KÜRESELLEŞME VE DEĞİŞEN DÜNYA

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Siyaset Bilimine Giriş
Advertisements

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GENEL MERKEZİNDE EĞİTİM SEMİNERİ
İŞLETMELERİN ÇEVRESİ VE ÇEVRE FAKTÖRLERİ
B İ LG İ S İ RAYIN İ CADI VE TAR İ HSEL GEL İŞİ M İ TEKNOLOJ İ VE TASARIM HAZIRLAYAN HÜLYA AYTEK İ N GÜNDÜZ-A 2.SINIF.
KÜRESELLEŞME VE DEĞİŞEN DÜNYA
Bilgisayar ? BİL 110 Bilgisayara Giriş Öğrt. Gör. Dr. Ahmet Cengizhan Dirican Bilgisayar Müh. Böl.
TOPLUMSAL YAPIYI OLUŞTURAN ÖĞELER
TOPLUMSAL DEĞİŞME NEDİR? Toplumsal değişme, toplumsal yapının, kurumların, toplumsal ilişkiler ağının, davranış kalıplarının, toplumsal norm ve değerlerin.
Küreselleşme ve Değişen Dünya
BİLGİ TOPLUMU.
EKONOMİK FAALİYET ALANI (SEKTÖR):
Uygarlık Şekil 1 - Dinamize Toplumsal Bütün S S
TİKA: Türkiye’nin Küresel Dış Politika Enstrümanı
İŞLETME İLKELERİ Küresel Ortamda İşletmecilik ve Rekabet
Şekil 1 - Dinamize Toplumsal Bütün Kaynak: H. Erkan (1998); Kültür Politikamızda Yeni Boyutlar KÜLTÜREL ALAN EKONOMİK ALAN P.SÜREÇ S.SÜREÇ K.SÜREÇ DIŞ.
ÇEVRE VE R İ SK. SOSYOLOJ İ K B İ R KONU OLARAK ÇEVRE Çevre fiziksel bir olgu, fakat sosyolojik ara ş tırmaya do ğ rudan bir ilgi barındırır. Çevresel.
S İ YASET, DEVLET VE TEROR İ ZM. S İ YASET SOSYOLOJ İ S İ NDE TEMEL KAVRAMLAR Siyaset - yönetsel eylemlerin kapsam ve içeri ğ ini etkilemede güç kullanımının.
ŞEHİRLER VE KENTSEL ALANLAR
SOSYOLOJİDE KURAMSAL DÜŞÜNME
SOSYOLOJİ NEDİR?.
TABAKALAŞMA VE SINIF.
ÖRGÜTLER VE AĞLAR.
MEDYA.
KONGRE ve FUAR ORGANİZASYONU(2.Hafta)
Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği
BİLGİSAYARIN TARİHÇESİ
TEKNOLOJİNİN EKONOMİ ALANINDAKİ ETKİLERİ. Teknoloji Nedir? Teknoloji, malların veya hizmetlerin üretiminin planlanmasından da ğ ıtımın gerçekle ş tirilmesine.
5.ÜNİTE ÜLKEMİZ VE DÜNYA DÜNYADA NÜFUS DAĞILIŞI VE EKONOMİK FAALİYETLER.
Yöneti ş im(governance),küresel le ş menin etkisi ile ortaya çıkmı ş ve birçok ülkede son yılların moda kavramı haline gelmi ş tir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
NÜFUSUN VE EKONOMİK FALİYETLERİN DAĞILIŞI NÜFUS NEDİR`, SINIRLARI BELLİ BİR ALANDAYAŞAYAN İNSAN SAYISINA NÜFUS DENİR.
Yeni İletişim Teknolojileri ve (E- )Demokrasi Öğr. Gör Mehmet Akif BARIŞ.
Siyaset Sosyolojisi.
COĞRAFİ KONUM COĞ®AFYA NOTLA®I COĞRAFYA FİZİKİ coğrafya -Doğa olaylarını konu alır. -Klimatoloji-Jeomorfoloji-Biocoğrafya -Matematik coğr. GENEL COĞRAFYA.
Tropikal Yağmur OrmanlarI BİYOMU.
ERZURUM KONGRESİ (23 Temmuz-7 Ağustos 1919) TOPLANIŞ AMACI
Yrd. Doç. Dr. Ş ule Aydın Turan YÖNETİMİN FONKSİYONLARI: YÖNELTME- LİDERLİK.
KÜRESEL TİCARET.
KÜRESEL E Şİ TS İ ZL İ K. KÜRESEL E Şİ TS İ ZL İĞİ N B İ Ç İ M İ Dünya Bankası ülkeleri ki ş i ba ş ına dü ş en gayri safi milli gelirlerine (GSMH) göre.
GRUNDTVIG Yetişkin Eğitimi ve Yaşam Boyu Öğrenme.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
Küresel Ticaretin Üç Elemanı
Hazırlayan: Hakan ULUTAŞ
:42 Haritada taralı olarak verilen alanların hangilerinin sık nüfuslu hangilerinin seyrek nüfuslu olduğunu nedenleri ile birlikte söyleyiniz.
ÇEVRE E Ğİ T İ M İ. HAZIRLADIĞIM ÇEVRE KİRLİLİĞİ SUNUMUNDA ASIL AMACIM İNSANLARIN ÇEVREYE OLUMSUZ ETKİLERİNDEN BAHSEDEREK BU KONUDA TOPLUMU BİLİNÇLENDİRMEK.
Yrd Doç Dr Turhan ŞALVA İş Sağlığı ve Güvenliği
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
COĞRAFİ KONUM.
SOSYAL BİLGİLER 6.SINIF YERYÜZÜNDE YAŞAM ETKİNLİĞİ
YONT ’TEN GÜNÜMÜZE TÜRKİYE İKTİSAT YAPISI
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
Bilgi? Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek,
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
Toplum ve Toplumsal Yapı
BİLGİ TOPLUMU.
KÜRESEL TİCARETİN EN ÖNEMLİ ÜÇ UNSURU HAM MADDE-ÜRETİM-PAZAR.
Bilgi? Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek,
ÇEVRE KAVRAMI 1. Çevre, bugünkü anlamıyla bir çok dilde yeni bir terimdir. Yakla ş ık 50 yıl önce üretilen bu yeni sözcükler dünyanın büyük bir bölümü.
ESKİ ZAMANLARDA TEKNOLOJİ Buse Beren Eğrilmez
REFAH SİSTEMLERİ DERS 2 DOÇ. DR. MEHMET M. ÖZAYDIN.
B İ LG İ S İ RAYIN İ CADI VE TAR İ HSEL GEL İŞİ M İ TEKNOLOJ İ VE TASARIM HAZIRLAYANLAR MEN Ş URE DÜZGÜN S İ MGE ALP EL İ F NUR TURAN.
MODERNİTE VE MODERN YAŞAM
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TÜRKİYE TOPLUMUNU ANLAMAK
DEĞİŞİMİ ZORLAYAN GÜÇLER
TOPLUMSAL TABAKA ve SINIFLAR
güney kore slaytı
İş ve Meslek Sosyolojisi
Sunum transkripti:

KÜRESELLEŞME VE DEĞİŞEN DÜNYA

ZAMANIN İÇİNDE KÜÇÜK BİR NOKTA İnsanoğlu 500.000 yaşında. Tarım 12.000 yaşında. Uygarlık 6.000 yaşında. 24 saatin içinde dünya: 23.56.00 – tarım 23.57.00 – uygarlık 23.59.30 – modern toplum Son otuz saniyedeki değişim bugüne kadarkinden daha fazla

MODERN ÖNCESİ TOPLUMLAR Avcı ve toplayıcı toplumlar MÖ. 50.000’den günümüze. Tamamen yok olmanın eşiğindedirler. Az sayıda insan; balıkçılık, avcılık, yenebilir bitkilerin toplanması Kır toplumları MÖ. 12.000’den günümüze. Kimliklerini yitirmektedirler. Küçük topluluklar, köylü, bazen eşitsiz, şeflerin yönetimi Tarım toplumları MÖ. 12.000’den günümüze. Bugün daha büyük politik varlıkların parçası durumdadırlar. Evcilleştirilmiş hayvanların yetiştirilmesi, açık eşitsizlikler, şefler Geleneksel toplumlar MÖ. 6.000’den 19.ncu yüzyıla. bugün hepsi ortadan kalkmıştır. Milyonlarca yerleşim, şehirler, ticaret ve tarım, krallar

MODERN DÜNYA Sanayi toplumlarında şimdilerde egemen olan: Çalıştırılanların çoğunluğu, fabrikalarda, işyerlerinde ve ofislerdedir; tarımda değil. Nüfusun % 90’ı ilçe ve şehirlerde yaşamaktadır. Kent yaşamı gayri şahsi ve isimsizdir. Politik sistemler daha gelişmiş ve yoğundur; ulaşım ve iletişim daha entegre bir ulus devlete doğru gitmektedir.

KÜRESELLEŞME Küreselleşmeye katkıda bulunan faktörler: Enformasyon ve İletişim Teknolojileri (ICT) Kablo teknolojisi, uydular, bilgi akışları Ekonomik faktörler Ağırlıksız ekonomi, ulusaşırı şirketler, küresel mal zincirleri (Barbie), elektronik ekonomi Politik faktörler Sovyetler Birliği’nin çöküşü, uluslararası devlet ve sivil toplum örgütlerinin büyümesi

KÜRESEL GELİŞME 1600-1900lerde Batı ulusları, ilk olarak geleneksel toplumlarca işgal edilmiş olan alanlarda ve çoğunlukla bir güç kullanarak sömürgeler kurdu. Kuzey Amerika’da, Avustralya’da, ve Yeni Zelanda’da Avrupalılar çoğunluk nüfus haline geldi. Asya, Afrika ve Güney Amerika’da, çoğunluk olarak kaldı. Üç dünya: İlk dünya = endüstrileşmiş batı İkinci dünya = Eski SSCB’nin komünist ülkeleri Üçüncü dünya şimdinin “gelişmekte olan ülkeler”i, eski sömürgeciliğin mirasçıları Yeni sanayileşen ülkelerin (NICs) oluşturduğu yeni bir grup

SOSYAL DEĞİŞİM Kültürel faktörler Fiziksel çevre Politik örgütlenme Dini inançlar (Max Weber) İletişim sistemleri (yazının icadı) Karizmatik liderlik (örn. Gandhi) Fiziksel çevre Hava koşulları ve bitki ve hayvanlara erişimin elverişliliği Politik örgütlenme Demokratik ideoloji ya da askeri güç

KÜRESELLEŞME TARTIŞMASI AŞIRI KÜRESELLEŞMECİLER ŞÜPHECİLER DÖNÜŞÜMCÜLER Küresel kapitalizm Küresel yönetişim Küresel sivil toplum Dünya 1890larda olduğundan daha az karşılıklı bağlantıya sahip “Kalın” (yoğun ve kapsamlı) küreselleşme Ulusal hükümetlerin gücü azalıyor ya da aşınıyor Ulusal hükümetlerin gücü sağlamlaşmış ya da artıyor Ulusal hükümetlerin gücü yeniden kuruluyor, yeniden yapılanıyor İtici güçler kapitalizm ve teknoloji İtici güçler hareketler ve piyasalar Modernliğin birleşik güçleri Eski tabakalaşma hiyerarşiler aşınıyor Güneyin artan marjinalleştirilmesi Dünya düzeninin yeni mimarı

KÜRESEL BİR KÜLTÜR Beş güç: Televizyon İngiliz ve Amerikan kültürünü dünya seyircilerinin ayağına götürüyor. Kıta ve ülkeleri kapsayan yapılarla birleşmiş küresel bir ekonomi Kendini ulusallığından ziyade kozmopolit kültürün içinde tanımlayan küresel vatandaşlar Uluslararası örgütler Elektronik & Anlık iletişimler

SONUÇ Çelişkiler: yerel değerler ve küresel altyapı Küreselleşme “orada bir yerde” değil “burada”! küreselleşmenin artışına eşlik eden artan bireycilik Küresel yönetişim gerektiren sorunlar ve meydan okumalar