Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ALACAHÖYÜK.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ALACAHÖYÜK."— Sunum transkripti:

1 ALACAHÖYÜK

2 Alacahöyük

3 Alacahöyük, Çorum ilinin 45 km. güneyinde, Boğazkale'ye 35 km
Alacahöyük, Çorum ilinin 45 km. güneyinde, Boğazkale'ye 35 km. mesafededir. Alacahöyük ilk kez 1835 yılında W.C. Hamilton'un Sfenksli Kapı'yı görmesi ile bilime tanıtılmıştır 'da Dr.Barth Sfenksli Kapı’da araştırma yapmıştır.1861 yılında ise G. Perrot  kapının sağ ve solundaki  kulelerin planı ile duvar kabartmalarının birini açığa çıkarmıştır. Perrot bu kabartmaların Hitit dönemine ait olduğunu  ileri sürmüştür. W. Ramsey, Wilson ile birlikte 1881 yılında höyükte inceleme yaparak birkaç yeni kabartma daha bulmuştur yılında  E. Chantre sfenkslerin arasındaki dört köşeli bölgeyi ve arkasındaki ikinci kapıyı ve kapının sövelerini ortaya çıkarmıştır. Chantre, kabartmaları inceleyerek, Perrot'un ortaya attığı gibi burasının  mabet kapısı olabileceğini düşünmüştür. Sfenksli kapının güneyindeki aslanları da inceleyen Chantre bu kapılardan biri üzerinde yer alan yazının Frig yazısı olduğu görüşünü Ramsey'in yazısından sonra daha da kuvvetlendirmiştir.

4 Alacahöyük’te, 1906 yılında Boğazköy'de çalışan H
Alacahöyük’te, 1906 yılında Boğazköy'de çalışan H. Winckler araştırma yapmaya başlamıştır yılında Winkler’in yanında çalışan Makridi Bey sfenksli kapıda yaklaşık 15 günlük bir araştırma yapmış ve kapı önünde birkaç yeni kabartma daha bulmuştur. Höyüğün birkaç yerinde sondaj çalışması yaptıktan sonra, höyüğün kuzey eteğindeki poterni görerek bunu Boğazköy'deki poternle karşılaştırmıştır Bu küçük çapta yabancı  ön araştırmalardan sonra Höyük'te ilk sistemli kazılar, Atatürk tarafından başlatılmıştır yılında, Türk Tarih Kurumu adına Hamit Zübeyr Koşay, Remzi Oğuz Arık ve Mahmut Akok’un gerçekleştirdiği ilk kazı çalışmaları 1983 yılına kadar sürdürülmüştür. Bu tarihten itibaren ara verilen kazılara 1997 yılında Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu tarafından tekrar başlanmıştır.

5 Hitit Çağı : M.Ö. 1800-1200/ 4-2 tabaka
Alacahöyük'te Kalkolitik Çağ’dan günümüze kadar 4 kültür katı tespit edilmiştir. Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit ve Frig dönemlerini kapsayan bu katlar kendi aralarında 15 ayrı mimari tabakaya ayrılmaktadır. Buna göre; Kalgolitik Çağ: M.Ö / tabaka Eski Tunç Çağı: M.Ö / 8-5. tabaka Hitit Çağı : M.Ö / 4-2 tabaka Frig Çağı : M.Ö. 750'den itibaren / 1. tabakada yer almaktadır.

6 Alacahöyük’ün Kalgolitik ve Eski Tunç Çağı
Alacahöyük'te Kalkolitik Çağ’da ilk yerleşim kuzeyinde tepeler olan ve güneyi açık bir alan seçilmiştir. Bu dönemde küçük bir köy durumundadır. Yapı malzemesi olarak, temel için taş ve  duvar için kerpiç kullanılmıştır. Çatı saz ve kamışla kapatılıp, üzeri düz dam şeklinde, toprakla sıkıştırılmıştır. Alacahöyük’te Eski Tunç Çağı’na ait  13 kral mezarı bulunmuştur. 5. ve 7. tabakada olan mezarlar şehrin girişinde yer almaktadır. Alacahöyük'teki bu mezarların ve ölülerin gömülüş yönleri aynı yöndedir. Mezarlarda ölülere ait eşyalar bulunmuştur. Bunlardan bazıları güneş kursları, geyik ve boğa heykelleri, süs eşyaları, kama, kılıç, balta gibi savaş aletleri, pişmiş toprak, taş, altın, gümüş, tunç, bakır ve elektrondan yapılmış eserlerdir.

7 Alacahöyük’ün Hitit Çağı
Alacahöyük’te Hitit Çağı tabakaları üç kattan oluşmaktadır. 250 m. çapında daireye yakın şekildeki höyüğün çevresinde savunma sistemi vardır. İki adet şehir giriş kapısı vardır. Birisi güneydoğudaki sfenksli kapı, diğeri höyüğün batısındaki gizli tünel olan kapıdır. Güneydoğudaki sfenksli kapıda doğu ve batıda olmak üzere yan yana iki sfenks yer almaktadır. İki metreden yüksek taşlar üzerine yontulmuşlardır. Doğu tarafındaki sfenksin iç yüzünde pençelerinde tavşan taşıyan çift başlı kartal bulunmaktadır. Sfenksli kapının doğu ve batısında yer alan kulelerin altında kabartmalar vardır. Batı kabartmalarında kültle ilgili konular ve av sahneleri betimlenmiştir. Doğu kulesindeki kabartmalarda ise oturan tanrıça önünde dua eden kişiler yer almaktadır.

8 Yerleşim planı

9 Sfenksli Kapı

10

11

12 Sfenksli Kapı’nın planı

13 Kulelerin orthostat sırasında yer alan kabartmalar

14 Kulelerin orthostat sırasında yer alan kabartmalar

15 Fırtına tanrısı Teşup için düzenlenen seramoni

16 Fırtına tanrısı Teşup için düzenlenen seramoni

17 Fırtına tanrısı Teşup için düzenlenen seramoni

18 Kapının iç tarafında yer alan kabartmalar

19 Kapının iç tarafında yer alan Çift Başlı Kartal betimi

20 Girişin iç cephesindeki duvarlar

21 Girişin içten görünüşü

22 Potern girişi

23 Potern

24 Erken Bronz Çağı Mezarları

25 Erken Bronz Çağı Mezarı

26 Erken Bronz Çağı Mezarları

27 Ölü gömme geleneği

28 Saray ve Tapınağın giriş kısmı

29 Yapı Kalıntıları

30 Yapı Kalıntıları

31 Yapı Kalıntıları

32 Alacahöyük Müzesi İdoller

33 Kemik levhalar

34 Pişmiş toprak kaplar

35 Pişmiş toprak kaplar

36 Banyo teknesi

37 Mangal Ryton

38 Güneş Kursu

39 Güneş Kursu

40 Altın diadem, saç bandı ve elbise süsü

41 Altın kama ve kupalar


"ALACAHÖYÜK." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları