Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN AHLAK ALGILARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN AHLAK ALGILARI"— Sunum transkripti:

1 İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN AHLAK ALGILARI
HAZIRLAYANLAR: DUYGU YILMAZ B BEYZA OLGUN B BÜŞRA BOZKURT B

2 Ahlak nedir ? Belli bir toplumun belli bir döneminde bireysel veya toplumsal davranış kurallarını saptayan ve kurallara uymak zorunda bulundukları davranış biçimlerini inceleyen bilim dalıdır. İnsanların davranışlarında etik değerleri taşıması ve dürüst davranması ahlaklı olduklarını gösterir. Ahlaklı kişiler çevresine zararı olmayan insanlardır.

3 EĞİTİM SİSTEMİMİZİN HEDEFLERİ
Atatürk ilke ve inkılaplarına , Atatürk milliyetçiliğine bağlı; Türk Milletinin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren; ailesini, vatanını, milletini seven; insan haklarına , demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devleti olan Türkiye Cumhuriyetine karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış haline getirmiş insanlar olarak yetiştirmek; Beden, zihin, ahlak, ruh bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir kişiliğe, hür ve bilimsel düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı, topluma karşı sorumluluk duyan; yapıcı, yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek;

4 Kendilerini geliştirerek gerekli bilgi, beceri, davranışlar ile iş görme alışkanlığı kazandırmak suretiyle hayata hazırlamak ve onların, kendilerini mutlu edecek ve toplumun mutluluğuna katkıda bulunacak bir meslek sahibi olmalarını sağlamak; ve sonuç olarak Türk toplumunun refah ve mutluluğunu artırmak; milli birlik ve beraberliği desteklemek, hızlandırmak için ahlaklı bireyleri ortaya çıkarmaktır.

5 SAHA ARAŞTIRMASI Eğitim sistemimizde kazandırılmaya çalışılan ahlaki değerler üzerine ilkokul öğrencilerine ve öğretmenlerine yaptığımız anket çalışması sonuçları:

6 Era Koleji İlköğretim Okulu
Öğrenciler İçin Anket Çalışması: Bu anketin 40’ı Era Koleji İlköğretim okulu , 48’ı 75.yıl İlköğretim Okulu öğrencilerine uygulanmıştır Bu çalışma 46 kız öğrenci ve 42 erkek öğrenci olmak üzere toplam 88 öğrenci üzerinde uygulanmıştır. Era Koleji İlköğretim Okulu 75.Yıl İlköğretim Okulu KIZ 21 25 ERKEK 19 23

7 1- Arkadaşınızı hırsızlık yaparken görseniz öğretmeninize söyler misiniz? kişinin 6’sı HAYIR yanıtını vermiştir kişinin 3’ü HAYIR yanıtını vermiştir.

8 2- Toplu taşıma araçlarında yaşlılara yer verir misiniz
2- Toplu taşıma araçlarında yaşlılara yer verir misiniz? kişinin 9’u HAYIR yanıtını vermiştir kişinin 2’si HAYIR yanıtını vermiştir.

9 3-Engelli birini gördüğünüzde onunla alay eder misiniz
3-Engelli birini gördüğünüzde onunla alay eder misiniz? kişinin 20’sı HAYIR yanıtını vermiştir kişinin 33’ü HAYIR yanıtını vermiştir.

10 4-Birine kızdığınızda kötü sözler(küfür vs. ) eder misiniz
4-Birine kızdığınızda kötü sözler(küfür vs.) eder misiniz? kişiden 15’ü EVET yanıtını vermiştir kişiden 10’ü EVET yanıtını vermiştir.

11 5-Arkadaşınız ile yemeğinizi paylaşır mısınız
5-Arkadaşınız ile yemeğinizi paylaşır mısınız? kişiden 7’si EVET yanıtını vermiştir kişiden 13’ü EVET yanıtını vermiştir.

12 6-Yere düşen bir arkadaşınızı gördüğünüzde ona yardım eder misiniz
6-Yere düşen bir arkadaşınızı gördüğünüzde ona yardım eder misiniz? kişiden 25’i EVET yanıtını vermiştir kişiden 35’i EVET yanıtını vermiştir.

13 7-Büyüklerinizin karşısında bacak bacak üstüne atar mısınız
7-Büyüklerinizin karşısında bacak bacak üstüne atar mısınız? kişiden 37’sı HAYIR yanıtını vermiştir kişiden 42’i HAYIR yanıtını vermiştir.

14 8-Kopya çekmek size göre hakkınız mıdır
8-Kopya çekmek size göre hakkınız mıdır? kişiden 16’sı EVET yanıtını vermiştir kişiden 10’u EVET yanıtını vermiştir.

15 9-Zorda kaldığınızda yalan söyler misiniz
9-Zorda kaldığınızda yalan söyler misiniz? kişiden 30’u HAYIR yanıtını vermiştir kişiden 38’si HAYIR yanıtını vermiştir.

16 10-Tanımadığınız biri çağırdığında gider misiniz
10-Tanımadığınız biri çağırdığında gider misiniz? kişiden 4’si EVET yanıtını vermiştir kişiden 6’ü EVET yanıtını vermiştir.

17 11-Din kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin ahlakınızı geliştirdiğini düşünüyor musunuz ? kişiden 38’i EVET yanıtını vermiştir kişiden 41’i EVET yanıtını vermiştir.

18 12-Kendinize yapılmasını istemediğiniz bir davranışı arkadaşınıza yapar mısınız ? kişiden 35’ü HAYIR yanıtını vermiştir kişiden 45’i HAYIR yanıtını vermiştir.

19 13-Arkadaşınızın yalanını yakaladığınızda öğretmeninize söyler misiniz
13-Arkadaşınızın yalanını yakaladığınızda öğretmeninize söyler misiniz? kişiden 15’si EVET yanıtını vermiştir kişiden 20’i EVET yanıtını vermiştir.

20 DEĞERLENDİRME Era koleji ilköğretim okulu öğrencilerinin büyüklere karşı davranışları, saygıları, hoşgörüleri; 75.yıl ilköğretim okulu öğrencilerine göre daha olumsuz olduğu görülmektedir. Era koleji ilköğretim okulu öğrencileri arkadaşlık ilişkilerine daha duygusal olurken , 75.Yıl İlköğretim Okulu öğrencileri konuya daha sağlam ve daha doğrucu ilişkiler kurmaktadırlar. 75.Yıl İlköğretim Okulu öğrencileri, Era koleji ilköğretim okulu öğrencilerine oranla okula ve çevreye olan sorumluluklarını daha iyi bilmekte ve sorumluluklarını daha iyi yerine getirmekte başarılıdır. Era koleji ilköğretim okulu öğrencilerinin kişisel sorumluluklarına karşı duyarlılıkları diğer okul öğrencilerine oranla daha düşük olduğu görünmektedir. Eğitim sistemimizin içinde olan özel okulların bir bakıma kendi sistemlerine de sahip olmaları ahlak konusuna bakış açılarını farklılaştırmasına neden olduğunu söyleyebiliriz. Özel okula giden öğrencilerin küçük yaştan itibaren istediklerine çabuk ulaşma imkanları toplumsal ahlaki bakış açılarının değişmesine neden olduğunu görüyoruz. Sonuç olarak gözlemlediğimiz kadarıyla özel okula giden öğrencilerin devlet okuluna giden öğrencilerden daha fazla özgüvene sahip olmaları da gözden kaçmaması gereken bir husustur.


"İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN AHLAK ALGILARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları