Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bugün neler öğreneceğiz?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bugün neler öğreneceğiz?"— Sunum transkripti:

1 Bugün neler öğreneceğiz?
Ders : Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Sınıf : 4 Öğr. Alanı : DİN VE KÜLTÜR Ünite : AİLE VE DİN Süre : = 80 dakika Konular : Ailemizde birbirimizi anlamalıyız ve sorunlarımızı birlikte çözmeliyiz. Kazanımlar : 1-Aile bireylerinin birbirlerini anlamalarının önemini kavrar. 2-Sorunlarını aile bireyleri ile birlikte çözme alışkanlığı kazanır. 3-Kadınlara ve çocuklara yönelik olumsuz tutum ve davranışların etkilerini fark eder.

2 SORALIM, ÖĞRENELİM Anne ve babanızla görüşüp onların
sizden beklentilerini öğrendiniz mi? Onların beklentilerine karşılık verebiliyor musunuz?

3 ifadesinden ne anlıyorsunuz?
“İnsanları anlamak” ifadesinden ne anlıyorsunuz?

4 birbirlerine karşı davranışlarını nasıl olmalıdır?
Ailede bireylerin hem kişisel, hem de aileleriyle ilgili ihtiyaçları, istekleri ve amaçları vardır. Bireylerin sağlık ve benzeri problemleri olabilir. Ayrıca aile bütçesi, ihtiyaçları, istek ve beklentileri karşılamaya yeterli olmayabilir. Bu durumlarda ailede sorunlar çıkabilir. Bireylerin anlayışlarının, zevklerinin, bilgi düzeylerinin farklı olması da çeşitli konularda görüş ayrılıklarına yol açabilir. Böyle bir durumlarda bireylerin birbirlerine karşı davranışlarını nasıl olmalıdır?

5 İnsan hata yapabilen bir varlıktır.
Yapılan her hatayı sorun edindiğimiz takdirde başkalarıyla iyi ilişkiler kurabilmemiz, onlarla barış ve huzur içinde yaşayabilmemiz mümkün olmaz. Ancak anlayışlı olur ve insanlara hoşgörülü yaklaşırsak sorun çıkmaz.

6 karşılaşılan sorunların
Sizce, aile içinde karşılaşılan sorunların nedenleri neler olabilir?

7

8 Ailenizde bir sorun ortaya çıksa siz bu sorunu nasıl çözümlemeye çalışırsınız?

9 AİLE İÇİ SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE SERGİLENMESİ GEREKEN DAVRANIŞLAR

10 Mutlu toplumun temeli, mutlu aile

11 Hangisinin önerisi daha uygunsa onu kabullenmelidirler.
Ailede huzur ve mutluluğun korunmasında en önemli görev anne ve babaya, yani eşlere düşmektedir. Eşler sorunların çözümünde yardımlaşmalıdırlar. Aile ile ilgili iş ve sorunlarda görüş alışverişinde bulunmalı, önerilerini açıklamalıdırlar. Hangisinin önerisi daha uygunsa onu kabullenmelidirler.

12 hoşgörülü, saygılı ve anlayışlı davranmaları
Eşlerin birbirlerine hoşgörülü, saygılı ve anlayışlı davranmaları hem karşılıklı hakları, hem de görevleridir. Bu hak ve görevler dikkate alınmadığında ailenin huzuru bozulur.

13 Eşler birbirine baskı kurmamalı, haksızlık etmemeli,
(söz ve davranışlarıyla) birbirlerini küçük düşürmemelidir. Bu davranışlar kavga ve geçimsizliğe, hatta yuvanın yıkılmasına ve çocukların bundan olumsuz etkilenmesine neden olur. Öyleyse anne ve baba, öncelikle birbirlerine son derece saygılı olmalıdırlar. İletişim kurmada, sorunların çözümünde yapıcı davranmalı, gerektiğinde özveride bulunabilmelidir.

14 Çocuğu ile ilgilenen bir baba

15 çocuklarının yapabilecekleri
Anne ve baba, çocuklarının yapabilecekleri hatalı davranışları anlayışla karşılamalıdırlar. Yaptıkları davranışın uygun olmadığını güzel sözlerle ve sevecenlikle kavratmalıdırlar. Çocukları arasında anlaşmazlık çıkarsa tarafsız davranmalıdırlar. Çocukların her birini ayrı ayrı dinledikten sonra, çözüm yolunu önermelidirler. Anne ve baba, çocukları arasında doğabilecek sorunları adalet ölçüleri içerisinde değerlendirmelidir. Her birinin hakkını korumalı, yanlı olmaktan, haksızlık etmekten kaçınmalıdır.

16 Çocuklarının sorunlarını konuşarak çözmeye yardımcı olan anne ve baba
Anne ve baba, çocuğun bireysel sorunlarını konuşarak çözümlemeye yardımcı olmalıdır. Örneğin, dersinde başarısız olan çocuğunun başarısızlık nedenini araştırmalıdırlar. Gerekirse öğretmenle görüşmelidirler. Çocuklarının sorunlarını konuşarak çözmeye yardımcı olan anne ve baba

17 TARTIŞALIM Ailede kadın ve çocuklara yönelik olumsuz davranışların
sonuçları neler olabilir?

18 onların kendilerini koruyacağına inanır ve onlara sığınırlar.
Çocuklar, anne ve babaya güvenir, onların kendilerini koruyacağına inanır ve onlara sığınırlar. Anne ve baba bu durumu (çocukların kendilerine güvendiğini ve sığındığını) hiçbir zaman unutmamalıdırlar.

19 Kendisini güvende hisseden çocuklar
hissetmeyen çocuk Kendisini güvende hisseden çocuklar

20 kucaklamak yerine, şiddet uygulamanın,
Anne ve babalar, çocukları kucaklamak yerine, şiddet uygulamanın, sevmek yerine merhametsizce davranmanın olumsuz sonuçlarını dikkate almalıdırlar. Anne ve babasından sevgi, şefkat ve ilgi görmeyen çocuğun, herkese karşı nefret duyacağını düşünmelidirler. Şefkatle kucaklanan, sevgiyle büyüyen çocuğun ise hem ailesi, hem de toplum için iyi bir birey olacağını bilmelidirler. Bu nedenle anne-babalar çocuklarını sevmeli, onlarla sağlıklı iletişim kurmaya özen göstermelidirler.

21 anneniz, babanız ve kardeşiniz
Acaba anneniz, babanız ve kardeşiniz sizin onlara nasıl davranmanızı beklerler?

22 Bu çocuğun babasına karşı davranışını nasıl karşılıyorsunuz?

23 “Biz insana anne ve babasına iyi davranmasını emrettik. Annesi,
onu her gün biraz daha güçsüz düşerek karnında taşımıştır. Onun sütten ayrılması da iki yıl içinde olur. (İşte onun için) insana şöyle emrettik: Hem bana (Allah’a), hem de anne ve babana şükret et, dönüş yalnız bana(Allah’a)dır.” Lokman suresi, 14. ayet

24 “Belki bütçemiz elverişli değildir.” diyerek anlayış göstermelidirler.
Çocuklar da anne ve babasına karşı davranışlarına dikkat etmelidir. Anne ve babasını anlamaya çalışmalıdır, onların sözlerini ve davranışların yanlış yorumlamamalıdırlar. Örneğin, istedikleri bir giyecek, eşya, oyuncak alınmadığında annesine ve babasına kızmamalı, küsmemelidirler. “Belki bütçemiz elverişli değildir.” diyerek anlayış göstermelidirler.

25 Peygamberimiz, bir sözünde şöyle buyurmuştur:
ÖNEMSEYELİM Peygamberimiz, bir sözünde şöyle buyurmuştur: “Büyüklerimize saygı göstermeyen, küçüklerimize de merhamet etmeyen bizden değildir.”

26 DEĞERLENDİRME 1-Anne babamızı anlamak ne demektir?
2-Bir sorununuz olduğunda nasıl çözümlersiniz?

27 SONRAKİ DERSE HAZIRLIK
İslâm’ın aile içi ilişkilerine yönelik öğütlerinden örnekler bulunuz. EV ÖDEVİMİZİ YAZALIM


"Bugün neler öğreneceğiz?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları