Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hz. Muhammed'in Aile Büyüklerini Tanıyalım

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hz. Muhammed'in Aile Büyüklerini Tanıyalım"— Sunum transkripti:

1 Hz. Muhammed'in Aile Büyüklerini Tanıyalım
Hz. Muhammed (s.a.v.)’in aile büyüklerini tanımak neden önemlidir? Hz. Muhammed (s.a.v.)’in annesi kimdir? Annesi Amine kimdir? Hz. Muhammed (s.a.v.)’in babası kimdir? Babası Abdullah kimdir? Hz. Muhammed (s.a.v.)’in anne ve babasının ailelerinin özellikleri nelerdir? Hz. Muhammed (s.a.v.)’in yetişmesine kimlerin katkıları olmuştur? Büyükbabasının adı nedir? Babaannesinin adı nedir? Abdulmuttalip kimdir? Dedesinin adı nedir? Anaannesinin adı nedir? Amcaları kimlerdir? Peygamberimize 8 yaşından itibaren bakan amcası kimdir? Ebu Talip kimdir? Hz. Muhammed (s.a.v.)’in aile büyüklerini tablo olarak gösteriniz. Hz. Muhammed (s.a.v.)’in nüfus cüzdanı yapılsaydı nasıl olurdu? Hz. Muhammed (s.a.v.) ailesinin özelliklerini insanlara nasıl anlatmıştır? Hz. Muhammed (s.a.v.)’in aile büyüklerinin ortak özellikleri nelerdir? Sorular

2 Hz. Muhammed (s.a.v.)’in aile büyüklerini tanımak neden önemlidir?
İnsanın yetişmesinde, aile büyüklerinin önemli bir yeri vardır. Bir kimseyi iyice tanıyabilmek, onun aile büyüklerini tanımakla mümkündür. Öyleyse Hz. Muhammed (s.a.v.)’i iyi tanıyabilmek için önce onun aile büyükleri hakkında bilgi edinmeliyiz.

3 Hz. Muhammed (s.a.v.)’in annesi kimdir?
Amine

4 Annesi Amine kimdir? Annesi ise yine Kureyş kabilesinin Zühreoğulları kolundan Vehb’in kızıdır. Ahlakça üstün özelliklere sahipti. Ahlaki bakımdan kadınların en seçkiniydi. Annesi Hz. Peygamber 6 yaşındayken Medine’ye yakın bir yer olan Ebva denilen bir köyde vefat etmiştir.

5 Hz. Muhammed (s.a.v.)’in babası kimdir?
Abdullah

6 Babası Abdullah kimdir?
Babası, Kureyş kabilesinin Haşimoğulları kolundandır. Abdulmuttalip’in en küçük oğludur. Güzel ahlaklı, dürüst bir kişidir. Herkes tarafından sevilip sayılırdı. Ticaretle uğraştı. Evlendikten birkaç ay sonra ticaret için Şam’a gitti. Mekke’ye dönerken yolda hastalandı. Medine’deki dayılarının yanında vefat etti. O sırada Amine, Hz. Muhammed (s.a.v.)’e 6 aylık hamileydi.

7 Hz. Muhammed (s.a.v.)’in anne ve babasının ailelerinin özellikleri nelerdir?
Babası, Kureyş kabilesinin Haşimoğulları kolundan Abdulmuttalip’in oğludur. Annesi ise yine Kureyş kabilesinin Zühreoğulları kolundan Vehb’in kızıdır. Hz. Muhammed (s.a.v.)’in seçkin bir ailesi vardı. Bu aile, Arabistan’da iyilikleriyle bilinen az sayıdaki ailelerdendi. Hem anne hem de baba tarafından olan aile büyükleri, saygın insanlardı. Mekke ve çevresinde tanınır, sevilip sayılırlardı.

8 Hz. Muhammed (s.a.v.)’in yetişmesine kimlerin katkıları olmuştur?
Büyükbabası: Abdulmuttalip Babası: Abdullah Annesi: Amine Amcası ve Hz. Ali’nin babası: Ebu Talip Amcası Ebu Talip’in eşi: Fatıma Sütannesi: Halime Sütbabası: Haris Sütkardeşleri: Şeyma, Abdullah

9 Büyükbabasının adı nedir?
Abdulmuttalip

10 Abdulmuttalip kimdir? Babası öldüğü için Medine kentinde dayılarının yanında yaşadı. Biraz büyüdüğünde amcası Muttalip tarafından Mekke’ye getirildi. Dürüstlük ve yardımseverliğiyle tanındı. Mekke’nin ileri gelenlerinden oldu. Şehir yöneticiliği yaptı. Kabe’nin bakımı ve korunmasını üstlendi. Hz. Peygambere 6 yaşından 8 yaşına kadar baktı.

11 Babaannesinin adı nedir?
Fatıma

12 Dedesinin adı nedir? Vehb

13 Anaannesinin adı nedir?
Berre

14 Amcaları kimlerdir? Ebu Talip Abbas Hz. Hamza

15 Peygamberimize 8 yaşından itibaren bakan amcası kimdir?
Ebu Talip

16 Ebu Talip kimdir? Annesi ve dedesinin ölümünden sonra peygamberimizin bakımını üstlenmiştir. Saygın bir kişiliğe sahipti. Ticaretle uğraşıyordu. Erdemli, dürüst, güvenilir ve merhametli bir insandı. Hz. Ali’nin babasıdır. Hz. Peygamber 25 yaşına kadar onun yanında kalmıştır.

17 Hz. Muhammed (s.a.v.)’in aile büyüklerini tablo olarak gösteriniz.
BABASI ABDULLAH SÜT ANNESİ HALİME ANNESİ AMİNE SÜT BABASI HARİS BÜYÜKBABASI ABDULMUTTALİP SÜT KARDEŞLERİ ŞEYMA, ABDULLAH DEDESİ VEHB AMCALARI EBU TALİP, ABBAS, HAMZA BABAANNESİ FATIMA ANAANNESİ BERRE Hz. Muhammed (s.a.v.)’in aile büyüklerini tablo olarak gösteriniz.

18 Hz. Muhammed (s.a.v.)’in nüfus cüzdanı yapılsaydı nasıl olurdu?

19 Hz. Muhammed (s.a.v.) ailesinin özelliklerini insanlara nasıl anlatmıştır?
Ben, Abdulmuttalip oğlu Abdullah’ın oğlu Muhammed’im. Yüce Allah insanları yaratıp iki kısma ayırdı. Beni onların en hayırlı kısmından meydana getirdi. İnsanları kabilelere ayırdı. Kabileleri … ailelere ayırdı. Beni o … ailelerin en hayırlısında ve hayırlı olanları içinde meydana getirdi. Ben, cahiliyet ahlaksızlıklarından hiçbir şey bulaşmaksızın ana ve babamdan meydana geldim.

20 Hz. Muhammed (s.a.v.)’in aile büyüklerinin ortak özellikleri nelerdir?
Kureyş kabilesinden olmaları. Seçkin aile olmaları. Arabistan’da iyilikleriyle bilinen az sayıdaki ailelerden olmaları. Hem anne hem de baba tarafından olan aile büyüklerinin saygın insanlardan olmaları. Mekke ve çevresinde tanınıp, sevilip sayılan ailelerden olmaları.

21 Sorular Peygamberimizin babasının ve dedesinin isimleri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? a) Abdullah - Hamza b) Abdullah – Abdülmuttalip c) Abdullah – Ebu Talip d) Abdülmuttalip - Ebu Talip

22 Aşağıda verilenlerden hangisi Peygamberimizin amcalarından birisi değildir?
a) Ebu Bekir b) Ebu Leheb c) Hamza d) Abbas

23 Peygamberimizin ailesi hakkında aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
a) Peygamberimiz doğmadan 6 ay önce babası vefat etmiştir.  b) Altı yaşına kadar annesinden ayrılmamıştır. c) Sütannesinin ismi Halime’dir. d) Annesi öldüğünde onu dedesi Abdulmuttalip koruması altına almıştır.

24 Hz. Muhammed’e küçükken ticareti hangi amcası öğretmiştir?
a) Ebu Talip b) Abbas c) Hamza d) Ebu Süfyan

25 Aşağıda Hz Muhammed’in bazı aile büyükleri yer almaktadır
Aşağıda Hz Muhammed’in bazı aile büyükleri yer almaktadır. Yanlış olanı bulunuz. a) Amcası: Ebu Talip b) Süt annesi: Amine c) Dedesi: Abdulmuttalip  d) Babası: Abdullah

26 Sitemize de bekleriz… www.dinibil.com


"Hz. Muhammed'in Aile Büyüklerini Tanıyalım" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları