahribata uğrayan ve en son M.S. 70 yılında tamamen yıkılan Süleyman Mabedi’nden geriye bugün sadece batı duvarı kalmıştır. Mabedin yerine daha sonra Müslümanlar tarafından Mescid-i Aksa inşa edilmiştir. Süleyman Mabedi’nden kalan batı duvarı Yahudiler için önemlidir. Adı, İbranice’de “Kotel”dir. Yahudiler, bu duvarın önünde Mabedin durumu için ağıt yakarlar ve en kısa zamanda yeniden inşa edilmesi için Tanrıya yakarırlar.

Tevrat’taki tanıma göre Süleyman Mabedi

Mescid-i Aksa Kubbetu’s-Sahr Mescid-i Aksa Ağlama duvarı

Süleyman Mabedi’nden geriye kalan Ağlama Duvarı ve geri planda Kubbetu’s-Sahr

Mescid-i Aksa ve Kubbetu’s-Sahr’ın bulunduğu Mabet Tepesi Ağlama duvarı Mescid-i aksa

Ağlama Duvarı ve geri planda Mescid-i Aksa ile kubbetu’s-Sahr

Sinagog Tevrat’taki buyruğa göre ibadet sadece Tanrıya yapılır. İbadet mabet merkezlidir. Bu mabet ise ilk defa Kral Süleyman tarafından yaptırılan Kudüs’deki mabettir (Süleyman Mabedi/Bet-Hamikdaş). M.S. 70 yılında bu mabet tamamen yıkıldığı için Tevrat’ta emredilen ibadetlerin bir kısmı askıya alınmıştır. Kurban ibadeti bunların en başında gelmektedir. Günlük ibadetler günümüzde, mabedi temsil ettiğine inanılan sinagoglarda veya herhangi bir yerde yapılmaktadır. Sinagog, İslâm’daki cami karşılığında, topluca ibadet edilen yerdir. Toplu ibadet, büluğ çağına ulaşmış (on üç yaş) en az on erkekle yapılabilir. İbadeti haham denilen din görevlisi yönetir.

Bir sinagogta bulunan temel unsurlar nelerdir? Sinagogların belli bir mimarî sitili yoktur. Bölgeye göre yapı şekli değişiklik gösterir. Ancak bütün sinagoglarda mutlaka üç şey bulunur. Bunlar; Aron-Hakodeş (kutsal dolap), Ner-Hatamid (devamlı yanan ışık) ve Teva’dır. Aron-Hakodeş, içinde elyazması Tevrat tomarlarının bulunduğu bir dolaptır. Bir bakıma sinagogdaki mihrabı oluşturur. Ner-Hatamid, Aron-Hakodeş’in üst tarafında bulunan ve devamlı yanan bir ışıktır. Teva ise, Aron-Hakodeşin tam önünde yer alan bir kürsüdür. İbadet esnasında Aron-Hakodeş’ten çıkarılan Tevrat tomarı bu kürsüde okunur.

Modern bir sinagogun içten görünüşü

Başka bir sinagog

Aron Ha-Kodeş

Ner Ha-Tamid

Bimah Amerikan reform yahudisi bayan bir haham bimahta

Yahudiler, sinagoga girişte nelere dikkat ederler? Sinagogun, camilerde olduğu gibi bir kutsallığı vardır. Sinagoglarda resim ve heykel bulunmaz. Çünkü, bunların bulunduğu yerde ibadet yasaktır. Sinagoga edebe uygun kıyafetle ve baş örtülü olarak girilir. Başı açık olarak girmek, Tanrıya saygısızlık kabul edilir. Bunun için Yahudi erkekleri “kipa”denilen takke benzeri bir şey giyerler. Kadınlar da başlarını örterler. İbadette kadınlarla erkekler ayrı oturur. Kadınlar için genelde arka tarafta, camilerdeki mahfile benzer ayrı bir bölüm vardır. Sinagogtaki ibadete kadınlar aktif olarak katılmazlar. Sadece seyirci olabilirler.