Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bugün neler öğreneceğiz?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bugün neler öğreneceğiz?"— Sunum transkripti:

1 Bugün neler öğreneceğiz?
Ders : Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Sınıf : 4 Öğrenme Alanı : DİN VE KÜLTÜR Ünite : AİLE VE DİN Süre : = 80 dakika Konular : Aile toplumun temelidir. Kazanımlar : Ailenin birey ve toplum için önemini açıklar.

2 GÖNÜLDEN SÜZÜLEN DAMLALAR..!
AİLEM Biz çok tatlı bir aileyiz, Hep birlikte seviniriz. Dertlerimiz olunca çok, Hep birlikte üzülürüz. Dedem, ninem, kardeşlerim, Hepsini ben çok severim. Hele bir de annem babam, Onlar için can veririm. Dedem güzel masal okur, Ninem bana kazak dokur. Güler yüzlü o bir melek, Benim annem işte odur. Kardeşim var baldan tatlı, Bir atı var bin kanatlı. İşe gider çok çalışır, Babam eve para taşır.

3 Torunu ile ilgilenen bir dede

4 Bir ailede kimler bulunur?

5 Aile; evlilik ve kan bağına dayanan,
anne, baba ve çocuklardan oluşan toplum içindeki en küçük birliktir. Aile, genellikle anne, baba ve çocuklardan meydana gelir. Böyle ailelere çekirdek aile denir. Bazı ailelerde büyük anne, büyük baba, amca, dayı, hala, teyze gibi yakınlar da bulunabilir. Bu aileler geniş aile olarak adlandırılır.

6 Bu olaydan ne gibi sonuçlar çıkarılabilir?
Geçen yıl haziran ayında annem, babam ve kardeşimle bahçemize gitmiştik. Kardeşimle bir ağcın altında otururken civciv sesine benzer sesler duyduk. Yukarıya baktığımızda bir kuş yuvası gördük. Biraz sonra kardeşimle ağaca çıktık. Biz kuş yavrularına bakarken ağzında yiyecek bulunan ana kuş geldi, bizi görünce yuvaya giremedi ve oradan uzaklaştı. Yavruların açlık çekmemesi için yavaşça ağaçtan indik ve babamla annemin yanına gittik. Uzaktan ağacı gözlediğimde, ana kuşun yuvaya geldiğini gördüm ve sevindim. Bu olay bana, annemizin, babamızın, aile yuvamızın değerini bir kere daha hatırlattı. Bu olaydan ne gibi sonuçlar çıkarılabilir?

7 Ailenizin sizin için önemi nedir?
Aile yuvası

8 ilk eğitim ve öğretimini aldığı bir kurumdur.
Aile; bireylerin birbirine kuvvetle bağlandığı, bireyin temel ihtiyaçlarının karşılandığı, toplum hayatına hazırlandığı, ilk eğitim ve öğretimini aldığı bir kurumdur. Çocukların kişilik ve karakterleri ailede oluşur. Çocuk; kendini ifade etmeyi, davranışlarını denetlemeyi, kendi kendini yöneten bir birey olmayı ailesinden öğrenir.

9 İLK OKULUMUZ: AİLE Öğrendiğimiz bir çok şeyi annemiz ve babamızdan öğrendik. Sofrada oturmayı, büyüklere saygı, küçüklere sevgi göstermeyi. Bizler henüz küçükken ihtiyacımız olan her şeyi onlar verdiler, en önemlisi de bize sevmeyi öğrettiler. Önce rabbimizi, peygamberimizi sonra da birbirimizi. Daha pek çok şeyi onlardan öğrendik. Bir çiçeği sulamayı, kuşlara ekmek atmayı bayramlarda el öpmeyi ve birbirimiz için fedakarlık yapmayı.

10 Çocuk; Allah ve peygamber sevgisini, vatana ve milletine bağlılığı,
toplumun benimsediği gelenek ve görenek, örf ve âdet gibi değerleri öncelikle annesinin, babasının ve akrabalarının davranışlarından görerek öğrenir. Akrabalık ilişkilerini, insanlarla iyi geçinmeyi, yardımlaşma ve dayanışmayı, sevinç ve üzüntüleri paylaşmayı, çalışmanın, okumanın, bilgili ve kültürlü olmanın önemini ailede öğrenir.

11 Aile, bireyler için önemli olan davranış biçimlerini kazandıran bir huzur yuvasıdır.

12 Ailenin toplum açısından önemini düşününüz.

13 Toplum bireylerden oluşur,
birey ise ailede doğup yetişir, ilk bilgilerini ailede öğrenir, eğitimine ailede başlar.

14 güçlü bir toplumu oluşturur.
Eğer bireyler ailede iyi bir eğitimle yetişirse, bu durum bireylerin okuldaki eğitim ve öğretimine de etki eder. Ahlâk, bilgi, görgü yönünden iyi yetişmiş, millî ve manevi değerleri benimseyip özümsemiş bireylerin oluşturduğu toplum, güçlü bir toplumu oluşturur.

15 Anne babanın çocuklarına olan bu ilgilerini dikkate alarak
RESMİ YORUMLAYALIM Resimde, aile ortamında bir çocuğun annesi ve babasıyla konuştuğunu, anne ve babanın da çocuğunu ilgiyle dinlediklerini görüyorsunuz. Anne babanın çocuklarına olan bu ilgilerini dikkate alarak ailenin çocuk için önemini değerlendiriniz. Anne, baba ve çocuklardan oluşan bir aile

16 Bir binanın yapımında kullanılan tuğlaların sağlamlığını düşünerek
ailenin toplum için önemi açıklayınız.

17 Bazen annemizin babamızın bizi azarlayan sözleri olsa bile kendimizi en güvende hissettiğimiz yer ailemizdir. Dinimizde de ailenin büyük bir önemi vardır. Çünkü iyi bir aile iyi bir toplum anlamına gelir. Öyleyse iyi bir toplum ve dünyada barışın ve mutluluğun hakim olmasını istiyorsak iyi bir aile ortamına ihtiyacımız var, demektir. İyi bir aile ortamı da bizi sağlıklı bir topluma götürür.

18 Sağlıklı ve geleceğinden emin bir birey mutlu bir ailede yetişir.
TOPLUM İYİ AİLE = İYİ TOPLUM = Sağlıklı ve geleceğinden emin bir birey mutlu bir ailede yetişir.

19 Toplumumuzda, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu gibi yerlerde barınan çocuklar da vardır.
Bu çocuklar anne ve baba sevgisinden yoksundurlar. Ancak onların ihtiyaç duydukları sevgi ve şefkat, kurumlardaki görevliler tarafından karşılanmaya çalışılır. Bu kurumlar onların aile yuvası sayılır. İnsanlar, anne ve baba sevgisinden yoksun olan çocuklara daha şefkatli yaklaşırlar. Onlara sevgi ve yakın ilgi gösterirler. Çocuklar da büyüklerini sevebilirlerse anne ve babadan yoksunluğun etkisini daha aza indirgeyebilirler. Böylece üzüntüleri sevince dönüşebilir. O halde büyükler bu çocuklarla ilgilenmelidirler.

20 ailenin Bireye ve topluma neler kazandırabileceğini
kavram haritasına göre değerlendiriniz. ailenin Akrabalık bilinci Sevgi Sorumluluk Komşuluk bilinci Saygı Özveri Vatandaşlık bilinci Anlayış Diğerkâmlık Millî ve manevi değerlere bağlılık Hoşgörü Yardımlaşma Güven Dayanışma Birlik ve beraberlik Doğruluk Paylaşma Güçlü toplum Ahlâk Kişilikli birey Güçlü devlet Huzur ve mutluluk

21 DEĞERLENDİRME “Aile terbiyesi almak” sözünden ne anladığınızı yazınız.

22 SONRAKİ DERSE HAZIRLIK
Anne ve babanın çocukları için yaptıkları çalışmaları (anne ve babalarınıza da sorarak) maddeler halinde yazınız. EV ÖDEVİMİZİ YAZALIM


"Bugün neler öğreneceğiz?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları