Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1. Anne Babanın Çocuklara Davranışı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1. Anne Babanın Çocuklara Davranışı"— Sunum transkripti:

1 1. Anne Babanın Çocuklara Davranışı

2 Peygamber Efendimiz ailenin bir huzur yeri olduğunu bilir, bir baba olarak da evinde en güzel davranış örneklerini sergilerdi.

3 Efendimiz mükemmel bir baba idi
Efendimiz mükemmel bir baba idi. Çocuklarını Allah’ın birer emaneti gibi görür, onların haklarını adaletle gözetmeye çalışırdı. Çocuklarını çok seven Peygamber Efendimiz, onların kokusunu cennet kokusuna benzetirdi.1 Kalbinde merhamet olanların çocuklarını sevebileceğine inanır ve bunu ifade ederdi. Evde, dışarıda, yalnızken veya toplum içinde iken çocuklarını okşar, öper ve severdi.

4 Peygamberimiz ailede verilen terbiye ve eğitimin önemini vurgulardı
Peygamberimiz ailede verilen terbiye ve eğitimin önemini vurgulardı. Çocukların eğitiminin, onların yeme, içme barınma gibi ihtiyaçlarını karşılamaktan çok daha önemli olduğuna inanırdı.

5 Hz. Peygamber bu konuda şöyle buyururdu: “Kişinin, çocuğunu güzel ahlaklı yetiştirmesi, onun karnını doyurmasından daha hayırlıdır.”

6 Peygamber Efendimiz çocuklarının eğitimleriyle tek tek ilgilenir, her türlü görev ve sorumluluklarını onlara öğretmeye çalışırdı. Çocukları eğitmenin cenneti kazanmanın bir yolu olduğunu anlatır, güzel ahlak eğitiminin üzerinde titizlikle dururdu.

7 Peygamber Efendimiz yüce dinimizin emirlerini yerine getirmede çocuklarına en güzel örnek olur, bu konuda nasihatlerde bulunurdu.

8 Bir gün sabah namazına kalkmakta zorlanan kızı Fatıma’yı, “Kızım Fatıma! Sen de Allah’a karşı görevlerini yapmaya çalış. Aksi halde senin için (ahirette) ben de bir şey yapamam.” buyurarak uyarmıştı.

9 Peygamber Efendimiz çocuklarının fikir ve görüşlerine değer verir, onları saygıyla dinlerdi. Dışarıda yemek yemişse, aile fertlerinin de o yemekten tatmasını isterdi. Onlarla hediyeleşmekten hoşlanırdı.Her akşam aile bireyleri ile sohbet eder, çocuklarıyla oyunlar oynar, onlara ibretli hikâyeler anlatır ve tatlı şakalar yapardı

10 Peygamberimiz her zaman evine selam vererek girerdi
Peygamberimiz her zaman evine selam vererek girerdi. Evdeki anlaşmazlıkları tatlıya bağlar, çocuklarının yaramazlıkları karşısında anlayışlı davranırdı. Bağırıp çağırmaz, ayıplarını yüzlerine vurmaz, onları azarlamaz, incitip kırmazdı.

11 Çevresindekileri, “Allah’tan korkun, çocuklarınız arasında adaletli davranın.” buyurarak uyarırdı. Efendimiz, çocuklarının arasında öpücük konusunda bile olsa, asla ayrım yapmaz, onlara adaletli davranırdı.

12 Hz. Peygamberin, evine alıp büyüttüğü Ali b. Ebu Talip, Zeyd b
Hz. Peygamberin, evine alıp büyüttüğü Ali b. Ebu Talip, Zeyd b. Harise, Enes b. Mâlik gibi çocuklar da vardı. Peygamberimiz, bakımını üstlendiği bu çocukları da kendi çocuklarından ayırmaz,ailesinin birer üyeleri olarak kabul ederdi.

13 Enes b. Mâlik Peygamberimizin kendisine davranışları hakkında şunları anlatmaktadır: “Allah Resûlüne tam on sene hizmet ettim. Bana bir defa bile ‘Öf!’ dahi demedi. Yaptığım bir şeyden dolayı, ‘Niye böyle yaptın?’ diye beni azarlamadığı gibi yapmadığım bir şey için, ‘Şöyle yapsan olmaz mıydı?’ dahi demedi.

14 Peygamber Efendimiz oldukça nazik ve kibar bir baba idi
Peygamber Efendimiz oldukça nazik ve kibar bir baba idi. Kızı Fatıma ne zaman ziyaretine gelse, Hz. Peygamber hemen ayağa kalkar, onu kapıda karşılar, “Hoş geldin kızım.” diyerek şefkatle onu öperdi. Sonra da elinden tutar, yanına oturturdu.

15 Hz. Peygamber de ne zaman Fatıma’nın evine gitse, aynı şekilde o da hemen ayağa kalkar, babasını kapıda karşılar, “Hoş geldin babacığım” diyerek saygıyla babasını öperdi. Sonra da elinden tutar, yanına oturturdu.

16 Bütün aile bireyleri Peygamber Efendimizi çok severdi ve onunla olmaktan büyük mutluluk duyarlardı. O gelince eve neşe ve huzur gelirdi.

17 İslam Dininde Anne ve Babanın Çocuklarına Karşı Görevleri
KISACA İslam Dininde Anne ve Babanın Çocuklarına Karşı Görevleri Aile yuvasının süsü ve mutluluk kaynağı olan çocuk, anne ve babaya Allah'ın bir emanetidir. Anne ve baba çocuklarının terbiyesinden hem Allah'a, hem de topluma karşı sorumludur. Anne ve babanın çocuklarına karşı başlıca vazifeleri şunlardır: 

18 - Çocuklarını sağlıklı olarak besleyip büyütmek, çocukların beden ve ruh sağlığını korumak, 
- Çocuklarına haram lokma yedirmemek,  - Çocuğuna güzel bir ad koymak, 

19 - Çocuğu iyi terbiye etmek, ona ahlâk yönünden güzel örnek olmak, 
- Çocuğu okutmak, geçimini sağlayıcı bir meslek sahibi yapmak,  - Çocukları sevmek, onlarla ilgilenmek.

20 - Çocuklara sevgi gösterirken, hediye verirken ayırım yapmamak, eşit ve adaletli davranmak, 
- Evlenme çağına geldikleri zaman çocukları evlendirmek,

21


"1. Anne Babanın Çocuklara Davranışı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları