Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği"— Sunum transkripti:

1 Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği
Hazırlayan Ömer Can SÖNMEZBAŞ

2 Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği
Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği ya da APEC. Büyük Okyanus kıyısındaki 21 ülkenin katıldığı, dünya ekonomisinin %60'ını temsil eden ve bölgesel ekonomik, işbirliği, ticaret ve yatırım konularının paylaşıldığı uluslararası bir örgüttür. Üye ülkelerin bakanlarının yıllık toplantıları da dahil olmak üzere örgütün tüm eylemleri APEC Sekreterliği tarafından yürütülür.

3 Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği
Örgütün düzenlediği yıllık APEC Ekonomik Liderler Zirvesine üye ülkelerin devlet başkanları katılır. (Üye ülkelerden Tayvan bu toplantıya devlet başkanı düzeyinde değil, bakan düzeyinde katılmaktadır.) Zirve her yıl farklı bir üye ülkede yapılmaktadır ve artık adet hâline geldiği üzere zirveye katılan üye ülke liderleri zirvenin yapıldığı ülkenin ulusal kostümünü giyer. En son zirve 9 Eylül 2007'deAvustralya'nın Sydney kentinde yapılmıştır. APEC özellikle ABD ve Japonya'nın destekleriyle kurulmuştur.

4 Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği
APEC'in temel hedefleri 1994'te Endonezya'nın Bogor kentinde kararlaştırılmıştır. Bogor hedefleri şöyle sıralanır. Ticaret ve yatırımın serbeşleştirilmesi İktisadi ve ticari faaliyetlerin kolaylaştırılması Ekonomik ve teknik işbirliği.

5 Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği
Bogor hedeflerinin hayata geçmesi için 1995'te Osaka Eylem Ajandası hazırlanarak Bogor Hedeflerinin altyapısı hazırlanmıştır. Temel amacı ekonomik konular olan APEC, Bangkok hedefleri ile uluslararası terörizmle mücadele ve kitle imha silahlarının yok edilmesi, Busan hedefleri ile genel sağlık sorunları, Sydney hedefleri ile küresel iklim değişikliği, enerji güvenliği, Lima bildirgesi ile gelişmiş ve gelişmemiş ülkeler arasındaki uçurum, ticaretin sosyal boyutları gibi konuları gündemine almıştır.

6 Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği
APEC'in üst düzey komiteleri şunlardır, Liderler Zirvesi Ticaret ve Yatırım Komitesi Ekonomik Komite Üst Düzey Yetkililer Ekonomik ve Teknik İşbirliği İcra Komitesi Bütçe ve Yönetim Komitesi APEC'in diğer önemli kurumu İş Dünyası Tavsiye Konsülü, iş dünyası perspektifinden raporlar hazırlamaktadır.

7 Üye ekonomiler Asya Pasifik Ekonomik İşbirliğine üye 21 ülke bulunmaktadır. Büyük Okyanus kıyısındaki ülkelerin çoğunun üye olduğu örgüt, üyelerinden "üye ekonomi" olarak söz eder.

8 Üye ekonomiler Üye Ekonomi Giriş Tarihi Avustralya 1989 Brunei Kanada
Endonezya  Japonya Malezya Filipinler

9 Üye ekonomiler Üye Ekonomi Giriş Tarihi Yeni Zelanda 1989 Singapur
Güney Kore Tayland ABD  Tayvan 1991 Hong Kong

10 Üye ekonomiler Üye Ekonomi Giriş Tarihi Çin 1991 Meksika 1993
Papua Yeni Gine Şili 1994 Peru 1998 Rusya Vietnam

11 Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği
Hindistan örgüte girmek için başvuruda bulundu ve ABD, Japonya ve Avustralya'dan destek gördü. Üye ekonomilerden yetkililer Hindistan'ın katılıp katılmaması yönünde görüşmektedirler. Batı Bloğu ülkeleri arasında, Hindistan'ın örgüte girmesiyle güç dengesinin Asya'ya doğru kayacağı endişesi vardır.


"Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları