Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EKONOMİK FAALİYET ALANI (SEKTÖR):

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EKONOMİK FAALİYET ALANI (SEKTÖR):"— Sunum transkripti:

1 EKONOMİK FAALİYET ALANI (SEKTÖR):
SEVİL TÜRKOĞLU

2 Atalarımız ne iş yapardı?
Biz ne iş yapıyoruz? Geçim tarzları

3 İlk insanlar; Daha çok bitkilerle,çeşitli otlarla beslenirlerdi.
Zamanla meyve toplamayı,bitki köklerini sökmeyi öğrendiler. Bitkisel besinlerin yanı sıra hayvansal besinleride öğrendiler. Topluluk halinde yaşıyorlardı

4 Paleolitik Çağ Diğer adıyla eski taş çağı olarak tanımlanır.
M.Ö yaklaşık ile yılları arasını kapsayan bir dönemdir. Bu dönemde insanlar: Mağaralar ve doğal barınaklarda yaşıyorlardı. Göçebe olarak yaşıyorlardı. Temel ekonomik etkinlikleri toplayıcılık ve avcılıktı.

5 GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE GEÇİM TARZLARI
İlk insanların geçim tarzları Avcılık ve Toplayıcılıktır. Gördüğünüz resimde ilk yaşam izleri: mağara resimleri bulunmaktadır. SEVİL TÜRKOĞLU

6 Mezolitik Çağ Diğer adıyla Yontma taş- orta taş Çağı olarak tanımlanır. MÖ10.000–8000 yılları arasını kapsayan bir dönemdir. Bu dönemde insanlar: Bitki ve hayvan topluluklarında tür ve sayı bakımından zenginleşme görülmektedir. İlkel koşullarda yemek pişirilmiştir.ATEŞ Ekonomik etkinlikleri olarak toplayıcılık ile kara ve sularda ki avcılıktır. Bu dönemde köpek evcilleştirilmiştir. Üretim ekonomisine geçildi. Tekerlek bulundu

7 Neolitik çağ Diğer adıyla Cilalı taş-yeni taş Çağı olarak tanımlanır.
MÖ 8000–5500 yılları arasını kapsayan dönemdir. İnsanların ilk üretim dönemidir. İnsanlar tarım yaptıkları yerlere yerleşmeye başlamışlardır. Bu dönemde hayvanlar evcilleştirilmeye başlanmıştır. Ticaret başlamıştır. Zanaatçılık denilen yeni bir iş kolu çıkmıştır. Dokumacılığın başlangıcıdır neolitik çağ. Başlıca bu dönemin iş kolları: Toplayıcılık,tarım,zanaatçılık,dokumacılık,avcılık,hayvancılık ve ticarettir.

8 Kalkolitik Çağ Diğer adıyla maden çağı olarak tanımlanır.
M.Ö yaklaşık yılları arasını kapsayan bir dönemdir. Bu dönemde maden bulunmuştur. Madencilikte artık iş kolları arasına giriyor. Üretim artıyor. Nüfus artıyor. Köylerin bir kısmı şehirlere dönüşüyor. İlk devletler kuruluyor. Ticaret yolları ile ulaşımda gelişiyor.

9 İnsanlık tarihi İnsanlık tarihinin büyük bir bölümünde üretim ve iş için insan ve hayvan gücü kullanıldı. İnsanlık tarihi açısından en büyük gelişme enerji olarak su buharının kullanılmasıdır. 1763’de James Watt buharla çalışan makineyi buluyor, böylece İngiltere’de ilk kez buhar gücü kullanılıyor. Bu teknoloji tarihini SANAYİ DEVRİMİ olarak adlandırıyoruz. Sanayinin gelişmeye başlamasıyla: Tarım,hayvancılık,ulaşım,ticaret,turizm ve madencilik gibi üretim alanlarında önemli gelişmeler olmuştur.

10 Kaç meslek var?: Ekonomik Etkinliklerin Sınıflandırılması
Günümüzde insanların çalıştığı iş alanları çok çeşitlidir. Tarım hayvancılık v.s v.s Bu iş kollarını üç ana grupta toplayabiliriz. -Birincil -İkincil -Üçüncül etkinliklerdir. (4. ve 5. etkinlikler)l

11

12

13

14 Birincil Etkinlikler Bu etkinlik Tarım ve Hayvancılığı kapsamaktadır.
Bağ,Bahçe,Ormancılık,Tarım ve Tarla bu etkinliğin başlıcalarıdır. İlk süreç tahıl yetiştiriciliği başlamıştır. Tarım ve hayvancılık Madencilik Kaynağını doğadan alan alan birincil etkinliktir.

15 Sanayi devriminden sonra gelişen süreçte gerçekleşen üretimi içerir.
İkincil Etkinlik Sanayi devriminden sonra gelişen süreçte gerçekleşen üretimi içerir. Sanayi inşaat ve makineler gibi gelişmelerle karşılaşıyoruz. Kaynağını doğadan alan endüstriyel olan ikincil etkinliktir.

16 Üçüncül Etkinlik Tarım,hayvancılık,madencilik ve sanayi dışındaki bütün iş kolları üçüncül etkinlik olarak adlandırılmaktadır. Kısacası üçüncül etkinlik hizmet sektörüdür. Ticaret ile ulaşım birbirine bağlıdır. Bankacılığın başlangıcı. Kaynağını doğadan alan,hizmet sektörü üçüncül etkinliktir.

17 Etkinlik 1-Aşağıdaki meslekleri birincil,ikincil ve üçüncül etkinlikler grubu olarak eşleştiriniz. Sağlık= ? Tarım= ? Hayvancılık= ? Fabrikalarda üretim= ?

18 1. Etkinlik Sağlık= Üçüncül etkinlik Tarım=Birincil etkinlik Hayvancılık=Birincil etkinlik Fabrikalarda üretim=İkincil etkinlik

19 2-İlk insanlar hakkında bilgi veriniz?
Nerede yaşıyorlardı? Ne yapıyorlardı? Nasıl yaşıyorlardı?

20 2-İlk insanlar: İlk insanlar mağaralarda yaşıyorlardı.
Toplayıcılık ve avcılık yapıyorlardı. Topluluk halinde yaşıyorlardı.

21 3-İlk defa insanlar hangi çağda bir araya geliyorlar?

22 3-ilk defa insanlar hangi çağda bir araya geliyorlar?
Neolitik çağda bir araya geliyorlar ilk kez.


"EKONOMİK FAALİYET ALANI (SEKTÖR):" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları