Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Temel Eğitici Nitelikleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Temel Eğitici Nitelikleri"— Sunum transkripti:

1 Temel Eğitici Nitelikleri
Kur’an-ı Kerim’in Temel Eğitici Nitelikleri Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 5. Sınıf 4. Ünite Pedagojiformasyon.com

2 5.4 Ünite: Kur’an-ı Kerim’in Temel Eğitici Nitelikleri
Konular 1.İslam Dininin Temel Kaynağı: Kur’an 2.Kur’an İyiye ve Güzele yönlendirir, Kötülüklerden Sakındırır. 3.Kur’an-ın Açıklayıcılığı ve Yol Göstericiliği 4.Allah’ı Arayan İnsan Hz.İbrahim 5.Fil Suresi ve Anlamı

3 kazanImlar 1) İslam dininin temel kaynağının Kur’an olduğunu söyler. 2) Kur’an’ın hayatımızdaki yeri ve önemini açıklar. 3) Kur’an’ın iyiye ve güzele yönlendirdiğini ayetlerden örneklerle açıklar. 4) Kur’an’ın kötülüklerden sakındırdığını ayetlerden örneklerle açıklar.

4 İslam Dininin Temel Kaynağı: Kur’an
Allah tarafından son peygamber Hz Muhammed’e gönderilen son ilahi kitaptır. İslam dininin temel kaynağıdır. Evrenseldir. İnsanları dünya ve ahiret mutluluğuna ulaştırır. İnanç, ibadet ve ahlak konularıyla ilgili bilgiler verir. İnsanları iyiye ve güzele yönlendirir.

5 “Sevdiğiniz şeylerden (Allah yolunda) harcamadıkça iyiliğe eremezsiniz
“Sevdiğiniz şeylerden (Allah yolunda) harcamadıkça iyiliğe eremezsiniz. Her ne harcarsanız, Allah onu hakkıyla bilir.” Al-i İmran: 92

6 KUR’AN Dinin anlaşılıp yaşanması için en temel ve en
güvenilir kaynaktır. Dinimizin temel ilkelerini Kur’an’dan öğrenirsek hem yanlış anlaşılmalara engel olur hem de batıl inanç ve hurafelerden uzaklaşmış oluruz.

7 KUR’AN Allah’ın sözüdür. İslam dininin temel kaynağıdır.
İyiye ve güzele yönlendirir. KUR’AN Yol göstericidir. Açıklayıcıdır. Allah,insan,evren ilişkilerini düzenler. Kötülüklerden sakındırır.

8 “Andolsun ki biz Kur’an’ı, anlaşılıp öğüt alınması için kolaylaştırdık
“Andolsun ki biz Kur’an’ı, anlaşılıp öğüt alınması için kolaylaştırdık. O hâlde düşünüp öğüt alan yok mu?” Kamer:32

9 Allah kitap ve peygamberler göndermeseydi ne olurdu?
İslam dini yanlış anlaşılır ve hurafeler ve batıl inançlar ortaya çıkardı. Allah’a nasıl ibadet edeceğimizi bilemezdik. Dinimizi yeterince öğrenemezdik. Çünkü Kur’an, dinin anlaşılıp yaşanması için en temel ve en güvenilir kaynaktır. Ahlaki değerleri yeterince anlayamazdık.

10 Kur’an, insanları karanlıktan aydınlığa çıkarır
Kur’an, insanları karanlıktan aydınlığa çıkarır. İnsanlara inanç, ibadet ve ahlak konularında sorumluluklarını hatırlatır. Konuyla ilgili olarak bir ayette şöyle denilmiştir: “Allah, inananların dostudur, onları karanlıklardan aydınlığa çıkarır...”

11 Kur’an İyiye ve Güzele Yönlendirir, Kötülüklerden Sakındırır
“Görmedin mi Allah nasıl bir misal getirdi: Güzel bir sözü, kökü (yerde) sabit, dalları gökte olan güzel bir ağaca (benzetti). (O ağaç), Rabb’inin izniyle her zaman yemişini verir. Öğüt alsınlar diye Allah insanlara misaller getirir. Kötü bir sözün misali, gövdesi yerden koparılmış, o yüzden ayakta durma imkânı olmayan (kötü) bir ağaca benzer.” İbrahim suresi: 24 Yukarıdaki ayeti yorumlayınız.

12 Kur’an’ın İyiye ve Güzele Yönlendirmesi
Kur’an’a göre iyi ve güzel olan şeyler, Allah’ın yapılmasını istedikleridir. Allah’ın iyi ve güzel gördüğü her şey, bizler için faydalıdır. Kur’an insanların kardeşçe, huzurlu, mutlu ve barış içinde yaşamalarını ister. Kur’an; Sevgi, merhamet ve hayâ (utanma) duygusunu öne çıkarır. Kur’an, insanları doğruluğa, iyiliğe ve güzelliğe yönlendirir.

13 İnsanın Doğasında Olan İyi ve Kötü Davranışlar
OLUMSUZ OLUMLU Sevgi Saygı İnanmak Doğruluk Başkalarına Saygı Bencillik Çekememezlik Kuşku Kusur Arama Kin

14 Kur’an İyiye ve Güzele Yönlendirir Kötülüklerden Sakındırır.
“Gerçekten bu Kur’an en doğru olan yola götürür ve iyi işler yapan müminler için büyük bir mükafat olduğunu müjdeler.” İsra Suresi: 9. ayet

15 KUR’AN Dürüstlüğü Dedikodu yapmamayı Alçak gönüllülüğü Sabırlı Olmayı
İyilikte yarışmayı Başkalarının hakkına saygı göstermeyi Adaletli olmayı Vefalı olmayı Güvenilir olmayı Sabırlı olmayı Cömert olmayı Anne-babaya saygıyı Küçükleri sevmeyi Yalan söylemeyi Hırsızlık yapmayı Kibirlenmeyi İftira Etmeyi Kul Hakkı yemeyi Yetim malı yemeyi EMREDER ÖĞÜTLER YASAKLAR

16 Kur’an insanların kardeşçe, huzurlu, mutlu ve barış içinde yaşamalarını ister.

17 Kur’an iyi ve güzel davranışlarda bulunmayı öğütler.

18 Kur’an insanı iyiye, güzele yönlendirir ve hayatını anlamlandırır.

19 DEĞERLENDİRME SORULARI
1.İnsanın sıkıntılarla baş etmesine ve sıkıntılara sabretmesine yardımcı olan şey aşağıdakilerden hangisi olamaz? A) Dua B)Dostluk C) Arkadaşlık D) Tembellik

20 2. Aşağıdakilerden hangisi insanlar arası iyi
ilişkilere örnek verilebilir? A) Paylaşmak B) Alay etmek D) Küçümsemek C) Hakaret etmek


"Temel Eğitici Nitelikleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları