Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

RIYAZU’S SALIHIN (Imam Nevevi )

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "RIYAZU’S SALIHIN (Imam Nevevi )"— Sunum transkripti:

1 RIYAZU’S SALIHIN (Imam Nevevi )
BÜNYAMİN YILDIZ Rotterdam Mevlana Camii Din Görevlisi

2 İhlas ve Niyet (Gizli ve açık bütün işlerde , sözlerde ve hallerde iyi niyet ve ihlas)

3 وَمَا أُمِرُوا إِلَّا لِيَعْبُدُوا اللَّهَ مُخْلِصِينَ لَهُ الدِّينَ حُنَفَاء وَيُقِيمُوا الصَّلَاةَ وَيُؤْتُوا الزَّكَاةَ وَذَلِكَ دِينُ الْقَيِّمَةِ Halbuki onlar, dini sadece Allah'a tahsis ederek, Allah'ı birleyerek, ancak Allah'a ibadet etmekle, namazı kılmakla ve zekatı vermekle emrolunmuşlardır. İşte dosdoğru din budur. 98 / BEYYİNE - 5

4 İlahi dinlerde değişmeyen üç esas vardır: 1- Allaha iman etmek, 2- Namaz kılmak, 3- Zekat vermek.
Bunun için Müslümanların ihlaslı, samimiyet ve dürüst bir niyetle Allahın buyruklarını yerine getirmeleri şarttır. Yoksa Yahudi ve Hıristiyanlar benzemiş oluruz.

5 لَن يَنَالَ اللَّهَ لُحُومُهَا وَلَا دِمَاؤُهَا وَلَكِن يَنَالُهُ التَّقْوَى مِنكُمْ
Onların ne etleri ne de kanları Allah'a ulaşır; fakat O'na sadece sizin takvânız ulaşır.  22 / HACC - 37

6 Allahın değer verdiği insanın ihlası, iyi niyet ve samimiyetidir.
Burada insanlar kurbanın akıtılan kandan ve dağıtılan etten ibaret olduğunu sanırlar. Allah ise kurbanın onun rızası doğrultusunda kesilip kesilmediğine bakar. Allahın değer verdiği insanın ihlası, iyi niyet ve samimiyetidir.

7 “Ameller niyetlere göre değer kazanır
“Ameller niyetlere göre değer kazanır. Kişi neye niyet ettiyse onun karşılığını alır. Kimin niyeti Allah’a ve Rasûlü’ne kavuşmak, onlara hicret etmekse, eline geçecek sevap da Allah’a ve Rasûlü’ne hicret sevabıdır. Kim de elde edeceği bir dünyalığa veya evleneceği bir kadına kavuşmak için yola çıkmışsa, onun hicreti de hicret ettiği şeye göre değerlenir.” Buhârî, Bed’ü’l-vahy, 1

8 Açıklama Niyet, bir işi Allah rızası için yapmayı kalbden geçirmektir.
İş ya kalble, ya dille veya diğer organlarla yapılır. Kalbimizle yaptığımız işler, niyet ve düşüncelerimizdir. Dilimizle yaptıklarımız konuşmalarımızdır. Diğer organlarımız ile yaptığımız ise fiillerimizdir.

9 Açıklama İbadet olmayan ama iyi niyet ile yaptığımız bazı işlerimiz ibadet dönüşebilir. Mesela yediğin yemekten elde edeceğin kuvvet ile ibadet yapacağım dersen. Bu niyet ile yemek yersen bu ibadet olur.

10 Hadisten Öğrendiklerimiz
Yapılan işlerden sevap kazanabilmek için o işlere iyi niyetle başlamak gerekir. Niyetin kalben yapılması önemlidir, dil ile de tekrar bunu belirtmeye gerek yok. Allah rızası gözetilmeden yapılan işlerden sevap kazanılmaz İnsan göründüğü gibi olmalı, dini dünyevi işleri için kullanmamalı İhlas, niyet sağlamlığıdır.

11 Allah Teâlâ sizin bedenlerinize ve yüzlerinize değil, kalplerinize bakar.
Müslim, Birr 33

12 Açıklama İnsanlar genellikle dış görünüşe çok önem verirler. Güzel ve yakışıklı olanlar varlıklı kimseler toplumda daha büyük itibar görürler. Çirkin ve Fakir ise değer görmez. Bu ölçü ruh dünyasını tanımayan kişiler tarafından yapılmaktadır.

13 Açıklama Allah ise insanların davranışlarını değerlendirirken beden güzelliğine ve mal varlığına bakmaz. Nitekim bunlar gelip geçicidir. Önemli olan ruh güzelliği ve gönül zenginliğidir. Daha da önemlisi bu ikisinin iyi hal, güzel davranış ve samimi ibadetler olarak dışa yansımasıdır. Bir mümin Allaha kulluk edebilme aşkıyla yaşamalıdır.

14 Hadisten Öğrendiklerimiz
Allah ibadetleri ve güzel davranışları değerlendirirken samimiyet derecesini, ihlas ve iyi niyeti esas alır. Kalb, Allahın çok değer verdiği, devamlı surette bakıp kontrol ettiği bir merkezdir. Bunun için onu kötü duygulardan arındırmamız gerekiyor. İbadetleri makbul ve değerli kılan kalbdir. Bunun için kalbi kin ve haset gibi manevi ve ictimai hastalıklardan arındırmalıyız.

15 SORULAR BÜNYAMİN YILDIZ


"RIYAZU’S SALIHIN (Imam Nevevi )" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları