Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

5.ÜNİTE ÜLKEMİZ VE DÜNYA DÜNYADA NÜFUS DAĞILIŞI VE EKONOMİK FAALİYETLER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "5.ÜNİTE ÜLKEMİZ VE DÜNYA DÜNYADA NÜFUS DAĞILIŞI VE EKONOMİK FAALİYETLER."— Sunum transkripti:

1 5.ÜNİTE ÜLKEMİZ VE DÜNYA DÜNYADA NÜFUS DAĞILIŞI VE EKONOMİK FAALİYETLER

2 BU KONUYU 2’YE AYIRIYORUZ DÜNYADA NÜFUS DAĞILIŞI DÜNYADA NÜFUS DAĞILIŞI DÜNYADA EKONOMİK FALİYETLER DÜNYADA EKONOMİK FALİYETLER

3 DÜNYADA NÜFUS DAĞILIŞI BİLGİ NOTU: Güzel yurdumuz TÜRKİYE,ASYA VE AVRUPA,kıtaları birbirine bağlayan bir geçiş noktasıdır. BİLGİ NOTU: Güzel yurdumuz TÜRKİYE,ASYA VE AVRUPA,kıtaları birbirine bağlayan bir geçiş noktasıdır. AKDENİZ ve KARADENİZ arasında gecişi sağlayan boğazlara sayiptir. AKDENİZ ve KARADENİZ arasında gecişi sağlayan boğazlara sayiptir.

4 DEVAM… Üç tarafı denizler ile çevrili ülkemiz,petrol kaynaklarına sayip ülkelere komşu’dur. Üç tarafı denizler ile çevrili ülkemiz,petrol kaynaklarına sayip ülkelere komşu’dur.

5 NÜFUS DAĞILIMI Asyanın doğu ve güneyinde yaşayan insanlar esas itibariyle geçimlerini topraktan sağlarlar. Temel besin pirinçtir. Bu yüzden zengin toprakların bulunduğu ovalara ve nehir kenarlarına yerleşmişlerdir. Bu sebeple en kalabalık bölgeler içinde bulunan ve sulamaya elverişli olmayan yamaçlar dikkati çekecek derecede tenhadır. Asyanın doğu ve güneyinde yaşayan insanlar esas itibariyle geçimlerini topraktan sağlarlar. Temel besin pirinçtir. Bu yüzden zengin toprakların bulunduğu ovalara ve nehir kenarlarına yerleşmişlerdir. Bu sebeple en kalabalık bölgeler içinde bulunan ve sulamaya elverişli olmayan yamaçlar dikkati çekecek derecede tenhadır.

6 ÇİN Doğu Asyanın hatta dünyanın en çok nüfuslu ülkesidir. Fakat her tarafı aynı derecede kalabalık değildir. Batıda Batı Türkseli, Tibet,Moğolistan da yaşayanların sayısı 30 milyondan azdır. Doğuda asıl Çin adı verilen ve 4 milyon kilometre kare kadar bir yer kaplayan sahada yaşayanların miktarı ise çok fazladır. Doğu Asyanın hatta dünyanın en çok nüfuslu ülkesidir. Fakat her tarafı aynı derecede kalabalık değildir. Batıda Batı Türkseli, Tibet,Moğolistan da yaşayanların sayısı 30 milyondan azdır. Doğuda asıl Çin adı verilen ve 4 milyon kilometre kare kadar bir yer kaplayan sahada yaşayanların miktarı ise çok fazladır.

7 JAPONYA Japonya’da yaşayan halkın büyük bir kısmı iklimi yumuşak olan güney kısmında (37 derece kuzey paralelinin güneyinde ) toplanmıştır. Buralarda halkın %50 si şehirlerde yaşamakta ve geçimini endüstri sahasında çalışarak sağlamakta, geri kalanı alüvyonlu ovalara ve deniz kıyılarına yerleşmiş bulunmaktadır. Deniz ürünleri, Japonların besinleri arasında pirinç, çay kadar önemli bir yer işgal eder. Ülkenin kuzey kısımları ve dağlık yerler tenhadır. Japonya’da yaşayan halkın büyük bir kısmı iklimi yumuşak olan güney kısmında (37 derece kuzey paralelinin güneyinde ) toplanmıştır. Buralarda halkın %50 si şehirlerde yaşamakta ve geçimini endüstri sahasında çalışarak sağlamakta, geri kalanı alüvyonlu ovalara ve deniz kıyılarına yerleşmiş bulunmaktadır. Deniz ürünleri, Japonların besinleri arasında pirinç, çay kadar önemli bir yer işgal eder. Ülkenin kuzey kısımları ve dağlık yerler tenhadır.

8 HİNDİSTAN VE PAKİSTAN Bu ülkelerde nüfus dağılışını akarsular boyunca uzanan alüvyonlu ovalar ile yağış miktarına bağlı olduğu görülmektedir. Filhakika bu ülkelerin en kalabalık yerleri Ganj ve İndus vadileri üzerinde bulunmakta aynı kalabalık saha Himalayaların güneyinde Brahmaputra vadisi boyunca kuzeydoğuya doğru uzanmaktadır. Buralarda km kareye düşen insan sayısı 1000 i aşmaktadır. Bu ülkelerde nüfus dağılışını akarsular boyunca uzanan alüvyonlu ovalar ile yağış miktarına bağlı olduğu görülmektedir. Filhakika bu ülkelerin en kalabalık yerleri Ganj ve İndus vadileri üzerinde bulunmakta aynı kalabalık saha Himalayaların güneyinde Brahmaputra vadisi boyunca kuzeydoğuya doğru uzanmaktadır. Buralarda km kareye düşen insan sayısı 1000 i aşmaktadır.

9

10 ŞU ANKİ NÜFUS MİKTARLARI Kuzey Amerika:328.387.059 Güney Amerika:546.723.509 Afrika:896.721.874 Asya:3.810.252.136 Avrupa:804.574.696 Okyanusya:33.443.448 Kuzey Amerika:328.387.059 Güney Amerika:546.723.509 Afrika:896.721.874 Asya:3.810.252.136 Avrupa:804.574.696 Okyanusya:33.443.448

11 5N 1K SORULARI Nerede:İnsanlar dünyanın neresinde en yoğun olarak yaşamaktadır?Neden. Nerede:İnsanlar dünyanın neresinde en yoğun olarak yaşamaktadır?Neden.

12 CEVAP Asya’da yaşar çünkü orada yapılan tarım ürünleri fazla,km kareye düşen alan fazladır. Asya’da yaşar çünkü orada yapılan tarım ürünleri fazla,km kareye düşen alan fazladır.

13 5N 1K SORULARI NE:DÜNYADA nüfus dağılışının bölgeden bölgeye farklılık göstermesinin nedenleri nedendir? NE:DÜNYADA nüfus dağılışının bölgeden bölgeye farklılık göstermesinin nedenleri nedendir?

14 CEVAP 1)KM kare düşen alan. 1)KM kare düşen alan. 2)Yetiştirilen tarım ürünleri 2)Yetiştirilen tarım ürünleri 3)Ülkede sanayinin gelişmsi 3)Ülkede sanayinin gelişmsi

15 5N 1K SORULARI NASIL:İklim,su kaynakları toprak yeryüzü şekilleri ve maden gibi doğal özellikler nüfus dağılışını nasıl etkiler?Neden? NASIL:İklim,su kaynakları toprak yeryüzü şekilleri ve maden gibi doğal özellikler nüfus dağılışını nasıl etkiler?Neden?

16 CEVAP Maden,iklim,tarım,sanayi vb. gibi faktörler tabikisi nüfus dağılışını etkiler. Maden,iklim,tarım,sanayi vb. gibi faktörler tabikisi nüfus dağılışını etkiler. Neden diye sorarsanız.. Neden diye sorarsanız..

17 5N 1K SORULARI Ne Zaman:Türkler nüfus dağılışını değiştirecek şekilde ne zaman anadolu'ya göç etmeye başlamışlardır? Ne Zaman:Türkler nüfus dağılışını değiştirecek şekilde ne zaman anadolu'ya göç etmeye başlamışlardır?

18 CEVAP İklim ve bazı doğal faktörlerimiz ne zaman kötüleşmeye başladıysa o zaman daha gelişmiş ülkelere taşımacılık yaparız.Bunu da örneklerle açıklarsak mesala su kaynaklarımız çevre ve denizlerimiz kirlendiği zaman o şehirde durmayız ve başka bir şehire göç ederiz aynen bunun gibi türkler bazı doğal unsurlar yok olduğu için anadoluya göç edilmiştir İklim ve bazı doğal faktörlerimiz ne zaman kötüleşmeye başladıysa o zaman daha gelişmiş ülkelere taşımacılık yaparız.Bunu da örneklerle açıklarsak mesala su kaynaklarımız çevre ve denizlerimiz kirlendiği zaman o şehirde durmayız ve başka bir şehire göç ederiz aynen bunun gibi türkler bazı doğal unsurlar yok olduğu için anadoluya göç edilmiştir

19 5N 1K SORULARI Neden:Kutup,çöl,dağ ve orman bölgelerinde neden nüfus azdır? Neden:Kutup,çöl,dağ ve orman bölgelerinde neden nüfus azdır?

20 CEVAP Kutup soğuktur. Kutup soğuktur. Çöl soğuktur. Çöl soğuktur. Ormanda ıssızdır. Ormanda ıssızdır.

21 5N 1K SORULARI KİM:Kutupta kimler yaşamaktadır? KİM:Kutupta kimler yaşamaktadır?

22 CEVAP Eskimolar yaşamaktadır Eskimolar yaşamaktadır

23 DÜNYADA EKONOMİK FAALİYETLER İnsanlar, yaşayabilmek için çeşitli işler yaparlar. Hayvanlardan ve topraktan yararlanırlar, ticaretle uğraşırlar veya çeşitli iş yerlerinde çalışırlar. Bunlara ekonomik faaliyet denir. İnsanlar, yaşayabilmek için çeşitli işler yaparlar. Hayvanlardan ve topraktan yararlanırlar, ticaretle uğraşırlar veya çeşitli iş yerlerinde çalışırlar. Bunlara ekonomik faaliyet denir.

24 DÜNYADA EKONOMİK FAALİYETLER Bir ülkenin ekonomik faaliyetleri o bölgenin coğrafi yapısı, yer altı ve yer üstü zenginlikleri, iklimi, ulaşım yolları belirler. Bölgede tarıma elverişli toprakların olması o bölgede tarım yapılmasına imkân sağlar. Bölgede yetiştirilen ürünleri de o bölgenin iklimi belirler, ekonomik faaliyetleri, ulaşım yolları, ticaret ve turizmi etkiler. Bir ülkenin ekonomik faaliyetleri o bölgenin coğrafi yapısı, yer altı ve yer üstü zenginlikleri, iklimi, ulaşım yolları belirler. Bölgede tarıma elverişli toprakların olması o bölgede tarım yapılmasına imkân sağlar. Bölgede yetiştirilen ürünleri de o bölgenin iklimi belirler, ekonomik faaliyetleri, ulaşım yolları, ticaret ve turizmi etkiler.

25 DÜNYADA EKONOMİK FAALİYETLER İnsanların geçimlerini sağlayabilmek için uğraştıkları ekonomik faaliyetler şunlardır: Tarım, Hayvancılık, Sanayi, Ticaret, Madencilik, Turizm, Ormancılık Ulaşım,Hizmet sektörü(bankacılık, eğitim, sağlık vb.) gibi ekonomik faaliyetler insanların geçimlerini sağladıkları başlıca iş alanlarıdır. İnsanların geçimlerini sağlayabilmek için uğraştıkları ekonomik faaliyetler şunlardır: Tarım, Hayvancılık, Sanayi, Ticaret, Madencilik, Turizm, Ormancılık Ulaşım,Hizmet sektörü(bankacılık, eğitim, sağlık vb.) gibi ekonomik faaliyetler insanların geçimlerini sağladıkları başlıca iş alanlarıdır.

26 DEVAM Toprağın ekilmesi ve işlenmesi yoluyla topraktan faydalanma işlerinin bütününe tarım denir. Tarım denilince ilk akla tarla, bağ ve bahçe işleri gelir.Ancak hayvancılık ve ormancılık faaliyetlerini de tarım faaliyetleri içerisinde sayabiliriz. Toprağın ekilmesi ve işlenmesi yoluyla topraktan faydalanma işlerinin bütününe tarım denir. Tarım denilince ilk akla tarla, bağ ve bahçe işleri gelir.Ancak hayvancılık ve ormancılık faaliyetlerini de tarım faaliyetleri içerisinde sayabiliriz.

27 DÜNYADA EKONOMİK FAALİYETLER Bu faaliyetler sonucu elde edilen ürünlere tarım ürünleri denir. Tarım, ülkemiz için çok önemli bir geçim kaynağıdır. Ülkemizin kırsal kesiminde yaşayan bir çok insanımızın en önemli geçim kaynağıdır. Ekonomide üç temel faaliyet alanı vardır. Bunlar üretim,dağıtım ve tüketimdir. Bu faaliyetler sonucu elde edilen ürünlere tarım ürünleri denir. Tarım, ülkemiz için çok önemli bir geçim kaynağıdır. Ülkemizin kırsal kesiminde yaşayan bir çok insanımızın en önemli geçim kaynağıdır. Ekonomide üç temel faaliyet alanı vardır. Bunlar üretim,dağıtım ve tüketimdir.

28 HATIRLATMA Üretim: İnsanların ihtiyaç duyduğu mal ya da hizmetin meydana getirilmesidir. Buğday yetiştirmek, ekmek yapmak, mobilya yapmak birer üretim faaliyetidir. Dağıtım: Ürünlerin tüketiciye ulaşması için üretildiği yerden malın alınıp satılacağı yere taşınması olayıdır. Üretim: İnsanların ihtiyaç duyduğu mal ya da hizmetin meydana getirilmesidir. Buğday yetiştirmek, ekmek yapmak, mobilya yapmak birer üretim faaliyetidir. Dağıtım: Ürünlerin tüketiciye ulaşması için üretildiği yerden malın alınıp satılacağı yere taşınması olayıdır.

29 HATIRLATMA Tüketim:İnsanların ihtiyaçları olan ürünleri satın alarak kullanması olayına tüketim adı verilir. Ekmek, makarna, peynir, sebze meyvelerin satın alınıp yenmesi, mağazalardan çeşitli giyim eşyası almak, mobilya ve beyaz eşya alıp kullanmak gibi faaliyetleri tüketime örnek olarak verebiliriz. İhracat: Bir ülkenin ürettiği malları başka bir ülkeye veya ülkelere satmasıdır. İthalat:Başka bir ülkeden mal getirme veya satın alma işidir. Tüketim:İnsanların ihtiyaçları olan ürünleri satın alarak kullanması olayına tüketim adı verilir. Ekmek, makarna, peynir, sebze meyvelerin satın alınıp yenmesi, mağazalardan çeşitli giyim eşyası almak, mobilya ve beyaz eşya alıp kullanmak gibi faaliyetleri tüketime örnek olarak verebiliriz. İhracat: Bir ülkenin ürettiği malları başka bir ülkeye veya ülkelere satmasıdır. İthalat:Başka bir ülkeden mal getirme veya satın alma işidir.

30 Gelişmiş Ülkeler Gelişmiş Ülkeler ♦ Sanayi ürünleri ihraç ederler. ♦ Nüfus artış hızı düşüktür. ♦ Ürün değerleri yüksektir Gelişmiş Ülkeler ♦ Sanayi ürünleri ihraç ederler. ♦ Nüfus artış hızı düşüktür. ♦ Ürün değerleri yüksektir

31 AZ GELİŞMİŞ ÜLKELER Az gelişmiş Ülkeler ♦ Tarımsal ve madensel ürünler ihraç ederler. ♦ Nüfus artış hızı yüksektir. ♦ Ürün değerleri düşüktür. ♦ Nüfusun önemli bir kısmı birincil ekonomik faaliyetlerde P çalışır. Okuma yazma oranı düşüktür. Az gelişmiş Ülkeler ♦ Tarımsal ve madensel ürünler ihraç ederler. ♦ Nüfus artış hızı yüksektir. ♦ Ürün değerleri düşüktür. ♦ Nüfusun önemli bir kısmı birincil ekonomik faaliyetlerde P çalışır. Okuma yazma oranı düşüktür.

32 AZ GELİŞMİŞ ÜLKELER ♦ Ortalama ömür kısa ve yaşam standardı düşüktür. ♦ Nüfusun büyük bir kısmı kırsal alanlarda yaşar. ♦ Sanayileşme sınırlıdır, teknolojik alt yapı bakımından ye­tersizdir. ♦ Beslenme yetersizdir. ♦ Ortalama ömür kısa ve yaşam standardı düşüktür. ♦ Nüfusun büyük bir kısmı kırsal alanlarda yaşar. ♦ Sanayileşme sınırlıdır, teknolojik alt yapı bakımından ye­tersizdir. ♦ Beslenme yetersizdir.

33

34 SORU Dünyada ekonomik faaliyetlerin dağılımı nelere bağlıdır? Dünyada ekonomik faaliyetlerin dağılımı nelere bağlıdır?

35 CEVAP 1)Ülkenin coğrafi konumu. 1)Ülkenin coğrafi konumu. 2)Ülkenin matematik konumu. 2)Ülkenin matematik konumu. 3)Az gelişmiş olması 3)Az gelişmiş olması 4)Gelişmiş Ülkeler 4)Gelişmiş Ülkeler ___ e bağlıdır ___ e bağlıdır

36 HAZIRLAYANLAR REFİK ALTUĞ REFİK ALTUĞ İBRAHİM SAVRAN İBRAHİM SAVRAN e-Okul Internet Uygulamalarına Hoş Geldinize-Okul Internet Uygulamalarına Hoş Geldiniz REFİK ALTUĞ REFİK ALTUĞ


"5.ÜNİTE ÜLKEMİZ VE DÜNYA DÜNYADA NÜFUS DAĞILIŞI VE EKONOMİK FAALİYETLER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları