Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TBS’DE MUTFAK VE YEMEKHANE

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TBS’DE MUTFAK VE YEMEKHANE"— Sunum transkripti:

1 TBS’DE MUTFAK VE YEMEKHANE

2 Toplu beslenme yapılan kuruluşlarda mutfak ve yemekhane planlaması, İşlerin beklenen kalite ve hızda yürütülmesinde büyük önem taşır.

3 Mutfak ve Yemekhane Planlamayı Etkileyen Etmenler
Hizmet verilecek kurumun özelliği Yemek servisi yapılacak tüketicilerin sayısı, Servis saati, Öğün sayısı, Menünün şekli

4 Yiyeceklerin satın alma ve depolama yöntemleri
Yiyecek üretim sisteminin tipi ve kullanılacak araçlar-gereç sayısı, kapasitesi Çalışan personel sayısı (oda, duş, tuvalet vb.) Kurumun TBS’ ye ayırdığı bütçe

5 Mutfak planlanırken daha proje aşamasında birçok konuya dikkat edilmelidir.
(mutfakta bulunması gereken tüm tesisatlar, çalışma bölümleri vb).

6 Mutfak ve Yemekhanenin Binada Konumu
Mutfak binanın alt katında, üst katında veya binanın dışında olabilir. Konumun belirlenmesinde mutfak için gerekli tesisatlar önemli rol oynar.(Su tesisatı; sıcak – soğuk - kirli su; Elektrik tesisatı, Buhar tesisatı,Doğalgaz tesisatı, Çöp tesisatı, Havalandırma tesisatı)

7 Mutfağın binadaki konumuna göre avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır.

8 Alan Hesabında Dikkat Edilecekler
Yemek hazırlayan her bir personelin gidiş gelişleri Fırın sayısı Tezgahın karşılıklı kullanılması Tezgahlar arasındaki uzaklık Çalışma masaları ve araçlar arasındaki uzaklık Fırınların önlerindeki boşluk

9 Mutfak ve yemekhane için
ayrılan toplam alan saptanmışsa genellikle yemekhane için %65, mutfak için %35 alan ayrılır. Kuruluşun tipine göre bu oran bir miktar değişir.

10 Toplam alan saptanmamışsa
#Öğrenci yurtlarında her yatak başına 0.5m² # Hastanelerde kişi sayısı ya da sandalye başına yaklaşık olarak 1,8 m² # Otellerde müşteri başına mutfak alanı ; - ana mutfak için 0,6 m² - kahvaltı mutfağı için 0,4 m² olmak üzere, toplam 1 m² mutfak alanı hesaplanır.

11 Yemekhane alan hesabı;
Bir seferde yemek yiyen kişi sayı ile sandalye başına düşen alan (m² cinsinden) çarpılarak yapılır.

12 MUTFAK BÖLÜMLERİ Toplam mutfak alanı belirlendikten sonra;
İş akışı doğrultusunda mutfak bölümlerine ayrılacak alanlar hesaplanır ve mutfağın planlanması yapılır.

13 TBS’ de mutfak için ayrılan toplam alanın bölümlere göre dağılımı
Satın alma –kalite kontrol 5 Kuru depo 10 Günlük depo Soğuk depo Sebze hazırlama Et hazırlama Pasta hazırlama Pişirme 15 Servis Yönetici odaları Personel için alan

14 Mutfaklar yapılan işlerin organizasyonuna göre de;
1. Hazırlık ve bitiş aşamaları ayrı olan mutfaklar, 2. Hazırlık ve bitiş aşamaları ortak olan mutfaklar şeklinde planlanabilir.

15 Mutfak Bölümleri ve Kullanılan Bazı Araç-gereçler
Bir mutfakta hangi malzemelere ihtiyaç duyulduğunu menünün türü, üretilecek yemeğin miktarı belirler. A.Satın Alma ve Kontrol Bölümü Personel girişinden, yiyecek hazırlama ve pişirme alanından geçmeyecek şekilde ayrı olmalıdır.

16 Bölümde bulunması gereken
araç –gereçler; kantar, terazi vb. Malzeme dolabı, Bıçak, kaşık, çatal vb., Numune çubuğu, Kutu açacakları, Probetermometre Yumurta kontrol aracı (ışıklı kutu), Laktodansimetre vb.

17 B.Depolama Bölümü Buzdolabı Soğuk depolar Derin dondurucu Kuru depolar

18 C.Hazırlama Bölümü Satın alınan yiyeceklerin pişirilmeye hazır hale getirildiği bölümlerdir. 1.Et hazırlama bölümü 2.Sebze hazırlama bölümü 3.Hamur/ pasta/ tatlı hazırlama bölümü

19 D.Pişirme Bölümü Yemeklerin pişirilerek servise hazır hale getirildiği bölümdür. hazırlama bölümü ile servis alanı arasında olmalıdır.

20 E.Kazan Bulaşıkhanesi Bölümü
Pişirme bölümüne yakın bir yerde olmalıdır. Bulaşık yıkama bölümünde kazanların sığabileceği kapasitede üç gözlü, ızgaralı, dayanıklı, paslanmaz metalden bulaşık yıkama Hazneleri bulunmalıdır.

21 F.Servis Bölümü Pişen yemeklerin servis edildiği bölümdür.
Servis alanı; pişirme alanının bir ucunda bulunur. Sıcak – soğuk servis bankoları bulunur.

22 G. Yemekhane Yemek servisinin yapıldığı bölümdür.
Genellikle mutfağa yakın planlanır. Mutfak uzaksa bağlantılı asansörler veya sıcak-soğuk yemek taşıma araçları kullanılır.


"TBS’DE MUTFAK VE YEMEKHANE" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları