PROJE YÖNETİMİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PROJE HAZIRLARKEN DİKKAT EDİLECEK ADIMLAR
Advertisements

Özürlüler Destek Programı Hibe Programının Konusu:
Proje Döngüsü ve Proje Yönetimi
EĞİTİM YÖNETİMİNE KATILIM
VİZYONUMUZ Birliğin vizyonu; üye belediyelerin, ortak sorunlarının ortaklaşa çözümünde ilk akla gelen yerel yönetim kuruluşu olmaktır. MİSYONUMUZ Birliğin.
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
MİSYONUMUZ Bölgemizin stratejik ili olan Batman’ı modern ve huzurlu bir şehir haline getirmek ve Batmanlıların yaşam kalitesini yükseltmektir.
Stratejik planlama sürecinde dikkat edilecek hususlar
YENİ KOOPERATİFÇİLİK HAREKETİ
KYF II. DÖNEM HİBE PROGRAMI ETKİ DEĞERLENDİRMESİ
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ BAŞKANLIĞI
“Küçükçekmece Perakende Balık Pazarı’nda AB Standartlarının Uygulanması” Projesi
GÖNÜL KÖPRÜSÜ PROJESİ.
BASIN VE TANITIM TOPLANTISI
ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLANI
Sabancı Vakfı Hibe Programı
OSB’LERCE GERÇEKLEŞTİRİLEN PROJELER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ALİ YERLİ YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR.
AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi Tanıtım Toplantısı Antalya 22 Ocak 2013.
ÜNİVERSİTELERDE İŞ MÜKEMMELLİĞİ MODELİ 2 MART 2003.
ANKARA İLİ SEKTÖREL REKABET ANALİZİ FİZİBİLİTE PROJESİ
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
T.C. ANKARA KALKINMA AJANSI DOĞRUDAN FAALİYET DESTEK PROGRAMI-2010 ANKARA İLİ SEKTÖREL REKABET ANALİZİ FİZİBİLİTE PROJESİ ANKARA TİCARET ODASI 15 NİSAN.
YG-21 Kadın Meclisleri & Ulusal Gençlik Parlamentosu
BÖLGESEL KALKINMANIN ÜÇ TEMEL SÜTUNU Three Pillars of Regional Development.
Mardin’de Sürdürülebilir Turizmin Geliştirilmesi için Teknik Yardım Otel Temsilcileri Odak Grup Toplantısı No: Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye.
Company name UZAKTAN E Ğİ T İ M. İ Ç İ NDEK İ LER Uzaktan Eğitimde Öğretmen Rolleri Uzaktan Eğitimin Kullanım Alanları? Uzaktan Eğitim Nasıl Yapılır?
Sivil Toplum ve Özel Sektör ‘Ortaklıkları’. Sivil Toplum Sektörü Kamu SektörüÖzel Sektör Ortaklık Alanları... 3.
Kadın Parlamenterlere Yönelik İhtiyaç Analizi UNDP Türkiye Türkiye’de Kadının Yerel Siyasete Katılımı.
THE LINKING EASTERN ANATOLIA TO PROGRESS PROGRAMME(TUR/98/002) (DOĞU ANADOLU KALKINMA PROGRAMI) Erol Çakmak Programme Manager Ankara/ Eylül 2006 BİRLEŞMİŞ.
ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANLARI ( ) Özel Politika Gerektiren Grupların İstihdamının Artırılması 24 Aralık 2014.
ALACA MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
TÜRK-İŞ HBÖ YAKLAŞIMI Hayat Boyu Öğrenme Nedir? Hayat Boyu Öğrenme bireyin tüm yaşamı boyunca kişisel ve toplumsal gelişimine imkan sağlayan, şeffaf,
KOÜ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK CERRAHİSİ ANABİLİM DALI STRATEJİK PLAN TASLAĞI
Toplumsal Sorumluluk Tüm bireylerin, içinde yaşadıkları toplumun yaşam kalitesini iyileştirmek için bütün toplumla birlikte ekonomik, çevresel, kültürel.
TALEP KATILIMI VE TALEP TARAFI YÖNETİMİ Prof. Dr. Ramazan BAYINDIR
PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ
GELİŞİM İÇİN DEĞİŞİM PROJESİ”
Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi Teknik Destek Projesi
EŞİT BİR EĞİTİM İÇİN ENGELSİZ KAMPÜS
ÖNCELİK 2: HAYAT BOYU ÖĞRENME FIRSATLARININ VE SUNUMUNUN ARTIRILMASI.
PROJE YÖNETİMİ RİSK ANALİZİ.
MANTIKSAL ÇERÇEVE MATRİSİ
Hedef Analizi Strateji Analizi Paydaş Analizi
1 PROJE YÖNETİMİ Faaliyetlerin Yönteminin Belirlenmesi Faaliyetlerin Çıktı ve Sonuçlarının Belirlenmesi.
Proje Yönetim Döngüsü: -Aşamaları -Rol ve Sorumluluklar
1 CONSUMER ACADEMY ‘CONSUMER ACADEMY’ TÜKETİCİ AKADEMİSİ Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü.
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü
G ÖNÜLLÜLÜK “İsteyerek, bilerek, severek ona buna zıplama, atlamak.” “Yaşamaya devam etme sebeplerini çoğaltma ve varlığını toplumsal olarak gerçekleme.
Yönetim Danışmanları Derneği Sun Danışmanlık. Kar Amacı Gütmeyen Kurum ve Kuruluşlara Yönelik Destek Programları Mevcut durumda kamu kurumları başta olmak.
İZLEME ve DEĞERLENDİRME
Faaliyet Planlamasının Yapılması
Durum Analizi Sorun Analizi
YATIRIM PROJE TEKLİFİ NASIL HAZIRLACAK?
DENEYSEL YAKLAŞIM (Kullanıcı Testleri)
RİSKLİ YENİDOĞAN BEBEKLERDE HEMŞİRELİK BAKIMI VE GÜVENLİ TABURCULUK
ETKİLEŞİM ve İŞBİRLİĞİ
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TÜBİTAK ARDEB PROJELERİ ARAŞTIRMA SUNUMU (Ağustos -2016)
- 1 - ESKI Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilmektedir.
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ Hazırlayan = Büşra Kocaman
SABUNCUOĞLU ŞEREFEDDİN SAĞLIK HİZMETLERİ
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KONUSUNDA FARKINDALIK GELİŞTİRME PROJESİ
SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ TEMMUZ 2017
Tarımsal Üretici Örgütlerin Rekabet Gücünün Geliştirilmesi Projesi Kasım 2015-Şubat 2023 İzmir, Adana.
AYRIMCILIK.
1.Uluslar Arası Kooperatifler birliği 2- Uluslar Arası Çalışma Örgütü
Kırsal Kalkınmada Toplum Dinamikleri Prof. Dr. Bülent GÜLÇUBUK,
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

PROJE YÖNETİMİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

ANAHTAR KAVRAMLAR ve TERİMLER   Sürdürülebilirlik Finansal Sürdürülebilirlik Siyasal Sürdürülebilirlik Kurumsal Sürdürülebilirlik

ÖĞRENİM ÇIKTILARI Bu dersin sonunda projelerin/projenizin sürdürülebilirlik değerlendirmesini yapabilecek, sürdürülebilirliğinin sağlanması için faaliyet ve önlemler tanımlayabileceksiniz.

1. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Sürdürülebilirlik, projeler aracılığıyla yaratılan etkinin veya yararın, proje bittikten sonra da devam ettirilebilmesi, proje sırasında gerçekleştirilen faaliyetlerin ve yaratılan etkinin kalıcılığının sağlanmasıdır (Yentürk ve Aksakoğlu, 2006:157).

1.1. Sürdürülebilirlik Türleri Finansal Sürdürülebilirlik Siyasal Sürdürülebilirlik Kurumsal Sürdürülebilirlik

1.1.1. Finansal Sürdürülebilirlik Finansal sürdürülebilirlik, projenin etkisinin, proje finansmanı sona erdikten sonra nasıl sürdürülebileceğini sorgular. Finansal sürdürülebilirliğin sağlanması kapsamında en önemli yöntem hedef grubun gerçekleştirilen projenin etkilerini sahiplenerek, sürdürülmesini sağlamasıdır. Hedef grup projeye ne kadar dahil edilirse, projeyi o kadar sahiplenecek ve etkilerinin sürdürülmesine katkıda bulunacaktır (Yentürk ve Aksakoğlu, 2006:157).

ÖRNEK: Finansal Sürdürülebilirlik Eğitim programına ücretsiz katılan STK temsilcileri, belli bir süre aday gösterildikleri STK’larda gönüllü çalışarak, aldıkları eğitimi kuruluşlarına aktaracaklardır. Bu etkinin ölçülmesi, her programın tamamlanmasından altı ay sonra kurumlarla görüşme yaparak gerçekleştirilecektir. Oluşturulan eğitmenler havuzu ve eğitim materyalleri, çeşitli STK eğitimlerinde, katılımcılar ve üniversitenin yapacağı katkılarla, düşük bir maliyetler, kullanılabilir hale getirilecektir. Internet sitesi aracılığı ile sağlanacak hizmetler proje sona erdikten sonra da sağlanmaya devam edecektir.

ÖRNEK: Finansal Sürdürülebilirlik Üniversite kütüphanesi bünyesinde oluşturulan STK koleksiyonu, proje bitiminden sonra da STK’lar ve öğrencilerin kullanımına açık kalacaktır. Proje grubunun talep ettiği hibe, ilk sekiz ay içindeki faaliyetler için kullanılacaktır. Projenin ilerleyen safhalarındaki etkinlikler, bölgedeki sivil girişimlerin katılımlarıyla gerçekleşecektir.

ÖRNEK: Finansal Sürdürülebilirlik Proje sonunda oluşturulan Engelliler Eğitim Merkezi, hedef grup tarafından kurulan kooperatifle birlikte Bedensel Engelliler Federasyonu’na bir protokolle devredilecektir. Sağlanan üye aidatları ve el becerileriyle üretilen ürünlerin getirileri ve bağışlarla Merkez’in finansal sürdürülebilirliği sağlanacaktır. Proje sonunda elde edilen tekstil donanımı atölyeye dönüştürülecek, böylece hem kadınların istihdam edilerek istihdam edilerek bağımsızlıklarını kazanmaları, hem de dayanışma evinin finansal sürdürülebilirliği sağlanacaktır.

1.1.2. Siyasal Sürdürülebilirlik Yerel veya merkezi yönetimin, projenin etkilerinin sürdürülebilmesini sağlaması siyasal sürdürülebilirlik olarak adlandırılmaktadır (Yentürk ve Aksakoğlu, 2006:158). Projenin çeşitli aşamalarına katılmış olan yerel veya merkezi yönetimin projenin bitiminden sonra projenin yaratmak istediği etkiyi sürdürmesi daha mümkündür. Projenin planlanması aşamasında yerel veya merkezi yönetimin bu konuyla ilgili politika, program ve projeleri de değerlendirilmelidir. Uygulanacak projenin, bu politika, program veya projelerle bir tamamlayıcılığı varsa projenin siyasi sürdürülebilirliğinin sağlanması daha kolay olacaktır (Yentürk ve Aksakoğlu, 2006:158).

ÖRNEK: Siyasal Sürdürülebilirlik Proje kapsamında yerel ve merkezi yönetimler ile ilişkiler güçlendirilecek, proje sona erdiğinde birlikte hareket etme pratiği kazanmış yerel sivil girişimler, mahalli yönetimler ile çalışmalar gerçekleştirebileceklerdir. Proje süresince yerel yönetimler ile STK’lar bir araya getirilecek, ekolojik politikaların sahiplenilmesi sağlanacak ve proje bitiminden sonra bu politikalar STK’lar ve yerel yönetim tarafından beraber yürütülecektir.

1.1.3. Kurumsal Sürdürülebilirlik Projeler aracılığı ile ortaya çıkan bilginin yaygınlaştırılması, proje aracılığı ile kurumun belli kapasiteler geliştirmesi ve bu bilgiyi tekrar kullanabilmesi kurumsal sürdürülebilirlik olarak tanımlanmaktadır (Yentürk ve Aksakoğlu, 2006:158).

ÖRNEK: Kurumsal Sürdürülebilirlik Proje sonunda bir eğitmenler havuzu oluşacak ve benzer eğitimlere ihtiyaç duyulduğunda kullanılabilecektir. Eğitim süresince kullanılan ders materyalleri de birçok kere denenmiş ve geliştirilmiş olacaktır. Kurum, bu tür eğitimlerin içeriği konusunda kazanacağı deneyimleri başka kurumlar ile paylaşabilecektir. Projenin sonucunda elde edilen bilgi ve yetkinlik doğrultusunda ihtiyaç duyulan başka bölgelerde aynı tür projeler tekrar edilebilecektir. Proje ekibi, danışmanlık ve destek görevi yürütecek deneyime sahip olacak ve bilgi ve araştırma merkezi kurulacaktır. Gerçekleştirilecek faaliyetler sonucunda üye sayısında %15’lik bir artış öngörülmektedir. Bununla beraber atölyede çalışan kadınlar da projeyi sahipleneceklerdir.

2. Sürdürülebilirlik ve Çevre Proje sonuçlarının çevre koşullarının sürdürülebilirliği üzerinde olumsuz sonuçları olmamalıdır veya herhangi bir olumsuzluğa karşı önlem alınmalıdır.

3. Sürdürülebilirlik ve Cinsiyet Eşitliği Cinsiyet eşitliği kapsamında ise projede kadın ve erkeklerin ihtiyaçlarının eşit bir biçimde karşılanmasına yönelik gerekli önlemler alınmalıdır. Projenin toplumsal cinsiyet açısından sürdürülebilir olması, uzun dönemde kadın-erkek eşitsizliğini azaltmaya ve toplumsal cinsiyet rollerinde bir değişim yaratmaya katkıda bulunması olumlu olarak değerlendirilecektir.

E-Posta: smac@sakarya.edu.tr