Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bugün neler öğreneceğiz?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bugün neler öğreneceğiz?"— Sunum transkripti:

1 Bugün neler öğreneceğiz?
Ders : Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Sınıf : 8 Öğrenme Alanı : DİN VE KÜLTÜR Ünite : DİNLER VE EVRENSEL ÖĞÜTLERİ Süre : = 80 dakika Konular : Günümüzde yaşayan büyük dinleri tanıyalım 1-Hinduizm ve Budizm 2-Yahudilik (Musevilik) Kazanımlar : Günümüzde yaşayan büyük dinleri temel özellikleriyle tanır.

2 hangi dinlerin adlarını hakkında neler biliyorsunuz?
Şimdiye kadar hangi dinlerin adlarını duydunuz? Hiduizm ve Budizm hakkında neler biliyorsunuz?

3 GÜNÜMÜZDE YAŞAYAN DİNLER İLAHİ OLMAYAN (BATIL) DİNLER
İLAHİ (HAK)DİNLER (İbrahim’i-Vahye dayanan Tek Tanrılı, Allah tarafından gönderilmiş olan dinler) İLAHİ OLMAYAN (BATIL) DİNLER (Allah tarafından gönderilmemiş olan dinler) Çin ve Japon Dinleri Geleneksel Dinler 1.Yahudilik Hint Dinleri 3.İSLAMİYET 2.Hıristiyanlık (Aslı Bozulmamıştır) 1.Konfüçyanizm 2.Taoizm 3.Şintoizm (Aslı Bozulmuştur.) 1.Hinduizm 2.Budizm 3.Caynizm 4.Sihizm 1.Dinka 2.Gana 3.Maori 4.Ainu 5.Nambalar

4

5 Hinduizm (Brahmanizm) Budizm Tanrı
Üçleme Brahma (Yaratıcı) Vişnu (Koruyucu) Şiva (Yok edici) Buda’yı tanrılaştırmışlardır. Kurucu Kurucusu yok Buda bir flozoftur. Kitap Veda (ilâhi, dua, tılsım, hayat kurallarını içerir) Tipitaka (üç sepet) Buda’nın sözleridir. Ölünce yazılmış İbadet Tapınakta yapılır. Belli bir şekli yoktur. Tapınaklarda Buda’nın heykeline taparlar. Kutsal Yerleri Himalaya Dağları Ganj Nehri Buda’nın heykelleri

6 Dinlerin dağılımı Hristıyanlık Hristıyanlık Budizm Hinduizm İslamiyet

7 2002 yılı verilerine göre 700 milyon Hinduist, milyon Budist vardır Hint yarımadasında yaşayanların çoğu Hinduist’tir. Budistler, Hindistan, Doğu ve Güneydoğu Asya, Avrupa, Kuzey Amerika ve İngiltere’de yaygındır. Hinduizm’de inek; bütün varlıkların anası sayıldığı için kutsal kabul edilir. İnek eti yenilmesi haramdır.

8 Kast sistemi (sosyal sınıflar):
Hinduizm’de toplum sosyal sınıflara (kast) ayrılmıştır. Kastlar arasında geçiş imkânsızdır. Sosyal sınıfların en üst tabakasında “Brahman” adı verilen din adamları vardır. “Brahman” olmak tanrı olmak anlamına gelir Tanrının insan şekline girdiğine inanırlar. Kast sistemi (sosyal sınıflar): 1-Brahmanlar (rahipler) 2-Kşatriyalar (hükümdar ailesi ve sanatçılar) 3-Vaisyalar (tüccar ve çiftçiler) 4-Sudralar (işçiler ve köleler) 5-Paryalar (toplum dışı sayılanlar)

9 İslâm dini ruh göçünü kabul etmez. Çünkü;
Reenkarnasyon (ruh göçü=Tenasüh) : Ruhun bir bedenden başka bir bedene geçmesidir. (Budizm, hinduizm ve Sihizm’de vardır) Hindular ve Sihler ruhun ölmezliğine inandıkları için ölülerini gömmezler, cesetleri yakarlar, küllerini Ganj nehrine atarlar. İslâm dini ruh göçünü kabul etmez. Çünkü; 1-Allah, her insanın ruhunu ayrı ayrı yaratmıştır. 2-Ahiret günü ruh ve beden beraber hesap verecektir. 3-Akla ve mantığa uygun değildir. (Çünkü bir canlının doğması için birinin ölmesi gerekir. Canlı sayısında artış olmaması gerekir.)

10 Biliyor musunuz? Nirvana: insanın bütün istek ve hırslarının
Buda, bütün putların kırılmasını istemesine rağmen, Budistler onun heykellerini yapmışlar ve onu tanrılaştırmışlardır. Buda, mutlu olabilmek için Nirvanaya ulaşmak gerektiğini belirtir. Nirvana: insanın bütün istek ve hırslarının yok olduğu, ıstırapların bittiği, saf ve temiz bir duruma kavuşmaktır.

11 Doğru inanış ve anlayış
Budizm’de ahlâk ve düşünmeyle ilgili ilkeler (sekiz dilimli yol) Doğru düşünce Doğru söz (konuşma) Doğru niyet Doğru davranış Doğru çaba Doğru odaklanma Doğru geçim (yaşayış, meslek)

12 BUDİST’İN UYMASI GEREKEN TEMEL İLKELER 139.sayfa 1-Yalan 5- …………………..
söylememek BUDİST’İN UYMASI GEREKEN TEMEL İLKELER 3- …………… 2- ………….. 4- ………………..

13 BUDİST’İN UYMASI GEREKEN TEMEL İLKELER 5-Duyu organlarını 1-Yalan
yanlış yolda kullanmamak 1-Yalan söylememek BUDİST’İN UYMASI GEREKEN TEMEL İLKELER 3-Öldürmemek ve zarar vermemek 2-Çalmamak 4-İçki ve uyuşturucu kullanmamak

14 Yahudiliğin diğer adı nedir? Diğer ad, niçin kullanılır?

15 İsrailoğullarından olmayanlar bu dine giremezler.
Yahudilik (Musevilik), ilahi kaynaklı dinlerin en eskisidir. Yaklaşık yıllık bir geçmişi vardır. Yahudiliğin (Museviliğin) peygamberi Hz.Musa, Mısır’da doğmuştur. Sonra Filistin’e yerleşmiştir. Yahudilik, aslen evrensel bir din olmakla birlikte, zamanla sadece İsrailoğulları’nın dini haline (milli bir din) getirilmiştir. İsrailoğullarından olmayanlar bu dine giremezler.

16 YAHUDİLİK (MUSEVİLİK)
Peygamberi Hz.Musa Kutsal Kitapları Tevrat (Tevrat; Tekvin, Çıkış, Leviler, Sayılar ve Tesniye olmak üzere beş bölümden oluşur.) İbadet Yerleri Havra, Sinagog Din Adamları Haham Kutsal Günleri Cumartesi Kutsal Yerleri Kudüs Sembolleri Altı Köşeli Yıldız, Yedi Kollu Şamdan

17 Tevrat Tevrat, Yahudilerin kutsal kitabıdır.
Diğer bir adı Eski Ahit (Ahd-i Atik)’dir.. Hz. Musa’ya gönderilen Tevrat, alemin Yaratılışından Hz. Musa’nın ölümüne kadar olan olayları ve Tanrının Hz. Musa’ya gönderdiği dini buyrukları içermektedir.

18 Yahudilik’te İnanç Sistemi
Yahudiler, inandıkları tanrıya Yehova (Yahve) adını vermişlerdir. Yehova; tekdir, başlangıcı ve sonu yoktur. Sadece Yahudilerin (milli) tanrısıdır. Tanrı Yehova daima Yahudileri destekler ve onlara yardım eder. Yahudilerde Tanrı, melek, kitap, peygamber, ahiret ve kader inancı vardır. Öldükten sonra iyilerin cennete, kötülerin cehenneme gideceğine inanırlar.

19 YAHUDİLİK’TE İBADET Kadınlar dini ayinler katılmazlar sadece izlerler.
İbadetler günlük ve haftalıktır. Yıllık bayramlar da vardır. Günlük ibadet; sabah, öğle, akşam (evde veya sinagogda yapılır.) Haftalık ibadetler; Cumartesi günü sinagoglarda topluca yapılır ve Cumartesi günü çalışmazlar, sadece ibadet yaparlar. Yahudiler ibadetlerini Tevrat’tan bölümler okuyarak yaparlar. Kadınlar dini ayinler katılmazlar sadece izlerler.

20 Erkekler ayin sırasında başlarına
KİPA denen küçük bir başlık takarlar.

21 SİNAGOG

22 Haham: Yahudilerin din adamı

23 Yahudilerin sembolleri
Altı köşeli yıldız (Kral Davud’un Mührü) Yedi kollu şamdan

24 YAHUDİLERİN EN ÖNEMLİ KUTSAL MEKANI
Ağlama duvarı: Kudüs’te bulunan ve Mescid-i Süleyman’ın batı duvarı olarak bilinen yer. Ağlama duvarında dua eden bir Yahudi

25 ON EMİR l.Seni Mısır diyârından çıkaran Allah, ben'im.
2.Benden başka tanrın olmayacak. 3.Allah'ın adını boş yere ağzına almayacaksın. 4.Cumartesi'yi kutsal kılacaksın. 5.Anne ve babana hürmet edeceksin. 6.Öldürmeyeceksin. 7.Zinâ yapmayacaksın. 8.Çalmayacaksın. 9.Yalan yere şahitlik yapmayacaksın. lO.Hiç kimsenin evine-barkına göz dikmeyeceksin.

26 Hıristiyanlığın güç kazanmasıyla birlikte Yahudiler, dünyanın çeşitli bölgelerine dağıldılar.
Bu esaret hayatı 1948 yılında İsrail devletinin kurulmasıyla son buldu. Günümüzde 25 milyon civarında Yahudi bulunmaktadır. Yahudilerin çoğunluğu (6,5 milyon) İSRAİL’de yaşamaktadır.

27 Ancak, (pek çok nedenlerden dolayı insanlar tarafından) bozulduğu için
Yahudilik , (Allah tarafından Hz.Musa’ya indirilmiş olan haliyle) ilahi bir dindir. Ancak, (pek çok nedenlerden dolayı insanlar tarafından) bozulduğu için ilahi din olma özelliğini kaybetmiştir.

28 Karşılaştıralım İslâm Yahudilik Fark + Allah Melek Kitap Peygamber
Milli (Yehova) Melek Kitap İncil ve Kur’an-ı Kabul etmezler Peygamber Hz.İsa ve Hz.Muhammed’i kabul etmezler. Ahiret Kader

29

30

31 DEĞERLENDİRME 1-Ruh göçü nedir? İslâm dini ruh göçünü
niçin kabul etmez? 2-Budistlerin uyması gereken temel ilkeler nelerdir? 3-Yahudilerin inandıkları tanrının adı nedir?

32 SONRAKİ DERSE HAZIRLIK
1-Hristiyanlığın tanrı inancı (teslis inancı) hakkında araştırma yapınız. EV ÖDEVİMİZİ YAZALIM


"Bugün neler öğreneceğiz?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları