Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kırsal Kalkınmada Toplum Dinamikleri Prof. Dr. Bülent GÜLÇUBUK,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kırsal Kalkınmada Toplum Dinamikleri Prof. Dr. Bülent GÜLÇUBUK,"— Sunum transkripti:

1 Kırsal Kalkınmada Toplum Dinamikleri Prof. Dr. Bülent GÜLÇUBUK,

2 Ortaya Çıkan Paradigmalar
Kırsal Kalkınmada Ortaya Çıkan Paradigmalar

3 1980’li yıllarda değişimin yönü
Cinsiyet eşitliği Yoksulun güçlendirilmesi Açlık ve işsizlik sorununun çözümü İyi yönetişim Katılım-katılımcılık-sürdürülebilirlik Çevre duyarlılığı Toplum dinamiklerini güçlendirme Örgütlenme-farkındalık Pazara ve kredi kaynaklarına erişim Kendi gücüne inanma-dayanma

4 Kırsal kalkınma artık sadece sektörel yaklaşımı ve tarımsal kalkınmayı içermemektedir.
Büyüme yerine kalkınma ve kalkınmanın insanileştirilmesi Üretim yerine kalite-paylaşım Satış yerine pazarlama Ulusal ölçek yerine yerel kalkınma Homojen toplum yapısı yerine farklı toplum dinamikleri Hizmet götürme yerine birlikte yapma Merkezi çözümleme yerine yerel-toplumsal çözümleme ………………………………………………….

5 Kırsallığın sorgulanması

6 Kırsal Kalkınmada Kırsallığın Sorgulanması
Kırsalın anlamı nedir? Kırsal kelimesi nereden geliyor? Kırsallık neyi ifade ediyor? Kırsal alanlar genelde geri kalmış yerler midir? Kırsal alanlarda toplum dinamikleri neden durağan ve zayıftır? Kırsal alanlarda toplum dinamiklerini ne belirler?

7 Kırsal Kalkınmada Kırsallığın Sorgulanması
Kırsal alanlar; düşük nüfus yoğunluğu ve küçük yerleşim birimleri olarak neyi ifade ediyor? Düşük yoğunluk neyi ifade eder? Küçük yerleşim neyi ifade eder? Bu sorunların tam olarak yanıtı nedir? Kırsal Kalkınmadaki temel faaliyetler nelerdir?

8 Kırsal kalkınmada nasıl bir planlama ?

9 Ulusal düzeyde planlama
(yatırım, hizmetler ve politikalar arasında denge olmalıdır.) İl düzeyinde planlama (Politik karar vericilerle yerel arasında köprü görevi de üstlenilmelidir.) İlçe düzeyinde planlama (İhtiyaçlar farklı hedef gruplarla birlikte belirlenmeli, analiz edilmeli ve öneri geliştirilmelidir.) Toplum düzeyinde planlama (Katılımı esas almalıdır. Toplum üyeleri arasındaki ilişkiyi güçlendirmek için örgütlenme sağlanmalıdır.)

10 *İyileşmiş yaşam koşulları *Bütünsellik *Topluluk-kendi gücüne dayanan
Kırsal kalkınmada toplum dinamikleri açısından ortaya çıkan temel parametreler *Kalıcılık *Sürdürülebilirlik *Ekonomi *Sosyal *Kültürel *Uzun-dönemli *İyileşmiş yaşam koşulları *Bütünsellik *Topluluk-kendi gücüne dayanan

11 Temel Çıkarım Kalkınmanın temel sorunu zenginliğin yaratılması değil, eğitilmiş insan gücünden ileri gelen zenginliği yaratabilme kapasitesi olmalıdır. Seers’a göre; ülke kalkınması; yoksulluk, işsizlik ve eşitsizlik Sorun, kalkınmanın insanileştirilmesi, demokratikleştirilmesi ve hedef kitlenin kalkınmanın her aşamasına aktif olarak katılmalarının sağlanmasıdır. Kalkınmanın içeriği; “kalkınmanın merkezinde insan yer almaktadır ve insani potansiyelin harekete geçmesi, dinamizm kazanması kalkınmanın temel ölçütüdür”.

12 Kalkınmanın yeniden teorizasyonunda temel öncelikleri
Bilinçlenme Örgütlenme Dayanışma Kurumsal gelişme Sosyal adalet, demokrasi, yönlendirme Uyuşmazlık ve gerilimlerin üstesinden gelme Cinsiyetler arası eşitlik Katılım-kararlandırma-seslendirme Sivil toplum yapısını güçlendirme Gelişmenin öznesi Adil, paylaşılabilir, refaha yönelik kalkınma Herkesin yararlanabileceği bir dağıtım-kararlara katılım


"Kırsal Kalkınmada Toplum Dinamikleri Prof. Dr. Bülent GÜLÇUBUK," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları