Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TANRISI PEYGAMBERİ MERKEZİ ORTAYA ÇIKIŞI KİTABI Yehova Hz.Musa Tevrat M.Ö civarında Kudüs Yahudilik-Musevilik.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TANRISI PEYGAMBERİ MERKEZİ ORTAYA ÇIKIŞI KİTABI Yehova Hz.Musa Tevrat M.Ö civarında Kudüs Yahudilik-Musevilik."— Sunum transkripti:

1 TANRISI PEYGAMBERİ MERKEZİ ORTAYA ÇIKIŞI KİTABI Yehova Hz.Musa Tevrat M.Ö. 2000 civarında Kudüs Yahudilik-Musevilik

2 İBADET YERİ DİN ADAMI SEMBOLÜ Özelliği KUTSAL GÜN Haham Havra Cumartesi Milli Din Menora

3 Hz. Musa tarafından tebliğ edildiği için Musevilik olarak anılan bu dine Yahudilik de denilmekledir Yahudilere, Hz, "Yakub’a verilen İsrail lakabından dolayı "Beni İsrail (israiloğulları)" adı verilmektedir.

4 Museviliğin Tarihçesi İsrailoğulları, Hz Yakup (a.s.) ile birlikte Mısır'a göç edip yerleş­mişler, burada çoğalıp iki kola ayrılmışlardı. O sıralarda Firavun bir rüya gördü. Firavun'un bu rüyasını yorumlayan bir kahin, İsrailoğullarından bir kişinin ortaya çıkarak krallığına son vereceğini söyledi.

5 Firavun, krallığına son verilmesini önlemek amacıyla, İsrailoğullarının yeni doğan erkek çocuklarının öldürülmelerini emretti,' Bu sırada da Musa (a.s ) doğdu. Yüce Allah, Hz. Musa'nın annesine, çocuğunu emzirmesini, başına bir şey geleceğinden korktuğu zaman onu suya bırakmasını bildirdi ve şöyle buyurdu

6 "...Hiç korkup kaygılanma. Çünkü biz, onu sana geri vereceğiz ve onu peygamberlerden biri yaparız.” Bunun üzerine annesi, Hz. Musa'yı bir sandığa koyarak nil nehrine bıraktı. Askerler, onu nehrin kenarında bulup Firavun'a götür­düler. Böylece Hz. Musa, Firavun'un sarayında büyüdü.

7 Daha sonra Allah, Hz. Musa'yı peygamberlikle görevlendirdi ve kardeşi Hz. Harun da kendisine yardımcı verildi. Yüce Allah, onlara Mısır'a girmelerini ve Firavun ile kavmini imana davet etmelerini emretti. Bu emir üzerine Hz, Musa ve kardeşi Hz. Harun, Firavun'a gittiler, Ancak Firavun iman etmedi.

8 Hz. Musa (a.s), İsrailoğullarını topladı ve onlarla beraber Mısır'dan ayrıldı. Tih sahrasına gidince, kavminin başına Hz. Harun'u vekil bırakıp kendisi Turisina’ya (Sina Dağı'na gitti. Yüce Allah, Hz, Musa'ya burada Tevrat'ı indirdi.

9 KISACA MUSEVİLİK Musevîlik, Yahudiliğin diğer adıdır. (Hz. Musa'ya bağlı oldukları Yehova, Yahudilikte Tanrının adıdır. Yahudiler, Tanrının var ve bir olduğuna, herşeyi yarattığına inanırlar. Ayrıca Yahudi toplumunu seçilmiş millet olarak yarattığına inanırlar. Yehovanın adını gereksiz yere ağza almaz, resmini veya heykelini yapmazlar.

10 Tanah, Yahudiliğin kutsal kitabıdır. Eski Ahit (Ahd-i Atik) olarak da bilinir. Tanah üç bölümden oluşur: 1- Tevrat: Beş bölümdür; Tekvin, Çıkış, Levililer, Sayılar, Tesniye. 2- Neviim: Peygamberlerden söz eder. 3- Ketuvim: Belgesel, şiirsel ve tarihsel bölümlerden oluşur.

11 - İbadet yerleri, Sinagog veya Havra, - Din adamları, Haham, - Cumartesi, kutsal günleridir. O gün hiçbir iş yapılmaz, sadece ibadet edilir. - Yedi kollu şamdan (menora) ve altı köşeli yıldız, Yahudilerin dini ve ulusal sembollerindendir. - Ahiret, cennet ve cehennem inancı vardır.

12 Yahudilikte İbadet, günlük ve haftalıktır. Günlük ibadet; sabah, öğle ve akşam olarak üç vakitte yapılır. Haftalık ibadet; cumartesi günü Sinagog'a gidilerek topluca yapılır. İbadet esnasında erkekler başlarına kipa adı verilen bir takke giyerler Ağlama duvarı Kudüs'te bulunur ve Yahudiler için çok önemli bir mekandır.

13 Yahudiliğin temelini oluşturan On Emir'in ilkeleri 1- Seni Mısır diyarından, esirlik evinden çıkaran Allah benim. Karşımda başka Tanrıların olmayacaktır. 2- Kendin için oyma put yapmayacaksın ve bunlara tapmayacaksın. 3- Benim adımı boş yere ağzına almayacaksın. 4- Cumartesi gününü daima anımsayıp onu kutsal sayacaksın. 5- Babana ve annene saygı göstereceksin. 6- Öldürmeyeceksin. 7- Zina etmeyeceksin. 8- Çalmayacaksın. 9- Yalancı tanıklıkta bulunmayacaksın. 10- Hiç kimsenin evine, barkına, malına kısaca sana ait olmayan bir şeye göz dikmeyeceksin.

14


"TANRISI PEYGAMBERİ MERKEZİ ORTAYA ÇIKIŞI KİTABI Yehova Hz.Musa Tevrat M.Ö civarında Kudüs Yahudilik-Musevilik." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları