Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Alanya Rıfat Azakoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Alanya Rıfat Azakoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi"— Sunum transkripti:

1 Alanya Rıfat Azakoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

2

3 Tarihçe             Alanya Rıfat Azakoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 1962 yılında “Kız Mektebi” adıyla kurulmuştur yılında “Rıfat Azakoğlu Kız Enstitüsü” olarak, mevcut anaokulumuzun bulunduğu binada eğitim-öğretim hizmeti vermeye başlayan okulumuz, daha sonra 1983 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yaptırılan ve bugün ana bina olarak kullanılan binada Kız Meslek Lisesi adıyla eğitim-öğretime devam etmiştir. Okulumuzda 1990–1991 eğitim-öğretim yılından itibaren bölgemizin temel ticari sektörleri olan Seyahat ve Konaklama İşletmeciliğinin ihtiyaç duyduğu, eğitimli ara insan gücü ihtiyacına kaynaklık edecek “Turizm Eğitimi” bölümleri açılmış, okulumuzun adı Turizm Anadolu Meslek ve Kız Meslek Lisesine dönüşmüştür. Anadolu Meslek Lisesi kapsamında, bir yılı yabancı dilde hazırlık olmak üzere dört yılı süreli programlardan oluşan ve Seyahat Acenteciliği Eğitimi ile başladığımız turizm bölüm eğitimine, 1992–1993 eğitim-öğretim yılında Büro Yönetimi ve Sekreterlik, 1994–1995 eğitim-öğretim yılında Hazır Giyim, 1997–1998 eğitim-öğretim yılında Turizm Endüstrisi ve Servis Hizmetleri bölümleri eklenmiştir. Okulumuzun adının “Alanya Anadolu Meslek ve Kız Meslek Lisesi” olarak Bakanlık onayı ile değiştirilmesi ile birlikte okulumuzda Seyahat Acenteciliği, Büro Yönetimi ve Sekreterlik ile Servis Hizmetleri bölümlerinde karma eğitim-öğretime geçilmiştir. 2004–2005 eğitim-öğretim yılında, hayırsever Avukat Kemal AKÇA tarafından okulumuzun batı tarafına 18 derslikli bir ek bina inşaatına başlanmış ve okul ek binası 2005 yılının Şubat ayında tamamlanmıştır. Okul idaresi ve öğretmenlerince ek binanın yapımına yöre halkının önemli ölçüde katkıda bulunması sağlanmıştır. Milli Eğitim Bakanlığınca 2013–2014 eğitim-öğretim yılı sonunda ülke genelinde okul türleri sayısının on beşe indirilmesi sonucunda okulumuz bugünkü adı olan “Alanya Osman Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi” adını almıştır. Okulumuzda örgün, yaygın ve yüz yüze eğitim verilmekte olup, örgün eğitim kapsamında Anadolu Meslek Lisesi, Kız Meslek Lisesi ve Uygulamalı Anaokulu olmak üzere üç ana program bulunmaktadır. Okulumuz Alanya Osman Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak, Eğitim Öğretim yılında 9.Sınıflardan başlamak üzere kademeli olarak Anadolu Meslek Programı uygulanmaya başlamıştır.

4 Okulumuz Eğitim ve Fiziki Yapısı
Yönetici Sayısı : 8 Öğretmen Sayısı : 110 Öğrenci Sayısı : 1538 Personel Sayısı : 10 Derslik Sayısı : 25 Atölye Sayısı : 12 Kütüphane : 1 Konferans Salonu : 1 Anaokulu : 1

5 ALANLAR/BÖLÜMLER Konaklama ve Seyahat Hizmetleri Alanı
Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Eğlence Hizmetleri Alanı Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı Giyim Üretim Teknolojisi Alanı El Sanatları Alanı Hasta ve Yaşlı Bakım Hizmetleri Alanı Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri Alanı

6 Konaklama ve seyahat Hizmetleri Alanı
Konaklama ve seyahat hizmetleri, konaklama tesisleri, konukların karşılanması, konuk ihtiyaçları ve kayıtları, konaklama tesisleri, kat hizmetleri, konuk hizmetleri, departmanın temizlik ve düzeni, tur programları, transfer işlemleri ve konukların karşılanması, yer ayırtma, konaklama işletmeleri ve rezervasyon ile ilgili yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verildiği alandır. Eğitim Verilen Dallar Ön Büro, Operasyon dallarında eğitim verilmektedir.

7 Konaklama ve Seyahat Hizmetleri Alanı

8 Meslek lisesinden sonra “Yükseköğretime Geçiş Sınavı”nda başarılı olanlar, lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Sınavsız yerleşebilecekleri ön lisans programları da mevcuttur. Konaklama ve seyahat hizmetlerinde turizmin gelişmesine bağlı olarak çalışma alanları geniştir. Özellikle tatil bölgelerinde nitelikli personele ihtiyaç duyulmaktadır. Ön büro ve kat elemanları her türlü otel, motel, tatil köyü, sosyal tesis gibi konaklama ve dinlenme tesislerinde, misafirhanelerde çalışmaktadır. Özellikle yaz aylarında iş bulma sorunu yoktur. Ancak bu meslekte iş bulma olanakları bölgesel ve mevsimlik olarak değişim göstermektedir. Operasyon ve rezervasyon meslek elemanları Türkiye Seyahat Acenteleri Birliğine (TÜRSAB) bağlı acentelerde veya yerel acentelerde görev yapar. Turizm Bakanlığı ve bağlı birimleri ile özel turizm şirketlerinde, seyahat acentelerinde çalışabilir.

9 Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı
Yiyecek ve içecek hizmetleri otel, restoran, kafeterya, pastane, toplu beslenme kurumları, ulaştırma araçlarının (gemi, uçak, tren gibi) mutfakları ve servis hizmetleri vb. yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek ve içeceklerin servise hazır hâle getirilip konuklara sunulduğu hizmet alanıdır. Alanın Altında Yer Alan Dallar Mutfak, Pastacılık

10 Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı

11 Yiyecek içecek hizmetleri alanından mezun olduktan sonra “Yükseköğretime Geçiş Sınavı”nda başarılı olanlar, lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Sınavsız yerleşebilecekleri ön lisans programları mevcuttur. Yiyecek İçecek Hizmetleri alanından mezun olanlar, her türlü konaklama ve seyahat işletmelerinde dalları ile ilgili bölümlerde çalışabilirler. Fuar/kongre, otobüs/tren, hava yollarının ilgili bölümlerinde çalışabilirler. Ayrıca mutfağı, pastaneleri olan işletmeler ile her türlü yiyecek ve içecek hizmetleri sektöründe görev alabilirler.

12 Eğlence Hizmetleri Alanı
Eğlence hizmetleri, sahne, spor ve oyun aktiviteleri, genel kültür, estetik ve planlama, çocuk organizasyonları, çocuk aktiviteleri ve etkinlik planlaması ile ilgili yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır. Eğlence hizmetleri, turizm sektöründe önemli bir yer tutmaktadır. Havai fişek organizasyonları, müzik ve sanat etkinlikleri, dekor atölyeleri, kostüm atölyeleri, ses-ışık donanımları, animasyon organizasyon şirketleri, insan kaynakları şirketleri, seyahat acenteleri, festival ve benzeri özel organizasyonlar, yiyecek içecek sektörü, spor malzemeleri, animasyon malzemeleri, gösteri organizasyonları, temalı parklar ve temalı organizasyonlar gibi paralel hizmetler de düşünüldüğünde eğlence hizmetleri alanında geniş boyutlu dolaylı istihdam yaratıldığı da bir gerçektir. Alanın Altında Yer Alan Dallar Animatörlük

13 Eğlence Hizmetleri Alanı

14 Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı
Erken çocukluk öğretmen yardımcısının sahip olduğu, çocuğun gelişim ilkelerine uygun eğitim programını uygulamada öğretmene yardımcı olma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır. Alanın Altında Yer Alan Dallar Erken Çocukluk Eğitimi, Özel Eğitim dallarında eğitim verilmektedir.

15 Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı

16 Meslek liselerinin Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanından mezun olanlar, “Yükseköğretime Geçiş Sınavı”nda başarılı olurlarsa lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili programlarına devam edebilirler. Sınavsız yerleşebilecekleri ön lisans programları mevcuttur. Kamu kuruluşlarına bağlı kreşlerin, özel yuva ve anaokullarının, gündüz bakımevlerinin artmasıyla birlikte çalışma alanı genişleyen bir meslektir. Kız meslek lisesi çocuk gelişimi ve eğitimi mezunları, kreş, yuva, anaokulu, ana sınıfı, rehabilitasyon merkezleri ve çocuk kulüplerinde öğretmen yardımcısı olarak görev yapabilirler

17 Giyim Üretim Teknolojisi Alanı
Giyim Üretim Teknolojisi alanı; Kadın Giyim Modelistliği, Erkek Giyim Modelistliği, Çocuk Giyim Modelistliği, İç Giyim Modelistliği, Hazır Giyim Model Makineciliği, Deri Giyim, Kadın Terziliği, Erkek Terziliği, Kesim ve Konfeksiyon Makineleri Bakım Onarımı dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır. Giyim, kültürel ifadenin bir aracı, bir yaşam tarzı ve kişisel olarak kendini ifade etmenin bir yoludur. Bu alan sanatı ve tekniği birleştirerek ürün ortaya çıkarmaktadır. Giyim üretim teknolojisi sektörü emek yoğun karakteri nedeniyle on binlerce iş yerinde, yüz binlerce kişiye istihdam sağlamaktadır. Bu alanda yüksek oranda istihdam sağlayan gelişmelerin toplum refahı üzerindeki olumlu etkisi yadsınamaz. Giyim üretim teknolojisi sektöründe, yaklaşık 4 milyon kişi istihdam edilmektedir. Vasıflı iş gücü ihtiyacı, bu alanda eğitim veren yaygın eğitim, ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarından önemli ölçüde karşılanmaktadır.

18 Giyim Üretim Teknolojisi Alanı

19 El Sanatları Teknolojisi Alanı
El Sanatları Teknolojisi alanı dokuyacağı halının iplerini boyama, desenini çizme, geleneksel ve yöresel ürünler hazırlama, tekniğine uygun olarak elde ve makinede nakış işleme, desen programını kullanma ve sanayi makinesinde tekniğine uygun işleme, tekstil ve çeyiz ürünleri hazırlama gibi yeterliklere yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır. El sanatları ülkemizin kültürel özelliklerinin yanı sıra turizm sektöründe ve yöresel kalkınmada da önemli yer tutmaktadır. El Sanatları tarihî, kültürel ve bilimsel özelliklerinden dolayı yaşatılmalı ve geleceğe aktarılmalıdır. Onun için bu mesleklerde her dönemde eğitimli eleman ihtiyacı olacaktır Alanın Altında Yer Alan Dallar El ve Makine Nakışı Sanayi Nakışı, Dekoratif El Sanatları dallarında eğitim verilmektedir.

20 El Sanatları Teknolojisi Alanı

21 Meslek eğitimi, meslek liselerinin (ML, AML, TL) El Sanatları Teknolojisi alanında diploma programı ile; mesleki eğitim merkezleri, halk eğitim merkezleri ve çeşitli yaygın eğitim kurumlarında sertifika programları ile verilmektedir. Liseden sonra “Yükseköğretime Geçiş Sınavı”nda başarılı olanlar, lisans programlarına veya meslek yüksek okullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Meslek yüksek okullarını bitirenler, Dikey Geçiş Sınavı ile lisans programlarına geçebilirler. Ayrıca sınavsız yerleşebilecekleri ön lisans programları da mevcuttur.

22 Hasta ve Yaşlı Bakım Hizm.Alanı
Hasta, yaşlı ve engelli bakım elemanının sahip olması gereken iletişim, temel sağlık, vücut mekaniği, hasta, yaşlı ve engelli bakım hizmetleri ile ilgili yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır. Alanın Altında Yer Alan Dallar Hasta Bakımı dallarında eğitim verilmektedir.

23 Hasta ve Yaşlı Bakım Hizmetleri Alanı

24 Meslek liselerinin Hasta ve Yaşlı Hizmetleri alanından mezun olanlar, “Yükseköğretime Geçiş Sınavı”nda başarılı ise lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili programlarına devam edebilirler. Sınavsız yerleşebilecekleri ön lisans programları mevcuttur. Huzurevleri, bakımevleri, evde bakım, yaşlı dinlenme evleri, hastaneler, polikliniklerde çalışma olanakları vardır. Kurumlarda çalışırken asgari ücret ve sigorta ile çalışmakta, evde bakımda ise istedikleri ücreti talep edebilmektedirler. Kişisel bilgi ve beceriye bağlı olarak işsiz kalma riski yoktur. Özellikle kurumlarda belgeli eleman çalıştırma zorunluluğu olduğu için kurumlar tarafından tercih edilmektedirler.

25 Güzellik ve Saç Bakım Hizm.Alanı
Güzellik ve saç bakım hizmetleri alanı altında yer alan saç bakımı, cilt bakımı, vücut bakımı ve makyaj dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır. Alanın Altında Yer Alan Dallar Saç Bakımı dallarında eğitim verilmektedir.

26 Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri Alanı

27 Meslek liselerinin Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri alanından mezun olanlar “Yükseköğretime Geçiş Sınavı”nda başarılı ise lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili programlarına devam edebilirler. Sınavsız yerleşebilecekleri ön lisans programları mevcuttur. Kuaförlük mezunu olan kişi, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı olan halk eğitim merkezlerinde, mesleki eğitim merkezlerinde, meslek liselerinde, ustalık ve usta eğiticilik belgelerini almak şartıyla sözleşmeli usta eğitici olarak öğretmen gözetimde görev alabilirler. Özel kurum ve kuruluşların kuaför salonlarında, tiyatro ve TV stüdyolarında ve kendilerine ait iş yerlerinde çalışabilirler.

28 Kadıpaşa Mah. Bostancı Pınarı Cad. No46 07400 ALANYA
Okulumuz Web Adresi www. rifatazakoglumtal.meb.k12.tr Tel:0 (242) FAX: (242) 513 Kadıpaşa Mah. Bostancı Pınarı Cad. No ALANYA TEŞEKKÜR EDERİZ…


"Alanya Rıfat Azakoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları