Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İBADET Hıristiyanlığın ilk üç asırlık döneminde belli bir ibadet şekli yoktu. Bu nedenle, dördüncü yüzyılın ikinci yarısına kadar günlük olarak yapılan.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İBADET Hıristiyanlığın ilk üç asırlık döneminde belli bir ibadet şekli yoktu. Bu nedenle, dördüncü yüzyılın ikinci yarısına kadar günlük olarak yapılan."— Sunum transkripti:

1 İBADET Hıristiyanlığın ilk üç asırlık döneminde belli bir ibadet şekli yoktu. Bu nedenle, dördüncü yüzyılın ikinci yarısına kadar günlük olarak yapılan düzenli bir ibadet uygulaması olmamıştır. Bu döneme kadar insanlar, kendi başlarına veya aile içinde günlük dualarda bulunmuşlardır. Önceleri, bu dualarda daha çok Yahudi kutsal kitabı Eski Ahit’in Mezmurlar kısmından bölümler okunurdu. Yeni Ahit’in oluşmasından sonra, dualarda Yeni Ahit’ten bölümler de okunmaya başlamıştır.

2 Hıristiyanlığın ilk üç asırlık döneminde belli bir ibadet şekli yoktu
Hıristiyanlığın ilk üç asırlık döneminde belli bir ibadet şekli yoktu. Bu nedenle, dördüncü yüzyılın ikinci yarısına kadar günlük olarak yapılan düzenli bir ibadet uygulaması olmamıştır. Bu döneme kadar insanlar, kendi başlarına veya aile içinde günlük dualarda bulunmuşlardır. Önceleri, bu dualarda daha çok Yahudi kutsal kitabı Eski Ahit’in Mezmurlar kısmından bölümler okunurdu. Yeni Ahit’in oluşmasından sonra, dualarda Yeni Ahit’ten bölümler de okunmaya başlamıştır.

3 Günlük ibadetler Günlük namaz ibadetleri genelde kilisede ve papazın idaresinde yapılır. İbadetlerde Yeni Ahit’ten ve Eski Ahit’in özellikle mezmurlar kısmından bölümler ve ilâhîler okunur. Hıristiyanlıkta haftalık ibedetler Pazar günleri yapılır. Haftalık Pazar ibadetinin cemaatle yerine getirilmesi gerektiğinden, Pazar günü kiliseye gitmek çok önemlidir. Çünkü bugün, Hıristiyanlıkta en önemli ibadet olarak görülen evharistiya ayini icra edilir. İsa’nın havarileriyle yediği yemeğin anısına yapılan bu ayinde kutsal kitaptan pasajlar okunur, ilâhîler söylenir, vaaz verilir ve dualar edilir.

4 Hıristiyanlıkta yıllık ibadet vakitleri de vardır
Hıristiyanlıkta yıllık ibadet vakitleri de vardır. Bu ibadetlerin bir kısmı sabit günlerde, diğer kısmı ise her yıl farklı zamanlarda kutlanmaktadır. Hıristiyanlıktaki ibadetinin yapılışı ve vakitleri, mezheplere göre farklılık gösterir.

5 Hıristiyan Bayramları
Noel; Hz.İsa’nın doğum günü anısına kutlanmaktadır. İnsanlığa ışık getiren Tanrı’nın oğlunun insan şeklinde yeryüzüne gelişinin anısına kutlanan bu bayramın tarihi konusunda Kiliseler arasında fark bulunmaktadır. Katolik ve Protestanlar Noeli 25 Aralık’ta, Ortodoks Kiliseler ise 6 Ocak tarihinde kutlamaktadır. Paskalya; Hz.İsa’nın öldükten sonra dirilişi anısına kutlanır. Paskalya öncesinde kırk günlük bir tövbe ve perhiz zamanı bulunmaktadır. Bu kırk günlük sürenin son Cuma günü Hz. İsa’nın çarmıha gerildiği gün olarak anılmakta ve yoğun ibadetlerle geçirilmektedir. Cuma’dan iki gün sonra gelen Pazar günü ise Paskalya, yani Hz.İsa’nın diriliş günü olarak kutlanmaktadır. Baharda kutlanan Paskalya döneminin tarihi değişken olduğu için, kesin tarih Kilise yetkilileri tarafından, her yıl yeniden belirlenmektedir.

6 Mabet Hıristiyanlığın başlangıçta bir ibadet yeri yoktu. Baskı nedeniyle ilk Hıristiyanlar ibadetlerini gizli yerlerde yapıyorlardı. M.S. IV. yüzyılda Hıristiyanlık Romalılar tarafından serbest bırakılınca, ibadet yerleri inşa edilmeye başladı. İbadet yerlerinin büyük ve ihtişamlı olanlarına katedral, küçük ve sade olanlarına da kilise adı verildi.

7 Mabet Hıristiyanlığın başlangıçta bir ibadet yeri yoktu. Baskı nedeniyle ilk Hıristiyanlar ibadetlerini gizli yerlerde yapıyorlardı. M.S. IV. yüzyılda Hıristiyanlık Romalılar tarafından serbest bırakılınca, ibadet yerleri inşa edilmeye başladı. İbadet yerlerinin büyük ve ihtişamlı olanlarına katedral, küçük ve sade olanlarına da kilise adı verildi.


"İBADET Hıristiyanlığın ilk üç asırlık döneminde belli bir ibadet şekli yoktu. Bu nedenle, dördüncü yüzyılın ikinci yarısına kadar günlük olarak yapılan." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları