YAREN BOZDAĞ YENİKÖY ORTAOKULU 7-A.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AHLAK, MANEVİYAT ve MANEVİ HAYAT
Advertisements

ÇOCUKLARIMIZA ANNE BABA OLARAK NE YAPMALIYIZ
Hz.muhammed’in ahlakı.
En güzel gün ? Bugün.
RAMAZAN AYI VE ORUÇ İslam dininde ramazan ayına niçin önem verilmektedir? İmsak, İftar, Sahur, Mukabele, Teravih namazı ve Fitre kavramlarının anlamlarını.
Hz. Muhammed'in Aile Büyüklerini Tanıyalım
GÜZEL AHLAK.
Sözünde Durmak Dürüst ve Güvenilir Olmak
HAK VE SORUMLULUKLARIMIZ
AİLE.
İlköğretim DKAB Dersi 4. Sınıf 5. Ünite Sunusu
Sevgi, Dostluk ve Kardeşlik
Temel Eğitici Nitelikleri
4. SINIF II. ÜNİTE: TEMİZ OLALIM
Zekat, Hac ve Kurban ibadeti
BENİM EŞSİZ YUVAM ENTEL İNTEL.
Anne – Baba – Çocuk İletişimi Seminerini
DEĞERLER EĞİTİMİ PROJESİ
B TEMASI BENİM EŞSİZ YUVAM
AİLE bilgidagi.com.
ÖĞRENME ALANI: DEĞERLER VE AHLAK 9. SINIF 5. ÜNİTE DEĞERLER
FATİH GÜRE Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ
Selamlaşma.
Sadakanın Miktarı, Zamanı ve Şartları Fıtır Sadakası (Fitre)
AİLEM VE DİN pedagojiformasyon.com.
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ
İNSANIN PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İHTİYACI
Sadakanın Miktarı-Zamanı ve Şartları Fıtır Sadakası (Fitre)
Aileye Karşı SEVGİ VE SAYGI
DEĞERLER EĞİTİMİ SEVGİ VE SAYGI.
« Nerede olursan ol Allah’a karşı gelmekten sakın; yaptığın kötülüğün arkasından bir iyilik yap ki bu onu yok etsin. » HZ. MUHAMMED (S.A.V.)
ORUÇ İBADETİNİN KİŞİYE VE TOPLUMA KAZANDIRDIKLARI
KUR’AN’ IN ANA KONULARI
3. Kardeşler Arasındaki İlişkiler
Kötü Davranışlar Karşısında Duyarsız Kalmayalım
İNSANIN PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İHTİYACI
1. Anne Babanın Çocuklara Davranışı
Rasulullah (sav) buyurdular ki ;
Annelerin en güzeli, Sensin, benim güzel annem Annelerin en güzeli, Sensin, benim güzel annem. Ilık esen bahar yeli, Sensin, benim güzel annem.
4. Küçükleri Sevmek, Büyükleri Saymak
İSKENDERUN SAHİL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
6. Akrabalarımıza Karşı Sorumluluklarımız
DEĞERLERİMİZ.
İSLAMİYETTE İNSAN İLİŞKİLERİ
KOLLARI SIVAYALIM ZÜLAL ŞENLİK 2D 1344.
Toplumsal Yardımlaşma
SAYGI NE DİR?. SAYGI NE DİR? Dilimizde bu kelime hürmet karşılığı kullanılmaktadır Dilimizde bu kelime hürmet karşılığı kullanılmaktadır . Saygı bir.
SAYGI.
Âdâb-ı Muâşeret GÖRGÜ KURALLARI Bir müslümanın toplum hayatında uygulaması gereken pek çok prensip vardır.
Kutlu Doğum Haftası Programı. Her kim benden sonra unutulan sünnetimi yaşatır ise beni sevmiş olur.Kim de beni severse benimle beraber olur. Hz. Muhammed(s.a.v)
BU DERSTE NELER İŞLEYECEĞİZ?
GENEL OLARAK ETİK ve AHLAK KAVRAMLARI
Selamlaşma Hikmet SIRMA.
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
HZ. MUHAMMED’İN KİŞİSEL ÖZELLIKLERI Peygamber Efendİmİz dürüst ve güvenİlİr bİrİsİydİ. Öyle kİ; kİmsenİn malına, mülküne yan gözle bakmaz ve asla yalan.
HZ.ASİYE HZ.ASİYE’YE KIRGINIM SEMA TURSUN SEMA TURSUN.
2.ÜNİTE: ZEKAT,HAC,KURBAN
EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 2. DÖNEM DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ PERFORMANS GÖREVİ KONU: GIYBET VE İFTİRA HAZIRLAYANLAR : BEYZA NUR AKKIR İREM NUR ARSLAN.
Din,Ahlak, Değer İlişkisi Ve Eğitimi
İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN AHLAK ALGILARI
EVİMİZ VE AİLEMİZ Bekleriz….
2.ÜNİTE: ZEKAT,HAC,KURBAN
“Saygı” bir şeye, bir kimseye karşı çekinme ile birlikte duyulan sevgi, değer duygusu anlamına gelmektedir. Saygı bir değer olarak insan ilişkilerinin.
Sunum transkripti:

YAREN BOZDAĞ YENİKÖY ORTAOKULU 7-A

AİLE AHLAKI

AHLAK NEDİR ? 1. Bir toplum içinde kişilerin benimsedikleri, uymak zorunda bulundukları davranış biçimleri ve kuralları, aktöre, töre, moral, etik. 2. Belli bir toplumun belli bir döneminde bireysel ve toplumsal davranış kurallarını saptayan ve inceleyen bilim. 3. İyi nitelikler, güzel huylar demektir.

Aile Ahlakı Aile ahlakı: Kur’an, aile ahlakıyla ilgili sağlam ölçüler koyar ve çeşitli tavsiyelerde bulunur. O, sosyal birliğin en üstün ve en sağlam şekliyle sevgi, bağlılık, merhamet, dayanışma, yardımlaşma, doğruluk, insaf ve Allah korkusunu gözeterek aile kurumuyla korunmasını ve sürdürülmesini hedef alır. Ailenin dünya hayatının düzeninde olduğu gibi, ahiret hayatında da önemi vardır.

Aile Ahlakı Toplumdaki en küçük, en temel birim olan ailenin yapısı ne denli güçlü ise, millet ve devlet de o derece güçlü olur. Değerlerini yitiren, bireyleri arasında sevgi, saygı ve beraberlik duyguları körelen ailelerden oluşan devletin güçlü olması zordur. Aile yapısı çöken toplumlar, hızla manevi ve ahlaki dejenerasyona doğru yol alır.

Aile Ahlakı Din ahlakına sahip insanların yaşadığı çevreler, özlem duyulan, huzur ve güven içindeki ortamlardır. İslam barıştır, ışıl ışıl aydınlıktır; insana gerçek sevgiyi, şefkati, merhameti, dostluğu tarif eder, sevmenin sanatını öğretir. O’nun sınırları içerisinde yaşayan insan da her zaman ve her ortamda dürüst, samimi karakter özellikleri, saygı ve sevgi dolu davranışlar sergiler.

Ailede Güzel Ahlak *** Herkese karşı tatlı dilli, güler yüzlü açık kalpli olmak. Allah iyi huylu güler yüzlü kimseyi sever. *** Herkes ile güzel görüşmek, halka eziyet vermekten sakınmak. “Müslüman diğer müslümanların elinden ve dilinden emin olduğu kişidir.” *** Kötülüğe karşı iyilikte bulunmak ve halkın eziyetlerine karşı sabırlı olmak. Allah katında sıddîkların mertebelerine erişmek için zulmedeni affetmek, irtibatı kesenle irtibat kurmak esirgeyene esirgemeden vermek gerekir.

Ailede Güzel Ahlak *** Küskünlüğe, dargınlığa, düşmanlığa son vermek. Dargın iki müslümanın arasını bulmaya çalışmak. Yalan söylemenin caiz olduğu yerlerden biri, dargınların barışmalarını sağlamak için söylenen yalandır. Bu da sadaka vermek kadar hayırlı bir iştir. *** İnsanların kusurlarını araştırmamak, bilakis bu kusurları örtmeye çalışmak. Başkasının kusurunu arayan, önce kendi kusurunu görmelidir. Başkasının kusurunu örten bir müslümanın kusurunu da Allah örter ve onu affeder.

Aile Ahlakına Uyan ve Uymayan Örnekler

Aksaray'da bir süt fabrikasında işçi olarak çalışan 2 çocuk annesi 28 yaşındaki Fatma D., iddiaya göre dün akşam eve yarım saat geç gittiği için eşi, kayınpederi ve kayınvalidesi tarafından dövüldü. Sağ gözü morarıp şişen ve evden kovulduğunu öne süren Fatma D., bugün sabah saatlerinde baba evine gittiği sırada yolda yine eşi ve kayınpederi tarafından dövüldü. Fatma D., hastaneye kaldırılırken, 3 kişi gözaltına alındı.

ÖRNEK AİLE İşte örnek aile İlimizde yaşayan 21 yıllık evli Kenan-Nagehan Kal çifti, çocuk yuvasında kalan kimsesiz çocuklara kol-kanat geriyor. Çocukları Burak (20) ve Şeyma Berra (15) ile birlikte yaşayan Kal çifti, 4 yılda yirmiden fazla kimsesiz çocuğa gönüllü anne-babalık yaptı.

Örnek Aile Haberi

Aile 12 yaşındaki kızının doğuştan, 8 yaşındaki oğlunun ise doğumundan bir süre sonra kas hastalığı nedeniyle yatağa bağımlı hale geldiğini ve her ikisinde de ayrıca doğuştan zeka geriliği olduğunu söyledi. ‘'Biz çocuklarımızdan utanmıyoruz, aksine onlarla gurur duyuyoruz. Bazı ailelerin sırf engelli olduğu için bebeklerini ve çocuklarını terk ettiklerini duyduk, çok üzüldük. Bu çocuklar insana çok şey öğretiyor. Biz onların altını değiştiriyoruz, yemeklerini yediriyor, sularını veriyoruz, banyolarını yaptırıyoruz. Onların eğlenmesi için evde eşimle birlikte oyunlar düzenliyoruz. Tabii, benden çok eşim çocuklarımızla ilgileniyor