Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ZEHRA KARAMAVUŞ 181 6\B SAADET BEYAZ 191

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ZEHRA KARAMAVUŞ 181 6\B SAADET BEYAZ 191"— Sunum transkripti:

1 ZEHRA KARAMAVUŞ 181 6\B SAADET BEYAZ 191
KUDÜS’ÜN TARİHİ ZEHRA KARAMAVUŞ 181 6\B SAADET BEYAZ 191

2 KUDÜS HAKKINDA BİLGİLER
Kudüs nerede? İsrail için tarihi önemi ne? İşte Kudüs’ün tarihi… Kudüs şehri geçmişte İslamiyet, Musevilik ve Hristiyanlık adına 3 din için de kutsal olduğundan farklı bir öneme sahip. Bugünlerde ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı aldığı konuşuluyor. ABD Büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşımaya niyetli olduğu da söyleniyor. Türkiye'den sert tepkiler var. Haritaya bakıldığında İsrail ve Filistin'İn tam orta noktasında yer alan Kudüste bulunan, Mescid-i Aksa, Ağlama Duvarı, Kubbet-Us-Sahra gibi dini öneme sahip yerler var. Peki Kudüs nerede? İşte haritadaki konumu ve tarihi önemi... KUDÜS HAKKINDA BİLGİLER

3 KUDÜS İLE İLGİLİ RESİM

4 Obama o konferansta "Kudüs İsrail'in Başkentidir" demişti
Obama o konferansta "Kudüs İsrail'in Başkentidir" demişti. Sonrasında başkan olmuştu. Şimdi aynı söylemi Romney gerçekleştiriyor. Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etmek, Beyaz Saray'a çıkmak için atılan bir adım mı yoksa yeni başkan, Obama'nın yolunda giden Romney mi olacak, burasında değilim. Amerikalı başkan adayların Kudüs üzerinden İsrail'e şirin görünmek için yaptıkları planları bir kenara bırakalım. Kudüs gerçekten İsrail'in başkenti mi değil mi ona bakalım. Öncelikle peşinen şunu söylemek gerekiyor, Kudüs asla ve asla İsrail'in başkenti falan değil. Obama, başkent demişti ama Başkanlığını yaptığı ülke olan ABD, öyle demiyor. Amerika da, BM de, AB de, Türkiye de Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul etmiyor. İsrail, bakanlıklarını, meclislerini Kudüs'e inşa etmiş, ülkelerini oradan yönetiyor. Gelen konuk devlet adamlarını Kudüs'te ağırlıyor. Ama İsrail'e gelen liderlerin büyükelçileri Kudüs'te değil Tel Aviv'e ikamet ediyor. Kudüs'ün bağımsız bir statüsü var. Ne İsrail'in ne de Filistin'in başkenti. 1967'ye kadar ikiye bölünmüş bir şehirdi, 67'den sonra ise işgal altında bir şehir oldu. İşgal eden İsrail, "batısı da benim, doğusu da benim" diyor. Uluslararası arenada Doğu Kudüs, Filistinlilerin görünse de İsrail, oraya da yerleşmiş. Kudüs'ün Filistinlilerin olan bölümünde yani Doğu Kudüs'teki 4 önemli bölge, Şeyh Cerrah mahallesi, Silvan mahallesi, Zeytin Dağı ve Vadi Coz, İsrail tarafından işgal edilmiş halde. Filistinlilerin evlerinin yanı başına dahası müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa'nın tam önüne yahudiler için yerleşim birimleri inşa ediliyor. Son 7 ayda bu saydığım semtlerde Filistinlilere ait 100'den fazla tapulu bina, belediye tarafından yıkıldı. Yıkılan evlerin arsalarını gözümle gördüm, enkazın üzerinde İsrail bayrakları dalgalanıyor. Bu Filistinlilerden zorla boşaltılan arsalara ve evlere yahudilerin yerleşitirildiği anlamına geliyor.

5 KUDÜS’ÜN FOTOĞRAFI

6 Kudüs tarihi ve içerisinde barındırdığı değerler ile dünya dinleri için büyük önem arz ediyor. Amerika Devlet Başkanı Donald Trump'ın yapmış olduğu 'Kudüs'ü İsrail'in Başkenti olarak tanıyoruz' açıklaması, Mescid-i Aksa, Ağlama Duvarı ve Kubbet-Us-Sahra gibi değerleri içerisinde barındıran bu merkezin araştırılmasına neden oldu. Peki, Kudüs harita üzerinde nerede yer almaktadır? Kudüs'ün önemi nedir? İşte, tarihi geçmişi ve harita üzerindeki konumu ile gündemde yer alan şehir hakkında bazı bilgiler Kudüs, barındırdığı dini değerlerle üç din için (İslam, Hristiyan, Yahudi dinine mensup olanların) ortak kutsal öneme sahip olduğu merkezdir. Harita üzerinde Filistin ve İsrail'in orta noktasında yer alan Kudüs, 800 bin kişilik nüfusa sahiptir. İçerisinde Mescid-i Aksa, Ağlama Duvarı, Kubbet-Us- Sahra gibi dini öneme sahip yerler bulunmaktadır. Peki, Kudüs nerededir? Harita üzerinde bulunduğu tam konum neresidir? İşte, Filistin ve İsrail'in başkent olarak nitelendirdiği Kudüs hakkında merak edilenler Kudüs'ün tarihi, bilinene göre milattan önce 2000'lere kadar uzanmaktadır. Tarihi boyunca iki kez yok olma kaderini tadan şehir, 23 işgale, 52 saldırıya tanıklık etmiştir. Hz. Muhammed S.A.V'in İslamiyet'in yayılmasında önemli bir nokta olan Kudüs'ten Miraç'a yükseldiği ve Mescid-i Aksa'nın burada inşa edildiği bilinmektedir. İslam için önemli olduğu kadar Yahudi ve Hristiyan dinleri için kabul gören bazı yapıtaşları burada bulunmaktadır. İsa'nın burada çarmıha gerildiği rivayeti ve bu nedenle buranın hac noktası olarak kabul görmesi Hristiyanlar için, Milattan önce 10. Yüzyılda Kral Davud'un ele geçirmesi ise Kudüs'ü Yahudiler için anlamlı kılmıştır.

7 Tarihi ve manevi değeri en yüksek yerlerden biri olan ve Kuran-ı Kerim'de kendisinin ve çevresinin mübarek kılındığı söylenen Mescid-i Aksa... Hz. Muhammed (s.a.v.) zamanındaki mescitler arasında, Mekke'ye en uzak yerde bulunduğu için, bu yere, kendisine 'en uzak yer' anlamına gelen Mescid-i Aksa ismi verildiği söylenir. Beyt-ül Makdis ya da Beyt-ül Mukaddes adı da verilen bu yerin inşasına, Hz. Davud (a.s.) zamanında başlanmıştı.

8 KUDÜS’ÜN İÇİ

9 SON !!!


"ZEHRA KARAMAVUŞ 181 6\B SAADET BEYAZ 191" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları