Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KUDÜS-Ü ŞERİF MESCİD-İ AKSA. KUDÜS-Ü ŞERİF MESCİD-İ AKSA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KUDÜS-Ü ŞERİF MESCİD-İ AKSA. KUDÜS-Ü ŞERİF MESCİD-İ AKSA."— Sunum transkripti:

1

2 KUDÜS-Ü ŞERİF MESCİD-İ AKSA

3

4

5

6 Bereketli ve kutsal beldenin kalbi Kudüs'tür
Bereketli ve kutsal beldenin kalbi Kudüs'tür. Kur'an-ı Kerim'de adı geçen peygamberlerin birçoğunun bu kutsal şehirle ilişkisi olmuştur. O yüzden tarih boyunca insanlara tevhid inancının tebliği mücadelesinde önemli bir merkez olmuştur.

7 Kudüs, tevhidin sembolüdür; tevhidi simgeler.

8 Müslümanların ilk kıblesi olan Mescidi Aksa'yı bağrında barındırması ve Resûlullah (s.a.s.)'ın isra ve mirac mucizesine şahit olması bu üstünlüğünün sebeplerinin başında gelir.

9 İnsanlık tarihinin en eski şehirlerinden olan Kudüs, uzun tarihi boyunca iki defa yok edildi, 23 defa işgal edildi, 52 defa saldırıya uğradı ve 44 defa ele geçirilip tekrar kurtarıldı. Şehrin en eski bölümüne, İsa’dan önce 4. milenyumda ilk yerleşim gerçekleşti. 1538’de Kanuni Sultan Süleyman hükümranlığı altında, şehri çevreleyen duvarlar inşa edildi.

10 Küçük bir alan olmasına rağmen Eski Kudüs, birçok dini önem taşıyan noktalara sahiptir. Bunların arasında Tapınak Dağı, Ağlama Duvarı, Kutsal Mezar Kilisesi, Kubbet-us-Sahra ve Mescid-i Aksa vardır.

11

12 Selahaddin Eyyubi 2 günde 40 bin müslümanın katledildiği 1
Selahaddin Eyyubi 2 günde 40 bin müslümanın katledildiği 1.Haçlı işgaline, Süleymaniye tapınağı’nda akıtılan müslüman kan seviyesinin diz boyunu aştığı, insanların kol ve bacaklarından sokakta yürüyemediği Haçlı katliamını yüreğinde hissediyordu.

13 Ve sonunda beklediği gün geldi
Ve sonunda beklediği gün geldi. Artık her şey tamamdı, bütün dünyaya hak dinin gücünü göstermenin zamanı gelmişti. ilk kıblenin yolunu tuttu. 1187’de Haçlıların önüne dikildi ve Hz. Ömer edasıyla “Benim Kudüs’e saygım sonsuzdur, mallarınızı, topraklarınızı sizlere başka şekilde telafi edeceğime söz veriyorum.” diyerek kan dökülmesin istedi. Bu talebi önce kabul edilmese de kısa süre sonra imanını, gücünü ve azmini gören Haçlılar şehrin anahtarını muzaffer komutana teslim ettiler. Mağlubiyeti kabul ettiler. 

14 Ancak zaman içinde Kudüs’ün uzun soluklu barışı yine Haçlı zihniyetiyle bozuldu. Cennetmekan 2.Abdülhamid Han’ın varlığında hiçbir şey yapamayan Yahudi ve Haçlılar ona karşı birleşti. Tahttan indirilmesinin ardından da 1918’e kadar barış içerisinde yaşayan Kudüs’e girdiler. İngilizlerin buraya girmesindeki amacı Yahudilere bir devlet kurmaktı.

15 Ve nitekim 1948’te Ortadoğu’daki bütün huzuru bozan insanlığı hiçe sayan siyonist devlet İsrail kuruldu. Tabi ki askeri bir galibiyetle kurulamayacağı bilinen bu devlet ayak oyunlarıyla kuruldu. Ardından da 64 yıldır bütün dünyanın gözü önünde yaptığı katliamlarla Müslüman halkı göçe zorlamaya devam etti ve hala ediyor.

16 Mescidi Aksa'nın İslâm'daki müstesna yerinin sebebi Resulullah (s.a.s.)'in mirac mekânı olmasıdır. Yüce Allah, İsrâ suresinin birinci âyetinde Mescidi Aksa'yı adıyla anarak şöyle buyurur: "Kulunu, kendisine birtakım ayetlerimizi göstermek için bir gece Mescidi Haram'dan çevresini mübarek kıldığımız Mescidi Aksa'ya yürütenin şanı pek yücedir. Şüphesiz o duyandır, görendir."

17 Yüce Allah, Kur'anı Kerim'de şöyle buyurur: "Kulunu, kendisine birtakım ayetlerimizi göstermek için bir gece Mescidi Haram'dan çevresini mübarek kıldığımız Mescidi Aksa'ya yürütenin şanı pek yücedir." (İsra, 17/1)

18 Mescidi Aksa, Hz. Meryem'in adandığı, Hz. Zekeriya (a. s
Mescidi Aksa, Hz. Meryem'in adandığı, Hz. Zekeriya (a.s.)'nın içinde itikafa girdiği ve tevhid inancının merkezi olmuş kutsal bir mabettir. Müslümanların ilk kıblesi ve aynı zamanda üç harem mescitten biridir.

19 Kubbetu's-Sahra, diğer adıyla Hz. Ömer Camisi
Kubbetu's-Sahra, diğer adıyla Hz. Ömer Camisi. Kubbetu's-Sahra, Resulullah (s.a.s.)'ın miraca çıkarken bastığına inanılan kayanın üzerine inşa edilmiştir. Sahra kelimesi de kaya anlamına gelir ve Kubbetu's-Sahra isimlendirmesi bu kayaya binaen verilmiştir. Ancak Türkiye'de hala birçokları tarafından Mescidi Aksa olarak bilinen mabed işte bu mabeddir. Gerçekte Mescidi Aksa, Kubbetu's-Sahra'nın kıble tarafında bulunan daha büyük ve geniş bir mabeddir.

20 Bu şehir aynı zamanda ilk şeklini onun inşa ettiğine inanıldığı için Hz. İbrahim Camisi olarak adlandırılan tarihî bir camiyi bağrında barındırmaktadır.

21 Bu mabet Filistin'de Müslümanların, Mescidi Aksa'dan sonra en çok önemsedikleri ve Hz. İbrahim (a.s.)'in kendilerine bir emaneti olarak bildikleri camidir.

22 Yüce Allah'ın hakkında: "İbrahim ne bir yahudi ne de bir hıristiyandı
Yüce Allah'ın hakkında: "İbrahim ne bir yahudi ne de bir hıristiyandı. Ancak o dosdoğru çizgideki bir Müslümandı. O, müşriklerden de değildi." (Ali İmran, 3/67) diye buyurduğu İbrahim'in mirasına sahip çıkmayı hak edenler de elbette onun hanif çizgisi üzere olan mü'minlerdir.

23 Allah'ın bereketli kıldığını bildirdiği bu güzel belde şimdi kirli ellerin ördüğü ırkçı duvarlarla ve o duvarların başına dikilen gözü dönmüş eşkıyalarla adeta açık hava hapishanesine dönüştürüldü.

24 O ırkçı duvarların açık hava hapishanesine kapattığı çocuklar yine de bulabildikleri deliklerden insanlığa göz kırpmaya çalışıyor ve "bakın biz buradayız ve henüz yaşıyoruz yani yaşamaya çalışıyoruz" diye sesleniyorlar.

25 Ama duyan var mı? İnsanlık duymayınca işgalci eşkıyalar duyuyor ve silahlarını o çocuklara çevirip mermi yağmurlarıyla karşılık veriyorlar. Ve sesleniyor bir çocuk: "Bakın kardeşim vuruldu, gören var mı ey "uluslararası toplum (!)"? Maalesef "uluslararası toplum (!)" işgalci siyonistin "barış görüşmeleri" masallarını dinlemekle meşgul, seni dinlemeye vakti yok!

26


"KUDÜS-Ü ŞERİF MESCİD-İ AKSA. KUDÜS-Ü ŞERİF MESCİD-İ AKSA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları