Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Din,Ahlak, Değer İlişkisi Ve Eğitimi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Din,Ahlak, Değer İlişkisi Ve Eğitimi"— Sunum transkripti:

1 DİN,AHLAK, DEĞER ILIŞKISI VE EĞITIMI

2 DIN NEDIR ? Din, Allah tarafından, peygamberler aracılığı ile insanlara gönderilen bir esaslar bütünüdür. Din, insanları iyiye, güzele, doğruya çağırır.

3 DIN NEDIR ? Din; insanların dünya ve ahirette mutlu olmalarını amaçlar. Allah'ın gönderdiği öğütleri kapsar. Bunlar Allah’ın emirleri, yasakları ve önerilerinden oluşur.

4 AHLAK NEDIR ? Ahlâk, insanın kendisi dâhil, varlıkla ve insanlarla ilişkilerin de nasıl davranması ya da davranmaması gerektiğini gösteren değer yargıları bütünüdür.

5 AHLAK NEDIR ? Ahlâk, bir toplumda genel olarak uyulması beklenilen kurallar ve yapılması gereken görevlerin tümüdür. Ahlâk, bir toplumdaki iyi ya da kötü sayılan davranışlar manzumesidir.

6 DEĞER NEDIR ? Değer,insanların çoğunluğu Tarafından üzerinde uzlaştıkları Ve paylaşılan gerçek davranış standartlarıdır. Değerler;sosyal hayatı düzenler, bireyler arası bağlılığı artırır.

7 DEĞER NEDIR ? Değerler, insanların tutum ve davranışlarını etkilemede, tutum ve davranışların belirlenmesinde ve biçimlendirilmesinde önemli rol oynar. Değerler insanların dünyaya bakış açılarını etkilemede, insani algıları geliştirmede ve değiştirmede oldukça etkilidir.

8 DİN VE AHLAK Din öncelikle ahlak ilkelerinin davranışlara yansımasını öğütler. İslam dininde ahlaka ve güzel davranışlara büyük önem verilmiştir. Kur’an-ı Kerim, güzel ahlaklı olmayı tavsiye etmiştir.

9 DİN VE AHLAK Ahlak ile din birbirini tamamlar. Dinin tavsiye ettiği ahlaki kurallar, iş ve davranışlarımıza değer katar. Din doğruluğu, yardımlaşmayı ve sabırlı olmayı öğütler ve bunların güzel sonuçlarına dikkat çeker.

10 DİN VE AHLAK Dinimizce haram sayılan yalan söylemek, hırsızlık yapmak, iftira etmek gibi davranışlar ahlaki olarak da kötü kabul edilir.

11 DİN VE DEĞER Değerler, toplumun geneli tarafından kabul edilen ortak kavramlardır. Toplumu bir bina gibi tasavvur edersek, bireyler binanın yapı taşları, değerler ise çimentosu sayılabilir. Harç ve çimentosu olmayan binanın kolayca dağılması gibi değerlerden yoksun bir toplumun bütünlüğünü muhafaza etmesi zordur.

12 AHLAK VE DEĞER İnsanlar bir arada yan yana yaşamasaydı ahlaktan söz edilemezdi, çünkü ahlak insanlar arasındaki ilişkileri düzenlemek için konmuş kurallar bütünüdür. Ahlakî olarak kötü, diğer insanların zararına olacak şekilde davranmadır. Ahlakî olarak iyi davranış ise, başka insanların hoşlanacağı ve insanlar arasında iyi geçinme imkânları yaratacak olan davranıştır.

13 AHLAK VE DEĞER Ahlakî davranışların hem kendimiz hem de başkaları için en fazla mutluluk sağlayan davranışlar olduğu konusunda bir fikir birliği bulunmaktadır. Hartman, “Değerlerden sıyrılmış, kutsallığını yitirmiş bir dünya da yaşamaya kimse katlanamaz” demektedir

14 AHLAK EĞITIMI Ahlakın ya da davranış kurallarının örgün ya da yaygın eğitim yollarıyla benimsetilmesidir. Ahlak eğitimi genç insanlara iyi ahlaklı olmakla ilgili bilgi, inanç, tutum ve davranış becerisini kazandırır. İyi, güzel, nazik kısaca ahlaklı olmayı öğretmeye çalışır.

15 AHLAK EĞITIMI Ahlakî eğitimin amacı insanların ahlakî değerleri bilmesi ve değerleriyle tutarlı davranışlar ortaya koymasıdır. Ahlak eğitiminde ise ahlakî gelenek, adalet, iyi ve doğrunun anlaşılması, sevilmesi, yüksek seviyeli muhakeme, şefkat ve fedakârlık, diğerlerini düşünmek, özverili olmak, kendini kontrol, alçak gönüllülük ve ahlakî alışkanlık kazanma gibi değer ve uygulamalardır.

16 KARAKTER EĞITIMI İnsanlara kendisine ve topluma yararlı olacak evrensel değerleri kazandırmak, ahlaki sosyal açıdan gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla karakter eğitimi verilmelidir. Karakter eğitimi akımında bireyin kendine, çevreye ve mülkiyete saygı göstermesi, sorumlu, dürüst, güvenilir, şefkatli, kibar, yardımsever, disiplinli, azimli, tutumlu, sadık, cesur ve iş ahlakına sahip olması önemsenir.

17 KARAKTER EĞITIMI Karakter, bir bireyin kendine özgü yapısıdır. Onu başkalarından ayıran ve bireyin davranış biçimlerini belirleyen ana özelliktir. İnsanların çok yönlü özelliklerini gösteren davranışlar bütünlüğüdür.

18 KARAKTER EĞITIMI İnsanın kendisine, çevresindekilere, genel olarak topluma karşı tavırlarını belirleyen karakter, toplumsal bir kavramdır. İyiyi bilme, iyiyi sevme ve iyiye ulaşma olarak da tanımlanır.

19 KARAKTER EĞITIMININ HEDEFLERI Kişilerin bireysel,duygusal ve ahlaki gelişimini sağlamak. Kişilere topluma yararlı hale getirecek temel değerleri kazandırmak. Kişiye toplumun bir parçası olduğunu hissettirmek. Yaşadığı toplumdaki adalet, saygı ve eşitlik gibi ilkeleri benimsetmek.

20 DEĞER EĞITIMI Değerler eğitiminin amacı, çocuğun doğuştan getirdiği en iyi tarafı ortaya çıkarmak; kişiliğinin her yönüyle gelişmesini sağlamak; insani mükemmelliğe ulaşmasına yardımcı olmak; bireyi ve toplumu kötü ahlaktan korumak ve kurtarmak, bunun yanında iyi ahlakla donatmak ve devamını sağlamaktır.

21 DEĞER EĞITIMI Değerler eğitimi kalbe, zekâya ve iradeye hitap etmeli ve amacı iyiliği sevdirmek, tanıtmak, istetmek olmalıdır. Değerler eğitimi önce çocuğun ve gencin duyarlılığına hitap etmelidir. Değerler eğitimi, irade üzerinde de etki yapmalıdır.

22 TEŞEKKÜRLER NADIDE CIHANGIROĞLU


"Din,Ahlak, Değer İlişkisi Ve Eğitimi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları