Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DİN ve DEVLET İLİŞKİLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DİN ve DEVLET İLİŞKİLERİ"— Sunum transkripti:

1 DİN ve DEVLET İLİŞKİLERİ
ALMANYA‘DA YAŞAMAK DİN ve DEVLET İLİŞKİLERİ

2 Federal Almanya Cumhuriyeti, demokratik olmakla birlikte, laik olmayan bir devlettir.
Din-devlet ilişkileri tarihsel gelişmeler sonucunda "konkurdat" adı verilen özel anlaşmalarla düzenlenmiştir. Bu anlaşmalara göre, din kurumları, ülkenin tek hakiminin devlet olduğunu kabul ederler, devlete karşı rekabet, eşitlik veya üstünlük savı güdemezler.

3 Buna karşılık da devlet din kurumlarına bir tür özerklik tanır, yasalara karşı bir davranışta bulunmadıkları sürece, onların iç işlerine karışmaz. Tıpkı bir zamanlar Türkiye Üniversitelerinde olduğu gibi, din kurumlarına ait alanlara devletin kolluk güçleri ancak din kurumlarının talebi veya izni ile girebilir. Devlet, din kurumlarının maliyelerini kontrol edemez, ayrıca onlar için kilise vergisi denilen vergiyi toplar ve onlara aktarır.

4 Din kurumları, doğrudan veya dolaylı olarak sosyal alanda hizmet verebilir ve bunun için devlet yardımı alabilirler. Örneğin, hastane, çocuk yuvası, okul, aile danışma ve planlama kurumları açar ve burada kendi dinsel özellik ve ağırlıklarını öne çıkararak çalışmalar yaparlar.

5 Devletin, din temsilcisi olarak tanıdığı kurumlar arasında katolik ve protestan kiliselerinin yanı sıra bir seri küçük hristiyan kilisesi ve yahudi din kurumu yer alır. Müslümanlar, hangi din örgütlerinin onları temsil edeceği kesinleşemediği için, din kurumu olarak kabul görememişlerdir. Burada İslam dininin, diğer İbrani dinlerinden ve kitle dinlerinden farklı olarak, tanrı ile insan arasında aracıya olanak vermemesi savı da, etken olmaktadır.

6 KOLAYLIKLAR DİLER


"DİN ve DEVLET İLİŞKİLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları