Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÜLKEMİZ VE DÜNYA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÜLKEMİZ VE DÜNYA."— Sunum transkripti:

1 ÜLKEMİZ VE DÜNYA

2 KAZANIMLAR 1. Görsel materyalleri ve verileri kullanarak dünyada nüfus ve ekonomik faaliyetlerin dağılışının nedenleri hakkında çıkarımda bulunur.

3 Kıtaların Buluşma Noktası; Türkiye…
Türkiye’nin özel konumu çeşitli yönleriyle incelendiğinde, dünya üzerinde çok önemli bir yere sahip olduğu görülür.

4 Türkiye'nin Dünya Üzerindeki Yeri…
Türkiye Asya,Avrupa ve Afrika kıtalarının birbirine en çok yaklaştığı yerde bulunur. Bunun sonucunda; Üç kıta arasında köprü durumundadır. İpek Yolu ve Baharat Yolu gibi iki önemli ticaret yoluna geçitlik yapmıştır.

5 2. Doğal güzellikleri bakımından zengindir.
3. Dünyada en fazla petrol çıkarılan Irak, İran, Azerbaycan gibi ülkelere komşudur. 4. Üç tarafı denizlerle çevrilidir ve yeryüzü şekilleri çeşitlidir.Bunun sonucunda; Üç farklı iklim tipi görülür. Yetiştirilen tarım ürünü çeşidi fazladır. Turizm faaliyetleri yaygındır.

6 5. Ortalama yükseltisi fazla olan bir ülkedir.
6. Yükseltisi batıdan doğuya doğru artmaktadır. 7. Türkiye özel konumu nedeniyle bir çok uluslar arası kuruluşa üyedir. 8.En uzun kara sınırı Suriye, en kısa kara sınırı Azerbaycan iledir.

7 9. Türkiye Avrupa’da Yunanistan ve Bulgaristan, Asya’da Ermenistan, Azerbaycan,İran,Irak ve Suriye ile komşudur. 10.Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayan İstanbul ve Çanakkale boğazlarına sahiptir. İşte bu nedenlerden dolayı ; Türkiye’nin stratejik önemi artmıştır. Boğazlardan geçiş ücreti alınarak gelir elde edilmektedir.

8 DÜNYAMIZI TANIYORUZ Nüfus; sınırları belli bir alanda yaşayan insan sayısıdır. Ekonomik faaliyetler; yeryüzünde yaşayan insanların temel ihtiyacını gidermek ve geçimlerini sağlamak için yaptıkları çalışmalardır.

9 ekonomik faaliyetlerin dağılışını etkileyen bir çok faktör vardır.
Dünyada nüfus ve ekonomik faaliyetler dengeli bir şekilde dağılmamıştır. Yeryüzünde nüfusun ve ekonomik faaliyetlerin dağılışını etkileyen bir çok faktör vardır.

10 Yeryüzünde nüfusun ve ekonomik faaliyetlerin dağılışını
etkileyen faktörler Doğal faktörler Beşeri faktörler Sanayileşme İklim özellikleri Yer şekilleri Tarım Yer altı kaynakları Teknoloji Su kaynakları Ulaşım Bitki örtüsü Turizm ve ticaret Kara ve denizlerin dağılışı

11 Aşırı sıcak ve aşırı soğuk yerler insanların yaşamlarını devam ettirebilmeleri ve ekonomik faaliyetlerde bulunabilmeleri için uygun değildir. Bu sebeple insanlar yaşam yerleri olarak daha ılıman iklimleri tercih ederler.Örneğin orta kuşak daha ılıman iklim şartlarından dolayı daha fazla nüfuslanmıştır. Eskiden beri insanlar yerleşmek için hep düz alanları seçmişlerdir. Bu nedenle nüfus düz, ovalık alanlarda fazla iken engebeli alanlarda azdır.

12 Dünyada sık nüfuslu alanların genel özellikleri
İklim şartlarının uygun olduğu alanlardır. Arazisi düz ve verimli alanlardır. Endüstrinin geliştiği alanlardır. Ulaşımın kolay olduğu alanlardır. Yer altı ve yer üstü kaynakları bol olan alanlardır. Tarım, hayvancılık, ticaret, turizm etkinliklerinin yoğunlaştığı alanlardır.

13 Dünyada seyrek nüfuslu alanların genel özellikleri
Arazinin yüksek, engebeli, eğimli olduğu alanlar ile toprağın verimsiz olduğu alanlardır. Ulaşımın zor yapıldığı yerlerdir. İklimin sert, yağışın az kuraklığın fazla olduğu yerlerdir Sanayi, ticaret, turizm ve bayındırlık çalışmalarının gelişmediği alanlardır.

14 Dünyada nüfusun ve ekonomik faaliyetlerin yoğun olduğu yerler
Batı Avrupa ülkeleri (Fransa,İngiltere,Hollanda,Belçika,Lüksemburg) Orta Avrupa ülkeleri(Almanya, İsviçre, Macaristan,Avusturya,Çek cumhuriyeti,Slovakya) Güneydoğu Asya ülkeleri(Malezya, Endonezya) Afrika’da Nil Vadisi Kuzey Amerika’nın kuzeydoğu kıyıları.

15 Dünyada nüfusun ve ekonomik faaliyetlerin seyrek olduğu yerler
Kuzey-Güney kutbu ve çevreleri Dönenceler çevresindeki çöl alanları Bataklık alanlar Ekvatoral bölgedeki Amazon ve Kongo havzaları gibi sık ormanlık alanlardır.


"ÜLKEMİZ VE DÜNYA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları