Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KARŞIYAKA SUZAN DİVRİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KARŞIYAKA SUZAN DİVRİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ"— Sunum transkripti:

1 KARŞIYAKA SUZAN DİVRİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ

2 Okulumuz önce Fransız Ortaokulu, daha sonra Erkek Ortaokulu olarak eğitim öğretimi gerçekleştirmiş olan 1737 Sokak 55 Numarada ki binada 1949 yılında Akşam Kız sanat Okulu olarak eğitim-öğretime başlamıştır. 1959–1960 Öğretim yılında Kız Sanat Ortaokulu eklenmiştir. 

3 Öğrenci sayısının giderek artmasıyla ek bina yapılmış, 1967–1968 öğretim yılında faaliyete geçmiştir.  Öğrenci sayısının artmasıyla birlikte yeni bir bina daha yapılmış, 2001–2002 öğretim yılında faaliyete geçmiştir.Zamanla ek binada yetmemeye başlayınca yeni bina yapılması gerekmiştir.Bu bina da yetmemeye başlayınca ve deprem yönetmeliğine uygun olmadığı için Sayın Suzan DİVRİK Hanımefendi tarafından yıktırılıp  yeniden inşa ettirilmiştir.Yeni binamız 33 derslik 15 Atölye 1 kütüphane 1 konferans salonu 1 spor salonu ve laboratuarlardan oluşmaktadır.

4 ALANLARIMIZ

5

6 1)ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ
Çocuk gelişimi ve eğitimi ile ilgili hangi  bilgi, beceri, tutum ve davranışların hangi yaş düzeyindeki çocuklara ve  gençlere kazandırılacağı hakkında bilgi veren, çocuğun tüm gelişimlerini  destekleyen (fiziksel, psiko-motor, zihinsel, dil, sosyal ve duygusal), plan yapan,  uygulayan, insan ilişkileri ve empatiye önem veren, çocuk sağlığı ve  hastalıkları konusunda bilgi sahibi olan, özel eğitime muhtaç çocukların  gelişimlerine ve uyumlarına yardımcı olan; drama, basit beden eğitimi  hareketleri, müzik çalışmaları, sanat ve ana dili etkinlikleri yapan, çocukları  tanıma tekniklerini uygulayan bir alandır.

7 Meslek elemanları, Milli Eğitim Bakanlığına  bağlı Anadolu kız meslek ve kız meslek liseleri, ilköğretim okulları ile resmî  ve özel kurumların kreş, yuva, anaokulu, ana sınıfı, gibi Erken Çocukluk Eğitim  Kurumlarında, Rehabilitasyon Merkezlerinde ve çocuk kulüplerinde  çalışabilirler.

8

9 2)GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ
Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır

10 Dünyada hızla değişen kozmetik ve kişisel hizmet sektörü, pazar ekonomisinde büyük bir paya sahiptir. Değişen yaşam şartlarıyla birlikte insanların kişisel bakıma özen göstermeleri sektörde nitelikli elemanlara olan ihtiyacı arttırmaktadır.

11 Megep kapsamında, Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri Alanı altında hazırlanan “Saç Bakımı”, “Cilt Bakımı”, “Makyaj” dallarında hazırlanan öğretim programları ülkemizde meslek edindirme, nitelikli ve eğitimli eleman yetiştirme, bu elemanların sektörün ihtiyacını karşılamak üzere istihdamı, üniversitelerin ilgili bölümlerine öncelikli olarak kabulü ve ihtiyaç duyulan bu elemanların kısa sürede kişisel hizmet sektörlerinde katkıda bulunması açısından önemli yer teşkil etmektedir.

12

13 3) GRAFİK TASARIM Grafik ve fotoğraf alanı altında grafikerlik mesleğinin yeterliklerine sahip, donanımlı, Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, çevre ve toplum bilincine sahip, güç birliği bilinci ile kendi iş yerini kurma düşüncelerini faaliyete geçirebilen ve işin her aşamasında kaliteden sorumlu olmanın gereğini bilen bireyler yetiştirmektir.

14 Okulumuz “ GRAFİK” dalında eğitim ve öğretim vermektedir
Okulumuz “ GRAFİK” dalında eğitim ve öğretim vermektedir. * Yaratıcılıkta sınır tanımayan, * Olaylara ve çevreye karşı bakış açıları farklı ve duyarlı olan * İyi gözlem yeteneği ve yaşamdaki ayrıntıları fark edip yorumlayabilen, * Yaptığı işi ve seçtiği mesleği seven, * Başarılı ve disiplinli çizim yeteneğine sahip olan ve bu yeteneğini daha da ileriye götürebilen, * Etkili iletişim becerileri olan, * Reklam, pazarlama ve tanıtım ile ilgili yayınları, teknolojik gelişmeleri takip eden ve bunları işine olumlu anlamda yansıtabilen kişiler profesyonel anlamda iyi bir grafikerdir.

15 Grafikerlik dalından mezun olan öğrenciler;
Orta ve büyük ölçekli matbaa ve yayın kuruluşlarında, Grafik tasarım stüdyolarında, Reklam ajanslarında, Televizyon, gazete vb. basın kuruluşları, Bünyesinde tanıtım birimi bulunan tüm kurum ve kuruluşlarda vb. yerlerde çalışabilirler.

16

17 4) HALKLA İLİŞKİLER VE TANITIM
Halkla ilişkiler ve tanıtım programının amacı, gerek kamu, gerekse özel sektör kuruluşlarının halkla ilişkiler, reklam ve tanıtım birimlerinde çalışacak nitelikli elemanları yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktır. Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü, hem reklam hem de halkla ilişkiler sektörüne sayısız personel kazandırmaktadır.

18

19 5) YİYECEK VE İÇECEK HİZMETLERİ
Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır. Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları ve hizmet sektöründeki gelişmeler doğrultusunda, mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

20 MUTFAK Tanımı: Mutfak araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.  Amacı: Aşçılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır. Yiyecek İçecek Hizmetleri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;  1. Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde,  2. Pastanelerde,  3. Kurum mutfaklarında,  4. Kafeterya, bar ve restoranlarda,  5. Yemek fabrikalarında,  6. Ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde  7. Fuar/kongre, otobüs/tren, havayollarının yer hizmetleri ve uçaklarda vb. yerlerde çalışabilirler

21 Öğrencilerin sağlık durumu, bu alan adı altında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır.

22

23 6) KONAKLAMA SEYAHAT HİZMETLERİ
Günümüzde turizm sektörünün ekonomik, sosyal ve toplumsal açıdan kazandığı önem her geçen gün artmaktadır. Bu sektör için devlet olarak özel planlamalar yapılmaktadır. Ülkeler bu sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadır. 

24 Turizm sektöründe ara eleman ve orta kademe yöneticisine ciddi şekilde ihtiyaç olduğu belirtilmektedir. Ayrıca konaklama hizmetlerine yönelik reklam ve sigorta hizmetleri, oto kiralama şirketleri, oto park hizmetleri, konaklama destek hizmetleri, satış ve satış sonrası hizmetlere paralel hizmetler de düşünüldüğünde iş kolunun geniş boyutta dolaylı istihdama yol açtığı da bir gerçektir.  Konaklama ve Seyahat Hizmetleri alanının yapısal özelliğinden kaynaklanan emek yoğun üretim tarzı nedeniyle, otomasyona geçme olanaklarının son derece sınırlı olması insan faktörünü ön plana çıkarmaktadır. 

25 1-ÖN BÜRO ELEMANLIĞI (RESEPSİYONİST) Tanımı Tesis yönetiminin belirlediği prosedüre uygun olarak konukları karşılama, etkili ve verimli bir şekilde oda satışı yapma, konuk istek ve şikâyetleriyle ilgilenme, göreviyle ilgili raporları hazırlayabilme bilgi ve becerisine sahip, sorumluluk alan, nitelikli kişidir. Görevleri Ön büroda hazırlık yapmak, Konuk ilişkilerini yürütmek, Ön büroda danışma ve santral hizmetlerini yürütmek, Rezervasyon ile ilgili işlemleri yürütmek, Konuk giriş işlemlerini yapmak, Vardiya işlemleri yürütmek, Konuk çıkış işlemlerini yapmak, Gece kontrolörlüğü yapmak, İstatistikî raporlar hazırlamaktır.

26 3-REZERVASYON ELEMANI Tanımı Tur operatöründen gelen rezervasyon taleplerine göre ilgili işletmelerle bağlantıya geçerek gerekli rezervasyonları yapan, konukların konaklama işletmelerinde rezervasyon ile ilgili sorunlarını çözme bilgi ve becerisine sahip, en az bir yabancı dili iyi derecede konuşabilen, sorumluluk alan, nitelikli kişidir.  Görevleri Acente rezervasyon operasyonlarını gerçekleştirmek, Gerektiğinde konukla iletişim kurmak, İş öncesi hazırlık yapmak, Dosyalama yapmak, Rezervasyon talep listelerini tur operatöründen almak, İlgili işletmelerle bağlantıya geçerek rezervasyonun yapılmasını sağlamak ve konfirmelerini (onay) almak, Tamamlanan rezervasyonu tur operatörüne bildirmek, Konukların rezervasyon ile ilgili sorunlarını çözmek, Konuklama işletmelerinde reklamasyonu engellemek, Rezervasyonlar ile ilgili bilgileri operasyon departmanına bildirmek, Bilgisayar paket programlarını kullanmaktır.

27 MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER
Bu alandaki mesleklerde çalışmak isteyenlerin; Sabırlı ve düzenli, Zamanında iş yapmaktan hoşlanan, Saygılı, nazik, güler yüzlü, hoş görülü, soğukkanlı, İş arkadaşları ile uyumlu çalışan, Uzun süre ayakta çalışabilecek kadar bedence sağlam ve dayanıklı, Türkçeyi iyi konuşan ve yazan kişiler olmaları gerekmektedir.

28 ÇALIŞMA ALANLARI VE  İŞ BULMA OLANAKLARI
Turizmin gelişmesine bağlı olarak çalışma alanıÖzellikle tatil bölgelerinde nitelikli personele geniştir. ihtiyaç duyulmaktadır. Ön büro ve kat meslek elemanları; her türlü otel, motel, tatil köyü, sosyal tesis gibi konaklama ve dinlenme tesislerinde, misafirhanelerde çalışmaktadırlar.  Özellikle yaz aylarında iş bulma sorunu fazla yoktur. Ancak bu meslekte iş bulma olanakları bölgesel ve mevsimlik olarak değişim göstermektedir Operasyon ve rezervasyon meslek elemanları Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’ne (TÜRSAB) bağlı acentelerde veya yerel acentelerde görev yaparlar. Turizm Bakanlığı ve bağlı birimleri ile özel turizm şirketlerinde, seyahat acenteleri bürolarında, çalışabilirler.

29

30 7) BÜRO YÖNETİMİ Çağımızda bilgisayarın ve bilgi teknolojilerinin gelişmesi büro otomasyonunu da beraberinde getirmektedir. Büro otomasyonu, büro hizmetlerinde elektronik makineler ve bilgisayarlarla işlerin yapılması ve yine sonuçlarının bilgisayarlarla denetlenmesi olarak tanımlanmaktadır.

31 Büro yönetimi ve sekreterlik Türkiye’de ve dünyada önemi giderek artan bir alandır. Günümüz iş ortamında, birçok alanda bilgi ve beceriye sahip elemanlar aranmaktadır. Büro yönetimi ve sekreterlik eğitimi, hem örgütlerin istedikleri bilgi ve beceriye sahip nitelikli meslek elemanı yetiştirmekte hem de profesyonel sekreterlik ve yönetici asistanlığı mesleğinin klasik sekreterlik kavramının dışında yeni boyutlar kazanarak gelişmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu durum, sekreterlik hizmetlerini sunacak sekreterin meslekî eğitimini ön plana çıkarmıştır.

32 Büro Yönetimi ve Sekreterlik alanında;  tüm resmi ve özel kurumlar ile kuruluşlarında büro yöneticisi ve sekreter olarak çalışacak meslek elemanlarını sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan meslekî yeterlikleri kazanmış nitelikli kişiler olarak yetiştirmek amaçlanmaktadır.

33 Yönetici Sekreterliği Dalı Tanımı Yönetici sekreteri; yönetim bürolarını idare eden, yöneticinin iletişim enformasyonunu ve zamanını organize ederek daha verimli çalışmasını sağlayan, büro makinelerini kullanarak büro yönetimini uygulayan, belge ve sunum hazırlayan, dosyalama işlemlerini yürüten, toplantı ve seyahat organizasyonları yapan, protokol bilgisine sahip ve temsil yeteneği olan, yönetici adına görüşmeler, yazışmalar yapabilme ve bağımsız karar alma inisiyatifine sahip nitelikli kişilerdir.

34 Görevleri İş yerinde iletişimi sağlamak, İş programı ve hazırlıklarını yapmak, Bilgisayarda ofis programlarını kullanmak, Bilgisayarda resmî ve resmî olmayan yazıları hızlı ve doğru şekilde yazmak, Çalışma ortamının organizasyonunun yapılmasını sağlamak, Dosyalama ve arşivleme yapmak, Etkili ve akıcı sunum yapmak, Kuruma uygun iş mektubu içeriği oluşturmak, Meslekî gelişmeleri takip etmek, Tasarım programları kullanmak, Ticarî hesaplamalar yapmak, İş hayatındaki ekonomik gelişmeleri ve faaliyet alanlarını takip etmek, Ürün ve hizmet tanıtımı yapmak, Kişiler arası etkili ve sağlıklı iletişim kurmak, Grup ve örgüt iletişimi kurmaktır.

35 Büro Yönetimi ve Sekreterlik alanından mezun olan öğrenciler kolaylıkla ve ülkemiz standartlarının çok üstünde ücretlerle iş bulabilmektedirler. İstihdam edilebilirlik ölçütleri ve meslek standartları dikkate alındığında Büro Yönetimi ve Sekreterlik alanı mezunu öğrencilerin bütün sektörlerde, geniş bir yelpazede istihdam şansı çok yüksektir. Büro Yönetimi ve Sekreterlik alanı mezunlarının uygun iş bulma ve yeterli kazanç sağlama konusunda herhangi bir sorunları olmamaktadır.

36

37 8) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİLERİ
Giyim Üretim Teknolojisi alanı, Kadın, Erkek ve Çocuk Modelistinin sahip olduğu yeterlilikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır. Bu alan altında bulunan dallarda, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlilikleri kazanmış meslek elemanlarını yetiştirmektir.

38 Giyim Üretim Teknolojisi bölümü öğrencileri, müfredat programına göre aldığı kültür dersleri yanında, bölüm dersleri olan Model Tasarımı, Hazır Giyimde Kalıp elde etme ve Atölyede Uygulama derslerini de görürler. Atölye dersinde başarılı öğrenciler, bölümün döner sermaye atölyesinde sipariş olarak aldıkları çocuk giysileri,  atölye önlükleri ve çeşitli oyun kostümleri dikerek el becerilerini geliştirirler. 

39 Giyim Üretim Teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıklarıyeterlikler doğrultusunda;  1. Atölyeler,  2. Hazır giyim işletmeleri,  3. Modaevi-Butik, 4. Kendi işyerleri vb. yerlerde çalışabilirler

40

41 9) EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ
Gelişerek çevre şartlarına göre değişimler gösteren ,ortaya çıktığı toplumun duygularını,sanatsal beğenilerini ve kültürel özelliklerini yansıtan,yeri geldiğinde ´´geleneksel özellik´´taşıyan çalışmalara el sanatları denir.

42 Toplumların var olmalarının en büyük değerlerinden biri kültürüdür
Toplumların var olmalarının en büyük değerlerinden biri kültürüdür.Bir ulusun kültür değerlerini en iyi yansıtma unsuru olan el sanatları,asırlar boyu toplumların sanat anlayışlarını ve yaşam tarzlarını aktarmada etkin rol oynamıştır.Toplumların modernleşmesinde ve gelişmesinde el sanatlarının rolü büyüktür.

43 El sanatları teknolojisi alanı adı altında yer alan dallarda ,sektörün ihtiyaçları,bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlilikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmektir.Bireylere temel bilimleri içeren bilgi ve becerileri kazandırmanın yanı sıra ,çağımızın gereği olan güçlü insan ilişkileri ,iletişim kurabilme değişimlere ve teknolojiye uyum sağlayabilme,sistemleri anlayıp kullanabilme yeterlilikleri kazandırmak hedeflenmiştir.

44 MESLEK ELEMANINDA ARANAN ÖZELLİKLER
• El sanatlarını sevmek,  • Yaratıcı ve estetik duygulara sahip olmak,  • Renk bilgisine sahip olmak,  • Şekiller arası farklılıkları algılayabilmek,  • Araştırmacı,yeniliklere açık olmak,  • Pratik zekaya sahip olmak,  • El becerisine sahip olmak,  • Sabırlı,dikkatli ve titiz çalışabilmek,  • Temel bilgisayar bilgisine sahip olmak

45 İŞ BULMA VE İSTİHDAM İMKANLARI
1. Dokuma fabrikaları,  2. Dokuma ve boya atölyeleri,  3. Halı deseni hazırlayan işletmeler,  4. Turistik ve hediyelik eşya üretimi yapan işletmeler,  5. El halısı dokuyan atölyeler,  6. Sanayi nakışı yapan işletmeler,  7. Desen üretimi yapan işletmeler,  8. Lazerle aplike kesen firmalar,  9. Çeyiz yapan işletmeler,  10. El nakışı üretimi yapan atölyeler,  11. Makine nakışı üretimi yapan atölyeler,  12. Moda evleri,  13. Brode deseni hazırlayan firmalar,  14. Brode nakışı yapan firmalar,  15. Perdeciler,  16. Yorgancılar,  17. Döşemeciler,  18. Mefruşat mağazaları  19. Ev tekstili işletmeleri,


"KARŞIYAKA SUZAN DİVRİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları