YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALAN TANITIMI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ADAY ÖĞRENCİLER TANITIM KATALOĞU.
Advertisements

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM YİYECEK İÇECEK BÖLÜMÜ VE ORGANİZASYON YAPISI ZEYNEP ASLAN
BAFRA OTELCİLİK VE TURİZM MESLEK LİSESİ
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ
HEMŞİRELİK Hemşirelik programında;  toplumun her kesimindeki kişilerin bedenen, ruhen ve sosyal bakımdan sağlığının bozulması halinde,  tıbbın gerektirdiği.
KEMER HALK EĞİTİMİ MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ. OKULUMUZUN TARİHÇESİ Okulumuz 1992 yılında Kemer Lisesi bahçesindeki tek katlı binada eğitim öğretime başlamıştır.
Kız Teknik ve Meslek Lisesi Giyim Üretim Teknolojisi Alanı
ÇOCUK GELİŞİMİ BÖLÜMÜ Çocuk gelişimi ve eğitimi alanı, özellikle okul öncesi eğitim kurumlarını kapsar.
HACI FAHRİ ZÜMBÜL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
ŞEHİT ŞAHİN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Hizmet sektörü içerisinde en önde gelen ve ülke ekonomisini kalkındıracak döviz girdisinde en büyük paya sahip olan Turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu yabancı.
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
YİYECEK –İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ
YİYECEK VE İÇECEK HİZMETLERİ BÖLÜMÜ
ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ
KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ
ALAN SEÇİMİ HAZIRLAYAN ŞERİFE HUŞ
FETHİ YILMAZ SEZER MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ ALAN/DAL SEÇİMİ.
VAN HALİDE EDİP ADIVAR KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ
2015 YAMANTÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ALAN VE BÖLÜMLER
Alanya Rıfat Azakoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Ali Güven Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 19/06/2003 tarih ve 1998 sayılı Makam Olur’ ları ile Hızırbey Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi olarak.
OKUL MÜDÜRÜ 31 ÖĞRETMEN1 MEMUR 4 YARDIMCI PERSONEL BULUNMAKTADIR. 3 MÜDÜR YARDIMCISI.
HALİM FOÇALI MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
EDREMİT KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ. OKULUMUZ…. Okulumuz eğitim-öğretim de başarıyı hedeflemekle beraber, topluma kendini iyi yetiştirmiş, karakteri.
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
HOŞGELDİNİZ FUNDA KÖROĞLU REHBERLİK SERVİSİ.
PERŞEMBE MESLEKİ TEKNİK ANADOLU LİSESİ
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ
NİZAMÜLMÜLK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
AİLE VE TÜKETİCİ HİZMETLERİ ALANI
GIDA TEKNOLOJİSİ ALANI TANITIMI ALANIN TANIMI: Gıda teknolojisi alanı, tarım ve hayvancılığa dayalı ham maddeleri modern teknolojileri uygulayarak işleyen.
T.C. BARTIN VALİLİĞİ BARTIN HAYME ANA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
KONAKLAMA İŞLETMECİLİĞİ
T.C. MAMAK KAYMAKAMLIĞI ABİDİNPAŞA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ARÇELİK ANONİM ŞİRKETİ İLE MESLEKİ EĞİTİM İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ.
PRONET GÜVENLİK SİSTEMLERİ A. Ş
PROJESİ TRABZON AKÇAABAT ATATÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ  Okulumuz Trabzon ili Akçaabat ilçesi sınırları içerisinde bulunmaktadır,  Okulumuzda.
. DENİZYILDIZLARI MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
MUHASEBE VE FİNANS ÜMİT KÖSE Ö NSÖZ bu slaytta anlatılmak istenen bu alan üzerinde neler yapılabilir faydaları nelerdir Hayatımıza.
OKULUN GENEL GÖRÜNÜM RESMİ VE OKULUN AMBLEMİ KONULACAK.
HAZIRLAYAN ŞERİFE HUŞ AYŞE AKPINAR KIZ TEKNİK ANADOLU MESLEK VE MESLEK LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ.
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
TBS’de yönetİm.
TBS’DE MUTFAK VE YEMEKHANE
ÇOCUK GELİŞİMİ BÖLÜMÜ Çocuk gelişimi ve eğitimi alanı, özellikle okul öncesi eğitim kurumlarını kapsar.
HOŞGELDİNİZ.
TBS’DE HİJYEN.
MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ALANI
HÜDAVEND HATUN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
MUTFAK PLANLAMASI VE ARAÇ GEREÇLERİ.
KARŞIYAKA SUZAN DİVRİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
KUVER AÇMA Standart Kuver Malzemeleri : Molton Masa örtüsü Kapak örtü
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
MİZAN PLAS (MISE EN PLACE): SERVİSE ÖN HAZIRLIK Emir Hilmi Üner
KARTAL FATMA ALİYE MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
GÜMÜŞHANE HAYME ANA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
YENİŞEHİR EVLİYA ÇELEBİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
Ali Osman Konakçı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMİN TANITILMASI, YÖNLENDİRMESİ VE ALAN TANITIMI
Sunum transkripti:

YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALAN TANITIMI ALİ-HASAN COŞKUN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALAN TANITIMI

ALANIN TANITIMI Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

ALANIN AMACI Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları ve hizmet sektöründeki gelişmeler doğrultusunda, mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

ALANIN MEVCUT DURUMU Yiyecek ve içecek hizmetleri olan otel, restoran, kafeterya, bar, pastane, toplu beslenme kurumları, vb. yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyecek ve içeceklerin servise hazır hale getirilip müşteriye sunulduğu hizmet alanıdır.

Turizm sektöründeki gelişmelerin yanı sıra, toplumdaki sosyo-kültürel ve ekonomik değişimler; insanların birçoğunun ev dışında hazırlanmış yiyeceklerle beslenmelerine ve yiyecek içecek hizmetleri alanının hızla gelişmesine sebep olmuştur.

Yiyecek içecek hizmetlerinin sunulduğu yerlerde besinlerin hazırlanması ve servisinde görevli olan personelin mutfak hijyeni konusunda eğitimli ve bilgili olması hem hizmet verilen yerin kalitesi ve sürekliliği hem de tüketici sağlığının korunması açısından çok önemlidir. Küçük bir ihmal yüzlerce insanın sağlığını bozarak besin zehirlenmelerine yol açabilmektedir.

Ülkemizde yiyecek içecek hizmetleri alanında faaliyet gösteren pek çok işletme vardır. Kamu ve özel sektörde çalışanlara yemek servisi yapılan mutfakların yanı sıra çeşitli fabrikalar, işyerleri, restoranlar, oteller, barlar, fastfood tüketimi yapılan yerler vb. bunların içinde yer alır. Yiyecek içecek hizmetleri hızlı bir gelişim ve değişim göstererek dünyada ve ülkemizde önemli bir istihdam alanı hâline gelmiştir.

ALANIN GELECEĞİ Yiyecek içecek hizmetleri hızlı bir gelişim ve değişim göstererek dünyada ve ülkemizde önemli bir istihdam alanı hâline gelmiştir

Bu alanda; rekabet koşullarına ayak uydurabilmek için sektörün istediği yeterlikleri kazanmış, dünya standartlarında hizmet verecek kaliteli insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.

Ulaşım sektöründeki yolcu hareketlerindeki artış ve yolcu hizmetlerinin önem kazanması, hosteslik mesleğinin gelişmesine ve istihdam alanlarının artmasına neden olmuştur. Hostesler seyahat sırasındaki yolcu hizmetlerinin yanı sıra yiyecek içecek hizmetlerini de vermektedirler. Bu ortak yeterlikleri sebebiyle de hosteslik mesleğinin yiyecek içecek hizmetleri alanı içinde yer alması uygun görülmüştür.

YİYECEK İÇCEK HİZMETLERİ ALANININ ALT DALLARI MUTFAK DALI Tanımı: Mutfak araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Aşçılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

PASTACILIK DALI Tanımı: Pastane mutfağı araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun pastane ürünlerini yapma süsleme ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Pastacılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

SERVİS DALI Tanımı: Servise hazırlık, servis yapma, hesabın takdimi ve tahsili yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Servis elemanlığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

BAR DALI Tanımı: Bar hazırlıkları ve düzenini sağlama, içecek hazırlama ve servisini yapma, hesabın takdimi ve tahsili yeterliklerini kazandıracak eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Barmen/barmaid mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

HOST-HOSTESLİK DALI Tanımı: Otobüs, tren ve havayollarında seyahat öncesi, sonrası ve seyahat sırasındaki yolcu/müşteri hizmetlerini ve servis hizmetlerini yapma yeterliklerini kazandıracak eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Hosteslik mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Okulumuzda 10.sınıfta 6 saat Temel Yiyecek Üretimi ve 4 saat Servis Hazırlıkları dersleri bulunmaktadır. 10.sınıfta öğrencilere dallarla ilgili örnek uygulamalar yaptırılmaktadır.

Okulumuzda 11.sınıfta mutfak ve pastacılık dallarında teorik ve uygulamalı olarak eğitim verilmektedir.Mutfak dalına ait dersler şunlardır ; Mutfak Uygulamaları Türk Mutfağı Açık Büfe

Pastacılık dalına ait dersler şunlardır; Temel Hamur Teknikleri Pasta Yapım Teknikleri Tatlı Yapım Teknikleri 12.sınıfta öğrencilerimiz sektörde alanlarıyla ilgili işletmelerde haftada 24 saat beceri eğitimi yapmaktadır.

MUTFAK DALI UYGULAMALI ÇALIŞMALARA ÖRNEKLER;

PASTACILIK DALI UYGULAMALI ÇALIŞMALARA ÖRNEKLER;