Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil."— Sunum transkripti:

1 Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.
CAMİYİ TANIYALIM

2 Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.
Cami-Mescit Müslümanların ibadet etmek amacıyla toplandıkları büyük yerlere cami, küçük yerlere ise mescit denir. Camiler, cemaatle namaz kılmak, İslam dininin gerekleri hakkında bilgi ve öğüt vermek için kullanılır. Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.

3 Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.
Türkiye'de Camiler Camiler genellikle geniş bir alan üzerine yapılmışlardır. Üç ana bölümü vardır: Dış avlu, İç avlu ve Caminin içidir. Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.

4 Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.
1. Dış Avlu Selimiye Camii - Edirne Dış avluyu caminin bahçesi gibi düşünebiliriz. Bu alan genelde ağaçlandırılmıştır. Dış avludan iç avluya büyük kapılardan girilir. Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.

5 Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.
2. İç Avlu Dış avludan içeri girdiğimizde üstü açık geniş bir alanla karşılaşırız. Bu alana iç avlu denir. İç avluyu dört yandan revaklar kuşatır. Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.

6 İç Avluda Bulunan Bölümler
Revak: Üstü küçük kubbelerle örtülü, yarı açık mekanlardır. Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.

7 İç Avluda Bulunan Bölümler
Son Cemaat Yeri: Geç gelen cemaatin namaza durabilmesi için oluşturulmuş cami ile birleşen taraftaki kısma,verilen isimdir. Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.

8 İç Avluda Bulunan Bölümler
Şadırvan:İç avlunun ortasında cemaatin abdest alması için yapılmış bölümdür. Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.

9 Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.
3. Caminin İç Bölümleri Caminin iç bölümünde mihrap, minber, vaaz kürsüsü ve müezzinler için özel mekan bulunur. Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.

10 Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.
Müezzin Mahfili Müezzinlerin, camilerde, bir arada oturmaları için ayrılmış, yüksekçe yapılmış yerdir. Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.

11 Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.
Mihrap Camide imamın namaz kıldırdığı bölüme mihrap denir. Yarım daire biçiminde oyuktur. Mihrap Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.

12 Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.
Minber Cuma ve bayram namazlarında imamın hutbe okuduğu mekana minber denir. Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.

13 Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.
Vaaz Kürsüsü Vaizler buradan insanlara dini bilgiler ve öğütler anlatır. Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.

14 Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.
Minare Camiye dıştan bakışta, onun bir köşesinde göğe doğru uzanan ince uzun bir kule görürüz. Buna minare denir. Bazı camilerde birden fazla minare vardır. Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.

15 Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.
4.Cami Görevlileri İmam-Hatip Cemaate namaz kıldıran kişilere imam denir. Hutbe veren kişilere de hatip denir. Genellikler imamlar hatiplik görevini de sürdürür. Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.

16 Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.
Cami Görevlileri Müezzin Ezan ve kamet okuyan, tesbihatları yaptıran kişiye müezzin denir. ..allahû-ekber.. Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.

17 Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.
Cami Görevlileri Vaiz: Cemaate dini bilgiler ve öğütler anlatan kişiye vaiz denir. Genelde Cuma namazından önce camilerde vaaz verilir. Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.

18 Değerlendirme Soruları
“Müslümanların ibadet etmek amacıyla toplandıkları büyük yerlere …….., küçük yerlere ise …….. denir.” Noktalı yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir? A) Mescit-minber B) Mescit-cami C) Cami-mescit D) Minber-mescit Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil. Cevap:C

19 Değerlendirme Soruları
2.Camilerde hatibin hutbe okuduğu, yüksek mekana ne denir? A) Mihrap B) Minber C) Minare D) Mahfil Cevap:B Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.

20 Değerlendirme Soruları
3.İç avlunun ortasında cemaatin abdest alması için yapılmış bölüme……..,kıble istikametini gösteren ve imamın cemaat önünde durarak namaz kıldırdığı yere ise ……..denir. Noktalı yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir? A) Hazire-minber B) Şadırvan-mahfil C) Hazire-kürsü D) Şadırvan-mihrap Cevap:D Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.

21 Değerlendirme Soruları
Cevap:A Değerlendirme Soruları 4. Camilerde, vaizlerin vaaz vermeleri için yapılmış mekana ne denir? A) Kürsü B) Şadırvan C) Mihrap D) Vaiz Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.

22 Değerlendirme Soruları
5. Aşağıdakilerden hangisi, caminin görevlileri arasında yer almaz? A) İmam B) Hatip C) Vaiz D) Hizmetli Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil. Cevap:D

23


"Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları